İçeriğe atla

Frederick Belding Power

Power in 1921

Frederick Belding Power (4 Mart 1853 - 26 Mart 1927) farmakoloji, bitki kimyasalları ve ilaç üretiminde standartlar üzerine çalışan Amerikalı bir kimyagerdi. Philadelphia College'da eczacılık profesörü ve University of Wisconsin-Madison'da eczacılık direktörü olarak görev yapmıştır. Ayrıca Londra'daki Wellcome Chemical Research Laboratories'de kimyager olarak görev yapmış ve burada Chaulmoogra yağını ve cüzzam tedavisinde kullanımını incelemiştir.

İlk yılları ve eğitimi

Power, Hudson, New York'ta Thomas ve Caroline Belding Power'ın çocuğu olarak dünyaya geldi. Hudson Akademisi'ne gitti ve daha sonra yerel bir eczanede çalıştı. Chicago'ya taşındı, Chicago Eczacılık Fakültesi'ne kaydolmayı umuyordu ancak 1871 Büyük Yangını vurdu ve Power bunun yerine Philadelphia'ya taşındı ve üniversiteye katılmadan ve 1874'te kimya bölümünden mezun olmadan önce Edward Parrish ile çalıştı.

Kariyer

Power 1876'da Strasbourg Üniversitesi'nde Friedrich A. Flückiger'in yanında çalıştı ve 1880'de doktora derecesini aldı. Daha sonra Philadelphia College of Pharmacy'de profesör oldu. Frederick Hoffmann ile birlikte A Manual of Chemical Analysis kitabını yazdı. 1883'te eczacılık bölümünün yöneticisi olarak University of Wisconsin-Madison'a taşındı. 1892'de istifa etti ve Fritzsche Brothers'da bilim direktörü olarak çalıştı.

Power, 1896 yılında eşinin ölümünün ardından Henry Wellcome tarafından yeni kurulan kimyasal araştırma laboratuvarlarında baş bilimsel kimyager olarak görev yapmak üzere işe alındığı Londra'ya taşındı.[1] Geleneksel Hint tıbbında cüzzam tedavisi için kullanılmasıyla dikkat çeken Chaulmoogra yağının analizi de dahil olmak üzere bitki bazlı ilaçların bileşenlerini incelemeye başladı.[2] I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle istifa etti ve 1914'te Amerika Birleşik Devletleri'ne döndü. Daha sonra ABD Tarım Bakanlığı'nın fitokimyasallar laboratuvarına katıldı. 1924'te Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçildi.[3][4][5]

Özel hayatı

Power 1883 yılında Mary Van Loan Meigs ile evlendi ve iki çocukları oldu. Mary 1894 yılında üçüncü çocuğuyla birlikte doğum sırasında öldü.

Kaynakça

  1. ^ Parascandola, John (2003). "Chaulmoogra Oil and the Treatment of Leprosy". Pharmacy in History. 45 (2). ss. 47-57. ISSN 0031-7047. JSTOR 41112155. PMID 12894769. 22 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2023. 
  2. ^ Power, Frederick Belding; Gornall, Frank Howorth (1904). "LXXXV.-The constituents of chaulmoogra seeds". J. Chem. Soc., Trans. (İngilizce). Cilt 85. ss. 838-851. doi:10.1039/CT9048500838. ISSN 0368-1645. 
  3. ^ Worthen, D. B. (2008). "Frederick Belding Power 1853-1927: Öncü eczacılık bilimcisi". Journal of the American Pharmacists Association. 48 (4). ss. 550-553. doi:10.1331/japha.2008.08527. PMID 18653434. 
  4. ^ Phillips, Max (1954). "Frederick Belding Power, most distinguished American phytochemist". Journal of Chemical Education (İngilizce). 31 (5). s. 258. Bibcode:1954JChEd..31..258P. doi:10.1021/ed031p258. ISSN 0021-9584. 22 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2023. 
  5. ^ Alsberg, Carl (1926). "American Contemporaries: Frederick Belding Power". Industrial & Engineering Chemistry (İngilizce). 18 (1). s. 103. doi:10.1021/ie50193a044. ISSN 0019-7866. 22 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eczacı</span> ilaçların bileşenleri, etkileri, etki mekanizmaları, uygun ve etkili kullanımları konusunda uzmanlaşmış sağlık profesyonelleridir

Eczacı, ilaçların bileşenleri, etkileri, etki mekanizmaları, uygun ve etkili kullanımları konusunda uzmanlaşmış sağlık profesyonelidir. Eczacı, ilaçların etki mekanizması hakkındaki bilgilerini kullanarak ilaçlardan maksimum fayda, minimum yan etki elde etmek ve ilaç etkileşimlerinden kaçınmak için nasıl kullanılmaları gerektiğine hakimdir. Eczacılar, ilaçların biyokimyasal mekanizmalarını ve etkilerini, ilaç kullanımlarını, tedavi edici rollerini, yan etkilerini, olası ilaç etkileşimlerini ve izleme parametrelerini öğrenmek için üniversite veya yüksek lisans düzeyinde eğitim alırlar. Eczacılar bu uzmanlık bilgisini yorumlar ve hastalara, doktorlara ve diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarına iletir.

<span class="mw-page-title-main">Eczacılık</span>

Eczacılık; hastalık teşhisi, önlenmesi, tedavi edilmesi ve semptomların azaltılmasında kullanılan her türlü madde ve ilacın; keşfi, üretimi, geliştirilmesi, imha edilmesi, güvenli ve etkin kullanımı ve kontrolü ile ilgilenen, tıp bilimini kimya ile ilişkilendiren klinik sağlık bilimidir. Eczacılığın uygulanması; ilaçlar ve ilaçların etki mekanizmaları, yan etkileri, etkileşimleri, vücuttaki hareketleri ve toksisitesi konularında üst düzey bilgi sahibi olmayı gerektirir. Aynı zamanda tedavi süreçlerinin ve patolojik süreçlerin anlaşılması konularında da yetkinlik gerektirir. Klinik eczacılık gibi eczacılığın bazı uzmanlık dalları da, tıbbi verilerin ve laboratuvar verilerinin değerlendirilmesi hakkında bilgi sahibi olmak gibi başka nitelikler gerektirir.

Asosyal, sosyal olmayan insan davranışları sergileyen bireye verilen ad. Asosyallik sosyal etkileşim ile meşgul olmak için motivasyon eksikliği veya yalnız faaliyetlere olan ilgiyi ifade eder. Asosyallik avolisyon ile ilişkilendirilebilir, ancak sosyal ilişkiler için sınırlı fırsatların bir tezahürü de olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Koch</span> 19/20. yüzyıl Alman hekimi ve bakteriyolog

Heinrich Hermann Robert Koch, Alman hekim. Antraks basili (1877), tüberküloz basili (1882) ve kolera basili'nin (1883) keşfi ve Koch postülatlarını geliştirmesiyle ünlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">John E. Walker</span>

John Ernest Walker 1997 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmış İngiliz kimyager. Günümüzde Cambridge'de, eski adı Dunn İnsan Nütrisyon Ünitesi olan, Mitokondrial Biyoloji Birimi'nde direktör olarak çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nicolas Lémery</span> Fransız kimyager (1645 – 1715)

Nicolas Lémery, Fransız kimyagerdir. Asit ve bazların kimyası üzerine teori geliştiren ilk bilim insanlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Tapputi</span>

Tapputi ya da Tapputi-Belatekallim, dünyanın ilk kimyageri olduğu düşünülen Mezopotamyalı kadın. MÖ iki bin'lerde Babilli Mezopotamya'da bir çivi yazısı tabletinde parfüm üreticisi olarak bahsi geçmektedir. Kraliyet Sarayı'nda "Belatekallim" yani hanım sultan idi, (—)-ninu adında bir araştırmacı ile çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azulen</span> kimyasal bileşik

Azulen organik bir bileşiktir ve Naftalinin bir izomeridir. Naftalinin renksiz olmasına karşın, azulen koyu mavi bir renge sahiptir. İki terpenoid, vetivazulen (4,6-dimetil-2-izopropilazulen) ve guaiazulen (1,4-dimetil-7-izopropilazulen), bu özelliklere sahip azulen iskeletli maddeler, doğal olarak mantar pigmentlerinde, Peygamber ağacı yağında ve bazı deniz omugasızlarında bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Bromöz asit</span> HBrO2 formüllü bir inorganik bileşik

Bromöz asit, HBrO2 formülüne sahip bir inorganik bileşiktir. Konjugat bazının -bromitlerinin- tuzları izole edilmiş olmasına rağmen, kararsız bir bileşiktir. Asidik çözeltide, bromitler broma ayrışır.

Gilbert Stork, organik kimya ile ilgilenen bir bilim insanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Raymond Lemieux</span> Kanadalı kimyager (1920-2000)

Raymond Urgel Lemieux, CC, AOE, FRS kimya alanında bir dizi keşfe öncülük etmiş Kanadalı organik kimyager. Alana ilk ve en ünlü katkısı sakkarozun sentezidir. Katkıları arasında anomerik etkinin keşfi ve karbonhidrat kimyasında hala kullanılan sakkarinlerin sentezi için genel yöntemlerin geliştirilmesi vardır. Kanada Royal Society ve Royal Society (İngiltere) üyesidir ve prestijli Albert Einstein Dünya Bilim Ödülü ve Wolf Kimya Ödülü'ne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Çift taraflı Onsager bağıntıları</span>

Termodinamikte, çift taraflı Onsager bağıntıları, termodinamik sistemlerde termodinamik denge kavramının var olduğu yerlerde denge dışındaki akışlar ve kuvvetler arasındaki belirli oranların eşitliğini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Lesley Yellowlees</span> Britanyalı kimyager

Lesley Jane Yellowlees, Britanyalı kimyager. Yellowlees, 2012-2014 Kraliyet Kimya Derneği'nin başkanı seçildi ve bu rolü üstlenen ilk kadın kimyager oldu.

Royal Society of Chemistry (RSC), Londra'daki Burlington House'da bulunan mekanında bir dizi önemli sanat eserine sahiptir. Koleksiyon, esas olarak 19. Yüzyılın ortası ile 21. Yüzyılın başları arasında elde edilen büstler, resimler ve diğer eserlerden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">David MacMillan</span> Britanyalı kimyager

David William Cross MacMillan İskoç organik kimyager ve bilim insanı. Asimetrik organokataliz alanını kavramsallaştırmasına dair çalışmaları ile tanınmaktadır. MacMillan, Alman kimyager Benjamin List ile birlikte 2021 Nobel Kimya Ödülünü kazandı. Nobel Komitesi yaptığı açıklamada "asimetrik organokataliz" olarak bilinen, molekülleri oluşturmak için geliştirdikleri yeni yönteme dair çalışmaları nedeniyle ödüle layık görüldüklerini açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Heliopolisli Kallinikos</span> Bizanslı mühendis ve kimyager

Kallinikos veya Latince Callinicus, Suriye'nin Heliopolis'inden Yahudi - Bizanslı bir mimar ve kimyagerdir. Modern alev silahına benzeyen bir deniz silahı olan Rum ateşinin icadıyla tanınır. VII. Konstantinos'a göre Kallinikos, IV. Konstantinos zamanında Bizans'a gelen ve sıvı ateş hakkındaki bilgisini Bizanslılarla paylaşan Suriye'nin Heliopolis'inden bir mültecidir. Kallinikos'un kesin formülü dikkatle korunan bir sırdı ve bugün hala bilinmemektedir. Olası bileşenler arasında reçine, asfalt, kükürt, nafta, ince sönmemiş kireç ve kalsiyum fosfit bulunmaktadır.

Karl Paul Gerhard Link, antikoagülan warfarini keşfetmesiyle tanınan Amerikalı bir biyokimyacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vera Popova</span>

Vera Yevstafyevna Popova, evlilik öncesi soyadı Vera Bogdanovskaya, Rus kimyager. Rusya'daki ilk kadın kimyagerlerden biridir ve kimya ders kitaplarının ilk Rus kadın yazarıdır. Popova, laboratuvarındaki patlama sonucu "muhtemelen kimya yüzünden ölen ilk kadın oldu".

Fang, MÖ. 1. yüzyılda Han hanedanı döneminde yaşamış Çinli bir bilim insanı ve simyacıydı. Çin'de kayıtlara geçmiş en eski kadın simyacıdır. Fang, cıvayı gümüşe dönüştürme yönteminin keşfiyle tanınmıştır. Cıva kullanarak cevherlerden gümüş ekstraksiyon kimyasal tekniğini kullanmış olabileceğine inanılıyordu, burada kaynatılan cıvadan geriye saf gümüş kalıntısı kalıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Tetrakloroetilen oksit</span>

Tetrakloroetilen oksit, perkloroetilen oksit (PCEO) veya tetraklorooksiran, etilen oksidin perklorlu analoğudur ve tetrakloroetilenin önerilen bir metabolitidir. C
2
Cl
4
O
formülüne sahip halojenlenmiş bir epoksittir. Tetrakloroetilen oksit oldukça stabildir ancak daha yüksek sıcaklıklarda trikloroasetil klorüre dönüşür.