İçeriğe atla

Fransız Cumhuriyeti Geçici Hükûmeti

Fransa Cumhuriyeti
République française (Fransızca)
1944–1946
Fransa Cumhuriyeti bayrağı
Flag
{{{arma_açıklaması}}}
Emblem
Slogan
Fransızca"Liberté, Égalité, Fraternité"
"Liberty, Equality, Fraternity"
*   Fransa *   Fransız himayesindeki bölgeler *   Almanya ve Avusturya'daki Fransız işgal bölgeleri
  •   Fransa
  •   Fransız himayesindeki bölgeler
  •   Almanya ve Avusturya'daki Fransız işgal bölgeleri
BaşkentCezayir (de facto, 3 Haziran – 31 Ağustos 1944)
Paris (de jure; de facto 31 August 1944'den)
Yaygın dil(ler)Fransızca
Yasama organıUlusal Meclis
Tarihçe 
• Kuruluşu
1944
• Dağılışı
1945
Yüzölçümü
• Toplam
543,941 km2
Para birimiFransız frangı

Fransız Cumhuriyeti Geçici Hükûmeti (PGFR; Fransızca: Gouvernement provisoire de la République française (GPRF)) 3 Haziran 1944 ile 27 Ekim 1946 tarihleri arasında, Overlord ve Dragoon Operasyonları sonrasında kıta Fransa'sının özgürleştirilmesini takiben ve Fransız Dördüncü Cumhuriyeti'nin kurulmasına kadar süren Özgür Fransa'nın geçici hükûmetiydi. Kuruluşu, geçici bir Fransız Cumhuriyeti'nin resmi restorasyonunu ve yeniden kuruluşunu işaret ederek, feshedilmiş Fransız Üçüncü Cumhuriyeti ile sürekliliği sağlamıştır.

Özgür Fransızlar tarafından kurtarılan denizaşırı topraklarda ve ülkenin metropol bölgelerinde (Cezayir ve Korsika) Fransa'nın geçici hükûmeti olan Fransız Ulusal Kurtuluş Komitesi'nin (CFLN) yerini aldı. Fransa'nın 1944-1945 yıllarındaki savaş hükûmeti olarak başlıca amaçları, Fransa'nın işgali sonrasını idare etmek ve büyük Müttefiklerden biri olarak Almanya'ya karşı savaşa devam etmekti.

Asıl görevi (savaşa ek olarak) Dördüncü Cumhuriyet ile sonuçlanan yeni bir anayasal düzen için zemin hazırlamaktı. Ayrıca kadınlara oy hakkı tanınması, École nationale d'administration'nin (Ulusal İdare Okulu) kurulması ve Fransa'da sosyal güvenliğin temellerinin atılması gibi birçok önemli reform ve siyasi karar aldı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Georges Pompidou</span> 19. Fransa cumhurbaşkanı

Georges Pompidou, Fransız siyasetçi. 1962-1968 arası başbakanlık, 1969'dan ölümüne değin cumhurbaşkanlığı yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Charles de Gaulle</span> 18. Fransa cumhurbaşkanı

Charles André Joseph Marie de Gaulle, Fransız asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Vichy Fransası</span> II. Dünya Savaşı Sırasında Kurulan Fransız Devleti

Vichy Fransası, İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın Fransa'yı mağlup etmesinden sonra Fransa'nın Vichy kentinde kurulan Fransız hükûmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Loren</span>

Loren, Fransa'nın 26 bölgesinden biridir. Ülkenin kuzeydoğusundadır. Başlıca şehirlerinden Metz idari merkez, Nancy tarihî merkezdir. Fransa'nın bölgeleri içinde üç ülkeye birden sınırı olan tek bölgedir. Aynı zamanda Lancashire'dan (İngiltere) Toskana'ya (İtalya) kadar uzanan ve Ren Nehri'ni izleyen "Mavi Muz"un ortasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">François Mitterrand</span> 21. Fransa cumhurbaşkanı

François Maurice Adrien Marie Mitterrand Fransız siyasetçi, 1981-1995 yılları arasında iki dönem görev yapan Fransa cumhurbaşkanı. Beşinci Cumhuriyet'in kuruluşundan (1958) sonra Sosyalist Parti'den seçilen ilk cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Albert Lebrun</span> Fransız siyasetçi (1871-1950)

Albert Lebrun, Fransa'da Üçüncü Cumhuriyet'in 14. ve son cumhurbaşkanı (1932-1940).

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti</span> 1918 - 1921 yılları arası var olmuş ülke

Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, Gürcistan'ın 1918-1921 arasında bağımsız olduğu dönemdeki adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Direnişi</span> II. Dünya Savaşı sırasında Fransanın Almanya tarafından işgal edilmesine karşı çıkan direniş

Fransa'da La Résistance (direniş) olarak da anılan Fransız Direnişi, II. Dünya Savaşı sırasında Fransa'nın Almanya tarafından işgal edilmesine karşı çıkan kaçak hareketler ve şebekeler topluluğuna; ve bu toplulukların 22 Haziran 1940 tarihinde ilan edilen ateşkes ile 1944 yılındaki kurtuluşa kadar geçen süredeki ortak eylemlerine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Ekvatoral Afrikası</span> Orta Afrikadaki Fransız sömürgelerinden bir federasyondur

Fransız Ekvatoral Afrikası veya Fransız Ekvator Afrikası, Orta Afrika'daki Fransız sömürgelerinden bir federasyondur. Toprakları Kongo Nehri'nden Sahra Çölü'ne kadar olan bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Özgür Fransa</span> devlet/ülke

Özgür Fransa, II. Dünya Savaşı sırasında 23 Haziran 1940 tarihinde Fransa ile Almanya arasında imzalanan antlaşmanın ardından, İngilizlerin yardımıyla Londra'da kurulmuştur. Kuruluşun nedeni ise II. Dünya Savaşı'nda Fransa'nın Almanlar tarafından yenilgiye uğratılıp Fransa'nın %60'ının işgal edilmesidir. Kuruluştaki başkanı General Charles de Gaulle'dir.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Mendès France</span> Fransız siyasetçi (1907 – 1982)

Pierre Mendès France, Fransız siyasetçi, eski başbakan (1954-1955).

<span class="mw-page-title-main">Antoine Pinay</span> Fransız siyasetçi (1891 – 1994)

Antoine Pinay Fransız siyasetçi ve 1952-1953 yıllarında görev yapan eski Başbakan.

<span class="mw-page-title-main">Henri Queuille</span> Fransız siyasetçi (1884-1970)

Henri Queuille Fransız siyasetçi ve eski Başbakan.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Vietnam</span> Güneydoğu Asyada eski devlet (1945-1976)

Kuzey Vietnam, resmî adıyla Vietnam Demokratik Cumhuriyeti, 1945-1976 yılları arasında Güneydoğu Asya'da var olmuş komünist devlet.

Geoffroy Chodron de Courcel, Fransız diplomattır.

<span class="mw-page-title-main">Sürgündeki Çekoslovakya Hükûmeti</span>

Sürgündeki Çekoslovak Hükûmeti, Çekoslovakya Geçici Hükûmeti ya da Çekoslovakya Ulusal Özgürlük Komitesi nin gayriresmî unvanı. İlk olarak İngiliz hükûmeti tarafından tanınan bu geçici hükûmet, sonraları Müttefik Devletler'in de resmi muhatabı haline gelecekti. Çekoslovakya Ulusal Özgürlük Komitesi, Çekoslovakya eski Cumhurbaşkanı Edvard Beneš tarafından, Paris'te Ekim 1939'da kurulmuştu. Diplomatik tanınma konusunda Fransa ile yapılan görüşmelerin akametle sonuçlanması ve akabinde Nazilerin Fransa'yı işgali neticesinde, oluşturulan bu komite, 1940 yılında Londra'ya sığınmak zorunda kaldı. Nazi bombardmanı başlayınca, Komite 1941'de Buckinghamshire-Aston Abbots'a taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Georges Bidault</span> Fransız siyasetçi (1899 – 1983)

Georges Bidault, Fransız siyasetçi. II. Dünya Savaşı sırasında Fransız Direnişinde aktifti. Savaştan sonra, armée secrète'ye katılmadan önce çeşitli vesilelerle dışişleri bakanı ve başbakan olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">René Pleven</span> Fransız siyasetçi (1901 – 1993)

René Pleven, bir Fransız politikacısı.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Suriye Cumhuriyeti</span> 1930dan 1950ye kadar Fransız manda bölgesi; Suriyenin öncül devleti

Birinci Suriye Cumhuriyeti, resmi adıyla Suriye Cumhuriyeti, Suriye Devleti'nin ardından, Fransız Suriye ve Lübnan Mandası'nın bir parçası olarak 1930'da kuruldu. 1936'da Suriye'ye bağımsızlık vermek ve resmi Fransız yönetimini sona erdirmek için bir bağımsızlık antlaşması yapıldı, ancak Fransız parlamentosu anlaşmayı reddetti. 1940'tan 1941'e kadar Suriye Cumhuriyeti, Vichy Fransa'nın kontrolü altındaydı ve 1941'deki Müttefik işgalinden sonra yavaş yavaş bağımsızlık yolunda ilerledi. Bağımsızlık ilanı 1944'te gerçekleşti, Ekim 1945'te Suriye Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler tarafından de jure olarak tanındı; 17 Nisan 1946'da Fransız birliklerinin çekilmesiyle de facto egemen bir devlet haline geldi. 5 Eylül 1950'de yeni bir anayasanın kabul edilmesiyle İkinci Suriye Cumhuriyeti birincisinin yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">22 Haziran 1940 Ateşkesi</span>

22 Haziran 1940 Ateşkesi veya İkinci Compiègne Ateşkesi, II. Dünya Savaşı Batı Cephesindeki Fransa Muharebesinde Nazi Almanyası'nın Üçüncü Fransız Cumhuriyeti'ni mağlup etmesi üzerine saat 18:36'da imzalanmıştır. Ateşkes 25 Haziran geceyarısı itibarıyla yürürlüğe girmiştir.