İçeriğe atla

François Joseph Westermann

François Joseph Westermann
Doğum5 Eylül 1751 Molsheim, Fransa
Ölüm5 Nisan 1794 (42 yaşında) Paris, Fransa
BağlılığıFransa krallığı Birinci Fransız Cumhuriyeti
Hizmet yılları1792-1794
RütbesiTuğgeneral
Çatışma/savaşları
  • Vendée Savaşı
  • Birinci Châtillon Savaşı (1793)
  • İkinci Châtillon Savaşı (1793)
  • Cholet Savaşı (1793)
  • Entrames Savaşı (1793)
  • Dol Muharebesi (1793)
  • Le Mans Savaşı (1793)
  • Savenay Savaşı (1793)

Fransız Devrimci ve Komutan. Molsheim'da (bugün Bas-Rhin bölümü olan Alsace) doğan François Joseph Westermann, erken yaşta bir süvari alayına girdi ancak kısa süre sonra hizmetten ayrıldı ve Paris'e gitti. Fransız Devrimi'nin hevesli bir destekçisiydi ve 1790'da Haguenau belediyesinde çalışırken Haguenau'daki isyanları kışkırtmakla suçlandı ve hapse atıldı. Kısa bir mahkûmiyetten sonra Paris'e döndü ve 10 Ağustos 1792'de Tuileries Sarayı'na yapılan saldırıda önemli bir rol oynadı.[1]

Kuzey Ordusu ile yürüttüğü savaş sırasında Charles François Dumouriez'e eşlik etti ve generalin kaçmasından sonra suç ortağı olarak tutuklanarak Habsburg ile yaptığı görüşmelerde ona yardım ettiği iddia edildi. Jean-Paul Marat tarafından Ulusal Konvansiyon'da yargılanan Westermann, masumiyetini kanıtlamayı başardı ve Vendée'deki isyanı bastırmak için Tuğgeneral rütbesi ile bölgeye gönderildi.[1]

Vendée isyanı

General Westermann Vendée'de

Westermann, olağanüstü cesareti, cesur manevraları ve isyancılara karşı şiddetli direnişi ile dikkat çekti. Ordusu ilk önce Châtillon savaşında yenildi ama Aralık 1793'te Le Mans ve Savenay savaşlarında isyancıları yendi.[1]

Varlığı şaibeli olan bir mektupta Westermann Kamu Güvenliği Komitesine şunları yazdı:

"Cumhuriyetçi yurttaşlar, artık Vendée diye bir yer yok! Çocuklarıyla ve kadınlarıyla kılıçlarımız altında can verdiler. Vendée'yi, Savenay bataklıklarına ve ormanlarına gömdük. Bana verdiğiniz emir uyarınca, çocukları atlarımızın ayakları altında ezdik. Kadınları, yeni asiler doğurmamaları için katlettik. Yolları cesetlerle kapladık. Teslim olmak için gruplar halinde gelen köylüleri durmaksızın kurşuna dizdik. Onlara devrimin acımasız olduğunu göstermek için hiç tutsak kabul etmedik."

Bazı tarihçiler bu mektubun asla var olmadığına inanıyorlar.[2] Çünkü isyan hala devam ediyordu ve mektup yazıldığı zaman Westerman'ın kuvvetleri tarafından birkaç bin canlı Vendée'li esir olarak tutuluyordu.[3] Sivillerin öldürülmesi, Komite'nin Westermann'a yönelik emirlerinin de açıkça ihlali anlamına gelmekteydi.[4]

İsyanın bastırılmasından sonra Paris'e çağrıldı. Georges Danton ve Jirondenler'in devrilmesini müteakip tutuklandı ve giyotin ile idam edildi.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d  Önceki cümlelerden bir veya daha fazlası artık kamu malı olan bir yayından alınan metni içeriyor: Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Westermann, François Joseph". Encyclopædia Britannica. 28 (11. bas.). Cambridge University Press. s. 539. 
  2. ^ Frédéric Augris, Henri Forestier, général à 18 ans, Éditions du Choletais, 1996
  3. ^ Jean-Clément Martin, Contre-Révolution, Révolution et Nation en France, 1789-1799, éditions du Seuil, collection Points, 1998, p. 219
  4. ^ Jean-Clément Martin, Guerre de Vendée, dans l'Encyclopédie Bordas, Histoire de la France et des Français, Paris, Éditions Bordas, 1999, p 2084, et Contre-Révolution, Révolution et Nation en France, 1789-1799, p.218.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Bonapart</span> Fransız asker ve imparator (1769–1821)

Napolyon Bonapart veya I. Napolyon kısaca Napolyon, Fransız asker, politikacı ve 1804-1814 arası Fransa imparatoru. Gerek Fransız Devrim Savaşları gerekse Napolyon Savaşları sırasında Fransa'ya önderlik ettiği gibi tüm Avrupa'yı da etkilemiş önemli bir komutandır. Girdiği savaş ve çatışmaların büyük bölümünü kazanmış, 1815'teki nihai yenilgisine kadar hızla Avrupa kıtasının hakimiyetini ele geçirmiştir. Tarihteki en önemli komutanlardan biri olan Napolyon'un savaşları dünyanın her yerinde askerî okullarda ders olarak okutulmaktadır ve kendi Avrupa tarihinin en ünlü ve en tartışmalı siyasi figürlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Georges Jacques Danton</span> Fransız devrimci (1759 – 1794)

Georges Jacques Danton, Fransız Devrimi'nin en önemli kişiliklerinden biri olan avukat ve politikacı. Devrimin başlangıcındaki rolü tartışmalı olan Danton'u; birçok tarihçi "Fransız monarşisinin yıkılmasında ve Birinci Fransız Cumhuriyeti'nin kuruluşunda baş güç" olarak tanımlıyor.

<span class="mw-page-title-main">Jakobenler</span> Fransız Devrimi ertesinde Fransaya yaklaşık bir yıl süreyle egemen olan Fransız siyasi partisi

Anayasa Dostları Derneği veya sonraki adıyla Jakobenler Derneği, Özgürlük ve Eşitliğin Dostları veya 1792'den sonra yaygın olarak bilinen adıyla Jakoben Kulübü veya kısaca Jakobenler, Fransız Devrimi sırasındaki en etkili siyasi dernektir. Fransız Devrimi ertesinde Fransa'ya yaklaşık bir yıl süreyle egemen olan ve devrimden çok daha fazla kanın, çoğu politik sebeplerden olmak üzere, döküldüğü Terör Dönemi'ne neden olmuş Fransız politik oluşumudur.

<span class="mw-page-title-main">Bastille Baskını</span> Fransız Devriminin bir parçası

Bastille Baskını veya Bastille Hapishanesi Baskını, 14 Temmuz 1789'da Fransa'nın başkenti Paris'te devrimci isyancıların Bastille olarak bilinen Orta Çağ'dan kalma cephanelik, kale ve siyasi hapishaneyi basarak kontrolü ele geçirmeye çalışmasıyla meydana gelmiş baskın.

<span class="mw-page-title-main">Vendée Savaşı</span> Fransız İhtilali sonrasında, Vendee bölgesinde meydana gelen ayaklanma

Vendée İsyanı, Fransız İhtilali sonrasında, Vendée bölgesinde meydana gelen ayaklanmadır. İhtilal ile kurulan hükûmet, çıkarılan bir yasaya dayanarak o bölge halkını katletmişti.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Fransız Cumhuriyeti</span>

Birinci Cumhuriyet, resmî adıyla Fransız Cumhuriyeti, tarihçilerin Eylül 1792'den Mayıs 1804'e kadar Fransa'da uygulanan tüm cumhuriyet rejimlerine verdikleri isimdir. Fransız Devrimi'yle gelen gelen Birinci Cumhuriyet, 10 Ağustos 1792'de Tuileries Sarayı'nın Baldırı Çıplaklar tarafından ele geçirilmesinden sonra anayasal monarşinin yerine geldi ve Avrupa'da güç kullanımında yeni bir mücadelenin habercisi oldu. Bu cumhuriyet, egemenliğini Fransa'nın mevcut toprakları üzerinde ve Ren'in sol kıyısında bulunan ve bugünkü Belçika, Lüksemburg ve günümüz Almanya'sının bir bölümünü oluşturan Kutsal Roma İmparatorluğu'nun tüm eyaletleri üzerinde sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Albert Mathiez</span> Fransız tarihçi (1874 – 1932)

Albert Mathiez, Fransız tarihçidir. Haute-Saône bölgesindeki Bruyère'de 1874'te doğdu ve Paris'te 1932'de bir beyin kanaması sonucu öldü.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Marie Prudhomme</span> Fransız gazeteci (1752 – 1830)

Louis-Marie Prudhomme Fransız devrimci, yazar ve yayımcıydı.

<i>Révolutions de Paris</i>

Révolutions de Paris (kuruluşu 12 Temmuz 1789, Paris; kapatılışı 28 Şubat 1794) Fransız Devrimi boyunca önemli bir yer edinmiş olan haftalık Fransızca gazetedir. Louis-Marie Prudhomme tarafından yayımlanmıştır. Radikal demokrat, cumhuriyetçi ve ruhaniye karşı düşünceler gazetede yayımlanmasına rağmen açık siyasi analizlerinden dolayı daha sıradan insanlar tarafından da okunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Maximilien Robespierre</span> Fransız avukat, devrimci ve siyasetçi (1758-1794)

Maximilien de Robespierre ya da Maximilien Robespierre, (6 Mayıs 1758 – 9 Thermidor, Yıl II [28 Temmuz 1794]) 6 Mayıs 1758'de Arras'ta doğan ve 10 Thermidor Yılı II'de Paris'te Devrim Meydanı'nda giyotinle idam edilen Fransız avukat ve siyasetçidir. Fransız Devrimi'nin önde gelen isimlerinden biriydi ve dönemin en tartışmalı figürlerinden biri olmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Beaumarchais</span> Fransız yazar (1732-1799)

Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais, Fransız oyun yazarı, hicivci, şair, yayıncı, saatçi, mucit, müzisyen, diplomat, kaçak, casus, silah satıcısı, finansçı ve devrimci.

Bu listede Fransa tarafından verilen Légion d'honneur nişanı sahipleri listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Augereau</span> Fransız siyasetçi

Charles Pierre François Augereau, Castiglione dükü, Fransız mareşal ve Yüksek meclis üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Emmanuel-Joseph Sieyès</span> Fransız devlet adamı ve rahip (1748 – 1836)

Emmanuel-Joseph Sieyès ya da abbé Sieyès, Fransız Katolik din adamı, siyasi deneme yazarı ve diplomattı. Fransız Devrimi'nin en önemli siyasi teorisyenlerinden olan Sieyès, Fransız Konsülü'nde Birinci Fransa İmparatorluğu'nda önemli bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Ellul</span> Fransız sosyolog, teknoloji karşıtı ve Hristiyan anarşist (1912-1994)

Jacques Ellul, Fransız filozof, sosyolog ve amatör ilahiyatçı. Tanınmış bir Hristiyan anarşisti olan Ellul, Bordeaux Üniversitesi'nde kıdemli tarih ve kurum sosyolojisi profesörlüğü yapmıştır. Kariyeri boyunca 60'tan fazla kitap ve 600'dan fazla makale yayınlamıştır. Eserlerinin çoğu propaganda, teknolojinin toplum üzerindeki etkisi ve din ile politikanın etkileşimini konu almaktadır; bunların ana teması teknolojinin insanların özgürlüğü ve din üzerindeki olumsuz etkisi olmuştur. En önemli eserleri Teknoloji Toplumu ve Propaganda'dır. Ellul, teknoloji ve toplum sorununa diyalektik bir bakış açısıyla yaklaşmıştır ve eserlerinde teknoloji tiranlığının insanlığa baskın gelmesini işlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Montagnardlar</span>

La Montagne, Fransız Devrimi sırasında etkinlik gösteren siyasi bir gruptu. Parti üyelerine Montagnardlar denmekteydi bu isimlendirme Fransız Devrimi Ulusal Meclis'in en yüksek sıralarında oturmalarından kaynaklanmaktaydı. Dağlılar olarak da adlandırılmaktadırlar. Jakobenlerin içerisinden çıkmış bir oluşumdur.

<span class="mw-page-title-main">Raymond Triboulet</span> Fransız siyasetçi (1906 – 2006)

Raymond Triboulet, Fransız siyasetçi ve yazar.

Jean-Noël Jeanneney Fransız tarihçi ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Kléber</span> Fransız devlet adamı (1753-1800)

Jean-Baptiste Kléber, Fransız Devrim Savaşları'nın Fransız askeri lideriydi. Fransız Kraliyet Ordusunda bir yıl görev yaptı, yedi yıl sonra Habsburg Monarşisi'ne katıldı. 1792'de Fransız Devrim Ordusu'na katıldı ve orada hızla yükseldi.

<span class="mw-page-title-main">Thermidor Gericiliği</span> Fransız Devriminde Robespierrein düşüşünün ardından yeni yönetimin kurulması arasındaki dönem, liberalleşme, sağcılık gericilik ve Jakobenlerin tasfiyesiyle bilinmektedir.

Fransız Devrimi tarihyazımında Thermidor Gericiliği, 27 Temmuz 1794'te Maximilien Robespierre'in devrilmesi ile 2 Kasım 1795'te Fransız Yönetiminin göreve başlaması arasındaki dönem için kullanılan ortak terimdir.