İçeriğe atla

Freaks (film, 1932)

Freaks
Freaks
Filmin özgün sinema afişi
YönetmenTod Browning
YapımcıTod Browning
SenaristTod Robbins
OyuncularWallace Ford
Leila Hyams
Olga Baclanova
Henry Victor
Harry Earles
Görüntü yönetmeniMerritt B. Gerstad
KurguBasil Wrangell
DağıtıcıMetro-Goldwyn-Mayer
CinsiSinema filmi
TürüKorku filmi
RenkSiyah-beyaz
Çıkış tarih(ler)i20 Şubat 1932 (1932-02-20)
SüreOrijinal kurgu
90 dk
Piyasaya sürülen kurgu
64 dk
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Almanca
Bütçe$310.607 (tahmini)

Freaks, yönetmen ve yapımcılığını Tod Browning yaptığı, dağıtıcılığını ise Metro-Goldwyn-Mayer'in üstlendiği 1932 tarihli ABD yapımı korku filmi. Filmin oyuncu kadrosunun büyük kısmını, gerçekte de karnaval göstericisi olan kişiler oluşturdu. Film, Tod Robbins'in "Spurs" adlı 1923 tarihli kısa hikâyesinden uyarlandı. Yönetmen Browning, kostüm ve makyaj kullanmaktansa gerçekten deformiteleri olan kişileri oyuncu kadrosuna aldı.

Hayatının ilk yıllarında bir seyyar sirk üyesi olan Browning, filmde kendi kişisel deneyimlerinden yararlandı. Filmde fiziksel olarak deforme "ucubeler" ("freaks") güvenilir ve onurlu kişiler iken; gerçek canavarlar, göstericilerden birinin büyük miktardaki mirasını ele geçirmek için onu öldürmek üzere komplo kuran, sirkin "normal" üyelerinden ikisidir.

Her ne kadar eleştirel tepkiler alsa ve ilk gösterime girdiğinde gişede başarısız olsa da Freaks, 1960'larda, özellikle Avrupa'da uzun zamandır unutulmuş bir Hollywood klasiği olarak kamuoyunda ve eleştirel değerlendirmelere konu oldu ve 1962 Venedik Film Festivali'nde gösterildi. Geriye dönüp baktığımızda çok sayıda film eleştirmeni, Andrew Sarris'in Freaks'i şimdiye kadar yapılmış "en merhametli" filmlerden biri olarak ilan etmesiyle, filmin istismarcı bir portre yerine yan gösteri karakterlerinin son derece sempatik bir portresini sunduğunu öne sürdü.[1] Yine de eleştirmenler filmin korku unsurlarını dikkate almaya devam etti; 2009'da Joe Morgenstern, Freaks'in sinema tarihindeki en korkunç sahnelerden bazılarını içerdiğini ilan etti. Film akademisyenleri, filmi Büyük Bunalım'ı yansıtan bir sınıf çatışması metaforu olarak yorumladılar ve engelli insanları tasvir etmesi nedeniyle incelendi ve teorisyenler bunun öjenik karşıtı bir mesaj sunduğunu öne sürdü. Film oldukça etkili oldu, bir kült klasik haline geldi ve 1994 yılında "kültürel, tarihi ve estetik açıdan önemli" filmleri korumayı amaçlayan Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Film Arşivi tarafından korunmak üzere seçildi.[2][3]

Çekimler

Freaks, ana çekimlere Kasım 1931'de 24 günlük bir çekim programıyla başladı.[4] Prodüksiyonun başlangıcında filmin bütçesi yaklaşık 209.000$'dı[4] ancak sonunda 300.000$'ın üzerine çıkacaktı. Film, Culver City, Kaliforniya'daki MGM stüdyosunda çekildi.[5]

Çekimler sırasında film zaten tiksindirici tepkiler almaya başlamıştı ve bunun sonucunda MGM, "insanlar kusmadan yemekhanede yemek yiyebilsinler" diye filmin oyuncu kadrosunu ve ekibini ayrı bir kafeteryada ayırdı. 16 Aralık 1931 ve Browning, 23 Aralık'ta yeniden çekimlere başladı.

Kaynakça

  1. ^ Skal 1995, s. 224.
  2. ^ "25 Films Added to National Registry". The New York Times (İngilizce). 15 Kasım 1994. ISSN 0362-4331. 26 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  3. ^ "Complete National Film Registry Listing". Library of Congress. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  4. ^ a b Mank 2005, s. 124.
  5. ^ Doherty 1999, s. 11.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akira Kurosava</span> Japon film yönetmeni (1910–1998)

Akira Kurosava , Japon film yönetmeni, film yapımcısı, senarist ve kurgucu. 57 senelik kariyerinde 30 film yöneten Kurosava, sinema tarihinin en önemli ve etkili yönetmenlerinden biri olarak görülmektedir.

<i>Guguk Kuşu</i> (film) 1975 yılı yapımlı Amerikan drama filmi

"Guguk Kuşu,, Ken Kesey'in aynı adlı romanına dayanan ve Miloš Forman tarafından yönetilen 1975 Amerikan psikolojik drama filmidir. Film, bir akıl hastanesinde yeni bir hastayı canlandıran Jack Nicholson ile sadist bir hemşireyi canlandıran Louise Fletcher'ı başrollerde bulunduruyor. Yardımcı oyuncu kadrosunda Will Sampson, Danny DeVito, Sydney Lassick, William Redfield ve Christopher Lloyd ve Brad Dourif'in filmdeki ilk performansları yer alıyor.

<i>Schindlerin Listesi</i> Steven Spielberg filmi

Schindler'in Listesi, yönetmenliğini Steven Spielberg'in yaptığı, 1993 ABD yapımı bir filmdir. II. Dünya Savaşı sırasında Naziler'in uygulamış olduğu soykırımdan binin üzerinde Polonya Yahudisinin kurtarılmasında rolü olan Oskar Schindler'i ve bu kurtarmayı konu edinen film, 321 milyon dolar gişe hasılatı elde etmiş ve Akademi, Altın Küre, BAFTA ve Grammy ödülleri kazanmıştır. "Tüm zamanların en iyi filmleri" konulu çeşitli listelerde üst sıralarda bulunan film, Amerikan Film Enstitüsü'nün güncel listesinde 9. sırada yer almaktadır.

<i>Son Durak</i> (film, 2000) 2000 yılı ABD yapımı korku-gerilim filmi

Son Durak, 2000 yılı ABD yapımı korku-gerilim filmi. Son Durak serisindeki filmlerin çıkış tarihi bakımından ilk filmi, serideki olay örgüsü bakımından ikinci filmidir. Film senaryosu Jeffrey Reddick'in aslında The X-Files için yazdığı hikâyeye dayanarak James Wong, Glen Morgan ve Reddick tarafından yazıldı. Başrolleri Devon Sawa, Ali Larter, Kerr Smith ve Tony Todd paylaşmaktadır. Film, görsel efektlerle yapılmış ölüm sahnelerinden oluşmaktadır. Alex Browing gördüğü gerçek ile rüya arası bir olay sonucu yanında altı kişiyle beraber korkunç bir kazayı atlatır. Ama ölüm, ölmesi gerekeni öldürecektir.

<span class="mw-page-title-main">Tommy Lee Jones</span> Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu

Tommy Lee Jones, Akademi Ödülü, Altın Küre Ödülü, Emmy Ödülü ve Sinema Oyuncuları Derneği Ödülü kazanmış Amerikalı oyuncu ve yönetmendir. Anne ve babası Libya'ya gittikten sonra Dallas'ta bir hazırlık kursuna katılan Jones, burada sinema oyuncusu olmayı kararlaştırdı. Okulundaki tiyatro programı sayesinde, oyunculuğa iyice alıştı. Üniversite yıllarında da tiyatroya devam eden Jones, mezun olduktan sonra New York'a taşındı. Sinemadaki ilk rolünü Aşk Hikayesi (1970) filmi ile elde etti ve One Life to Live isimli bir televizyon dizisinde çalıştı.

<i>Vampir Nosferatu</i> (film)

Vampir Nosferatu 1979 Batı Almanya - Fransa ortak yapımı Gotik korku filmidir. Özgün adı Nosferatu: Phantom der Nacht tır. İngilizce konuşulan ülkelerde Nosferatu the Vampyre adı ile gösterilmiştir. Filmin Türkçe adı kararlaştırılırken Almanca özgün ismi yerine İngilizce isminin referans alındığı anlaşılmaktadır.

<i>Dava</i> (film)

Dava 1962 Fransa, İtalya, Almanya ortak yapımı psikolojik dramatik filmdir. Özgün adı Le Procès dir. Film ABD'de The Trial adı ile gösterime sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Béla Lugosi</span> Macar-Amerikalı sinema oyuncusu (1882 – 1956)

Béla Lugosi, Macar asıllı Amerikalı tiyatro oyuncusu ve korku filmi oyuncusu.

<i>Yedi Silahşörler</i>

Yedi Silahşörler 1960 ABD yapımı vestern macera filmidir. Özgün adı The Magnificent Seven dır. Sonraki yıllarda Türkiye'de TRT Televizyonunda özgün adının çevirisiyle yani Muhteşem Yedili adıyla da gösterime sunulmuştur.

<i>Drakula</i> (film, 1931)

Drakula, Bram Stoker'ın aynı isimli romanından uyarlanan, 1931 Universal Pictures yapımı siyah beyaz bir korku filmidir.

<i>Güneş İmparatorluğu</i> (film)

Güneş İmparatorluğu, J. G. Ballard'ın aynı adlı yarı otobiyografik romanı temel alınarak çekilen 1987 yılı yapımı tarihi savaş filmidir. Steven Spielberg'in yönettiği filmin başrollerinde Christian Bale, John Malkovich, Miranda Richardson ve Nigel Havers yer aldı. Güneş İmparatorluğu, zengin Britanyalı ailesi ile Şangay'da oturan, ancak II. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın Şangay'ı istila etmesi sırasında onları kaybedip, yolu bir esir kampına düşen Jamie "Jim" Graham adlı çocuğun öyküsünü anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Kült film</span>

Kült film sadık, tutkulu ama görece az sayıda bir hayran kitlesine sahip filmler için kullanılan bir terimdir. Kült kelimesi batı dillerine tapınma anlamındaki Latince cultus kelimesinden girmiştir ve Türkçede de batı dillerindeki gibi tutku, ilahlaştırma derecesinde aşırı saygı anlamlarını taşır.

<i>Hobbit: Beklenmedik Yolculuk</i> Yüzüklerin Efendisi serisinin dördüncü filmi (2012)

Hobbit: Beklenmedik Yolculuk. John Ronald Reuel Tolkien'in, Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin öncül kitabı olarak da görülen Hobbit kitabı, ilk başta Guillermo del Toro tarafından sinemaya uyarlanacaktı. Buna karşın filmin yapılması ile ilgili belirsizlikler nedeniyle filmden ayrıldı ve filmi, Yüzüklerin Efendisi serisinin yönetmeni Peter Jackson'un çekeceği kesinleşti. Çekimlerine 2010 yılı itibarıyla başlandı. 14 Aralık 2012 tarihinde vizyona girdi..

<span class="mw-page-title-main">1. Akademi Ödülleri</span>

1. Akademi Ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından, 1927 ve 1928 çıkışlı ve belli kategorilerde en iyi olduğu belirlenen filmlere verilen, Akademi Ödülleri'nin ilki olma niteliği taşıyan ödüllerdir. Ödüller, 16 Mayıs 1929 tarihinde, Los Angeles, Kaliforniya'daki Hollywood Roosevelt Hotel'de düzenlenen özel bir akşam yemeğinde takdim edildi. Törenin sunuculuğu, dönemin AMPAS başkanı Douglas Fairbanks gerçekleştirdi. Biletlerinin $5'dan satıldığı törene 270 kişi katıldı ve tören on beş dakika sürdü. Ödüller, Louis B. Mayer Pictures Corporation'ın kurucusu Louis B. Mayer tarafından hazırlandı. 1. Akademi Ödülleri, radyo veya televizyonda yayınlanmayan tek Akademi Ödülleri töreniydi.

Jacques Tourneur, Fransız film yönetmenidir. Daha çok klasik bir kara film olan Out of the Past ve RKO Studios adlı yapım şirketi için yaptığı Cat People, I Walked with a Zombie ve The Leopard Man gibi filmlerin de aralarında bulunduğu düşük bütçeli korku film serileri ile tanınır. Bir diğer yönetmenliğini yaptığı film ise Columbia Pictures tarafından yayınlanan Night of the Demon adlı filmdir

<i>İki Açıkgöz Frankensteina Karşı</i>

İki Açıkgöz Frankenstein'a Karşı, İki Açıkgöz serisinden 1948 tarihli bir korku-komedi filmi. Film Universal'ın Klasik Korku filmi serilerinin bir parodisidir. Filmde Bud Abbott ve Lou Costello dışında Universal'ın Klasik korku filmlerinden bazılarının meşhur oyuncuları da rol almaktadır. Universal yapımı olan filmin yönetmeni Charles Barton'dır.

<i>The Awful Truth</i>

The Awful Truth, Leo McCarey tarafından yönetilen, Irene Dunne ve Cary Grant'in başrollerini paylaştığı, 1937 yapımı bir Amerikan screwball komedi filmi. Arthur Richman'ın 1923 tarihli The Awful Truth adlı oyunundan uyarlanan film, güvensiz zengin bir çiftin boşanma davasına nasıl başladığını konu edindi. Bu McCarey'nin Columbia Pictures için yaptığı, diyalog ve komik unsurların büyük ölçüde yönetmen ve oyuncular tarafından doğaçlama yaptığı ilk filmiydi. Theodora Goes Wild'dan (1936) sonra Dunne'ın ikinci komedisiydi ve bu komedi filmiyle En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'ne de aday gösterildi. Kostümleri Robert Kalloch tarafından tasarlandı.

<i>Bilardocu</i>

Bilardocu, Rossen ve Sidney Carroll tarafından beyaz perdeye uyarlanan Walter Tevis'in 1959 tarihli aynı adlı romanından Robert Rossen tarafından yönetilen 1961 Amerikan CinemaScope dram filmidir. Dolandırıcısı "Hızlı" Eddie Felson tarafından oynanan yüksek bahisli profesyonel koşuşturma ve yüksek bahisli "büyük lig" e girme arzusunun hikâyesini anlatıyor.

<i>Imitation of Life</i> (film, 1959)

Yaşamın Taklidi, Yapımcılığını Ross Hunter’ın yaptığı, Universal International tarafından yayınlanan, Douglas Sirk tarafından yönetilen 1959 Amerikan drama filmidir. Sirk'in son Hollywood filmiydi ve ırk, sınıf ve cinsiyet konularını ele aldı. Imitation of Life, Fannie Hurst'ün 1933 yılında yazdığı aynı adlı romanının ikinci film uyarlamasıdır; John M. Stahl'ın yönettiği ilk film 1934'te gösterime girdi.

Stefan Ruzowitzky Avusturyalı film yönetmeni ve senarist.