İçeriğe atla

Fransız Güney ve Antarktika Toprakları

Koordinatlar: 48°40′09″S 69°01′23″E / 48.669199°G 69.02298°D / -48.669199; 69.02298 (US antipodal point)
Territoire des Terres australes et antarctiques françaises (TAAF)
Fransız Güney ve Antarktika Toprakları
bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
haritadaki konumu
BaşkentPort-aux-Français
Resmî dil(ler)Fransızca
HükûmetTerritoire d'outre-mer
• Préfet
Cécile Pozzo di Borgo
Tarihçe 
• Kuruluş
1955
Yüzölçümü
• Toplam
439781 km2
Nüfus
• Tahminî
140
Para birimiEuro (EUR)
ISO 3166 koduTF
İnternet alan adı.tf

Fransız Güney ve Antarktika Toprakları (Fransızca: Terres Australes et Antarctiques Françaises, TAAF), Hint Okyanusu'nun güneyindeki Saint-Paul ve Nouvelle Amsterdam Adaları, Kerguelen, Crozet, Hint Okyanusu'ndaki dağılmış adalar ile Antarktika'daki Adélie Toprakları olmak üzere beş ayrı bölümden oluşan Fransız Denizaşırı Toprakları bütünü.

1955'e kadar Madagaskar'a bağlı kalan bu topraklar, bu tarihten sonra özel statülü bir Fransız toprağına dönüştürüldü. 2004'e kadar Paris'te oturan üst düzeyde bir yöneticiye bağlı olan topraklar, hâlen Reunion Adası'ndan yönetilmektedir. Adélie Toprakları hariç toplam yüzölçümü 7819 km²'dir. Madagaskar, Bassas da India, Europa, Glorioso ve Juan de Nova adaları üzerinde hak iddia etmektedir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antarktika</span> kutup kıtası

Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hint Okyanusu</span> Okyanus

Hint Okyanusu, kuzeyde Asya, batıda Afrika ve Arabistan Yarımadası, doğuda Malay Yarımadası, Sunda Adaları ve Okyanusya tarafından çevrilen, dünyanın üçüncü büyük okyanusudur. Agulhas Burnu'nun güneyinde 20° Doğu boylamının geçtiği yerde Atlas Okyanusu'ndan; 147° Doğu boylamının geçtiği yerde de Pasifik Okyanusu'ndan ayrılır. En kuzeyde Basra Körfezi'nde, 30° enlemine kadar uzanır. Dünya sularının %20'sini kapsar. Afrika'dan Avustralya'ya kadar okyanusun genişliği 10.000 kilometre kadardır. Bu alanda yaklaşık olarak 73.566.000 km² yer kaplar. Hacminin yaklaşık olarak 292.131.000 km³ olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Réunion</span> Fransada il (département)

Réunion, Hint Okyanusu'nda bulunan bir ada ve Avrupa ülkesi Fransa'nın denizaşırı ili.

<span class="mw-page-title-main">Güney Okyanusu</span> okyanus

Güney Okyanusu ya da Antarktika Okyanusu, bazı coğrafya ve çoğu hidrografi kaynaklarına göre Antarktika kıtasını çevreleyen su kütlesidir. Bu okyanus, dünyanın dördüncü büyük ve en son tanımlanmış okyanusudur.

<span class="mw-page-title-main">Pangea</span> Paleozoik zaman sonları ile Mezozoik zaman başlarında var olmuş dördüncü ve son süperkıta

Pangea, Paleozoyik sonları ile Mezozoyik başlarında var olmuş dördüncü ve son süperkıtadır. Yaklaşık 335 milyon yıl önce daha önceki erken kıta parçalarından toplanarak bir araya geldi ve yaklaşık 200 milyon yıl önce ayrılmaya başladı. Günümüzdeki yeryüzünün aksine, bu süperkıtanın daha fazla bir kısmı güney yarımkürede bulunuyordu ve etrafı süper okyanus Panthalassa ile çevriliydi. Pangea magma tabakasındaki konveksiyonel hareketler sonucunda güneyde Gondvana ve kuzeyde Laurasia (Lavrasya) olarak ikiye bölünmüştür. İlerleyen evrelerde bu 2 kıta daha fazla parçaya ayrılarak günümüzdeki kıtalara dönüşmüştür. Pangea, günümüze kadar var olan süperkıtaların sonuncusu ve jeologlarca biçimi ortaya çıkarılanların ilkidir.

<span class="mw-page-title-main">Tromelin Adası</span> Hint Okyanusunda bulunan ada

Tromelin Adası, Güney Afrika'da, Hint Okyanusu'nda, Madagaskar'ın doğusunda yer alan ada.

<span class="mw-page-title-main">Ross Denizi</span> deniz

Ross Denizi, Güney Okyanusu'nda Antarktika'nın önünde Victoria Toprakları ile Marie Byrd Toprakları arasında kalan bir kenar denizi.

<span class="mw-page-title-main">Gondvana</span>

Gondvana (Gondwana), Prekambriyen dönemi sonunda Antarktika, Avustralya, Afrika, Güney Amerika, Hindistan, Arabistan ve Madagaskar'ın birleşmesinden oluşmuştur. Geç Prekambriyen dönemi sonunda birleşen bu jeolojik yapı, erken Jura döneminde ilk parçalanma aşamasına gelmiştir.Birkaç kratonun birikmesiyle oluşur. Gondwana paleozoyik dönemin en büyük kitasal kabuğudur. Dünya yüzeyinin beşte biri kadar bir alan kaplamaktadır. Süper kıta olabilmek için Euramercia ile birleşti. Mesozoyik doneminde Gondwana ve pangea yavaş yavaş ayrıldı. Gondwana kalıntıları Güney Amerika, Afrika, Antarktika, Avustralya, Hindistan yarımadası ve Arabistan'da dahil olmak üzere bugünün kıta alanının yaklaşık üçte ikisini oluşturmaktadır. Gondvana (Gondwana) ismi Avusturyalı jeolog Eduard Suess tarafından üst Paleozoyik ve Mezozoyik yaşlı formasyonları bulunan merkez Hindistan'daki Gondwana bölgesine izafeten verilmiştir, zira bu bölge diğer güney kıtalarındaki bazı formasyonlara jeolojik yaş ve litolojik özellikler yönünden benzemektedir. ”Gondwana” terimi, bazı bilim adamları tarafından bölge ve süper kıta arasında açık bir ayrım yapmak için tercih edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika</span>

Güney Afrika Afrika'nın Güney bölgesidir. Coğrafik ve jeopolitik çeşitliliğe sahiptir. Bölgenin en geniş toprakları Güney Afrika Cumhuriyeti sınırları içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Hint Okyanusu'ndaki Dağınık Adalar</span>

Hint Okyanusu'ndaki Dağınık Adalar ya da kısaca Dağınık Adalar, Hint Okyanusu'nda dört küçük mercan adası ve bir büyük adadan oluşan Fransa idaresindeki bölge. Adaların sürekli bir nüfusu yoktur. Yılın çoğu zamanı ıssızdır. Adalar, Juan de Nova Adası, Glorioso Adası, Bassas da India, Tromelin Adası, Europa Adası'ndan oluşurlar. Bu adalar Madagaskar'ın 200 mil doğusunda bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Mozambik Kanalı</span>

Mozambik Kanalı, Hint Okyanusu'nda Madagaskar adasını ve Mozambik başta olmak üzere Güneydoğu Afrika'yı birbirinden ayıran kanaldır. Bölge, II. Dünya Savaşı'nın bir ayağı olan Madagaskar Savaşı'ndaki çarpışma noktalarından birine ev sahipliği yapmasıyla bilinmektedir. Kanalın en dar kısmı yaklaşık 460 km genişliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Crozet Adaları</span>

Crozet adaları, Antarktika çevresi coğrafya ve Hint Okyanusu'nun güneyinde yer alan takımadadır.

<span class="mw-page-title-main">Wilkes Toprakları</span>

Wilkes Toprakları, Antarktika'nın güneydoğusunda yer alır. Hint Okyanusu'na kıyısı vardır. Batısında Victoria Toprakları yer alır. Toprağın büyük bir kısmı Avustralya'ya dahil edilmiştir. Küçük bir kısmı ise Fransa'ya dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adélie Toprağı</span>

Adelie Toprakları, Fransa tarafından 21 Kasım 1924 tarihinden bu yana hak iddia edilen ve 1 Nisan 1938 tarihinden itibaren de günümüzdeki sınırları belirlenen Antarktika kıtasının bir kısmına verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Madagaskarı</span> Güneydoğu Afrikadaki eski Fransız kolonisi

Fransız Madagaskarı ya da resmi kullanımı ile Madagaskar ve Bağlı Bölgeler Kolonisi, Afrika kıtasının doğu kıyılarında başta Madagaskar adası olmak üzere yer alan adalar üzerinde kurulu olan Fransa koloni bölgesiydi. Fransa bölge üzerindeki hakimiyetini 1897 yılından 1958 yılına kadar sürdürmüştür.

Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu, Avrupa kıtasında bulunan Fransa'nın Avrupa dışında sahip olduğu bölgelerin tamamıdır. Bu bölgeler daha çok eski Fransa sömürge alanlarını kapsamakta olup, bu bölgelerde 2010 verilerine göre yaklaşık 2,65 milyon kişi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">D'Urville Denizi</span> deniz

D'Urville Denizi, Doğu Antarktika ve Güney Okyanusu'nda bulunan bir denizdir. Deniz, Adélie Toprakları'nda yer almakta olup adını Fransız kaşif Jules Dumont d'Urville'den almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dumont d'Urville İstasyonu</span>

Dumont d'Urville İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Fransız araştırma istasyonudur. İstasyon, 12 Ocak 1956 tarihinde açılmış olup Adélie Toprakları'nda bulunan Géologie Adaları'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sakallı penguen</span>

Chinstrap pengueni, Güney Pasifik ve Antarktika Okyanuslarında çeşitli ada ve kıyılarda yaşayan bir penguen türüdür. Adı, başının altındaki dar siyah banttan kaynaklanıyor, bu da siyah bir kask takıyormuş gibi görünmesini sağlayarak tanımlamayı kolaylaştırıyor. Günümüzde Antarktika’da çember sakallı penguen sayısı yüzde 60 azaldı. Greenpeace’in yapmış olduğu “Okyanusları Koru” kampanyası kapsamında bağımsız bilim insanları tarafından gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Mayotte bayrağı ve arması</span> bayrak ve arma

Mayotte bayrağı terimi, Afrika kıtasına bağlı bir ada konumunda olup, kıtanın doğu kesiminde, Mozambik Kanalı'nın kuzey bitim noktasında, Mozambik'in açıklarında, Hint Okyanusu'nun batı, Madagaskar'ın ise kuzeybatısında yer alan Fransa Denizaşırı ili olan Mayotte tarafından kullanılan bayrağı tanımlamaktadır. Fransız sömürgesine girdiği dönemden beri Fransa bayrağı göndere çekili olan bu denizaşırı ilin kendine ait de bir bayrağı bulunsa da uluslararası arenada kullanılmamaktadır.