İçeriğe atla

Franz Werner

Franz Werner
Franz Werner
DoğumFranz Josef Maria Werner
15 Ağustos 1867( 1867-08-15)
Viyana, Avusturya
Ölüm28 Şubat 1939 (71 yaşında)
Viyana, Avusturya
MilliyetAvusturyalı
Kariyeri
Dalı
Çalıştığı kurumlarViyana Doğa Tarihi Müzesi

Franz Josef Maria Werner (15 Ağustos 1867, Viyana - 28 Şubat 1939, Viyana) Avusturyalı zoolog ve kaşifti. Bir herpetolog ve entomolog olarak uzmanlaşan Werner, çok sayıda kurbağa, yılan, böcek, organizma türü ve diğer taksonları tanımladı.[1]

Babası onu altı yaşında sürüngenler ve amfibilerle tanıştırdı. Parlak bir öğrenci olan Werner, bu hayvanlarla yaptığı çalışmaları teşvik eden George Albert Boulenger (1858–1937) ve Oskar Boettger (1844–1910) ile sık sık iletişim kurdu. Werner, 1890'da Viyana'da doktorasını aldı ve ardından Leipzig'de bir yıl geçirdikten sonra Viyana Zooloji Enstitüsü'nde öğretmenlik yapmaya başladı. 1919'da profesör oldu ve 1933'te emekli olana kadar bu unvanı korudu.[2]

Viyana Doğa Tarihi Müzesi'ne yakın çalışmasına rağmen, Werner'den hoşlanmayan ve koleksiyonlara erişimini engelleyen müdürü Franz Steindachner'ın (1834–1919) ölümünden sonra herpetolojik koleksiyonlarını kullanamadı.[2]

Werner muazzam bir kişisel koleksiyon oluşturmayı başardı ve esas olarak herpetoloji üzerine 550'den fazla yayın yayınladı. Ortopteranlar ve akrepler konusunda uzmanlaştığı birçok yeni sürüngen, amfibi ve eklembacaklı türüne isim verdi.[2]

1931'de Dritte Klasse der Craniota: dritte und zugleich letzte Klasse der Ichthyopsida: Amphibia, Lurche: allgemeine Einleitung adlı Naturgeschichte der Amphibia'da yayınladı.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Werner, Franz, - Biodiversity Heritage Library". www.biodiversitylibrary.org. 16 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2023. 
  2. ^ a b c Dokumentation, Österreichisches Biographisches Lexikon und biographische (2003). "Werner, Franz". ISBN 978-3-7001-3213-4 (Almanca). 8 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2023. 
  3. ^ "Naturhistorisches Museum Wien - The Herpetological Collection". www.nhm-wien.ac.at (İngilizce). 4 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Viyana</span> Avusturyanın başkenti ve eyaleti

Viyana, Avusturya'nın başkenti ve en büyük şehri, aynı zamanda ülkenin dokuz eyaletinden yüzölçümü bakımından en küçüğü, yaklaşık 1.900.000 kişilik nüfusuyla ülkenin en kalabalık şehridir. Çevre ilçeleriyle birlikte Viyana'da yaklaşık iki milyon insan yaşar ki bu da Avusturya nüfusunun yaklaşık dörtte biridir. Nüfus bakımından Viyana Avrupa Birliği'nin en büyük onuncu kentidir. Birleşmiş Milletler bürosuyla Viyana Birleşmiş Milletlerin dört resmî merkez temsilciliğinden birine sahiptir. Kentte bulunan diğer önemli uluslararası kuruluşlar OPEC, AGİT ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'dur (IAEA).

<span class="mw-page-title-main">Amfibiler</span> dört üyeli sınıf

İki yaşamlılar ya da iki yaşayışlılar, amfibiler, amfibyumlar, amniyotik yumurtaya sahip olmayan, değişkensıcaklı, derisi çıplak ve nemli, göğüs kemiği hiçbir zaman kaburgalarla bağlanmamış, çoğu ses çıkarabilen, omurgalı hayvan sınıfı. Sınıf, Gymnophiona, Anura ve Caudata olmak üzere 3 takımdan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Theater an der Wien</span>

Theater an der Wien, Viyana-Mariahilf'de bir tiyatro binası.

Franz Babinger, Osmanlı tarihi konusunda çalışmalarıyla ünlü Alman tarihçi ve dilci.

<span class="mw-page-title-main">Erhard Busek</span>

Erhard Busek, Avusturyalı siyasetçi. Avusturya'nın eski şansölye yardımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hugo von Hofmannsthal</span> Avusturyalı deneme yazarı ve şair (1874-1929)

Hugo von Hofmannsthal, Avusturyalı roman yazarı, opera libretto yazarı, şair, oyun yazarı, anlatıcı ve deneme yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Franz Steindachner</span> Avusturyalı hayvanbilimci (1834-1919)

Franz Steindachner Avusturyalı zoolog, ihtiyolog ve herpetolog. Balıklar hakkında 200'ün üzerinde, sürüngen ve amfibiler hakkında 50'nin üzerinde makale yayımlamıştır. Yüzlerce balık türünü tanımlayan Steindachner, aynı zamanda düzinelerce amfibi ve sürüngen türünü de tanımlamıştır. En az 7 sürüngen türü adını Steindachner'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Kuhl</span> Alman doğabilimci ve zoolog (1797–1821)

Heinrich Kuhl Alman doğabilimci ve zoolog.

Josefine Swoboda Avusturyalı bir portre ressamıydı. Dönemimin en aktif Viyana portre ressamlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Elisabeth (Avusturya imparatoriçesi)</span> Avusturya Imparatoriçesi, Macaristan, Hırvatistan ve Bohemya Kraliçesi

Avusturya İmparatoriçesi Elisabeth İmparator Franz Joseph'in eşi, Avusturya imparatoriçesi ve Macaristan, Hırvatistan ve Bohemya kraliçesi.

<span class="mw-page-title-main">Viyana Doğa Tarihi Müzesi</span> Viyanada müze

Viyana Doğa Tarihi Müzesi, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yer alan doğa tarihi müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Felician Myrbach</span>

Felician Myrbach Avusturyalı bir ressam, grafik tasarımcı ve illüstratördü. Viyana Secession'un kurucu üyesi ve Viyana'daki Uygulamalı Sanatlar Okulu'nun direktörüydü.

<span class="mw-page-title-main">Franz Lefler</span>

Franz Lefler Avusturyalı bir ressamdı.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Schilcher</span>

Friedrich Schilcher Avusturyalı bir portre, tür ve tarih ressamıydı.

<span class="mw-page-title-main">Leopold Fitzinger</span> Avusturyalı zoolog

Leopold Joseph Franz Johann Fitzinger Avusturyalı zoolog.

<span class="mw-page-title-main">Johann Egger</span>

Johann Nepomuk Georg Egger, Diptera konusunda uzmanlaşmış Avusturyalı entomologdur.

Hans Zerny, özellikle Lepidoptera çalışmalarıyla tanınan Avusturyalı bir entomologdur.

Stefanie Ventura veya Steffi Waldner ya da Stefanie Waldner, ressam.

Armadillidium lemnium, Armadillidium cinsine bağlı bir hayvan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Richard Wettstein</span>

Richard Wettstein Avusturyalı botanikçi. Oluşturduğu taksonomik sistemi Wettstein sistemi, filetik ilkelere dayanan en eski sistemlerden biriydi.