İçeriğe atla

Freda Ellen Barnes

Freda Ellen Barnes
Kişisel bilgiler
Doğum 12 Ağustos 1902
Lyttelton, Yeni Zelanda
Ölüm 17 Şubat 1991 (88 yaşında)
Auckland, Yeni Zelanda
Partisi İşçi Partisi
Evlilik(ler) Harold (Jock) Barnes
Çocuk(lar) 2
Bitirdiği okul Auckland Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Mesleği Hukukçu ve aktivist

Freda Ellen "Fuzz" Barnes "JP" (d. 12 Ağustos 1902 – ö. 17 Şubat 1991), Yeni Zelandalı hukukçu ve siyasi aktivist.

Yaşamı ve kariyeri

Barnes, 12 Ağustos 1902'de Lyttelton, Yeni Zelanda'da doğdu. Auckland Kızlar Gramer Okulu'ndaki eğitiminin ardından gittiği Auckland Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. İşçi Partisi üyesiydi. 1935'te katıldığı Yeni Zelanda Sahil İşçileri Sendikası'nda 1944'te onursal başkanlığa seçildi. 1950'li yıllarda çeşitli kadın sivil toplum örgütlerinde görev aldı.

Özel yaşamı ve ölümü

Harold (Jock) Barnes ile evliliğinden bir erkek bir kız iki çocuk sahibi olan Barnes, 17 Şubat 1991'de tedavi gördüğü Auckland, Yeni Zelanda'daki Middlemore Hastanesi'nde 88 yaşında öldü.[1]

Kaynaklar

  1. ^ Fyfe, Judith. "Freda Ellen Barnes". DNZB. 5b7. 2 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda</span> Pasifik Okyanusunun güneybatısındaki ada ülkesi

Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 2.000 km güneydoğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük ve 700'den fazla küçük adadan oluşur. Toplamda 268.021 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. Bölgedeki tektonik hareketler ve volkanik olaylar nedeniyle Yeni Zelanda birçok yüksek dağa sahiptir. Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington ve en büyük şehri Auckland'dır.

<span class="mw-page-title-main">Cook Adaları</span> Büyük Okyanusta, Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsüne sahip ülke

Cook Adaları, Polinezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un güneyinde yer alan, kendi kendine yöneten, bağımsız bir ülke olan ancak Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsünde olan Okyanusya ada ülkesi. Cook Adaları'nın başkenti Avarua'dır.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Hillary</span>

Sir Edmund Percival Hillary,, Yeni Zelandalı bir dağcıydı. Bir Şerpa olan Nepalli dağcı Tenzing Norgay ile birlikte 29 Mayıs 1953 tarihinde dünyanın en yüksek dağı olan Everest Dağı'na ilk tırmanışı gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bruce McLaren</span>

Bruce Leslie McLaren, Yeni Zelandalı bir yarış otomobili tasarımcısı, sürücüsü, mühendisi ve mucittir. Adı, kurucusu olduğu ve Formula 1 şampiyona tarihinde toplamda 8 Dünya Takımlar Şampiyonası ve 12 Dünya Sürücüler Şampiyonası kazanan McLaren takımında yaşamaya devam etmektedir. McLaren otomobilleri, 1967 ve 1972 yılları arasında CanAm spor otomobil yarışlarında, önemli bir kısmı direksiyon başında Bruce McLaren ile olmak üzere, 56 galibiyet ve beş takım şampiyonluğu kazanarak üstünlük sağlamış, ayrıca üç Indianapolis 500 yarışı, 24 Saat Le Mans ve 12 Saat Sebring yarışlarını da kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Wellington</span> Yeni Zelandada yerleşim birimi

Wellington, Yeni Zelanda'nın başkenti, ülkenin en büyük ikinci yerleşim birimi ve Okyanusya'daki en kalabalık başkenttir. Yeni Zelanda'yı oluşturan adalardan Kuzey Adası'nın güney ucunda, ülkenin coğrafi merkezine yakın bir noktada yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Peter Fraser</span>

Peter Fraser, 1940-1949 arasında Yeni Zelanda başbakanı. Fraser'ın II. Dünya Savaşı sırasındaki yönetimi, Yeni Zelanda'nın uluslararası plandaki ağırlığını artırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Auckland</span> Yeni Zelandada yerleşim birimi

Auckland, Yeni Zelanda'nın kuzey adasında yer alan, ülkenin en fazla şehirleşmiş yerleşimidir. Yeni Zelanda nüfusunun dörtte birinden fazla olan yaklaşık 1.3 milyon nüfusuyla ülkenin en kalabalık şehri olmakla birlikte ekonomik faaliyetlerinin en yoğun olduğu merkezidir. Nüfus artışının ülkenin geri kalanından daha yüksek olması ise en kalabalık şehir olmasının gelecekte de süreceğini göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Auckland Üniversitesi</span> Yeni Zelandadaki en büyük üniversite

Auckland Üniversitesi, Yeni Zelanda'daki en büyük üniversitedir. 1883 yılında Yeni Zelanda Üniversitesi kurucu yükseköğretim kurumu kurulmuştur. Daha sonra bu üniversite Auckland Üniversitesi'nin de içerisinde yer aldığı üniversitelere bölünmüştür. Üniversitenin 8 fakültesi, 6 kampüsü ve 39.000 öğrencisi bulunmaktadır. Doktora eğitimi için 2004 yılında 1400 öğrenci kaydolmuştur. Üniversite öğrencilerinden 9.000'i yüksek lisans eğitimi almaktadır.

Yeni Zelanda'daki Yahudilerin tarihi, Yahudi tüccarların 1830'larda ülkeye gelmesiyle başladı. Yeni Zelanda, 1840'ta Britanya sömürgesi olmadan önce aralarında Joel Samuel Polack'ın da bulunduğu 30'dan az Yahudi yaşamaktaydı. Göçlerle Yahudiler dört ana gruba ayrıldılar: 19. yüzyılda Birleşik Krallık'tan gelen en eski Yahudi aileler; 1930'lar ve 1940'larda gelen Avrupa Yahudisi mülteciler; Britanya'dan 1950'lerde gelenler; son zamanlarda Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail ve eski Sovyetler Birliği'nden gelenler. Ülkedeki Yahudi cemaati, Başbakan Julius Vogel ve aralarında Dove-Myer Robinson da bulunduğu 5 Auckland valisi çıkarmıştır. Şimdiki Başbakan John Key, Yahudiliği icra etmemesine rağmen Aşkenaz kökenlidir. 14 Mayıs - 30 Mayıs 1925 tarihleri arasında kısa bir dönem başbakanlık yapan Francis Bell Hristiyan olmasına rağmen Yahudi ataları vardı.

<span class="mw-page-title-main">Dakota Kai</span>

Cheree Crowley, Yeni Zelandalı profesyonel kadın güreşçidir.

<span class="mw-page-title-main">Pascall (şirket)</span>

Pascall Cadbury'ye ait bir Avustralya ve Yeni Zelandalı şekerleme markasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sian Elias</span>

Dame Sian Seerpoohi Elias,, 12. Yeni Zelanda Başyargıcı'dır ve bu nedenle ülke yargı sisteminin en kıdemli üyesidir. Yeni Zelanda Yüksek Mahkemesi'nin mahkeme başkanı olarak ve birkaç kez Hükûmet Yöneticisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Don Bacon</span>

Donald Frederick Bacon, Yeni Zelandalı mikrobiyolog ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">David Barnes</span>

David John Barnes, Yeni Zelandalı açık deniz yelken yarışçısı.

<span class="mw-page-title-main">Simone Kessell</span>

Simone Kessell, Yeni Zelandalı aktris.

<span class="mw-page-title-main">2019-2020 Yeni Zelanda kızamık salgını</span>

2019-2020 Yeni Zelanda kızamık salgını, başta Auckland bölgesi olmak üzere Yeni Zelanda'yı etkileyen bir salgındı. Salgın, 1999'daki grip salgınından bu yana Yeni Zelanda'daki en kötü salgın oldu ve 1938'den beri görülen en kötü kızamık salgınıydı.

<span class="mw-page-title-main">Joe Hawke</span>

Joseph Parata Hohepa Hawke "MNZM" -, Yeni Zelandalı siyasetçi ve Maori toprak hakları aktivisti.

Ron Armstrong, defans pozisyonunda görev yapmış Yeni Zelandalı millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda Te Papa Tongarewa Müzesi</span>

Yeni Zelanda Te Papa Tongarewa Müzesi, Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'da bulunan bir etnografya ve sanat müzesidir. Müze, 1992 yılında Yeni Zelanda Ulusal Müzesi ve Ulusal Sanat Galerisi'nin birleşmesi kurulmuş olup günümüz binasına 1998 yılında taşındı.

Aşağıdakiler, 1874 yılında Yeni Zelanda'da gerçekleşen olayları listeler.