İçeriğe atla

Freguesia

Portekiz'deki Mahalle Konseyleri

Freguesia ("mahalle"), Portekiz'in üçüncü düzey idari bölümleridir. Belediyelerin alt bölümleri olup 1976 Anayasası'nda tanımlanmışlardır.[1]

1976'da demokratik bir yerel idarenin kurulmasından bu yana, mahalleler bir yürütme organı olan mahalle yönetimi (junta de freguesia) ve bir müzakere organı olan mahalle meclisi (assembleia de freguesia) tarafından oluşturulan bir sistem tarafından yönetilmektedir. Mahalle meclisinin üyeleri her dört yılda bir halk tarafından seçilir. Mahalle muhtarları aynı zamanda belediye meclisinin üyeleridir.[1]

Freguesia tanımı Portekiz'in yanı sıra Yeşil Burun Adaları ve 2001 yılına kadar Makao'da da kullanılmaktaydı.

2021 yılı itibarı ile Portekiz'de 3.091 mahalle bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "7th Constitutional Revision" (PDF). Cumhuriyet Meclisi. 22 Ekim 2014 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2021. 

Bibliyografi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Siirt (il)</span> Türkiyenin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir il

Siirt, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir ildir.

<span class="mw-page-title-main">Karaman (il)</span> Türkiyenin İç Anadolu Bölgesinde bir il

Karaman, Türkiye'nin bir ilidir. İç Anadolu Bölgesinde yer alan ilin merkezi Karaman şehridir. Nüfusu: 254.919'dur.. İlin yüzölçümü 8.678 km2'dir. İlde km2'ye 29 kişi düşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Büyük Millet Meclisi</span> Türkiye Cumhuriyetinin parlamentosu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Türkiye Cumhuriyeti'nin yasama organıdır. 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgaline direniş göstermek üzere kurulmuştur. Asli görevi yürütmeyi denetlemektir ve yasama erkini kullanır. "Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir" ilkesi, TBMM'nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.

Bucak veya nahiye; coğrafya, ekonomi, güvenlik ve mahalli hizmet bakımlarından aralarında ilişki bulunan kasaba ve köylerden meydana gelen, ilçeden küçük idari bölüm.

<span class="mw-page-title-main">TBMM 1981 Danışma Meclisi</span> 1982 Anayasasını hazırlamak için kurulan Kurucu Meclisi oluşturan iki organdan biri

Danışma Meclisi (DM), 12 Eylül 1980 Darbesi'nden sonra, Millî Güvenlik Konseyi'yle (MGK) birlikte, 1982 Anayasası'nı hazırlamak için kurulan Kurucu Meclisi oluşturan iki organdan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanları listesi, 23 Nisan 1920'de açılan TBMM başkanlarını içermektedir.

Yasama organı, bir ülke veya şehir gibi siyasi bir birim için yasalar yapma yetkisine sahip bir topluluktur. Genellikle yürütme ve yargı yetkilerinden ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Çift meclislilik</span>

Çift meclislilik, iki yasama organı ya da parlamento'nun bulunduğu yönetim şeklidir. Türkiye'de bu yönetim şekli iki askeri darbe arasındaki dönemde (1961-1980) Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu olarak uygulanmıştır. Günümüzde ABD ve Birleşik Krallık çift meclisli ülkelere örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Temsilciler Meclisi (Türkiye)</span>

Türkiye Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi, Türkiye Cumhuriyeti Kurucu Meclisinin alt kanadı olarak toplanmış yasama organıdır. 27 Mayıs Darbesi sonrası, 6 Ocak 1961 ile 24 Ekim 1961 tarihleri arasında 1961 Anayasası'nı hazırlamak ve "İkinci Cumhuriyet" rejimini hazırlamak için Kurucu Meclis çatısı altında Millî Birlik Komitesi ile beraber kurulmuştur. Görev yürüttüğü süre boyunca Kâzım Orbay, Lûtfi Akadlı ve İbrahim Hilmi Senil Temsilciler Meclisi Başkanlığı görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İtalya'nın illeri</span> İtalyadaki iller

İtalya'nın illeri, İtalya'nın ikinci düzey idari bölümleridir. Büyüklük ve nüfus olarak bölge ve belediye arasında kalan bir yerel idare ve yerleşim birimidir. Provincia sözcüğü, tarif ettiği yerleşim biriminin yanı sıra o yerleşim birimindeki belediye ya da valilik gibi kurumların işlevlerini yerine getiren yerel yönetimi de ifade eder.

Belediye başkanı, bir şehir veya kasabanın belediye hükûmetindeki en üst düzey yetkili olarak görev yapar. Dünya genelinde, bir belediye başkanının yetkileri ve sorumlulukları ile bir belediye başkanının seçimi veya diğer şekillerde görevlendirilmesi konusunda yerel yasalar ve adetler arasında geniş bir farklılık bulunmaktadır. Seçilen sistemlere bağlı olarak, bir belediye başkanı belediye hükûmetinin baş yürütme görevlisi olabilir, sadece bağımsız gücü olmayan çok üyeli bir yönetim kurulunu yönetebilir veya sadece sembolik bir rol oynayabilir. Bir belediye başkanının görev ve sorumlulukları, belediye yöneticilerini ve çalışanlarını atamak ve denetlemek, seçmenlere temel hükûmet hizmetleri sağlamak ve bir belediye yönetim organı tarafından kabul edilen yasaları ve yönetmelikleri uygulamaktır. Bir belediye başkanının seçilme seçenekleri, halk tarafından doğrudan seçilme veya seçilmiş bir yönetim kurulu veya kurul tarafından seçilme gibi seçenekleri içerebilir.

Cezayir'in illeri, Cezayir'in birinci düzey idari bölümleridir. Cezayir, 58 ile ayrılmaktadır. Bu iller, ek olarak 548 ilçeye ve ilçelerde belediyelere ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Irak Temsilciler Meclisi</span> Irakın yasama organı

Temsilciler Meclisi, genellikle basitçe Parlamento olarak anılır, Irak Cumhuriyeti'nin tek meclisli yasama organıdır. 2020 itibarıyla 329 sandalyeden oluşuyor ve Bağdat'ta Yeşil Bölge'de bulunur.

Japonya'nın prefektörlükleri, Japonya'nın birinci düzey idari bölümleridir. Ülkede 47 adet prefektörlük bulunmaktadır. Prefektörlüklerin 43 tanesi normal prefektörlük , ikisi kentsel prefektörlük , biri bölge ve biri metropoldür . Prefektörlükler ilk defa 1868 yılında Meiji Restorasyonu sırasında kurulmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'nın belediyeleri</span>

Fransa'nın belediyeleri, Fransa'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler genellikle şehir veya köylere karşılık gelir. Belediye sistemi Fransız Devrimi'nin ardından kurulmuştur. Belediyelerin yüzölçümleri ve nüfusları önemli ölçüde değişmekte olup 2,2 milyon nüfusluk Paris gibi bir şehir, 10.000 nüfusluk bir kasaba veya 10 kişilik mezra da olabilmektedir. Buna karşın altı yılda bir seçilen belediye meclisi ve belediye başkanı olmak üzere tüm belediyelerin yönetim sistemi aynıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Halk Meclisi</span> Cezayir Parlamentosunun alt meclisi

Ulusal Halk Meclisi, kısaltması APN, Cezayir Parlamentosu'nun alt meclisidir. Doğrudan halk tarafından seçilen 407 üyeden oluşur. 407 koltuktan 8'i yurtdışında yaşayan Cezayirliler için ayrılmıştır. Ulusal Halk Meclisi üyeleri, çok üyeli bölgelerde nispi temsil yoluyla doğrudan seçilir ve her seferinde beş yıl süreyle görev yapar. Bu organ için son seçim 12 Haziran 2021'de yapıldı. Cezayir Parlamentosu; sınırlı yasama yetkileri, genel etkisizliği ve yetersiz temsili nedeniyle Cezayir halkının çıkarlarını temsil etmemektedir. Meclise seçilmek için asgari yaş 28'dir.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya'nın belediyeleri</span> Brezilyanın en küçük idari bölümleri

Brezilya'nın belediyeleri, Brezilya'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler, Brezilya'daki yerel yönetim düzeyini temsil etmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda'nın belediyeleri</span>

Hollanda'nın belediyeleri, Hollanda'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler, illerin alt bölümleri olup görevleri merkezi hükûmet tarafından belirlenir ve dört yılda bir seçilen bir belediye meclisi tarafından yönetilirler. 19. yüzyılın ortalarında ilk resmi sınırların oluşturulmasından bu yana, belediye birleşmeleri toplam belediye sayısını üçte iki oranında azaltmıştır. Belediyeler, idari ve istatistiki amaçlarla gayri resmi olarak mahallelere ve mahallelere bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Portekiz'in özerk bölgeleri</span>

Portekiz'in özerk bölgeleri, Portekiz'in özerk bölgeleridir.

<span class="mw-page-title-main">Portekiz'in belediyeleri</span>

Portekiz'in belediyeleri, Portekiz'in ikinci düzey idari bölümleridir. Belediyeler, ilçeler ve özerk bölgelerin alt bölümleri olup 1976 Anayasası'nda tanımlanmışlardır.