İçeriğe atla

Franz Berwald

Franz Berwald yak. 1860

Franz Adolf Berwald (23 Haziran 1796- Stockholm - 3 Nisan 1868- Stockholm), İsveçli besteci. Otodidakt bir besteci olarak kabul görmekteyken 19. Yüzyılda İsveç'in önemli bestecileri arasındaydı.

Stockholm'de müzisyen bir ailede doğdu, keman eğitimini küçük yaşlarda babasından aldı. 1805'te saraydaki konseri sonrasında Uppsala, Västerås ve Stockholm gibi kentlerde Johann Schobert ve Giovanni Mane Giornovichi ile konserlerde solist olarak yer aldı. 1811 sonrasında bir aralık hocası Édouard Du Puy'un kemancısı oldu. Bir yıl sonra hocasının Kungliga Hovkapellet'e (Kraliyet Orkestrası) Şef olmasını takiben kendisi de 1815'te buraya geçti ve 1828'e kadar aralıklarla kemancı olarak yer aldı.[1]

Berward 1816'da keman ile orkestra için tema ve varyasyonlarını bestelerken bir yıl sonra Ludwig van Beethoven'ın op.20 eseriyle benzer enstrümantasyona sahip olan ve günümüzde kayıp durumdaki Orkestra için Fri fantasi'yi besteledi. Bu eser ulusal bir nitelik taşıyan tematik bir eserdi. Birçok formda eser yazarken beş kantatı ile keman konçertosu (1821), fagot konçertosu (1827), piyano konçertosu (1908) ve dört senfonisi müzik anlayışını yansıtmaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b Aktaş, Merve (2020). Edward Elgar'ın op.62 'Romance for bassoon', Franz Berwald'in op.2 'Konzertstück für fagott' eserlerinin yapısal ve dönemsel incelenmesi (Yayımlanmış yüksek lisans tezi). İstanbul: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü. ss. 11-12. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Béla Bartók</span> Macar besteci, piyanist ve Doğu Avrupa halk müziği derleyicisi (1881-1945)

Béla Viktor János Bartók Macar besteci, piyanist ve Doğu Avrupa halk müziği derleyicisi.

<span class="mw-page-title-main">Necil Kazım Akses</span>

Necil Kazım Akses, Türk besteci.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Brahms</span>

Johannes Brahms Alman piyanist, orkestra şefi ve 19. yüzyılın ikinci yarısının en önemli Romantik dönem bestecilerindendir. Hamburg'da Lutheran bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve profesyonel yaşamının çoğunu Viyana'da geçirdi. Bazen Johann Sebastian Bach ve Ludwig van Beethoven ile müziğin "Üç B"sinden biri olarak gruplandırılır, bu yorum aslında on dokuzuncu yüzyıl orkestra şefi Hans von Bülow tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arnold Schönberg</span> Avusturyalı-Amerikalı besteci (1874 – 1951)

Arnold Franz Walter Schönberg

<span class="mw-page-title-main">Alban Berg</span> Avusturyalı besteci (1885-1935)

Alban Berg, 20. yüzyılın II. Viyana Okulu üyesi Avusturyalı bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Nevit Kodallı</span>

Mehmet Nevid Kodallı, Türk besteci, eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Tunç Ünver</span>

Tunç Ünver,. Türk keman sanatçısı.

György Sándor, 20. yüzyılın en büyük piyanistlerinden biri olarak bilinen Macar asıllı Amerikalı müzisyendir. Ünlü Macar bestecisi Bela Bartok'un öğrencisi olan Sandor, Bartok müziğinin en iyi yorumcusu olarak kabul edilir.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

<span class="mw-page-title-main">Mieczysław Karłowicz</span> Polonyalı besteci ve orkestra şefi

Mieczysław Karłowicz, Geç romantik dönem Polonyalı besteci ve orkestra şefi.

Dr. Okan Demiriş, Türk besteci ve orkestra şefidir.

Hasan Ferit Alnar, Türk bestecidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

İstemihan Taviloğlu, Türk besteci ve müzik eğitimcisidir. Bir klarnet konçertosu besteleyen ilk Türk besteci olarak tanınmıştır. Ankara Devlet Konservatuvarında müzikoloji bölümünün kurucu üyesi olan ve bu kurumda 20 yıl solfej ve armoni dersleri vermiş olan Taviloğlu, konservatuvardan yetişen tüm müzisyenlerin öğretmeni olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Max Bruch</span> Alman besteci ve orkestra şefi

Max Bruch,, Alman besteci ve orkestra şefi. Literatürde Max Christian Friedrich ve Max Karl August şeklinde iki isim daha kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arcangelo Corelli</span> İtalyan kemancı ve besteci (1653-1713)

Arcangelo Corelli, İtalyan müzisyen, besteci ve keman virtüözüdür. Besteleri ile Barok müzik stilinin önemli bestecilerinin başında geldiği bildirilir. Modern keman çalma tekniğinin kurucusu olarak daha sonraki kemancılar üzerinde büyük etkisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Spohr</span>

Ludwig Spohr veya Almanya dışında bilinen ismiyle Louis Spohr bir Alman besteci, keman virtüözü ve orkestra şefi, müzikolog ve müzik öğretmeni idi. Zamanında besteci olarak Beethoven kadar ünü bulunmaktaydı. Besteci olarak Alman müzik dramının gelişmesinde en önemli tarihsel müzik bestecileri ile aynı sırada tutulmaktadır. Oratoryo besteleme de çok yüksek müzik seviyelere ulaşmış ve 19. yüzyılda çok popüler olan operalar bestelemiştir. Orkestra besteleri dolayısıyla Mozart ile kıyaslanmıştır. Virtüöz kemancı olarak zamanın hükümdarlarının hayran olduğu konserler sunmuştur. Ayrıca orkestra şefliğinde ve müzik teorisi ve müzik eğitimi için hazırladığı kitaplar ile zamanında çok isim kazanmıştır. Ancak 20. yüzyılda Spohr biraz unutulmuş ve "Unutulmuş Usta" olarak anılmıştır.

Necdet Levent, Türk bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Edward Elgar</span>

Sir Edward Elgar, Britanyalı geç romantik stili müzik bestecisi ve orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Armağan Durdağ</span>

Armağan Durdağ, Türk besteci, akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">David Oystrah</span> Ukrayna klasik kemancı, orkestra şefi, pedagog

David Fyodorovich Oistrakh, Ukrayna klasik kemancı, orkestra şefi, pedagog.