İçeriğe atla

Fransız Devrim Savaşlarının İtalya seferleri

Fransız askerleri Roma'ya giriyor, 1798.

Fransız Devrim Savaşlarının İtalya seferleri (1792-1802) Kuzey İtalya'da Fransız Devrim Ordusu ile Avusturya İmparatorluğu, Rusya İmparatorluğu, Piedmont-Sardinya Koalisyonu ve diğer İtalyan devletleri arasındaki çatışma dizini.

Birinci Koalisyon (1792–1797)

Birinci Koalisyon Savaşı, birkaç Avrupa devletinin Birinci Fransız Cumhuriyeti'ne karşı bir ittifak kurduğu 1792 sonbahar'ında başladı. İlk büyük çarpışma, Nice'nin (Savoie Dükalığı'nın bir parçası) 30.000 Fransız askeri tarafından ilhak edilmesiydi.

Bonapart'ın seferi

Napolyon Bonapart, Jacques-Louis David tarafından çizildi.

Çarpışmalar kısa bir süre durulduktan sonra Schérer istifa etti ve Napolyon Bonapart 2 Mart 1796'da baş komutan olarak atandı.[1] Napolyon'un atanmasının nedeni büyük olasılıkla politikti. Napolyon son derece iddialı olduğunu göstermiş ve 1795'te 13 Vendémiaire'ın ardından ününü arttırmıştı.[2] İtalya Ordusu'nun komutasına yerleştirilerek, Napolyon belirsiz bir cepheye atandı: Cumhuriyetin on üç asıl alan ordusun, İtalyan gücü o sıralar çok ihmal edilmişti ve Napolyon geldiğinde korkunç durumdaydı. Bonaparte, 27 Mart'ta cepheye ulaştıktan hemen sonra saldırılar başlattı. 37,000 asker ve 60 top ile 50,000'den fazla Müttefik ordusuyla karşı karşıya kaldı. Ren'de planlanan büyük saldırılar üzerinde yoğunlaşılırken Napolyon'un takviye kazanma şansı yoktu. Montenotte Muharebesi'nde Napolyon, Avusturyalıları yendi ve kısa bir süre sonra İkinci Dego Savaşı'nı yönetti ve zafer elde etti.

İkinci Koalisyon Savaşı

İtalya'daki savaşın ikinci aşaması, İkinci Koalisyon Savaşı'nın bir parçası olarak 1799'da başladı ve Rus güçlerinin savaşa katılmasıyla çarpışma büyüdü. Ancak çatışmanın başlangıcında Ruslar henüz savaşa katılmamıştı. Bu arada Napolyon, avrupa kıtasından uzaktı, Mayıs 1798'den Eylül 1799'a kadar Fransa'nın Mısır ve Suriye seferi'ne öncülük ediyordu.

Joseph Schérer yönetimindeki yaklaşık 60,000 Fransız askeri eşit sayıdaki Avusturya ordusuyla karşı karşıya kaldı. Kısa süre içinde 50,000 Rus askerinin daha gelmesi bekleniyordu. Tamamen savunulamaz bir durumun ortaya çıkmasını önlemek için Schérer, Avusturya saldırılarını önleme çabasıyla mümkün olan en kısa sürede saldırdı.

Kaynakça

Dipnotlar

  1. ^ John Gibson Lockhart, Napoleon Buonaparte, new edition, (London: Bickers & Son, 1927).
  2. ^ McLynn 1998, s.94

Kitaplar

  • Clausewitz, Carl von (2018). Napoleon's 1796 Italian Campaign. Trans and ed. Nicholas Murray and Christopher Pringle. Lawrence, Kansas: University Press of Kansas. 978-0-7006-2676-2
  • McLynn, Frank (1998). Napoleon. Pimlico. ISBN 0-7126-6247-2. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Bonapart</span> Fransız asker ve imparator (1769–1821)

Napolyon Bonapart veya I. Napolyon kısaca Napolyon, Fransız asker, politikacı ve 1804-1814 arası Fransa imparatoru. Gerek Fransız Devrim Savaşları gerekse Napolyon Savaşları sırasında Fransa'ya önderlik ettiği gibi tüm Avrupa'yı da etkilemiş önemli bir komutandır. Girdiği savaş ve çatışmaların büyük bölümünü kazanmış, 1815'teki nihai yenilgisine kadar hızla Avrupa kıtasının hakimiyetini ele geçirmiştir. Tarihteki en önemli komutanlardan biri olan Napolyon'un savaşları dünyanın her yerinde askerî okullarda ders olarak okutulmaktadır ve kendi Avrupa tarihinin en ünlü ve en tartışmalı siyasi figürlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Savaşları</span> Savaş dönemi

Napolyon Savaşları, Fransız Devrim Savaşları'nın ardından Napolyon önderliğindeki Fransa ile Avrupa'nın diğer güçlü devletlerinin oluşturduğu koalisyon arasında gerçekleşen savaş dönemi. Başlangıç tarihinin hangi yıl olduğuna dair tarihçiler ve araştırmacılar arasında fikir birliği yoktur. 1800-1815 yılları arasında, yaklaşık 15 yıl sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Joachim Murat</span> Fransız siyasetçi

Joachim-Napoléon Murat, , Fransız mareşal, Berg büyük dükü ve Napoli kralı (1808-1815).

<span class="mw-page-title-main">Austerlitz Muharebesi</span>

Austerlitz Muharebesi veya Üç İmparator Savaşı, Napolyon Savaşlarının en önemli ve belirleyici çarpışmalarından biriydi. Napolyon'un kesin zaferi ile sonuçlanmış bu muharebe Austerlitz, Moravya'da olmuştur. Napolyon Bonapart tarafından elde edilen en büyük zafer olarak kabul edilir. Napolyon'un Büyük Ordu'su bu muharebede I. Aleksandr ve II. Franz tarafınca komuta edilen, kendi ordusundan daha büyük olan Rus ve Avusturya ordusunu yenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yüz Gün</span> Napolyonun Yüz Günü

Yüz Gün Savaşı veya Yedinci Koalisyon Savaşı, Birinci Fransa İmparatorluğu imparatoru Napolyon Bonapart’ın 1814 Fontainebleau Antlaşması gereğince sürgün edildiği Elba Adasındaki sürgünden kaçarak Paris’e döndüğü 20 Mart 1815 tarihiyle, kral XVIII. Louis’nin Fransa tahtına döndüğü 8 Temmuz 1815 tarihleri arasındaki 111 günlük dönemi anlatır. Bu dönemde Napolyon Savaşları yeniden başlamış ve Waterloo Muharebesi yaşanmıştır. Yüz Gün deyimi ilk kez kralın dönüşünü kutlayan Paris valisi Gaspard de Chabrol tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Devrim Savaşları</span> Fransa Cumhuriyeti ve diğer Avrupalı devletler arasındaki 1792den 1802ye kadar süren savaş

Fransız Devrim Savaşları 1792'den 1802'ye kadar süren Fransız Devrimi'nin sonucu olarak ortaya çıkan bir dizi kapsamlı askeri çatışmadır. Çatışmalar Fransa'yı İngiltere, Avusturya, Prusya, Rusya ve diğer birçok ülkeyle karşı karşıya getirdi. Savaşlar iki döneme ayrılır: Birinci Koalisyon Savaşı (1792-1797) ve İkinci Koalisyon Savaşı (1798-1802). Başlangıçta Avrupa ile sınırlı olan mücadele giderek küresel boyut kazandı. Fransa, on yıllık sürekli savaş ve saldırgan diplomasiden sonra, Avrupa'nın çoğuna karşı savaş için tamamen seferber edilmiş olan geniş Fransız nüfusu çok büyük ve güçlü ordusu sayesinde İtalya Yarımadası'ndaki, Aşağı Ülkeler'deki ve Renanya'daki toprakları fethetti. Fransızların bu çatışmalardaki başarısı, askeri işgali ve devrimci ilkelerin Avrupa'nın büyük bir bölümüne yayılmasını sağladı.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Koalisyon Savaşı</span>

İkinci Koalisyon Savaşı, İngiltere, Avusturya ve Rusya'nın başını çektiği ve Osmanlı İmparatorluğu, Portekiz, Napoli ve çeşitli Alman monarşilerinin de dahil olduğu birçok Avrupa monarşisinin devrimci Fransa'yı hedef alan ikinci savaşıdır. Savaşta İspanya Fransa'yı destekledi.

<span class="mw-page-title-main">Campo Formio Antlaşması</span>

Campo Formio Barışı veya Campo Formio Anlaşması 18 Ekim 1797 tarihinde Devrimci Fransa devletinin Alpler ordusunun İtalya seferi için başkomutanı olan Napolyon Bonapart'ın İtalya'nın kuzeyini ele geçirmesi sonrası Avusturya ile yapılan antlaşma. Campo Formio Kuzey İtalya'da Udine yakınlarında bir köyün adı idi.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Augereau</span> Fransız siyasetçi

Charles Pierre François Augereau, Castiglione dükü, Fransız mareşal ve Yüksek meclis üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon'un Rusya seferi</span> 6.koalisyon savaşını tetiklemiştir

Napolyon'un Rusya seferi, Rusya'da verilen isimle 1812 Vatanseverlik Savaşı, Fransa'da verilen isimle Rus Cephesi, 24 Haziran 1812 tarihinde Napolyon Bonapart'ın Büyük Ordusunun Rus ordusuyla savaşıp yenmesi için Neman Nehri'ni geçmesiyle başladı. Napolyon'un emeli Çar I. Aleksandr'ı Britanyalı tacirlerle ticaret yapmayı durdurma zorunluluğunda bırakmak ve böylece Birleşik Krallık'ı savaşı sonlandırmaya itmekti. Resmî olarak verilen sebepse Polonya'yı Rus tehdidinden korumaktı. Bu doğrultuda, Polonyalıların desteğini kazanmak ve savaşı gerekçelendirmek adına Napolyon savaşa "İkinci Polonya Savaşı" adını verdi.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Zürih Muharebesi</span> Savaş

Birinci Zürih Muharebesi 4-7 Haziran 1799 tarihlerinde koalisyon güçleri ile Fransız ordusu arasında gerçekleşen savaş.

<span class="mw-page-title-main">Karl (Teschen dükü)</span> Avusturyalı asker ve general

Charles Louis John Joseph Laurentius, Teschen Dükü, Avusturyalı asker ve general.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Alexandre Berthier</span> Fransız mareşal (1753 – 1815)

Louis-Alexandre Berthier Fransız mareşal. Birinci Wagram prensi, Neuchâtel'in Egemen prensi ve I. Napolyon'un 26 mareşalinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Winterthur Muharebesi (1799)</span>

Winterthur Muharebesi, İkinci Devrim Savaşı sırasında Fransız Devrim Savaşları'nın bir parçası olarak Tuna Ordusu'nun unsurları ile Friedrich Freiherr von Hotze tarafından yönetilen Habsburg ordusunun unsurları arasında önemli bir eylemdi. Küçük Winterthur kasabası Zürih'in kuzeydoğusunda, İsviçre'de. Yedi yolun kavşağındaki konumu nedeniyle, kasabayı elinde tutan ordu İsviçre'nin çoğuna erişimi kontrol etti ve Ren'i güney Almanya'ya bağlayan noktaları kontrol etti. İlgili güçler küçük olmasına rağmen, Avusturyalıların Fransız hattına 11 saatlik saldırılarını sürdürme kabiliyetleri, Zürih'in kuzeyindeki platoda üç Avusturya kuvvetinin bir araya gelmesiyle birkaç gün sonra Fransız yenilgisine yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Krallığı (1805-1814)</span>

İtalya Krallığı Kuzey İtalya'da, Fransız imparatoru I. Napolyon'un himayesinde bulunan Fransa ile kişisel birliktelikte olan devletti.

<span class="mw-page-title-main">Johann von Hiller</span> Avusturyalı general

Johann von Hiller Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları sırasında Avusturyalı general. Aspern-Essling Muharebesi'nde Fransa'ya karşı 1809'de önemli bir görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Arcis-sur-Aube Muharebesi</span>

Arcis-sur-Aube Muharebesi, Napolyon'un komutasındaki Fransız ordusunun Altıncı Koalisyon Savaşı sırasında Schwarzenberg Prensi Karl Philipp liderliğindeki çok daha büyük bir Koalisyon ordusuyla karşı karşıya geldiği muharebe. Savaşın ikinci gününde, İmparator Napolyon Koalisyon güçlerinin daha üstün sayıda olduğunu fark etti ve hemen geri çekilme emri verdi. Avusturya Mareşali Karl Philipp, Napolyon'un geri çekildiğini fark ettiğinde, Fransızların çoğu muharebeden ayrılmıştı. Koalisyon orduları, kalan Fransız ordusunun güvenli bir şekilde kuzeye çekilmesini engelleyemedi. Bu muharebe, Napolyon'un Saint-Dizier Muharebesi ile Elba'ya sürgün edilmeden bir önceki savaşıydı.

<span class="mw-page-title-main">Fère-Champenoise Muharebesi</span>

Fère-Champenoise Muharebesi Altıncı Koalisyon Savaşı sırasında Fransız mareşalleri Auguste de Marmont ve Édouard Mortier liderliğindeki iki İmparatorluk Fransız kolordu ve Koalisyon güçleri Avusturya İmparatorluğu, Prusya Krallığı, Württemberg Krallığı ve Rus İmparatorluğu'un süvarilerden oluşan daha sonra büyük bir takviye birliğinin katılımıyla gerçekleşen savaş.

<span class="mw-page-title-main">Amédée Emmanuel François Laharpe</span> Fransız general (1754 – 1796)

Amédée Emmanuel François Laharpe Fransız Devrim Savaşları sırasında Birinci Fransız Cumhuriyeti ordusu üyesi olarak savaştı, İtalya'da Napolyon Bonapart komutasındaki bir tümene liderlik etti ve dost ateşi ile vurulduktan sonra öldü.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Ordusu (Fransa)</span>

İtalya Ordusu, Grande Armée'nin İtalya sınırında konuşlanmış ve İtalya'daki operasyonlar için kullanılan bir sahra ordusuydu. 16. yüzyıldan beri bir şekilde var olmasına rağmen, en iyi Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları sırasındaki rolüyle bilinir.