İçeriğe atla

Franz Reichelt

Franz Reichelt
Franz Reichelt paraşüt takımıyla
Doğum16 Ekim 1878(1878-10-16)
Wegstädtl, Bohemya Krallığı
Ölüm04 Şubat 1912 (33 yaşında)
Paris, Fransa
MeslekTerzi

Franz Reichelt (16 Ekim 1878 - 4 Şubat 1912), "Uçan Terzi" olarak da bilinen ve Eyfel Kulesi'nden kendi yaptığı giyilebilir paraşütle atlayarak ölen Avusturya doğumlu terzi ve mucittir. Reichelt, havacılar için uçaktan atlamak zorunda kaldıklarında hayatta kalmalarını sağlayacak giyilebilir bir paraşüt takımı geliştirmeye odaklanmıştı. Mankenlerle yaptığı ilk deneylerinde başarılı olan Reichelt, daha sonraki deneylerinde bunu tekrarlayamadı.

Uygun yükseklikteki bir platformdan yapacağı deneyin bu yeni buluşunu kanıtlayacağına inanan Reichelt, Eyfel Kulesi'nin yere en yakın ilk platformundan atlayış yapabilmek için Paris Bölgesi Emniyet Müdürlüğü'ne defalarca dilekçe verdi. Sonunda 1912'de izin almayı başardı ve 4 Şubat günü manken kullanmak yerine bizzat kendisinin atlayışı gerçekleştirmeyi düşündüğünü açıkça belirtti. Tüm vazgeçirme çabalarına rağmen Reichelt atlayışı gerçekleştirdi ve paraşütün açılmaması sonucu yaklaşık 57 metreden düşerek hayatını kaybetti. Ertesi gün gazeteler "gözükara mucit" başlığıyla Reichelt'in ölüm haberini verdi. Ayrıca atlayışı esnasında çekilen görüntüler basında yer aldı.

İlk Yılları

Reichelt, 1878 yılında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'na bağlı Bohemya Krallığı'nın Wegstädtl kentinde dünyaya geldi. 1898 yılında ailesiyle birlikte Paris'e taşındı. 1909 yılında Fransa vatandaşlığı alarak adını "François" olarak değiştirdi ve Paris'te başarılı bir terzi dükkânı açtı.

Deneyleri

Louis-Sébastien Lenormand'ın 1783'te Montpellier Gözlemevi'nin kulesinden ilk paraşütle atlayışını gösteren resim.

Temmuz 1910 yılından itibaren Reichelt, havacıların giyebileceği, normal bir havacı üniformasından çok ağır olmayan, birkaç çubuk, ipek bir paraşüt kumaşı ve az miktarda kauçuk ilave ederek bir tasarım elde etti.

Modern havacılığın doğuşu güvenlik önlemleriyle birlikte daha etkili bir paraşütün geliştirilmesine olan ilgiyi arttırdı ve bu da beraberinde kaçınılmaz kazaları getirdi. 1783'te Louis-Sébastien Lenormand'ın ve baloncu Jean-Pierre Blanchard'ın erken dönem paraşüt çalışmaları ve elde ettiği başarılar, sabit kanopi paraşütlerinin (atlama başlamadan önce açık vaziyette) zaten yaygın olarak havacılıkta kullanılmasına vesile olmuştu. Ancak 1910 yılında hala bir uçaktan veya düşük irtifadan atlamalarda kullanılmak üzere geliştirilmiş bir paraşüt çeşidi yoktu.

İlk havacılar ve balon pilotları arasında bilinen bazı ölümcül kaza hikâyelerini duyan Reichelt, yeni bir paraşüt tasarımıyla ilgilenmeye başladı. İlk testleri son derece başarılıydı. Katlanabilir ipek kanatlarla donatılmış mankenler, beşinci kattan boşluğa bırakıldıklarında yere oldukça hafif bir şekilde iniyorlardı. Ancak Reichelt'in asıl hedef olan "giyilebilir paraşüt" prototipini oluşturmak oldukça zahmetli bir süreçti. Yine de, Aéro-Club de France'ın önde gelen havacılık faaliyetlerinden La Ligue Aérienne'e sunmak üzere tasarımının ilk prototipini hazırladı. Ancak yetkililer, kanopinin oldukça zayıf olduğunu söyleyerek tasarımı test etmeyi reddettiler. Buna rağmen pes etmeyen Reichelt, kaldığı binanın yüksek katlarından mankenlerle yaptığı deneylerine devam etti. Ancak bu testlerin hiçbiri başarılı olmadı.

1911 yılında Albay Lalance, Aéro-Club de France'a havacılara bir güvenlik paraşütü üretimi için kazananın 10.000 franklık para ödülü alacağı bir yarışma tertip etmesini emretti. Üç yıl boyunca açık olan yarışmada, paraşütün ağırlığının 25 kg'dan fazla olmaması şart koşulmuştu. Reichelt, yarışmaya katılmak için tasarımını iyileştirip malzemenin yüzey alanını 12 metrekareye kadar arttırdı. Ancak testler hala başarısız oluyor ve mankenler çok sert bir şekilde yere çakılıyordu. Aynı yıl L'Ouest-Éclair isimli bir gazetede çıkan habere göre Reichelt, Joinville'de kendisinin bizzat katıldığı testleri gerçekleştirip 8 ila 10 metre aralığından boşluğa atladı. Fakat atladığı saman yığını ciddi bir sakatlık yaşamasını önledi. Yine aynı yıl Le Matin gazetesine yansıyan habere göre bulunduğu bir başka atlama girişimi bacağının kırılmasıyla sonuçlandı. Reichelt aynı yılın ilerleyen aylarında mankenlerle test çalışmalarına devam etti. Bu esnada tanıdıklarının da bulunduğu La Presse gazetesine verdiği bir röportajda, Eyfel Kulesi'nin ilk katından atlayış yapmak için resmen izin almaya çalıştığını ancak bunun reddedildiğini açıkladı. Reichelt, tasarımlarının başarısızlığını düşme mesafesine bağlamaktaydı. Bu sebeple Eyfel Kulesi'nden yapılacak bir atlayışın iznini almak için oldukça heveslenmişti.

Eyfel Kulesi Atlayışı

Reichelt, ölümcül atlayışından kısa bir süre önce Eyfel Kulesi'nin dibinde paraşüt takımıyla.
Reichelt'in atlayışı ve ölümü, cesedinin taşınması ve çarpmanın yarattığı boşluğun ölçümü filme alındı.

Reichelt, Şubat 1912 başında basına Eyfel Kulesi atlayışı için sonunda izin aldığını duyurdu. 4 Şubat Pazar sabahı, iki arkadaşıyla birlikte kuleye geldi. Giymiş olduğu paraşüt takımı, kullanıcısının hareketlerini kısıtlamamaktaydı. Paraşütün açılma yöntemi ise, atlayan kişinin haç biçiminde kollarını açmasıyla gerçekleşiyordu. Atlayışı takip eden basın mensupları, kıyafet için "büyük bir çeşit kapüşonlu ipek pelerin" tabirinde bulunmuştu.

Reichelt'in ölümünün ardından açılan davada atlayış iznini veren polis memuru Louis Lépine, atlayışın mankenlerle yapılacağını sandıklarını, Reichelt'in bizzat atlayışı gerçekleştireceğinden haberleri olmadığını söyledi. Bununla birlikte, Reichelt'in kuleye çıktığı esnada yanında bulunan arkadaşlarından biriyle sonradan yapılan bir röportajda, Reichelt'in son ana kadar atlayışı yapma niyetini gizlediğini açıkça ortaya koydu. Atlayış başlamadan evvel Reichelt'in arkadaşları, bunu yapmaması konusunda ikna etmeye çalıştıysalar da başarılı olamadılar. Le Petit Journal gazetesine atlayış öncesinde verdiği demeçte, emniyet halatı kullanmak gibi bir niyeti olmadığını, canını tamamen ürettiği paraşüte emanet etmek istediğini söyledi.

Atlayış öncesi Reichelt'in talebi üzerine iniş alanına kalabalığın taşmaması için kulenin bacakları arasına halatlar çekildi. Yine atlayış öncesi Gassion isimli bir kule muhafızından son bir direniş gören Reichelt, bir süre sonra bunu da aştı ve gerekli izinleri alarak iki arkadaşı ve atlayışı kaydetmek üzere yanında gelen çekim ekibiyle beraber kuleye çıktı. Civardaki restoranlardan temin edilen masa ve sandalyelerin üst üste koyulması sonrası bunların üzerine çıkan Reichelt, 40 saniye kadar bir tereddütün ardından 30'a yakın gazeteci ve izleyenlerin gözü önünde kendini boşluğa bıraktı. Ancak atlar atlamaz paraşüt Reichelt'in bedenine dolandı ve kule dibindeki toprak zemine feci bir biçimde çakıldı. Atlayış sonrası Reichelt'in sağ bacağı ve kolu ezilirken, kafatası ve omurgası kırıldı ve anında olay yerinde öldü.

Ölümünden sonra

Ertesi gün çıkan gazeteler trajik deneyin haberleriyle doluydu. Atlayışı ve sonrasında cesedinin taşınmasını içeren görüntüler basına dağıtıldı. İlk raporlara göre Reichelt'in deli olup olmadığı sorgulansa da yakınları bunu doğrulamadılar.

Reichelt'in ölümünden sonra yetkililer, Eyfel Kulesi'nden yapılacak paraşütlü atlamalar için izin vermekten çekindiler. Mankenli paraşüt testlerine izin verilmeye devam edilirken bunun dışarısında kalan havacılık deneyleri için yapılan başvurular çoğunlukla reddedildi. 2005 yılında Norveç'li bir adam, bir giyim firmasının reklamı için yasadışı bir biçimde kuleden atlayıp Reichelt'ten bu yana kuleden atlayarak ölen ilk kişi oldu.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Galata Kulesi</span> İstanbulun Galata semtinde bulunan tarihî kule

Galata Kulesi ya da müze olarak kullanılmaya başlaması sonrasındaki adıyla Galata Kulesi Müzesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan bir kuledir. Adını, bulunduğu Galata semtinden alır. Galata Surları dahilinde bir gözetleme kulesi olarak inşa edilen kule, farklı dönemlerde farklı amaçlarla kullanılmasının ardından 2020'den itibaren, bir sergi mekânı ve müze olarak hizmet verir. Hem Beyoğlu'nun hem de İstanbul'un sembol yapılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Sabiha Gökçen</span> Türk pilot ve dünyanın ilk kadın savaş pilotu

Sabiha Gökçen, Türk pilot. Türkiye'nin ilk kadın pilotlarından biri olan Sabiha Gökçen, dünyadaki ilk kadın savaş pilotudur. Mustafa Kemal Atatürk’ün sekiz manevi evladından birisi idi. Uçuş kariyeri boyunca 8.000 saat civarı uçuş gerçekleştirdi ve otuz iki farklı askerî operasyona katıldı. Adı, İstanbul'un ikinci havalimanı olan Sabiha Gökçen Havalimanı'na verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Duygu Asena</span> Türk yazar ve kadın hakları savunucusu

Duygu Asena, Türk gazeteci ve yazar, kadın hakları savunucusu.

<span class="mw-page-title-main">Eyfel Kulesi</span> Parisin simgesi olan demir kule

Eyfel Kulesi, Paris'teki demir kule. Kule, aynı zamanda tüm dünyada Fransa'nın sembolü halini almıştır. İsmini, inşa ettiren Fransız inşaat mühendisi Gustave Eiffel'den alır. En büyük turizm cazibelerinden biri olan Eyfel Kulesi, yılda 6 milyon turist çeker. 2002 yılında toplam ziyaretçi sayısı 200 milyona ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Helikopter</span>

Helikopter, dikey kalkış ve iniş yapabilen döner kanatlı bir hava taşıtıdır. İsmin kökü Yunancada heliko pteron yani hareketli kanatlar anlamından gelir. Fransız Gustave Ponton d'Amécourt tarafından 1861'de ortaya atılmıştır. 1907 yılında Fransız Paul Cornu ilk motorlu helikopteri uçurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Josef Mengele</span> Alman suçlu (1911-1979)

Josef Rudolf Mengele, Nazi toplama kampı Auschwitz-Birkenau'da yaptığı acı verici ölümcül deneylerle bilinen bir Alman Nazi doktor. 2 milyon kişinin insanlık suçu işlenerek öldürülmesinden sorumlu tutulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Charles Lindbergh</span>

Charles Augustus Lindbergh, Jr., "Şanslı Lindy" ve "Yalnız Kartal" adlarıyla da bilinen Amerikalı pilottur. 1927 yılında Atlas Okyanusu'nu uçakla tek başına geçen ilk pilottur.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Kulesi</span> Gözetleme kulesi

Tokyo Kulesi, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Minato semtindeki Shiba Parkı'nda yer alan kulenin inşası 1958'de tamamlanmıştır. 332,9 metre yüksekliğinde ve 4.000 ton ağırlığında olup Japonya'nın ikinci en yüksek yapısıdır. Paris'teki Eyfel Kulesi'nden esinlenilmiş bir kafes kule tasarımına sahip olup uçuş güvenliği yönetmeliklerine uymak için beyaz ve enternasyonal turuncuya boyanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gustave Eiffel</span>

Alexandre Gustave Eiffel, Fransız inşaat mühendisi ve mimar. Fransa'nın en prestijli okullarından École Centrale Paris'ten mezun olmuştur. Fransız İhtilali'nin 100. yılı için inşa edilen ve kendi soy ismini taşıyan Eyfel Kulesi'ni inşa etmesi ile tanınan Eiffel, aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri'nin simgesi olan New York'taki Özgürlük Anıtı'nın armatürünü de tasarlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık</span>

Havacılık, insanlar tarafından üretilmiş hava taşıtlarıyla uçmak ya da uçmak için gerekli olan makinelerin tasarımıyla veya bakımlarıyla uğraşmak demektir. Daha genel bir anlamda, havacılık terimi, hava taşıtı ile ilgili olan tüm eylemleri, endüstrileri, kurumları kapsamaktadır. Ticari havacılık, sivil havacılık, genel havacılık, askerî havacılık, deniz havacılığı, kara havacılığı, ultralight havacılık, sanal havacılık gibi türleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık tarihi</span> İnsanlığın uçuş serüveni

Havacılık tarihi, insanlığın ilk günlerindeki ilkel uçuş denemeleri ve 17 Aralık 1903'te Wright Kardeşlerin ilk havadan ağır motorlu uçuşu yapması da dahil olmak üzere insanlı uçuşun gelişiminin tamamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vostok (uzay aracı)</span> SSCB yapımı uzay aracı

Vostok Sovyetler Birliği tarafından geliştirilen bir uzay aracıdır. İlk insanlı uzay uçuşu Vostok 1 ile 12 Nisan 1961'de Sovyet kozmonot Yuri Gagarin tarafından gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Kurumu Müzesi</span> Ankara, Türkiyede bir müze

Ankara Türk Hava Kurumu Müzesi ya da kısaca THK Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan müzedir. Ankara'da tarihi Paraşüt Kulesi'nin yanında havacılık tarihine, Türk Hava Kurumu'nun çalışmalarına ilişkin belge, fotoğraf ve maketlerin sergilendiği müze 19 Mayıs 2002'de ziyarete açılmıştır.

<i>Tan</i> (gazete, 1935) 1935-1945 arasında İstanbulda yayımlanan günlük gazete

Tan, 1926-1935 yılları arasında Milliyet ve 1935-1945 yılları arasında Tan adıyla Türkiye'nin İstanbul ilinde yayımlanan, sloganı "Günlük Siyasi Halk Gazetesi" olan sol eğilimli günlük gazete.

<span class="mw-page-title-main">Newport Kulesi</span>

Newport Kulesi, ABD'de Newport Rhode Island bölgesindeki Touro Parkındaki dairesel taş kule. Kulenin 17. yüzyılda inşa edilen bir yeldeğirmeni olduğu düşünülse de son yıllarda ortaya atılan iddialarda çok daha eski olduğu ve Kolomb öncesi okyanus ötesi temasa dair bir kanıt olduğu iddia edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">BT Tower, Londra</span>

BT Tower, Londra İngiltere, Londra'da eskiden bir kamu kurumu olarak Birleşik Krallık'ta telefon ve telekomünikasyon sektörlerini işleten "General Post Office " tarafından ana maksadı UHF-tipli telekomünikasyon kulesi ve ofis olarak kullanılmak üzere yaptırılan bir gökdelen binasıdır. Yapının konuş yeri Londra'nın Camden'de "Clevland Street"'dedir. Yapıya 1961'da başlanmış ve 1964'te yapı bitirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ Turna</span> uçak ve füzelerini hedef olarak simule eden insansız hava aracı

TUSAŞ Turna, 1995 yılında tasarımına başlanan ve 2001'de Türk Hava Kuvvetleri ve Türk Kara Kuvvetleri kullanımına giren, atışlı eğitim görevlerinde düşman uçak ve füzelerini hedef olarak simüle eden bir insansız hava aracıdır. Turna, Rapier ve Stinger karadan havaya füzelerin yanı sıra 7,62 mm'den 76 mm kalibreye kadar namlulu silah sistemleriyle eğitim için kullanılabilmektedir. == Geliştirme süreci ==Millî Savunma Bakanlığı'na bağlı Araştırma ve Geliştirme Dairesi, Ağustos 1995 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından hedef takip ve top atış tatbikatlarında kullanılmak üzere bir İHA geliştirilmesi için TUSAŞ ile sözleşme imzalamıştır.Turna/S olarak adlandırılan ilk versiyon Eylül 1996'da ortaya çıkmaz, prototipin testleri ise 1997 yılında tamamlanmıştır. Kara Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri'nin İHA ile yaptığı testler ise 1998 yılında sona ermiştir.2001 ve 2003 yılları arasında, Turna/S'nin yeni sürümleri Turna-101A, Turna-111B ve Turna-201C kod adlarıyla geliştirilmiştir. Bu İHA'lar yalpa sönümleyen aviyonikler ve yeni aerodinamik özellikler içerdiği gibi, gelişmiş kararlılık ve daha fazla güvenilirliğe sahip olmuştur.Fırkateynler ve deniz koşullarındaki kötü hava şartlarından edinilen bilgiler ışığında Turna İHA daha da geliştirilmiş ve Turna/G ortaya çıkmıştır.== Özellikleri ==Yüksek manevra kabiliyeti, yüksek hızı, kolay kullanımı, düşük görev riski, modülerliği ve maliyet etkinliği ile operasyonel ortamlarda etkinliğini kanıtlamış ve kullanımına devam edilmektedir. Ana özellikler:* 90 dakika havada kalma süresi* Azami 93 m/sn hız (180kts)* 12.000+ ft servis tavanı* 70 kg azami kalkış ağırlığı* 50+ km menzilli veri linki* Fırlatıcı ile kalkış, paraşüt ile karaya veya denize iniş* Donanma gemi platformlarından kalkış ve kontrol* İleri kompozit teknolojileri ile üretilmiş yapı* MIL-STD-810F ve MIL-STD-461 askeri standartlara uyumlu* NATO NSN standartlarında kodlanmış* Kalkış ve iniş dahil, Yer Kontrol İstasyonu (YKİ) ile tam otonom uçuş ve seyrüsefer* 255 görev noktasına kadar önceden programlı görev noktası tanımlama, uçuş anında değiştirebilme* Eve Dönüş ve Acil İniş Modları ile önceden belirlenmiş eve dönüş noktasına gelerek otomatik iniş* EMI/EMC korumalı Konteyner/Mobil araç/Portatif Yer Kontrol İstasyonu ile görev planlama ve kontrol* Gerçek zamanlı kriptolu sayısal uçuş verisi telemetreleri kaydetme ve sonradan oynatabilme* Sayısal harita otomatik tanımaFaydalı yükler:* Çekili yük ile; SKS, Manş ve Isı kaynağı.* Uçak üzerinde; Pasif Radar İz Arttırıcı, Isı Kaynağı ve İz dumanı== Versiyonları ==* Turna/S, standart versiyonu* Turna/G, gelişmiş versiyonu== Kaynakça ==

<span class="mw-page-title-main">Çamlıca Kulesi</span> Çamlıcada yer alan kule

Küçük Çamlıca Televizyon Kulesi veya kısaca Çamlıca Kulesi, Türkiye'nin İstanbul şehrindeki televizyon ve seyir kulesi.

<span class="mw-page-title-main">Galata Kulesi tarihi</span> İstanbulda yer alan Galata Kulesinin geçmişi

Bizans İmparatorluğu ile ittifak hâlinde olan Cenevizliler 1267'de, Haliç'in kuzeyinde bulunan Galata'da "Pera" adlı bir koloni kurmuş, bu koloninin hâkimiyet alanını da zaman içinde Bizans tarafından verilen izinlerle genişletmişti. Günümüzde Galata Kulesi olarak bilinen kule, bu izinlere aykırı bir şekilde kuzeydoğu yönündeki tepeye doğru hâkimiyet alanı artırılarak 1335-1349 yılları arasında bölgede yapılan tahkimatın bir parçası olarak 1348'de inşa edildi. Tepesindeki haçtan ötürü o dönem "Kutsal Haç Kulesi" olarak anılıyordu. İki devlet arasında o yıl patlak veren savaş, ertesi yıl imzalanan antlaşmayla sona ererken kulenin bulunduğu tepe Ceneviz kontrolüne bırakıldı. Konstantinopolis'in 29 Mayıs 1453'te Osmanlı İmparatorluğu'na katılması sonrasında Pera'daki Cenevizliler, herhangi bir direniş göstermeden koloniyi Osmanlı'ya devretti. Kulenin de dâhil olduğu Galata'daki tahkimat tahrip edilse de, Osmanlı Padişahı II. Mehmed'in fermanıyla tahribatlar durduruldu ve tahrip edilen kısım yeniden inşa edildi. 1509'daki depremde hasar gören kule, 1510 itibarıyla onarıldı. 16. ve 17. yüzyıllarda, savaş esirlerini tutma yeri ve levazım ambarı, 18. yüzyıl itibarıyla Mehterhâne Ocağı ile yangın gözleyiciler tarafından bir yangın kulesi olarak kullanıldı.

Phoebe Jane Fairgrave Omlie, özellikle erken dönem kadın havacı olarak başarılarıyla tanınan bir Amerikan havacılık öncüsüydü. Omlie, uçak teknisyeni lisansı alan ilk kadın, ilk lisanslı kadın nakliye pilotu ve havacılık alanında federal bir pozisyona atanan ilk kadındı.