İçeriğe atla

Freiberg Madencilik Akademisi Teknik Üniversitesi

Koordinatlar: 50°55′05″K 13°20′27″D / 50.91806°K 13.34083°D / 50.91806; 13.34083
Freiberg Madencilik Akademisi Teknik Üniversitesi
Harita
SloganGlück Auf!
Kuruluş1765
Eğitim dil(ler)iAlmanca, İngilizce
RektörBernd Meyer
KonumFreiberg
Web sitesiwww.tu-freiberg.de
Freiberg Madencilik Akademisi Teknik Üniversitesi kampüsü (Nisan 2007)

Freiberg Madencilik Akademisi Teknik Üniversitesi (AlmancaTechnische Universität Bergakademie Freiberg, TUBAF), Almanya'nın Saksonya eyaletinde bulunan, özellikle Jeoloji, Malzeme Bilimi ve Çevre Mühendisliği dallarında uzmanlaşmış devlet üniversitesidir.

Tarihçe

Bergakademie Freiberg Teknik Üniversitesi 1765 yılında, Prens Franz Xaver tarafından Friedrich Wilhelm von Oppel, Carl Wilhelm Benno von Heynitz ve Friedrich Anton von Heynitz'in çalışmaları sonucu maden işçileri için bir eğitim yeri olması amaçlanarak kurulmuştur.

Yedi Yıl Savaşı yenilgisinin ardından Saksonya'da maden işletmesinin güçlendirilmesi ve işletmenin onarım ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için kurulan akademi, bu amaçlar doğrultusunda başarıya ulaşmıştır.

Bergakademie Freiberg Teknik Üniversitesi dünyada halen varlığını sürdüren Madencilik Bilimi üzerine eğitim veren en eski üniversitedir. Daha önce bu alanda eğitim vermek üzere kurulan 4 akademi (Potosí (Bolivya, 1557–1786), Kongsberg (Norveç, 1757–1814), Banská Štiavnica (Slovakya,1762–1919) und Prag (Çekya,1762–1772)) de kapanmıştır. 1747 yılında kurulan École des Ponts et Chaussées'den sonra teknik eğitim veren ikinci en eski üniversitedir.

Akademide Freiberg'li bilim adamları tarafından 2 kimyasal element keşfedilmiştir: Indiyum (1863,Ferdinand Reich ve Theodor Richter) ve Germanyum (1886,Clemens Winkler).

1871 yılında Dresden Teknik Üniversitesi kurulana kadar Bergakademie Freiberg Saksonya Eyaleti'nin teknik eğitim veren en gelişmiş üniversitesi olarak kalmıştır.

1989 Sonrası Dönem

Alman Yeniden Birleşmesi'nin ardından akademinin altyapısı büyük ölçüde yeniden tasarlandı. İlerleyen zamanlarda Yarı İletkenler araştırma alanında da gelişen TUBAF, Freiberg'te yarı iletken endüstrisinde önemli bir yer edinmiştir.

Jeoloji ve Malzeme Bilimi'nin yanı sıra Çevre Mühendisliği alanında da büyük gelişme gösteren akademi, evrensel bilime katkıda bulunan modern üniversiteler arasında yerini almıştır.

Ekim 2008'den bu yana Bergakademie Freiberg Teknik Üniversitesi Freudenstein Şatosu'nda dünyanın en zengin mineral koleksiyonunu sergilemektedir. Ayrıca International Management and Environment (IMRE) ve International Business in Developing&Emerging Markets (IBDEM) olmak üzere İngilizce eğitim verilen master programları da mevcuttur.

Fakülteler

Üniversite toplamda 6 fakülteden oluşmaktadır:

  • Matematik ve Enformatik Fakültesi (Fakülte 1)
  • Kimya ve Fizik Fakültesi (Fakülte 2)
  • Jeoloji ve Maden Fakültesi (Fakülte 3)
  • Makine, Proses ve Enerji Mühendisliği Fakültesi (Fakülte 4)
  • Malzeme Mühendisliği Fakültesi (Fakülte 5)
  • Ekonomi Fakültesi (Fakülte 6)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Üniversitesi</span> Erzurumda kurulu devlet üniversitesi

Atatürk Üniversitesi, 1957 yılında Erzurum'da kurulmuş üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Dokuz Eylül Üniversitesi</span> İzmirde kurulu devlet üniversitesi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir'de bulunan bir devlet üniversitesi. Türkiye’nin önde gelen köklü yükseköğretim kurumlarından biridir. 20 Temmuz 1982 tarihinde kuruldu. Üniversitede 10 enstitü, 18 fakülte, 2 yüksekokul, 1 konservatuvar, 6 meslek yüksekokulu, 2'si uygulama ve araştırma hastanesi olmak üzere 49 uygulama ve araştırma merkezi vardır. Üniversite 2023 yılı “Sürdürülebilirlik” listesinde Türkiye'deki devlet üniversiteleri sıralamasında 4'üncü olurken; genel sıralamada dünyada 451-500 aralığında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Pamukkale Üniversitesi</span> Denizlide kurulu devlet üniversitesi

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), 1992 yılında Denizli'de kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. 2 Eylül 2021 itibarıyla 41.480 öğrencisi bulunmaktadır.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi ya da eski adıyla İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşanın mühendislik eğitimi veren fakültesidir. Üniversitenin, İstanbul'un Avcılar ilçesindeki, Küçükçekmece Gölü'nün güneybatı tarafında kurulu Avcılar Yerleşkesi'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Novalis</span> Yazar ve filozof

"Novalis", erken Alman romantizmi'nden yazar ve filozof. Gerçek ismi "Georg Philipp Friedrich Freiherr von Hardenberg".

Jeoloji Mühendisliği, yerkürenin başlangıcından günümüze kadar geçirdiği yapısal değişmeleri, yerkabuğunun yüzeyinin ve altının bugünkü durumunu inceleyen, yerleşim alanlarının ve her türlü mühendislik yapılarının yer seçimi çalışmalarının yürütülmesiyle ilgili eğitim verilen mühendislik dalıdır.

Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Konya'da bulunan Konya Teknik Üniversitesi'ne bağlı olan ve 13 bölümü bulunan fakülte.

<span class="mw-page-title-main">Gümüşhane Üniversitesi</span> Gümüşhanede kurulu devlet üniversitesi

Gümüşhane Üniversitesi 31 Mayıs 2008 tarihinde Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden ayrılarak, Gümüşhane ilinde kurulan devlet üniversitesidir. Mühendislik Fakültesinin adı 26.04.2013 tarihli 28629 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi olarak değiştirilmiş, 16.05.2013 tarih ve 28649 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 2013/4694 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu kapatılarak bunun yerine Turizm Fakültesi kurulmuştur. Gümüşhane Üniversitesi; hâlen 6 Fakültesi, 2 Yüksekokulu, 2 Enstitüsü, 8 Meslek Yüksekokulu ve 2 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile büyümesini hızlı bir şekilde sürdürmektedir. 3 Ocak 2013 itibarıyla kayıtlı öğrenci sayısı 10327'dir.

<span class="mw-page-title-main">Braunschweig Teknik Üniversitesi</span>

TU Braunschweig (Türkçe: "Braunschweig Teknik Üniversitesi veya Braunschweig Üniversitesi - Teknoloji Enstitüsü") Almanya'nın en eski teknik ve bilim üniversitesidir. Üniversite 1745 yılında Collegium Carolinum adında kurulmuştur. Almanya'nın en iyi ve en ünlü 9 teknoloji enstitüsünün bulunduğu TU9 birliği üyesidir. Üniversitede yaklaşık 19.000 öğrenci öğretim görmektedir. Mikro Hava Araçları, Hibrit motorları ve Digital Video Broadcasting projeleri yüksekokulda araştırılmaktadır. Üniversitenin tam adı 'Technische Universität Carolo-Wilhelmina zu Braunschweig'dır.

<span class="mw-page-title-main">Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi</span> Adanada kurulu devlet üniversitesi

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ), 2011 yılında Adana'da kurulan bir devlet üniversitesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin 31 Mart 2011 tarihinde çıkardığı 6218 Sayılı Kanun'la kurulmuştur. ATÜ akademik olarak; 1 enstitü, 7 fakülte ve 1 yüksekokuldan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Clausthal-Zellerfeld</span>

Clausthal-Zellerfeld Aşağı Saksonya, Almanya'da bir kasaba'dır. Harz dağlarının güneybatı kesiminde yer alır. nüfus yaklaşık 15,000'dir. Şehir, Clausthal Teknoloji Üniversitesi'nin yeridir. Sağlık tesisi Yukarı Harz'da deniz seviyesinden 390 ve 821 m arasında bir yüksekliktedir.

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, mühendislik alanlarında yüksek eğitim veren Kocaeli Üniversitesine bağlı bir fakültedir.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) bağlı fakültelerden biridir. 2011 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi olan ismi 'Mühendislik Fakültesi' olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi</span>

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nin Evliya Çelebi Yerleşkesi'nde bulunan mühendislik fakültesidir.

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin çekirdeğini Mühendislik Fakültesi oluşturur. Mühendislik Fakültesi ile Karadeniz Teknik Üniversitesi özdeşleşmiştir. Üniversite'nin Teknik unvanının temelinde Mühendislik Fakültesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Konya Teknik Üniversitesi</span> Konyada kurulu devlet üniversitesi

Konya Teknik Üniversitesi, yeni adı ile 2018 yılında kurulan Konya ilinin Selçuklu ilçesinde bulunan devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Teknik Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu teknik üniversite

Eskişehir Teknik Üniversitesi ya da kısaca ESTÜ, Türkiye'deki bir devlet üniversitesidir. 18 Mayıs 2018 tarihinde Anadolu Üniversitesine ait çeşitli eğitim birimlerinin aktarılmasıyla iki farklı yerleşkede beş fakülte, üç enstitü ve iki meslek yüksekokulu ile Eskişehir'de eğitim vermeye başlamıştır. Üniversite 2019 yılı itibarıyla 1.317 personel ve yaklaşık 14.000 öğrenciyle eğitim-öğretime devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa</span> İstanbulda üniversite

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Clausthal Teknoloji Üniversitesi</span> Almanyada bir üniversite

Clausthal Teknoloji Üniversitesi, ayrıca TU Clausthal' veya TUC da denilir) Almanya,Aşağı Saksonya, Clausthal-Zellerfeld'da bir teknoloji enstitüsü Clausthal Teknoloji Üniversitesi 'dir. Küçük devlet üniversitesi düzenli olarak CHE Üniversite Sıralamasına göre mühendislik'te "En iyi Alman üniversiteleri" arasındadır Öğrencilerin 30 %'undan fazlası ve akademik personelin 20 %'sinin yurt dışından gelmesi onu Almanya'daki en uluslararası üniversitelerden birisi yapar.