İçeriğe atla

Frederick Lindemann, 1. Cherwell Vikontu

Frederick Alexander Lindemann (5 Nisan 1886 - 3 Temmuz 1957), 1. Cherwell Vikontu, Onursal Liyakat Nişanı sahibi, Birleşik Krallık Özel Konseyi üyesi ve Londra Kraliyet Topluluğu üyesiydi. II. Dünya Savaşı'nda Winston Churchill'in baş bilimsel danışmanı olan bir İngiliz fizikçiydi.

Hayatı

Eğitim ve kariyer

İskoçya ve Darmstadt'ta okuduktan sonra Berlin Üniversitesi'ne girdi. Burada Walther Nernst'in öğrencisi olarak okudu. Sorbonne'da ilk olarak Albert Einstein tarafından ortaya atılan teorileri çok düşük sıcaklıklarda özgül ısılarla doğrulayan fizik araştırmaları yaptı. Bu ve diğer bilimsel çalışmalarından dolayı, 1920'de Londra Kraliyet Topluluğu üyesi seçildi. 1911'de en genç katılımcı olarak Solvay Konferansı'na "Radyasyon ve Quanta" konusu için davet edildi.

1919'da Lindemann, Oxford Üniversitesi'nde fizik profesörü oldu ve Berlin'den bir meslektaşı olan Henry Tizard'ın tavsiyesi üzerine Clarendon Laboratuvarı'nın yöneticisi olarak atandı. Kristian Birkeland'ın üç yıl önce güneş rüzgarının pozitif ve negatif yüklü parçacıkların bir karışımı olabileceğini tahmin ettiğinden habersiz olarak 1919'da, pozitif yüklü proton ve elektronlardan oluşan elektriksel olarak nötr bir rüzgarın Güneş'ten yayıldığını öne sürdü. Aynı zamanda özgül ısılar teorisi ve stratosferde sıcaklık inversiyonu üzerinde çalıştı. Kimyasal kinetik alanında, 1921'de tek moleküllü kimyasal reaksiyonlar için Lindemann mekanizmasını önerdi.

Bu süre zarfında, Churchill'in karısı Clementine, hayır amaçlı tenis maçı için Lindemann ile ortak oldu. Churchill ve Lindemann'ın yaşam tarzları çok farklı olmasına rağmen, ikisi de sporla ilgilenirdi: Churchill poloda Lindemann da tenisde mükemmeldi. Lindemann'ın bilimsel konuları kısa ve öz bir şekilde açıklama yeteneği ve mükemmel uçuş becerileri, Clementine'in ciddi endişeleri nedeniyle pilot lisansı almaya çalışmaktan vazgeçen Churchill'i etkilemişti. Yakın arkadaş oldular ve 35 yıl boyunca da öyle kaldılar. Lindemann, 1926 Genel Grevi'ne karşı çıktı.

1932'de Lindemann, Avrupa çapında bir yolculuğa çıkmak için Churchill'e katıldı.

Lindemann, Göttingen Üniversitesi'nden bir dizi Alman Yahudi fizikçisinin kurtarılmasında yardım etti.

Churchill Başbakan olduğunda, Lindemann'ı İngiliz hükûmetinin önde gelen bilimsel danışmanı, David Bensusan-Butt'u özel sekreteri olarak atadı. Lindemann, Savaş Kabinesi toplantılarına katıldı, yurtdışındaki konferanslarda başbakana eşlik etti. Savaş süresince Churchill'i neredeyse her gün gördü ve diğer herhangi bir sivil danışmandan daha fazla nüfuza sahipti. Churchill'in barış zamanı yönetiminin ilk iki yılında (1951-1953) bu görevi tekrar üstlendi.

Lindemann, 3 Temmuz 1957'de 71 yaşında Oxford'da uykusunda öldü, Cherwell Vikontu olduktan bir yıl sonra baronluk ve vikontluk ortadan kalktı. O ilk ve son Cherwell Vikontu'ydu.

Düşünceleri

Lindemann, zeki ve aristokratlardan oluşan küçük bir çevrenin dünyayı yönetmesi gerektiğine inanıyordu. Bunun sonucunda "süper insanlar tarafından yönetilen ve helotlar tarafından hizmet verilen" barışçıl ve istikrarlı bir toplumun oluşacağını düşünüyordu.[1]

Lindemann öjeniyi destekledi. İşçi sınıfını, eşcinselleri ve siyahları hor gördü, zihinsel olarak yetersiz olanların kısırlaştırılmasını destekledi.[2] Bilimin kutsanmış bir insan ırkı üretebileceğine inanıyordu. Acı çekme ya da hırs gibi duygularının ortadan kaldırılabileceğini ve kaldırılması gerektiğini düşünüyordu.

Lindemann, 'eşitlik fetişi' dediği şeye katılmak yerine, insan farklılıklarının kabul edilmesini ve bilim aracılığıyla geliştirilmesini tavsiye etti.

Kaynakça

  1. ^ Mukerjee, Madhusree (2010). Churchill's Secret War: The British Empire and the Ravaging of India during World War II. 
  2. ^ Mukerjee, Madhusree (2011). "Confidence Man". World War II. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Fizik, maddeyi, maddenin uzay-zaman içinde hareketini, enerji ve kuvvetleri inceleyen doğa bilimi. Fizik, Temel Bilimler'den biridir. Temel amacı evrenin işleyişini araştırmaktır. Fizik en eski bilim dallarından biridir. 16. yüzyıldan bu yana kendi sınırlarını çizmiş modern bir bilim olmasına karşın, Bilimsel Devrim'den önce iki bin sene boyunca felsefe, kimya, matematik ve biyolojinin belirli alt dalları ile eş anlamlı olarak kullanılmıştır. Buna karşın, matematiksel fizik ve kuantum kimyası gibi alanlardan dolayı fiziğin sınırlarını net olarak belirlemek güçtür.

<span class="mw-page-title-main">Albert Einstein</span> Almanya doğumlu fizikçi (1879–1955)

Albert Einstein, Almanya doğumlu teorik fizikçi ve bilim insanı. Tüm zamanların en iyi fizikçilerinden birisi olarak kabul edilen Albert Einstein, en çok görelilik teorisini geliştirmesiyle tanınır. Aynı zamanda kuantum mekaniğinin gelişimine önemli ölçüde katkılarda bulunmuştur. Kendisi tarafından bulunan ve bilim dünyasında yeni bir çığır açan kütle-enerji denkliği formülü E = mc2 dünyanın en ünlü denklemi olarak adlandırılmıştır. Fizik ve matematik alanına sağladığı katkılardan dolayı ve fotoelektrik etki yasasının keşfi sebebiyle 1921 yılında Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü. 1999 yılında Time dergisi tarafından yüzyılın en önemli kişisi seçilmiştir.

Max Karl Ernst Ludwig Planck, Alman fizikçi ve 1918 Nobel Fizik Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Winston Churchill</span> Birleşik Krallık başbakanı (1940–45; 1951–55)

Sir Winston Leonard Spencer Churchill, 1940-1945 ve 1951-1955 dönemi Birleşik Krallık Başbakanı. II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık'ın başında bulunmuştur. Savaşın ardından 5 Mart 1946'da ABD'nin Missouri eyaletinin Fulton kentindeki Westminster Kolejinde verdiği söylevle "Demir Perde" teriminin benimsenmesini sağlamış ve Soğuk Savaş'ın habercisi olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Compton</span> Amerikalı fizikçi (1892 – 1962)

Arthur Holly Compton, 1927'de elektromanyetik radyasyonun parçacık doğasını gösteren Compton etkisinin keşfi ile Nobel Fizik Ödülü kazanmış Amerikalı fizikçidir. Zamanında çok dikkat çeken bir buluştur. Işığın dalga doğası o zamanlarda iyi anlaşılmış olsa da ışığın hem dalga hem parçacık olabileceği fikri kolay kabul görmemiştir. Kendisi ayrıca Manhattan Projesindeki Metallurji Laboratuvarının başı ve 1945 ile 1953 seneleri arasında St. Louis Washington Üniversitesi Rektörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik akımı</span> elektrik yükü akışı

Elektrik akımı, elektriksel akım veya cereyan, en kısa tanımıyla elektriksel yük taşıyan parçacıkların hareketidir. Bu yük genellikle elektrik devrelerindeki kabloların içerisinde hareket eden elektronlar tarafından taşınmaktadır. Ayrıca, elektrolit içerisindeki iyonlar tarafından ya da plazma içindeki hem iyonlar hem de elektronlar tarafından taşınabilmektedir.

Süperiletkenlik, süperiletken adı verilen maddelerin karakteristik bir kritik sıcaklığın (Tc) altında derecelere soğutulmasıyla ortaya çıkan, maddenin elektriksel direncinin sıfır olması ve manyetik değişim alanlarının ortadan kalkması şeklinde görülen bir fenomendir. 8 Nisan 1911 tarihinde Hollandalı fizikçi Heike Kamerlingh Onnes tarafından keşfedilmiştir. Ferromanyetizma ve atomik spektrumlar gibi, süperiletkenlik kuantum mekaniğine girer. Karakteristik özelliklerini Meissner efektinden alır; süperiletken, süperiletkenlik durumuna geçerken bütün manyetik alan çizgilerini içeriden dışarıya atar. Meissner efektinin görülmesi de süperiletkenliğin klasik fizik tarafından mükemmel iletkenlik olarak tasvir edilmesini olanaksız hale getirir.

<span class="mw-page-title-main">Plazma</span> gaz haldeki maddelerin manyetik kutuplaştırmaya bağlı doğrusal noktalarda oluşan fiziksel ve kimyasal reaksiyonun kontrollü etkileşim süreci

Plazma, gaz hâldeki maddelerin manyetik kutuplaştırmaya bağlı doğrusal noktalarda oluşan fiziksel ve kimyasal tepkimenin kontrollü etkileşim sürecine verilen genel ad. Daha kolay bir tanımla; atomun elektronlardan arınmış hâlidir.

<span class="mw-page-title-main">Doğa bilimleri</span> doğal dünyayı inceleyen bilim dalları

Doğa bilimleri, gözlem ve deneylerden elde edilen ampirik kanıtlara dayalı olarak doğal olayların tanımlanması, anlaşılması ve tahmin edilmesiyle ilgilenen bilim dallarından biridir. Akran değerlendirmesi ve bulguların tekrarlanabilirliği gibi mekanizmalar, bilimsel ilerlemelerin geçerliliğini sağlamaya çalışmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Svante Arrhenius</span> İsveçli bilim insanı (1859-1927)

Svante August Arrhenius,, İsveçli kimyacı ve fiziksel kimya biliminin kurucularından.

<span class="mw-page-title-main">Linus Pauling</span>

Linus Carl Pauling, Amerikalı kuantum kimyageri ve biyokimyager. Ayrıca kristalografer, moleküler biyolog ve tıp araştırmacısı olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Francis Crick</span> İngiliz fizikçi, moleküler biyolog; DNAnın yapısının ortak kaşifi

Francis Harry Compton Crick, İngiliz moleküler biyolog, fizikçi ve nörobilimci. 1953'te James D. Watson ve Maurice Wilkins ile beraber DNA molekülünün yapısını keşfederek 1962 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güneş rüzgârı</span> Güneşin üst atmosferinden yayılan bir plazma dalgası

Güneş rüzgârı, Güneş'in üst atmosferinden yayılan bir plazma dalgasıdır. Büyük çoğunluğu, enerjileri genellikle 1,5 ve 10 keV arası olan elektronlar, protonlar ve alfa parçacıklarından oluşur. Bu parçacık akımının yoğunluk, sıcaklık ve hız nicelikleri zamana ve Güneş'in boylamına göre değişkenlik gösterir. Bu parçacıklar, Güneş tacının yüksek sıcaklığından gelen yüksek enerjileri ve maruz kaldıkları manyetik, elektriksel ve elektromanyetik fenomen sayesinde Güneş'in kütleçekiminden kurtulabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Ernest Lawrence</span>

Ernest Orlando Lawrence,, 1939 yılında icadı siklotron ile Nobel Fizik Ödülü kazanmış olan, Amerikalı nükleer fizikçi. Manhattan Projesi için yaptığı uranyum izotop ayırma üzerindeki çalışması, Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı ve Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı kuruluşundaki katkıları ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Isidor Isaac Rabi</span> Amerikalı fizikçi (1898 – 1988)

Isidor Isaac Rabi, manyetik rezonans görüntülemede (MRI) kullanılan nükleer manyetik rezonansı keşfetmesiyle 1944'te Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Amerikalı bir fizikçiydi. Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri'nde mikrodalga radarında ve mikrodalga fırınlarda kullanılan boşluk magnetronu üzerinde çalışan ilk bilim insanlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Maria Goeppert-Mayer</span> Alman-Amerikalı teorik fizikçi

Maria Goeppert-Mayer, Alman-Amerikalı fizikçi, fizik dalında atom çekirdeğinin çekirdek kabuğu modeli ile Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür. Marie Curie’den sonra Nobel Ödülü'ne layık görülen ikinci kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Philipp Lenard</span> Alman fizikçi (1862 – 1947)

Philipp Eduard Anton von Lenard, 1905'te katot ışınları ve özellikleri araştırmasıyla Nobel Fizik Ödülü almış Alman fizikçidir. Kendisi milliyetçi ve Yahudi aleyhtarı; aktif bir Nazi ideoloji savunucusudur. 1920'lerde Adolf Hitler'i desteklemiş ve Nazi döneminde “Deutsche Physik” hareketinde önemli bir rol-model olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fizik tarihi</span> fizik biliminin tarihi

Fizik, felsefe ürünü bir çalışma alanıdır ve bu yüzden 19. yüzyıla kadar doğa felsefesi diye adlandırıldı. Ünlü fizik bilgini Isaac Newton (1642-1726) bile temel yapıtını "Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri" olarak adlandırmış ve kendisini de bir doğa filozofu olarak görmüştür. Günümüzde ise fizik; madde, enerji ve bunların birbiri arasındaki ilişkiyi inceleyen bir bilim dalı olarak tanımlanır. Fizik bir bakıma en eski ve en temel kuramsal bilimdir; onun keşifleri doğa bilimleri'nin her alanı hakkındadır çünkü madde ve enerji; doğanın temel ögeleridir. Diğer bilim dalları genellikle kendi alanlarıyla sınırlıdır ve fizikten sonradan ayrılıp bir bilim dalı olmaya hak kazanmış diye düşünülebilinir. 16. yüzyılda fizik doğa bilimlerinden ayrılmış, Rönesans dönemi sonrasında hızla artan bilgi birikimi ile mekanik, optik, akustik, elektrik gibi alt bilim dalları ortaya çıkmıştır. Fizik günümüzde klasik fizik ve modern fizik olarak ikiye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Atom teorisi</span> maddenin doğası üzerine bir bilimsel teori

Kimya ve fizik biliminde atom teorisi; maddenin atom adı verilen süreksiz ve ayrık yapılardan oluştuğunu belirten, maddenin doğası üzerine bir bilimsel teoridir. Antik yunanda felsefi bir kavram olarak başlayan bu düşünce, 19. yy başlarında kimya alanındaki keşiflerin de maddenin gerçekten atomlardan oluştuğunu destekleyen bulgularıyla kendisine ana akım bilimde yer edinmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jane Hamilton Hall</span> Amerikalı fizikçi

Jane Hamilton Hall, Amerikalı fizikçidir. II. Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi'nde çalıştı. Savaştan sonra Los Alamos Ulusal Laboratuvarı'nda çalışmaya devam etti ve Clementine nükleer reaktörünün yapımını ve işletmeye sokulmasını denetledi. 1958'de laboratuvarın müdür yardımcısı oldu. 1956'dan 1959'a kadar Atom Enerjisi Komisyonu Genel Danışma Komitesi sekreterliği yaptı ve 1966'dan 1972'ye kadar komite üyeliği yaptı.