İçeriğe atla

Franz Joseph Emil Fischer

Franz Fischer
Franz Fischer (1911)
Doğum19 Mart 1877(1877-03-19)
Freiburg im Breisgau, Alman İmparatorluğu
Ölüm1 Aralık 1947 (70 yaşında)
Münih, Almanya
MilliyetAlman
EğitimGiessen Üniversitesi
ÖdüllerMelchett Madalyası (1936)
Wilhelm Exner Madalyası (1936)
Kariyeri
Çalıştığı kurumKaiser Wilhelm Kömür Araştırma Enstitüsü
Doktora
danışmanı
Karl Elbs

Franz Joseph Emil Fischer (19 Mart 1877, Freiburg im Breisgau - 1 Aralık 1947, Münih), Alman kimyagerdir. Kaiser Wilhelm Kömür Araştırma Enstitüsü'nün kurucusu ve ilk yöneticisiydi. Fischer-Tropsch sürecinin keşfiyle tanınır.[1]

Kariyeri

Franz Joseph Emil Fischer Evi

1925'te Hans Tropsch ile birlikte, Fischer-Tropsch sürecini keşfettiler. Bu keşif, 150-300 °C (302–572 °F) sıcaklıklarda metal katalizörle karbon monoksit ve hidrojenden sıvı hidrokarbonların üretilmesine olanak sağladı..

1930 yılında, Hans Schrader ile birlikte, geleneksel bir kaya petrolü ekstraksiyonundan beklenecek bitümlü şistten elde edilen petrol verimini belirlemek için standartlaştırılmış bir laboratuvar testi olan Fischer tahlilini geliştirdiler.[2] Ayrıca Wilhelm Ostwald ve Hermann Emil Fischer ile çalıştı.[3] 1913'te Mülheim'daki Kaiser Wilhelm Kömür Araştırma Enstitüsü'nün Müdürü oldu.

1933'te NSDAP'ye katıldı ve 1943'te emekli olana kadar görevde kaldı.

Ödüller

Kaynakça

  1. ^ Pichler, Helmut (1967). "Franz Fischer 1877–1947". Chemische Berichte. 100 (6): CXXVII-CLVII. doi:10.1002/cber.19671000642. 
  2. ^ Heistand, Robert N. (1976). "The Fischer Assay, standard method?" (PDF). San Francisco: Symposium on oil shale, tar sands, and related materials — production and utilization of synfuels. 11 Şubat 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2008. 
  3. ^ "Chemist biographies". 8 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2006. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kömür</span> katmanlı tortul çökellerin arasında bulunan katı, koyu renkli, karbon ve yanıcı gazlar bakımından zengin kayaç

Kömür, katmanlı tortul çökellerin arasında bulunan katı, koyu renkli, karbon ve yanıcı gazlar bakımından zengin kayaçtır. Taşkömürü torkugillerden oluşur. Kömür çoğunlukla diğer elementlerin değişken miktarlarda bulunmasıyla oluşur. Asıl bileşeni karbondur; bunun yanında değişken miktarda hidrojen, kükürt, oksijen ve azot içerir. Isı için yakılan bir fosil yakıt olan kömür dünyanın birincil enerjisinin yaklaşık dörtte birini ve elektriğinin beşte ikisini sağlar. Bazı demir ve çelik üretimi yapan işletmeler ve diğer endüstriyel faaliyetler kömürü yakar. Kömürün ekstraksiyonu ve kullanımı birçok erken ölüme ve çok fazla hastalığa neden olur. Kömür'den her yıl binlerce kişi erken ölüyor.

<span class="mw-page-title-main">Borussia Dortmund</span> Alman spor kulübü

Ballspielverein Borussia 09 e. V. Dortmund,, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin Dortmund kentinde kurulmuş spor kulübü. Özellikle futbol takımıyla tanınmıştır; bunun dışında atletizm, boks, hentbol ve masa tenisi ve Savunma sanayisi dallarında da faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Parafin</span>

Parafin mumu, petrolden elde edilen renksiz, kokusuz bir mum çeşididir. Parafin mumu ilk defa 1829 yılında Carl Reichenbach tarafından odun katranından; daha sonra bütümlü tabakalardan; 1867'den sonra da petrolden elde edildi. 1947'de de sentetik parafin mumu yapıldı.

Kimyager, Üniversitelerin Fen Fakülteleri'nin Kimya Lisans Bölümlerinden mezun olan; organik kimya, anorganik kimya, analitik kimya, biyokimya, fizikokimya gibi kimya bilimi konularında ileri düzeyde eğitim alan kimya bilimcilerdir. Araştırma geliştirme, kalite kontrol, kalite güvence, üretim, teknik yönetim, sorumlu müdürlük başlıca çalışma sahalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Marburg Philipps Üniversitesi</span>

Marburg Philipps Üniversitesi, 1 Temmuz 1527 tarihinde Almanya'nın Marburg şehrinde, Hessen Derebeyi I. Philipp tarafından kurulmuştur. Dünyanın ilk ve en eski Protestan üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Walther Bothe</span> Alman nükleer fizikçi, Nobel Ödülünü Max Born ile paylaştı

Walther Wilhelm Georg Bothe, 1954'te Max Born ile Nobel Fizik Ödülü'nü paylaşan bir Alman nükleer fizikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Karl Ziegler</span> Nobel Kimya Ödülü sahibi Alman kimyager

Karl Waldemar Ziegler, Alman kimyager. Polimerler üzerindeki geliştirici araştırmalarından ötürü, Giulio Natta ile birlikte, 1963 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü. Nobel Komitesi, Ziegler'i "organometalik bileşikler üzerindeki çalışmaları yeni polimerleşme tepkimelerini ortaya çıkardı ve çok kullanışlı yeni endüstriyel süreçlere zemin hazırladı" şeklinde değerlendirmişti.

<span class="mw-page-title-main">Emil Fischer</span> Nobel Kimya Ödülü sahibi Alman kimyager

Hermann Emil Fischer, Alman kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Erich Ludendorff</span>

Erich Friedrich Wilhelm Ludendorff, Alman general ve siyasetçi. Liège Muharebesi'nın galibi ve Paul von Hindenburg'la birlikte Tannenberg Muharebesi zaferinin mimarlarından biridir. Alman savaş ve siyaset üzerindeki belirleyici etkisi vardı. 22 Ağustos 1914 tarihinde Kaiser II. Wilhelm tarafından Almanya'nın en yüksek askeri madalyası Pour le Mérite ile taltif edildi.

<span class="mw-page-title-main">Paperclip Harekâtı</span>

Paperclip (Ataş) Harekâtı, ABD askeri istihbarat servisinin II. Dünya Savaşının sonu ve sonrasında Nazi Almanyası'ndan önemli bilim adamlarının ülke dışına kaçırılması operasyonunun kod adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Generaloberst</span>

Generaloberst, Alman ordusunda orgeneral ile mareşal rütbeleri arasındaki bir askeri rütbe. Albay general olarak çevrilebilir. 4 yıldızlı bir orgenerale eşit, ancak mareşalin altındaydı. 1945'e kadar Kriegsmarine'deki Amiral'e veya 1990'a kadar Volksmarine'deki Flottenadmiral'e eşdeğerdi. Rütbe, en yüksek sıradan askeri rütbe ve barış zamanında verilen en yüksek askeri rütbeydi.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Harden</span>

Sir Arthur Harden İngiliz biyokimyacı. 1929 yılında, Hans von Euler-Chelpin ile birlikte, "şekerin fermantasyonu ve fermantatif enzimler üzerine araştırmaları için" Nobel Kimya Ödülü'ne nail görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Eugene Wigner</span>

Eugene Paul "E. P." Wigner, Macar-Amerikalı teorik fizikçi ve matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">André Michel Lwoff</span> Fransız biyolog (1902-1994)

André Michel Lwoff, Fransız mikrobiyolog. 1965 yılında Jacques Monod ve François Jacob ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Klaus Fuchs</span> Alman teorik fizikçi ve atom casusu

Emil Julius Klaus Fuchs 1950 yılında II. Dünya Savaşı ve kısa bir süre sonrasında Amerikan, İngiliz ve Kanada Manhattan Projesi’nden elde ettiği bilgileri Sovyetler Birliği’ne iletmesinden dolayı mahkûm edilen Alman teorik fizikçi ve atom casusudur. Los Alamos Laboratuvarında iken Fuchs ilk olarak nükleer silahlarla ilgili birçok teorik hesaplamadan ve sonrasında hidrojen bombası modellerinden sorumluydu.

Fischer-Tropsch reaksiyonu, Alman kimyagerler Franz Fischer ve Hans Tropsch tarafından bulunan doğal gazları sıvıya dönüştürme işlemini yapan tepkimedir. Sanayi kullanımında katı ve gaz yakıtları sıvıya çevirmede kullanılmaktadır. Biyoloji alanında ise yağların yapı taşı olan karboksillerin oluşumunu açıklamak için kullanılır. Karboksil, Fischer-Tropsch Tepkimesi ile bir dizi kimyasal tepkime, demir sülfür ve bakır sülfür kimyasallarından yola çıkarak, metan, karbondioksit ve hidrojen gazların katılımıyla oluşur. Fischer-Tropsch Tepkimesinin en uygun sıcaklık aralığı 150-300 °C (302-572 °F) arasındadır.

Gustav Steinmann Madalyası 1938 yılından beri jeoloji ve yer bilimleri alanlarında Gustav Steinmann anısına verilen araştırma ödülüdür.

Herman Francis Mark polimer bilimine katkılarıyla tanınmış Avusturyalı-Amerikalı kimyager. Mark'ın fiberlerin moleküler yapısı üstüne X-ışını difraksiyonu çalışmaları polimer yapıların makromoleküler teorisine önemli kanıtlar sağladı. Houwnik ile günümüzde Mark-Houwnk veya Mark-Houwnik-Sakurada denklemi olarak bilinen denklemleri kurudu. Bu denklemler bir polimerin gerçek viskozitesini bağıl moleküler kütlesine bağlar. Uzun yıllar Brooklyn Polytechnic Enstitüsü'nde çalıştı. 1946'da Journal of Polymer Science dergisini kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Bergius süreci</span>

Bergius süreci, yüksek uçuculuğa sahip bitümlü kömürün yüksek sıcaklık ve basınçta hidrojenasyonu ile sentetik yakıt olarak kullanılmak üzere sıvı hidrokarbon üretim yöntemidir. İlk olarak 1913'te Friedrich Bergius tarafından geliştirildi. 1931'de Bergius, yüksek basınçlı kimyayı geliştirdiği için Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">General der Infanterie</span>

General der Infanterie Heer'da kullanılmış bir Branş Generali rütbesiydi. Günümüzde bu görevlendirme veya pozisyon Bundeswehr'da piyadelerin ekipman ve talimlerinin özel işlerinden sorumlu OF-8 rütbesinde bulunan subaylara verilir.