İçeriğe atla

Frederick Abel

Frederick Abel
Doğum17 Temmuz 1827(1827-07-17)
Londra, İngiltere
Ölüm6 Eylül 1902 (75 yaşında)
Whitehall Court, Londra, İngiltere
Milliyetİngiliz
EğitimWestminster Üniversitesi
ÖdüllerKraliyet Madalyası (1877)
Albert Madalyası (1891)
Kariyeri
DalıKimya
Doktora
danışmanı
A. W. von Hofmann

Frederick Augustus Abel (17 Temmuz 1827 - 6 Eylül 1902), patlayıcılar konusunda önde gelen bir İngiliz kimyagerdir. Ateşli silahlarda korditin icadıyla tanınır.

Eğitim

Johann Leopold Abel'in oğlu olarak Londra'da doğan Abel, Westminster Üniversitesinde kimya okudu.[1] 1852'de, Michael Faraday'ın yerini alarak kimya profesörü oldu.[1]

Erken kariyer

1854'ten 1888'e kadar Abel, Woolwich'te mühimmat kimyageri olarak görev yaptı.[1] Üç yıl sonra, Savaş Departmanına kimyager olarak atandı.[1] 1888 yılına kadar süren bu görev boyunca, patlayıcı kimyası ile ilgili çok sayıda çalışma yaptı.

Araştırmaları

En önemli araştırmalarından biri, nitroselüloz üretimi ile ilgiliydi ve esas olarak nitratlanmış pamuğun ince hamur haline getirilmesinden oluşan bir süreç geliştirdi.[1] Bu da nitroselülozun güvenli bir şekilde üretilmesini ve aynı zamanda verim elde edilmesini sağladı. Yaptığı bu çalışma, 19. yüzyılın sonlarına doğru kullanıma giren dumansız barutun önemli ölçüde önünü açmıştır.[1] İngiliz hükümetinin talebi üzerine, petrol ürünlerinin parlama noktasını belirlemenin bir yolu olan Abel testini hazırladı.[1]

Hayatı

1860'ta Kraliyet Cemiyeti Üyesi seçildi ve 1887'de Kraliyet Madalyası aldı. Kimya Derneği (1875-77), Elektrik Mühendisleri Enstitüsü (1877), Kimya Enstitüsü (1881-82) ve Kimya Endüstrisi Derneği (1883) başkanlığı yaptı.[2] 1897'de çelik üretimi üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı Bessemer Altın Madalyası ile ödüllendirildi.[3] 1879'da İnşaat Mühendisleri Enstitüsü tarafından Telford Madalyası ile ödüllendirildi.

20 Nisan 1883'te şövalye oldu. 1902'deki ölümüne kadar İmparatorluk Enstitüsü'nün organizasyon sekreteri ve ilk direktörü oldu. 1888'de Cambridge Üniversitesinden fahri doktora aldı.

Abel, 6 Eylül 1902'de Whitehall Court'taki evinde 75 yaşında öldü[4] ve Londra'daki Nunhead Mezarlığı'na gömüldü.[1] Baronetlik onun ölümüyle tükenmiş oldu.

Ailesi

Abel önce Giulietta de La Feuillade'le evlendi. İlk karısının ölümünden sonra James Blanch'ın kızı Sarah Blanch'la evlendi. Hiç çocuğu olmadı.[4]

Kitapları

Maden kazaları ve önlenmesi, 1889
  • Kimya El Kitabı (CL Bloxam ile)
  • Barutun Modern Tarihi (1866)[5]
  • Silah-pamuk (1866)[5]
  • Patlayıcı Maddeler Üzerine (1872)[5]
  • Patlayıcı Madde Araştırmaları (1875)[5]
  • Patlayıcı Amacıyla Uygulanan Elektrik (1898)[5]

Ayrıca Britannica Ansiklopedisi'nin dokuzuncu baskısında birkaç makale yazdı.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h Who's Buried where in England. Third. Constable. 1999. ISBN 0-09-479310-7. 
  2. ^ "IOM3 Presidents". Institute of Materials, Minerals and Mining (İngilizce). 7 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2018. 
  3. ^ "Awards archive". Institute of Materials, Minerals and Mining (İngilizce). 3 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2018. 
  4. ^ a b "Obituary – Sir Frederick Abel". The Times (İngilizce). Londra. 
  5. ^ a b c d e f Chisholm (1911)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

1802 (MDCCCII) yılı Gregoryen takvimine göre Cuma ve Jülyen takvimine göre Çarşamba günü başlayan bir yıldır.

Ressamların soyadlarına göre alfabetik listesi için bakınız:Ressamlar Listesi

<span class="mw-page-title-main">Joseph Wilson Swan</span>

Joseph Wilson Swan, ünlü İngiliz fizikçi ve kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Michael Faraday</span> İngiliz bilim insanı (1791–1867)

Michael Faraday, elektromanyetizma ve elektrokimyaya katkılarıyla tanınan, İngiliz kimya ve fizik bilgini.

<span class="mw-page-title-main">Nitrogliserin</span> kimyasal bileşik

Nitrogliserin nitrik asit esterinin oluşumuna uygun koşullar altında, en çok beyaz dumanlı nitrik asit ile gliserinin nitrolanmasıyla üretilen yoğun, renksiz, yağlı, patlayıcı sıvıdır. Kimyasal olarak, madde nitro bileşiğinden ziyade bir organik nitrat bileşiği olmasına rağmen, geleneksel adı genellikle daha fazla kullanılır. 1847'de icat edilen nitrogliserin, inşaat, yıkım ve madencilik endüstrilerinde kullanılan çoğunlukla dinamit gibi patlayıcı maddelerin üretiminde aktif bir bileşen olarak kullanılmaktadır. 1880'lerden beri, nitrogliserin ordu tarafından aktif bir bileşen ve kordit ve balistit gibi bazı katı itici yakıtlarda nitroselüloz için jelatinleştirici olarak kullanılmıştır.

Kimyager, Üniversitelerin Fen Fakülteleri'nin Kimya Lisans Bölümlerinden mezun olan; organik kimya, anorganik kimya, analitik kimya, biyokimya, fizikokimya gibi kimya bilimi konularında ileri düzeyde eğitim alan kimya bilimcilerdir. Araştırma geliştirme, kalite kontrol, kalite güvence, üretim, teknik yönetim, sorumlu müdürlük başlıca çalışma sahalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">J. J. Thomson</span> İngiliz fizikçi (1856-1940)

Sir Joseph John Thomson, çağdaş fiziğin gelişimine büyük katkılarıyla tanınan Britanyalı fizikçi. Elektronu ve izotop kavramını keşfetmesi ile kütle tayfölçerini icat etmesiyle bilinir. Gazların elektriksel iletkenliği üzerindeki çalışmaları ve elektronu keşfinden dolayı 1906'da Nobel Fizik Ödülü ile ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pikrik asit</span>

Pikrik asit (O2N)3C6H2OH formülüne sahip bir organik bileşiktir. IUPAC adı 2,4,6-trinitrofenoldür (TNP). "Pikrik" adı, acı tadı yansıtan "acı" anlamına gelen Yunanca πικρός (pikros) kelimesinden gelir. En asidik fenollerden biridir. Diğer yüksek oranda nitratlanmış organik bileşikler gibi pikrik asit de patlayıcıdır, dolayısıyla birincil kullanımıdır. Aynı zamanda, tıpta (antiseptik, yanık tedavileri) ve boyar maddelerde kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alan MacDiarmid</span>

Alan Graham MacDiarmid, 2000 yılında Nobel Kimya Ödülünü alan üç kimyagerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Patlama</span> ani ısı yükselmesi ve gaz salınımı ile oluşan enerji salınımı

Patlama, genellikle ani ısı yükselmesi ve gaz salınımı ile oluşan, çok yüksek bir sesle birlikte gerçekleşen hızlı hacim artışı ve aşırı yüksek enerjinin açığa çıkmasına sebep olan kimyasal olaydır. Bu özelliğe sahip maddelere "patlayıcı" adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Edward Frankland</span> İngiliz kimyager

Edward Frankland, İngiliz kimyager ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Gábor A. Somorjai</span> Amerikalı kimyager

Gabor A. Somorjai Macar bilim insanı. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de kimya profesörü olarak çalışmaktadır ve yüzey kimyası ve katalizde, özellikle metal yüzeylerin katalitik etkileri alanında önde gelen bir araştırmacıdır. Alandaki katkılarından dolayı Somorjai, 1998 yılında Wolf Kimya Ödülü, 2002 yılında Linus Pauling Ödülü, in 2000, the National Medal of Science 2008 yılında Priestley Ödülü, 2010 yılında Temel Bilimlerde BBVA Vakfı Bilgi Sınırları Ödülü ve 2013 yılında Kimyasal Bilimlerde NAS Ödülü'nü kazanmıştır. En son Nisan 2015'te Amerikan Kimya Topluluğu'nun William H. Nichols Madalyası ile ödüllendirilmiştir.

Sör Richard Oswald Chandler Norman, İngiliz kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Henry Louis Le Chatelier</span> Fransız kimyager (1850 – 1936)

Henry Louis Le Chatelier, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında yaşamış Fransız kimyagerdir. Değişen koşulların kimyasal dengedeki sistemler üzerindeki etkisini tahmin edebilmek için kimyagerler ve kimya mühendisleri tarafından kullanılan Le Chatelier ilkesini geliştirdi.

<span class="mw-page-title-main">William Huggins</span>

Sör William Huggins LN BN RS, eşi Margaret Lindsay Huggins ile birlikte astronomik spektroskopide öncü çalışmaları ile tanınan İngiliz bir gökbilimciydi.

Sör John Ivan George Cadogan İngiliz organik kimya uzmanı.

Beilby Madalyası ve Ödülü, kimya mühendisliği, uygulamalı malzeme bilimi, enerji verimliliği veya ilgili bir alanda önemli olan bir çalışma için her yıl bir bilim insanı veya mühendise verilir. Ödül, ödülü dönüşümlü olarak veren Institute of Materials, Minerals and Mining, Royal Society of Chemistry ve Society of Chemical Industry tarafından ortak olarak verilir.

Sir James Walker FRS FRSE FCS LLD İskoç kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Martha Annie Whiteley</span>

Martha Annie Whiteley, İngiliz bir kimyager ve matematikçiydi. Kadınların Kimya Derneği'ne girmesini savunmada etkili oldu ve kimya alanında kadın eşitliğini ilerletmeye olan bağlılığıyla tanındı. Royal Society of Chemistry'nin "175 Faces of Chemistry" listesinden bir kişi olarak tanımlanmaktadır.

19. yüzyılda doğan matematikçiler milliyetlerine göre aşağıda listelenmiştir.