
Amerika Birleşik Devletleri başkanı, Amerika Birleşik Devletleri'nin ve ABD Hükûmeti'nin başıdır. Başkan adaylarının ABD'de doğmuş Amerikan vatandaşları olması gerekir. En az 35 yaşında ve en az 14 yıldır ABD'de oturuyor olmalıdırlar. Başkanın sorumlulukları arasında yürütmenin başı olması, antlaşma yapması, başkomutanlık ve devlet başkanlığı vardır. Uygulamada bu sorumluluklar, yasa önerisi hazırlamayı, dış politikanın oluşturulmasını, kişisel diplomasiyi de içine alacak biçimde genişlemiştir.

Desiré Delano "Dési" Bouterse, Surinamlı siyasetçi ve asker. Surinam'ın 8. Cumhurbaşkanı. Ülkesinin askerî yönetim altında olduğu 1980-1987 yılları arasında Ulusal Askeri Konsey Başkanı olarak fiilî liderlik yapmıştır. Bouterse, Ulusal Demokratik Parti lideri olarak 19 Temmuz 2010 tarihinde cumhurbaşkanı olarak seçildi ve bu görevi 16 Temmuz 2020 tarihine kadar sürdürdü.

Roh Tae-wu Güney Koreli politikacı. Tae-wu, Asya ülkesi Güney Kore'nin 13. başkanı olarak 1988 - 1993 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulundu.

Chandrikapersad Santokhi ya da daha yaygın olarak bilinen Chan Santokhi, Surinamlı siyasetçi ve eski bir polis şefi. Santokhi, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 16 Temmuz 2020 tarihinden bu yana devlet başkanlığı makamında bulunmaktadır.

France-Albert René, Seyşelli siyasetçi. René, Afrika ada ülkesi Seyşeller'de ülkenin ikinci devlet başkanı olarak 1977-2004 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Tunus başbakanı, 1800'de makamın kurulmasından 1957'de cumhuriyetin ilanıyla kaldırılmasına kadar Tunus hükûmetinin başıdır. Pozisyon 1969'da cumhuriyetçi sistem altında yeniden canlandırıldı. Tunus'ta başbakanlık makamının ortaya çıktığı 1759 yılından bu yana 43 başbakan görev yaptı.

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Çin'in en yüksek siyasi makamıdır. 1982 Çin Anayasası'nın 62. maddesinin düzenlediği esaslara göre, Çin Ulusal Halk Kongresi tarafından Çin Ulusal Halk Kongresi Prezidyumunun önerdiği aday seçilir.

Daniel Toroitich arap Moi, Kenyalı siyasetçi. Moi, bir Afrika ülkesi olan Kenya'nın ikinci devlet başkanı olarak 1978 ile 2002 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Jerry John Rawlings ya da kısaca J.J. ), Ganalı asker ve siyasetçi. Rawlings, Afrika kıtasında bulunan Gana'da 1981 ile 2001 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.
Said Mohamed Djohar, Komorlu siyasetçi. Djohar, Afrika ada ülkesi Komorlar'da ilki 1989 ile 1995 arası, ikincisi ise kısa süre 1996 yılında olmak üzere iki farklı dönemde devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Surinam devlet başkanı, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 1975 yılından sonra devlet başkanlığı makamına getirilen kişiye verilen unvandır.
Surinam başbakanı, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da henüz bağımsızlığın kazanılmadığı 1949 yılından itibaren ülkede kurulan hükûmetin başında yer alan kişiye verilen unvandır. Bu makam bağımsızlığın elde edildiği 1975 yılından 1988 yılına kadar da kalmış, söz konusu yıl kaldırılarak tüm yetki devlet başkanında toplanmıştır.

Alberto Ángel Fernández Arjantinli avukat ve siyasetçidir. Güney Amerika ülkesi Arjantin'de 2019'dan 2023'e kadar devlet başkanlığı görevinde bulunmuştur.

Filistin devlet başkanı, Ortadoğu'da bulunan ve kısmen tanınan Filistin Devleti'de 1989 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır.

Hendrick "Henk" Rudolf Chin A Sen Surinamlı bir iç hastalıkları uzmanı ve siyasetçi. Chin A Sen, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 1980-1982 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulundu.

Ramsewak Shankar, Surinamlı siyasetçi. Shankar, Amerika kıtasının güneyinde yer alan Surinam'da 1988 ile 1990 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Johannes Samuel Petrus Kraag ya da daha yaygın kullanımıyla Johan Kraag, Surinamlı siyasetçi. Kraag, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 1990-1991 yılları arasında ülkenin beşinci devlet başkanı olarak başkanlık makamında bulunmuştur.

Ivan Graanoogst, Surinamlı siyasetçi ve asker. Graanoogst, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 1990'da altı gün boyunca ülkenin geçici başkanı olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Jules Albert Wijdenbosch, Surinamlı avukat, siyaset bilimci ve siyasetçi. Wijdenbosch, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 1996-2000 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Bu liste, ulusal liderlik pozisyonundaki sürekli görev sürelerine göre sıralanan mevcut devlet liderlerinin bir listesidir. Devlet başkanı ve hükûmet başkanının ayrı olduğu ülkeler için her iki makam da listelenmiştir. Devletin bağımsızlığından önce aynı görevi yürüten liderler için bağımsızlık değil, görev süresinin başlangıcı kullanılır. Bağımsızlık tarihlerini dikkate alan devlet başkanlarının listesi için, bkz. Diplomatik önceliğe göre devlet başkanları listesi.