İçeriğe atla

Françoise Choay

Françoise Choay (29 Mart 1925, Paris), Fransız mimarlık ve şehircilik tarihçisi ve teorisyenidir. 1973'te Paris Üniversitesi'nde profesör oldu.[1] Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri, Belçika ve İtalya'da çok sayıda üniversitede misafir öğretim üyesi olarak bulundu. Choay 1981 ve 2007 yıllarında Grand Prix National du Livre d'architecture ile ödüllendirildi.[2]

Yayınlar

  • 1960 Le Corbusier, George Braziller[3]
  • 1969 Modern Şehir: Ondokuzuncu Yüzyılda Planlama (orijinal adı:The Modern City: Planning in the Nineteenth Century), George Braziller[4]
  • 1992 L'allégorie du patrimoine, Seuil[5]
  • 1997 Kural ve Model: Mimarlık ve Şehircilik Teorisi Üzerine (orijinal adı:The Rule and the Model: On the Theory of Architecture and Urbanism), MIT Press[6]
  • 2001 Tarihi anıtın icadı (orijinal adı:The invention of the historic monument), Cambridge University Press[7]

Kaynakça

  1. ^ "Akademie der Kunste:"Biography"" (Almanca). 2 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2014. 
  2. ^ "French Ministry of Culture:"Christine Albanel félicite Françoise Choay..."" (Fransızca). 23 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2007. 
  3. ^ Le Corbusier (İngilizce). G. Braziller. 1960. Le Corbusier Choay. 
  4. ^ The modern city: planning in the 19th century (İngilizce). G. Braziller. 1970. 4 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2020. 
  5. ^ "L'Allégorie du patrimoine, Françoise Choay, Sciences humaines - Seuil". www.seuil.com (Fransızca). 31 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2019. 
  6. ^ "The Rule and the Model". The MIT Press (İngilizce). 16 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2019. 
  7. ^ "The invention of the Historic Monument" (PDF). 2001. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts Teknoloji Enstitüsü</span> ABD, Massachusettste kurulu vakıf üniversitesi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge, Massachusetts'te bulunan özel bir araştırma üniversitesi. Enstitü, Charles Nehri boyunca bir milden (1,6 km) daha fazla, kentsel bir kampüse ve bir kara hibe, bir deniz hibe ve uzay hibesine sahiptir. Enstitü ayrıca MIT Lincoln Laboratuvarı, Bates Merkezi ve Haystack Gözlemevi gibi bir dizi büyük, kampüs dışı tesisin yanı sıra Broad ve Whitehead Enstitüleri gibi kendine bağlı laboratuvarları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Roland Barthes</span> Fransız felsefeci, göstergebilimci, edebiyat eleştirmeni, edebiyat ve toplum teorisyeni

Roland Barthes, Fransız felsefeci, göstergebilimci, edebiyat eleştirmeni, edebiyat ve toplum teorisyeni.

<span class="mw-page-title-main">Le Corbusier</span> İsviçre asıllı Fransız mimar, tasarımcı, şehirci ve yazar (1887-1965)

Le Corbusier olarak tanınan Charles-Edouard Jeanneret İsviçre asıllı Fransız mimar. Modernizm'e ve Uluslararası Uslüp'e yaptığı katkılar ile tanındı. Kariyeri uzun yıllar sürdü ve Avrupa'da, Hindistan'da ve Rusya'ya başlıca olmak üzere oldukça mühim binalar inşa etti. Aynı zamanda; şehir plancısı, ressam, heykeltıraş, yazar ve modern mobilya tasarımcısıydı.

Chris Marker, Fransız yazar, fotoğrafçı, film yönetmeni, multimedya sanatçısı ve belgeselcidir.

<span class="mw-page-title-main">Ekspresyonist mimarlık</span>

Ekspresyonist veya dışavurumcu mimarlık, modern mimarlık akımlarından biridir. Almanya’da I. Dünya Savaşı sonrası ortaya çıkan Ekspresyonist mimarlık, 1930’a kadar varlığını sürdürmüştür. Çok kesin ve çizgileri belirlenmiş bir üsluba sahip değildir. Ekspresyonist mimarlık, genelde tarihten biçim aktarmaları yapmayı yadsımış olmasına rağmen ortaya çıkan bazı ürünlerde geçmişi yorumlama çabası görülmektedir. Yine de ekspresyonistlerin ana özelliği hiçbir biçimsel ön yargı taşımamaları ve daima yaratma sorunsalını ön plana çıkarmalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fonksiyonalizm (mimarlık)</span>

Fonksiyonalizm, mimarların binaları sadece amaçlarına göre tasarlamasını öngören bir prensip ve mimari akım. İlk aşamada oldukça net görünen bu tanım, modern mimarlık başta olmak üzere farklı mimarlık alanlarında kafa karışıklığına ve hararetli tartışmalara yol açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Oscar Niemeyer</span>

Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho, bilinen adıyla Oscar Niemeyer, Brezilyalı mimar. Uluslararası modern mimarlığın en önemli temsilcilerinden. Dökme betonunun estetik amaçlar için farklı biçimlerde kullanılmasının öncülüğünü yapan mimarlardan biri.

<span class="mw-page-title-main">Gordon Bunshaft</span> Amerikalı mimar (1909 – 1990)

Gordon Bunshaft 20. yüzyılda ağırlıklı olarak ABD’de eserler vermiş bir mimardır.

Ernest Weissmann, Hırvat kökenli bir mimar, eleştirmendir. Mimarlık ve şehir planlama ile ilgili birçok kitabı da basılmıştır.

Konstrüktivizm veya Konstrüktivist Mimari modern mimarinin bir formu olup daha çok Sovyetler Birliği'nde 1920'li yıllarda ve 1930'lu yılların başında yaygınlık kazanmış bir mimarlık akımıdır.

Uluslararası üslup veya uluslararası tarz veya Enternasyonal Stil 1920'li ve 1930'lu yılarda popüler olmuş bir modern mimari akımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kenneth Frampton</span> Britanyalı mimar, eleştirmen ve tarihçi

Kenneth Frampton (d. 1930, Woking, Birleşik Krallık Britanyalı bir mimar, eleştirmen ve tarihçidir. ABD’nin New York şehrinde yer alan Columbia Üniversitesi Mimarlık, Planlama ve Koruma Bölümümde dersler vermeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mimarlık tarihi</span>

Mimarlık tarihi farklı uygarlıklar, ülkeler ve zamanlardaki mimarlık tarihininin gelişimini inceler.

<span class="mw-page-title-main">Leonardo Benevolo</span> İtalyan yazar

Leonardo Benevolo ,İtalyan mimar, sanat tarihçisi ve şehir plancısı. Kendisi 25 Eylül 1923'te Orta San Giulio, İtalya'da doğdu, Benevolo 1946'da Roma şehrinde mimarlık üzerinde eğitim aldıktan sonra mezun oldu. Mimari tarihi geçmişi araştırarak Roma, Floransa, Venedik ve Palermo gibi tarihi İtalyan şehirlerinin geçmişi hakkında araştırmalar yapmıştır. İlk kez 1960'ta yazdığı sanat ve mimarlık tarihi kitabı Storia dell'archittetura moderna 1996'da 6 dile çevrilmiş 18 baskı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Brütalist mimari</span>

Brütalist mimari, 1950'lerde Birleşik Krallık'ta savaş sonrası yeniden yapılanma projeleri arasında ortaya çıkan bir mimari tarzdır. Brütalist binalar, dekoratif tasarımın üzerine yapı malzemeleri ve yapısal unsurları öne çıkaran minimalist yapılarla karakterizedir. Bu tarz, genellikle boyasız beton veya tuğla, açısal geometrik şekiller ve ağırlıklı olarak tek renkli bir renk paleti kullanır; çelik, ahşap ve cam gibi diğer malzemeler de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Mallet-Stevens</span>

Robert Mallet-Stevens, Fransız mimar ve tasarımcı. École Spéciale d'Architecture mezunu olan mimarın, çalışmalarını yaptığı yıllarda, çağdaşları kadar mimarlık literatürüne giremediği görülse de değeri sonradan anlaşılmıştır. Robert Mallet-Stevens, yurt dışındaki tek yapısı olan Mecidiyeköy Likör Fabrikası ile de modern Türk mimarlığında yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Ellul</span> Fransız sosyolog, teknoloji karşıtı ve Hristiyan anarşist (1912-1994)

Jacques Ellul, Fransız filozof, sosyolog ve amatör ilahiyatçı. Tanınmış bir Hristiyan anarşisti olan Ellul, Bordeaux Üniversitesi'nde kıdemli tarih ve kurum sosyolojisi profesörlüğü yapmıştır. Kariyeri boyunca 60'tan fazla kitap ve 600'dan fazla makale yayınlamıştır. Eserlerinin çoğu propaganda, teknolojinin toplum üzerindeki etkisi ve din ile politikanın etkileşimini konu almaktadır; bunların ana teması teknolojinin insanların özgürlüğü ve din üzerindeki olumsuz etkisi olmuştur. En önemli eserleri Teknoloji Toplumu ve Propaganda'dır. Ellul, teknoloji ve toplum sorununa diyalektik bir bakış açısıyla yaklaşmıştır ve eserlerinde teknoloji tiranlığının insanlığa baskın gelmesini işlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mimarlık sosyolojisi</span>

Mimarlık sosyolojisi, yapılmış çevrenin sosyolojik çalışması ve modern toplumlarda mimarların rolü ve kapsamıdır. Mimarlık temel olarak estetik, mühendislik ve sosyal kavramlardan meydana gelir. Yapılmış çevre, insanların aktivitelerinden oluşan tasarlanmış alanlardır. Bu alanlar birbiriyle ilişkili ve birbirinden ayrılamaz bir bütündür. Birbirinden farklı birçok sosyal kurum bulunmaktadır. Bu sosyal kurumlar, bazen binayı kullanan insanların hem binada yaşayanların amacından hem de çeşitli yapı ve organize iletişim akışından tüm yönlerden faydalanmalarını sağlamak için işlevsel alanlara ihtiyaç duyar. Binaların bu sosyal kurumların ihtiyaçlarını, toplumsal gereksinimleri, karşılamak üzere tasarlanma biçiminin, mimaride sosyal yönlerin uyumu olduğu söylenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Philippe Sollers</span> Fransız filozof (1936 – 2023)

Philippe Sollers, Fransız yazar, eleştirmen ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">Kunio Maekawa</span> Japon mimar (1905 – 1986)

Kunio Maekawa, Japon mimar. Özellikle, Japon savaş sonrası modernizminin kilit figürlerinden biri olarak bilinmektedir.