İçeriğe atla

Franz Jonas

Franz Jonas
Avusturya devlet başkanı
Görev süresi
9 Haziran 1965 - 24 Nisan 1974
Yerine geldiğiAdolf Schärf
Yerine gelenRudolf Kirchschläger
Kişisel bilgiler
Doğum 4 Ekim 1899(1899-10-04)
Floridsdorf, Avusturya-Macaristan (günümüzde Viyana)
Ölüm 24 Nisan 1974 (74 yaşında)
Viyana, Avusturya
Milliyeti Avusturyalı
Partisi Avusturya Sosyal Demokrat Partisi
Evlilik(ler) Margarete Jonas

Franz Josef Jonas (4 Ekim 1899 - 24 Nisan 1974) Avusturyalı politikacıdır. 1965-1974 yılları arasında Avusturya Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

Birinci Dünya Savaşı sırasında İtalyan cephesinde görev aldı, daha sonra 1919-1932 yılları arasında düzeltmen olarak çalıştı. Aynı zamanda sosyalist ve Esperantist bir aktivisttir.[1] Avusturya Esperanto işçi sendikası sekreteri olarak 1922'den itibaren uluslararası dil Esperanto'yu öğrendi. 1925'te Viyana'da düzenlenen dünya ulusal derneğinin 5. kongresinin düzenleyicilerinden biriydi. 1935'te tutuklandı, 14 ay hapis yattı.

Avusturya Sosyal Demokrat Partisi'nin dizgicisi ve üyesiydi. II. Dünya Savaşı'ndan sonra 1951'den 1965'e kadar Viyana belediye başkanlığı yaptı. 1965'te federal başkan oldu ve 1971'de yeniden seçildi.

Esperanto'nun coşkulu bir destekçisiydi ve 1923'te başlayarak uzun süre dil öğretmenliği yaptı. Viyana'da düzenlenen 1970 Esperanto Dünya Kongresi için konuşması Esperanto dilinde iletildi.[2]

1974'te, art arda gelen dört başkan gibi o da görevdeyken öldü.

Viyana'da, belediye başkanıyken inşa edilen ve resmi olarak Schottentor olarak adlandırılan büyük bir tramvay istasyonuna halk arasında onun adı verilmiştir.

1966'da Norveç Kraliyet St. Olav Nişanı'nın Yakalı Büyük Haçı ve 1969'da Pierre de Coubertin madalyası ile ödüllendirildi.[3]

Kaynakça

  1. ^ SAT AMIKARO (11 Ağustos 2020). "Socialisme et espéranto – SAT AMIKARO" (Fransızca). 17 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2020. 
  2. ^ Eŭropa Bulteno de Ondo de Esperanto 27 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Europe Bulletin of Wave of Esperanto)
  3. ^ Newsletter No. 22 14 Haziran 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Comité international olympique, Château de Vidy 1007 Lausanne, p. 402
Siyasi görevi
Önce gelen:
Theodor Körner
Viyana belediye başkanı
1951 - 1965
Sonra gelen:
Bruno Marek
Önce gelen:
Adolf Schärf
Avusturya devlet başkanı
1965 - 1974
Sonra gelen:
Rudolf Kirchschläger

İlgili Araştırma Makaleleri

Esperanto (

<span class="mw-page-title-main">Avusturya</span> Orta Avrupada bir ülke

Avusturya veya resmî adıyla Avusturya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da denize kıyısı olmayan, dokuz eyaletten oluşan ülke. Batıda Lihtenştayn ve İsviçre, güneyde İtalya ve Slovenya, doğuda Macaristan ve Slovakya, kuzeyde ise Almanya ve Çekya ile komşudur. Avusturya'nın yüzölçümü 83.879 km2dir ve yaklaşık 9 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Avusturya Almancası ülkenin resmi dili olsa da, birçok Avusturyalı gayri resmi olarak çeşitli Bavyera lehçelerinde konuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Viyana</span> Avusturyanın başkenti ve eyaleti

Viyana, Avusturya'nın başkenti ve en büyük şehri, aynı zamanda ülkenin dokuz eyaletinden yüzölçümü bakımından en küçüğü, yaklaşık 1.900.000 kişilik nüfusuyla ülkenin en kalabalık şehridir. Çevre ilçeleriyle birlikte Viyana'da yaklaşık iki milyon insan yaşar ki bu da Avusturya nüfusunun yaklaşık dörtte biridir. Nüfus bakımından Viyana Avrupa Birliği'nin en büyük onuncu kentidir. Birleşmiş Milletler bürosuyla Viyana Birleşmiş Milletlerin dört resmî merkez temsilciliğinden birine sahiptir. Kentte bulunan diğer önemli uluslararası kuruluşlar OPEC, AGİT ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'dur (IAEA).

<span class="mw-page-title-main">Viyana Kongresi</span> Mutlak monarşilerin demokratik ayaklanmalara karşı birleştikleri kongre

Viyana Kongresi, Napolyon Savaşları sonunda Fransız ordusunun, koalisyon orduları tarafından tümüyle yenilgiye uğratılmasının ardından, Avrupa’daki sınırları ve güçler dengesini yeniden belirlemeye yönelik kararlar almak üzere toplanmış olan kongredir.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Waldheim</span> 9. Avusturya cumhurbaşkanı

Kurt Josef Waldheim, Avusturya cumhurbaşkanı, diplomat, ÖVP politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Karl Renner</span> 4. Avusturya cumhurbaşkanı

Karl Renner (Almanca telaffuz: [kaʁl ˈʀɛnɐ]; d. 14 Aralık 1870, Untertannowitz Avusturya Sosyaldemokrat Partisi kurucularından ve Avusturya'nın İkinci Cumhuriyet'inin ilk devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Leopold Figl</span> 14. Avusturya şansölyesi

Leopold Figl Avusturyalı siyasetçi. Avusturya Halk Partisi'nden seçilen ilk Avusturya Şansölyesi (1945-1953). II. Dünya Savaşı'ndan sonra seçilen en genç Avusturya Şansölyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Schönbrunn Sarayı</span>

Schönbrunn Sarayı, Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Habsburg Hanedanı'nın yazlık sarayıdır. Schonbrunn Sarayı'nın ve bahçesinin yapımı ancak 1744-1749 yılları arasında imparatoriçe Maria Theresia tarafından tamamlatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Potsdam Konferansı</span>

Potsdam Konferansı, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın teslimiyetinden sonra 17 Temmuz 1945 - 2 Ağustos 1945 tarihleri arasında Almanya'nın başkenti Berlin'in 26 kilometre güneybatısında bulunan Cecilienhof Sarayı'nda düzenlenen ve Churchill, Truman ve Stalin olmak üzere "Big Three" 'nin katıldığı konferans.

<span class="mw-page-title-main">Esperanto Dünya Kongresi</span>

Esperanto Dünya Kongresi, Esperanto konuşan kişilerin bir araya geldiği yıllık kongredir. Neredeyse kırılamayacak kadar ve yüz yıldan fazla bir rekorla uluslararası Esperanto kongreleri arasında en uzun geleneğe sahiptir. Kongreler I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı haricinde 1905'ten beri düzenli olarak her sene yapılmaktadırlar. 1920'den beri de organizatör Esperanto Dünya Derneği olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Esperanto edebiyatı</span>

Esperanto edebiyatı aslında bu yapay dilin resmi yayımının öncesinde, Esperanto dilinin yaratıcısı L. L. Zamenhof tarafından başlamıştır. Zamenhof geliştirmekte olduğu dile şiir ve düzyazılar tercüme ederek dilin eksiksizliğini ve anlaşılabilirliğini test etmiş ve birkaç tercümesini dilin ilk kitabı olan Unua Libro'nun ekleri olarak yayımlamıştır. Dilin başka erken konuşmacıları şiirler, hikâyeler ve kompozisyonlar yazmışlardır; Henri Vallienne Esperanto dilinde ilk romanı yazan kişi olmuştur. Bir avuç şiirin dışında, Esperantonun ilk 20 yılındaki edebiyat ürünlerinin çoğu bugün sadece tarihsel ilgiye değer olarak görülmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Hermann Fried</span> Avusturyalı gazeteci ve yazar; Nobel Barış Ödülü sahibi (1864-1921)

Alfred Hermann Fried, Avusturyalı Yahudi pasifist, yayıncı, gazeteci ve Alman Barış Hareketi'nin kurucularındandır. 1911 yılında Tobias Asser ile birlikte Nobel Barış Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karl Seitz</span> Avusturyanın ilk cumhurbaşkanı

Karl Seitz, Avusturyalı siyasetçi ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Otto Ender</span> 9. Avusturya şansölyesi

Otto Ender, Avusturyalı bir siyasetçi. 1930 ve 1931 arasında Avusturya şansölyesi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Károly Khuen-Héderváry</span> Macar siyasetçi (1849-1918)

Kont Károly Khuen-Héderváry de Hédervár, Macar siyasetçi. Khuen-Héderváry, Avrupa'da Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun bir parçası olan Macaristan Krallığı'nda 1903 yılında kısa bir süre ve 1910 ile 1912 yılları arasında olmak üzere iki dönem başbakanlık makamında bulunmuştur. Khuen-Héderváry 1883 ile 1903 yılları arasında Hırvat Banı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Esperanto işçi hareketi</span>

Esperanto işçi hareketi, Esperanto dilinden pratik olarak faydalanarak işçi hareketinin amaçlarını, özellikle de kapitalizme karşı mücadeleyi ilerletmek hedefine sahip uluslararası harekettir. Esperanto işçi hareketi yalnızca politik bir hareket değil, aynı zamanda kültürel ve eğitsel bir harekettir. Günümüzde, Esperanto işçi hareketinde küresel düzeyde aktif olan başlıca Esperanto dernekleri, Sennacieca Asocio Tutmonda, Internacia Komunista Esperantista Kolektivo ve Monda Asembleo Socia'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ignaz Seipel</span> 5. Avusturya şansölyesi

Ignaz Seipel 1920'lerde iki kez Federal Şansölye olarak görev yapan Hristiyan Sosyal Partinin (CS) Avusturyalı bir başrahip ve politikacıydı.

LL Zamenhof 1870'lerde ve 80'lerde Esperanto'yu geliştirdi ve 1887'de bu dil hakkındaki ilk yayını Unua Libro'da yayınladı. Esperanto konuşmacılarının sayısı o zamandan beri kademeli olarak arttı, ancak hükûmetlerden ve uluslararası kuruluşlardan çok fazla destek görmedi ve bazen yasa dışı ilan edildi veya bastırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Esperantujo</span> Esperanto dilinin konuşulduğu tüm yerler

Esperantujo ya da Esperantio Esperanto telaffuz: [esperanˈtio] Esperanto topluluğu, Esperanto dilini konuşanlar ve kültürünü yaşatanlar topluluğunun yanı sıra dilin kullanıldığı yerler ve kurumlardır. Terim "bir ülkeyi niteleme" amacıyla da kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Schärf</span>

Adolf Schärf, Avusturya'nın altıncı cumhurbaşkanı. 1957'den ölümüne kadar görevde kalmıştır.