İçeriğe atla

Frederic Edwin Church

Frederic Edwin Church
Napoleon Sarony tarafından çekilmiş fotoğraf (y. 1868)
Genel bilgiler
Doğum4 Mayıs 1826(1826-05-04)
Connecticut
Ölüm7 Nisan 1900 (73 yaşında)
New York
AlanıPeyzaj
Katıldığı akımlarHudson Nehri Ekolü
Ünlü yapıtlarıNiagara, And Dağları'nın Kalbi
İmzası

Frederic Edwin Church (4 Mayıs 1826 - 7 Nisan 1900) Hartford, Connecticut'ta doğmuş Amerikalı bir manzara ressamıydı. Hudson Nehri Ekolü'nde merkezi bir figürdü ve en çok dağları, şelaleleri ve gün batımlarını tasvir eden büyük manzaraları resmetmesiyle tanınır. Church'ün resimleri gerçekçi ayrıntılara, dramatik ışığa ve panoramik manzaralara vurgu yapar. Önemli eserlerinden bazılarını tek resimlik sergilerinde New York'ta ücret ödeyen ve sıkı takipçileri olan kitlesine sundu. İlk yıllarında Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en ünlü ressamlardan biriydi.

Tarzı ve bıraktığı etki

New England Manzarası (1851), Church'ün "ilk gerçek karmaşık manzara resmiydi. Cole'un çalışmasında bulunandan daha ayrıntılı ve mekansal olarak karmaşık bir manzara resmetmek için çeşitli konumlardan eskizler kullandı.[1]

Oryantalizm, 1800'lerin başında Aydınlanma Çağı'nın rasyonalizmine karşı bir hareket olarak İngiltere ve Fransa'da öne çıktı. Oryantalist dönemin sanatçıları, doğayı genellikle zenginliğini ve güzelliğini tasvir eden idealize edilmiş sahnelerde, bazen de büyük ölçeğine vurgu yaparak tasvir ettiler. Bozulmamış bir doğayı idealize eden Church'ün eserlerinde sürdürdüğü bu gelenek, dayanılmaz derecede detaylı sanatıyla öne çıkar. Doğaya yapılan vurgu, alçak yatay çizgiler ve gökyüzünün baskınlığı ile teşvik edilmektedir. Church genellikle fırça darbelerini gizlemeye çalışmıştır, böylelikle ortaya pürüzsüz ve ressamın kişiliğini barındırmayan yüzeyler çıkarmıştır.

Church, öğretmeni Thomas Cole tarafından kurulmuş Amerikan peyzaj sanatı akımı olan Hudson Nehri Ekolü'nün ikinci nesil bir ressamıdır.[2] Hem Cole hem de Church dindar Protestanlardı. Church'ün inançları, resimlerinde, özellikle de ilk dönem tuvallerinde büyük rol oynamıştır.[3] Hudson Nehri Ekolü resimleri, geleneksel kırsal ortamlara, özellikle Catskill Dağları ve romantik niteliklerine ağırlık vermeleriyle tanınır. Hızla yok olmakta olan, yerleşim barındırmayan bir Amerika'nın vahşi gerçekçiliğini ve doğal güzelliğini takdir etme amacı taşımaktadırlar. Amerikan sınırı manzaraları, "19. yüzyılın ortalarında Amerika Birleşik Devletleri'nin yayılmacı ve iyimser görünümünü" göstermektedir. Church, resimlerinin temasıyla Cole'dan farklıydı. Cole'un alegoriye olan eğilimi yerine, doğal ve genellikle görkemli sahneleri tercih etti. Ancak Church'ün çalışmaları temalar ve anlamlar açısından birçok farklı açıdan incelenmiştir.

Prusyalı kaşif ve bilim adamı Alexander von Humboldt, Church üzerinde büyük bir etki bırakmıştır. Kosmos adlı bilimsel eserinde Humboldt, bilimin, doğal dünyanın ve manevi kaygıların birliğine dair bir anlayış ortaya sunmuştur. Church'ün okumuş olduğu Kosmos, manzara resimlerine özel bir bölüm ayırmıştı. Humboldt, özellikle Yeni Dünya'da doğanın çeşitliliğini "bilimsel olarak" tasvir etmede görsel sanatçıya önemli bir rol vermiştir. Charles Darwin'in evrim teorisi 1860'larda Humboldt'un birlik fikirlerini alt üst etmeye başladığında, sanat tarihçileri, Church'ün eserlerinin dünya görüşündeki bu değişime nasıl tepki verdiğini incelemişlerdir.

İngiliz sanat eleştirmeni John Ruskin, Church üzerindeki bir başka önemli ve büyük etki bırakan isimdir. Ruskin Modern Ressamlar eserinde doğayı yakından gözlemlemeye dikkat çeker: "Peyzaj ressamının zorunlu görevi, en küçük ayrıntılara, kesintisiz bir dikkatle inmektir. Her kaya sınıfı, her tür toprak, her bulut biçimi aynı özenle incelenmeli ve eşit hassasiyetle işlenmelidir." Detaylara verilen bu dikkat, büyük sanat eseri elde etmek için sanatçının yorumu, izlenimleri ve hayal gücü ile birleştirilmelidir.[4] Church'ün resimleri 1850'lerde ve 1860'larda geniş çapta övülürken, bazı eleştirmenler onun ayrıntılı panoramalarını yaratıcı veya şiirsel olmaktan yoksun bulmuştu. George W. Sheldon, Amerikan Ressamları eserinde, Church'ün tuvalleri hakkında şöyle yazmıştı: "Onların temel kusurunun ne olduğunu açıklamaya pek gerek yok, çünkü şimdiye kadar her zeki Amerikan sanatsever tarafından fark edilmiş olmalı: duygunun birliği ve gücü pahasına ayrıntıların detaylandırılmasından oluşuyor. Gerçeğe yakın ve güzeller ama sanatın şiirinde, aromasında olabilecek kadar zengin değiller. Doğanın daha yüksek ve ruhsal gerçekleri, peyzaj sanatının gerçek hedefidir."[4]

Church'ün resimlerinden bazıları, dışavurumcu manzara tarzından da etkilenmiştir. Dışavurumcu sanat, düzlemi vurgulama, dağınık olmayan ışık kullanma ve ressamın varlığı veya "kişiliği" izleyici için daha az belirgin olacak şekilde fırça darbelerini gizleme eğilimindedir. Bir sergi kitabı, Church'ün Tropiklerde Sabah ve Vahşi Doğada Alacakaranlık eserlerinin "ressamın titiz ressamlığını ve yoğun renklerini vurgulama" üzerine olduğu, Cotopaxi ve The Parthenon eserlerinin "panoramik yapılarında stilin örneğini oluşturması" şeklinde ele almıştır. Bununla birlikte, Church birincil olarak dışavurumcu bir sanatçı olarak görülmez.[5]

Kaynakça

  1. ^ Avery, Kevin J. (1993). Church's Great Picture: The Heart of the Andes. Metropolitan Sanat Müzesi. ISBN 978-9994925193. 9 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2023. 
  2. ^ "Master, Mentor, Master: Thomas Cole & Frederic Church". Thomas Cole Ulusal Tarihi Bölgesi. 16 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2023. 
  3. ^ Avery, 12
  4. ^ a b Rosenbaum (Haziran 2015). "Frederic Edwin Church in an Era of Expedition". American Art. 29 (2): 26-34. doi:10.1086/683349. 
  5. ^ Wilmerding, John (1980). American Light: The Luminist Movement, 1850–1875. Washington: Ulusal Sanat Galerisi. ISBN 9780691002804. 25 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Romantizm</span> sanat akımı

Romantizm veya Coşumculuk, 1800 ve 1850 yılları arasında Avrupa'da edebiyatı, müziği, felsefeyi ve sanatı etkileyen entelektüel bir akımdı. Bir ölçüde Sanayi Devrimi'ne, Aydınlanma Çağı'na aristokratik sosyal ve siyasi düzenine, doğanın bilimsel rasyonalizasyonuna ve klasisizme tepki olarak doğan, doğaya ve duygulara verdiği önemle bilinen bir akımdır. Ortaya çıkışında ise 1789 Fransız İhtilali sonrasındaki toplumsal, siyasal ve düşünsel yapının etkileri vardır.

<span class="mw-page-title-main">İzlenimcilik</span>

İzlenimcilik veya empresyonizm, ışık, renk ve an kavramını öne çıkartan, doğadaki görünümlerin sürekli değişim içinde olduğundan herhangi bir zamanın herhangi bir anına denk gelen görünümün bir daha aynı şekilde görünemeyeceğini fikrini temel alan sanat akımdır.

<span class="mw-page-title-main">Barbizon ekolü</span> Fransız manzara ressamlarının 1830-1870 arasında oluşturduğu grup

Barbizon ekolü, 19. yüzyılda Fransız bir ressam grubu tarafından uygulanan manzara resmi tarzını tanımlamak için kullanılır. Ekol ismini ressamların bir araya geldikleri Fontainebleau (Fransa) yakınlarındaki Barbizon köyünden alır.

Peyzaj resmi, dağlar, ovalar, ağaçlar, nehirler ve ormanları içeren manzaraları betimler. Peyzaj resminde gökyüzü vazgeçilmez bir unsur olarak yer alır. Peyzaj, 15. yüzyıl başlarında Avrupa resim sanatında, daha çok dinsel konulu temalarla ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şeker Ahmet Paşa</span> Osmanlı ressamı, asker ve bürokrat

Şeker Ahmet Paşa, Osmanlı ressamı, asker ve bürokrat. Asıl adı Ahmet Ali'dir.

Pieter Brueghel ya da Brueghel peyzaj çalışmaları ve köy betimlemeleriyle tanınan Hollandalı Rönesans ressamı, Hollanda ve Flaman Rönesans resmi 'nin en önemli sanatçısıdır, aynı zamanda matbaacı, manzara ve köylü sahneleriyle tür resmi ünlüdür. Büyük resimlerde her iki konunun da odak noktası haline getirilmesinde öncüydü.

<span class="mw-page-title-main">John Everett Millais</span>

Sir John Everett Millais, Kraliyet Akademisi Üyesi İngiliz ressam ve çizer. William Holman Hunt ve Dante Gabriel Rossetti ile birlikte Ön-Raffaeloculuk akımının kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Nazmi Ziya Güran</span> Türk ressam ve sanat eğitimcisi

Nazmi Ziya Güran, Türk ressam ve sanat eğitimcisi.

Çallı Kuşağı, 1914 Kuşağı veya Türk İzlenimciler, Sanayi-i Nefise Mektebi tarafından düzenlenen Avrupa sınavını kazanarak Paris'e gönderilen, İbrahim Çallı ve kendi olanakları ile giden Namık İsmail, Hüseyin Avni Lifij, Nazmi Ziya Güran gibi ressamlar I. Dünya Savaşı'nın başlaması ile birlikte 1914'te ülkeye geri döndüler. Türk resim tarihinde "1914 Kuşağı", "Çallı Kuşağı" veya "Türk İzlenimcileri" diye adlandırılan bu grubun başlıca üyeleri, İbrahim Çallı, Ruhi Arel, Feyhaman Duran, Hikmet Onat, Hüseyin Avni Lifij, Nazmi Ziya Güran, Namık İsmail, Sami Yetik ve Ali Sami Boyar ve Hasan Vecih Bereketoğlu'dur.

Giorgione, gerçek adı Giorgio Barbarelli da Castelfranco olan, Yüksek Rönesans akımına yön veren İtalyan ressam. Bugün kesin olarak ona mal edilen sadece altı tablo bulunmasına rağmen Giorgione, erişilmez şiirsellikteki eserleriyle bilinir. Kimliği ve eserleri hakkındaki bilinmezlik onu Avrupa resim tarihinin en gizemli ressamlarından biri yapmıştır.

Lovis Corinth, çalışmaları izlenimcilik ve dışavurumculuğun bir sentezi kabul edilen Alman ressam ve grafiker.

<span class="mw-page-title-main">John Henry Twachtman</span> Amerikalı ressam (1853 – 1902)

John Henry Twachtman, kariyeri boyunca farklı stillerde eserler üreten, ancak en çok izlenimci manzara resimleri ile bilinen Amerikalı ressam. İzlenimcilik akımı dahilinde daha kişisel ve deneysel eserler veren Twachtman, profesyonel sanat organizasyonlarına karşı çıkan bir ressam grubu olan "Ten American Painters" üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Varınca</span> Türk ressam

Adnan Varınca Natürmort çalışmaları ile tanınan Türk ressamdır. Daha çok doğa ve meyve çizimleri üzerine çalıştı. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra kendi imkânlarıyla Paris'e gitti. 1973'te Türkiye'ye geri döndü ve toplu olarak kişisel sergilerini düzenledi. 1980 ve 2006'da resim dalında prestijli ödüller kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Realizm (sanat)</span>

Realizm veya Gerçekçilik, 19. yüzyılda ortaya çıkan bir sanat akımıdır. Bu yüzyılda gerçekleşen endüstriyel gelişmeler, toplumsal sınıfların belirginleşmesi, insanları duygular dünyasından gerçekler dünyasına itmiştir. Sanatçılar da bu gelişmelere tepki olarak Realist (gerçekçi) çalışmalar gerçekleştirmeye başladılar. Realizm, konuların idealist bir tarzda ele alındığı Romantizm’e bir tepki olarak başladı. Realistler sıradan veya gerçekçi temaları ortaya koyabilmek için teatral dramadan ve sanatın klasik formlarından uzaklaşma eğiliminde oldular.

<i>Veduta</i>

Veduta bir şehir manzarasının ileri derecede detaylı ve genelde büyük ölçülerde resim ya da gravür olarak çizilmiş görüntüsünden oluşan peyzaj türü. Veduta ressamlarına İtalyancada vedustisti denir.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Altın Çağı resmi</span>

Hollanda Altın Çağ resmi, Hollanda'nın bağımsızlığı için (1568-1648) arası yapılan Seksen Yıl Savaşlarında ve sonrasındaki kabaca 17 yüzyıla yayılan Hollanda tarihindeki bir dönemin, Hollanda Altın Çağı'ının resim dönemidir.

<span class="mw-page-title-main">Olga Wisinger-Florian</span> Avusturyalı ressam (1844-1926)

Olga Wisinger-Florian çoğunlukla manzara ve çiçekli natürmort eserler veren Avusturyalı empresyonist bir ressamdır. 1870 ve 1880'lerde avangart olarak kabul edilen serbest bir grup Avusturyalı empresyonist ressamlardan oluşan Avusturya "Stimmungsimpressionismus [Alm.]" 'nin bir temsilcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Hudson Nehri Ekolü</span> 1800lerde New York eyaletinde gelişen manzara resim grubu

Hudson Nehri Ekolü, estetik vizyonu Romantizmden etkilenen bir grup manzara ressamı tarafından şekillendirilen 19. yüzyıl ortalarında bir Amerikan sanat hareketiydi. Tablolar tipik olarak Hudson Nehri Vadisi'ni, Catskill, Adirondack ve Beyaz Dağların çevresini tasvir ediyor. Okulla ilişkilendirilen ikinci nesil sanatçıların eserleri, New England, Maritimes, Batı Amerika ve Güney Amerika'daki diğer yerleri kapsayacak şekilde genişledi.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Cole</span> Amerikalı ressam (1801 – 1848)

Thomas Cole manzara ve tarih resimleriyle tanınan bir Anglo-Amerikan ressamdı. 19. yüzyılın en büyük Amerikan ressamlarından biri ve 19. yüzyılın ortalarında gelişen bir Amerikan sanat hareketi olan Hudson Nehri Ekolü'nün kurucusu olarak kabul edilir. Cole'un eserleri, Amerikan vahşi doğasını romantik bir şekilde tasvir etmesiyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">John Frederick Kensett</span> Amerikalı sanatçı (1816 – 1872)

John Frederick Kensett, Connecticut, Cheshire'de doğan Amerikalı bir manzara ressamı ve oymacıydı. Hudson Nehri Sanatçılar Okulu'nun ikinci nesil üyesiydi. Kensett'in imzası niteliğinde olan New England ile New York Eyaleti manzara resimleri, berrak ışığı ve dingin yüzeyleri doğanın niteliklerini yücelten ve Luminizm ile ilişkilendirilen çalışmalarıdır. Kensett'in ilk çalışmaları, çoğunlukla Thomas Cole'un etkisi barındırmaktadır, ancak en başından beri, hem palet hem de kompozisyonda kısıtlamayı destekleyen daha soğuk renkler tercihi ve daha az dramatik topoğrafyaya ilgisi ile ayırt edilmiştir. Kensett'in olgunluk eseri, yedek bir geometriyle tasvir edilen sakin manzarayı içerir ve kıyıdaki dağların cam gibi pürüzsüz suya karşı dengelendiği bir dizi resimle sonuçlanır. Kensett ayrıca Metropolitan Sanat Müzesi'nin kurucusuydu.