İçeriğe atla

Fransa bayrağı

Fransa bayrağı
Fransa bayrağı
Diğer versiyonları
Renk değerlerinin farklı olduğu Fransa bayrağı versiyonu
Renk değerlerinin farklı olduğu Fransa bayrağı versiyonu
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Fransa
Kabul tarihi1800
Oran2:3
TasarlayanGilbert du Motier de La Fayette, Jacques-Louis David

Fransa bayrağı (Fransızca: drapeau français veya tricolore), Fransa Cumhuriyeti devleti tarafından kullanılmış ve hâlen kullanılmakta olan ulusal bayraktır.

Soldan sağa doğru sıralanmış farklı renkte üç dikey banttan oluşmuş bir üçrenkli bayraktır. Bu renkler soldan sağa sırasıyla mavi (koyu mavi veya lacivert), beyaz ve kırmızıdır. Bayrağın kökeni Fransız Devrimi'ne kadar dayanmaktadır. Dönemin Hollanda bayrağından etkilenerek tasarlanmıştır.[1][2] Fransız Devrimi ve onun dünyaya yaydığı eşitlik, özgürlük, milliyetçilik ve demokrasi gibi fikirler nedeniyle birçok başka ülkenin de bayraklarının oluşturulmasında etkili olmuştur.

Sembolizm

Senato

Bayrakta kullanılmış olan üç renk birçok farklı anlama göre yorumlanmıştır. Bunlardan en önde geleni Fransız Devrimi'nin resmî sloganı olan Liberté, égalité, fraternité (özgürlük, eşitlik, kardeşlik) sözünün bayrakta temsil edildiği görüşüdür.

Mavi

Devrimin Hürriyet sloganını temsil eder. Bunun yanı sıra adalet, bireycilik ve liberalizm (serbest teşebbüs) de bağdaştırıldığı anlamlar arasındadır. Bazı tarihçiler arasında Aristokrasi'yi temsil ettiği görüşü hâkimdir. Fransa bayrağındaki üç renkten biri olan mavi, bayrağın ortaya çıktığı Fransız Devrimi sırasında saltanat süren Bourbon Hanedanının rengidir.

Beyaz

Devrimin "eşitlik" sloganını temsil eder. Bunun yanı sıra barış, ılımlılık ve halkçılık da bağdaştırıldığı anlamlar arasındadır. Bazı tarihçiler arasında krallık dönemi Fransa bayrağını temsil ettiği görüşü hakimdir.

Kırmızı

Devrimin Kardeşlik sloganını temsil eder. Bunun yanı sıra milliyetçilik, cesaret, kan ve kolektif bilinç de bağdaştırıldığı anlamlar arasındadır. Kırmızı Paris kentini simgeler.

Farklı Yorumlar

Mavi-kırmızı Paris'in kullandığı kendi renkleridir. Beyaz ise kralın rengidir. Rivayet odur ki, beyazı mavi ile kırmızının ortasına alarak verilen mesaj: Paris Soyluları olarak kralımızı koruyoruzdur. Özgürlük, kardeşlik, eşitlik mesajı ile zıt olan bu rivayet oldukça ironiktir.[3]

Tarihi bayraklar

Fransa tarihi boyunca pek çok farklı bayrağa sahip olmuş ve kullanmıştır. Bunların cumhuriyet dönemindeki büyük bir kısmını şu an kullanımda olan bayrağın farklı versiyonları oluşturur. Krallık dönemindeyse zambak ve beyaz renk önemli bir simge olmuştur.

Fransa Krallığı dönemi bayrakları

Cumhuriyetin ilanı sonrası bayraklar

Koloni bayrakları

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Flag, nation and symbolism in Europe and America. Thomas Hylland Eriksen, Richard Jenkins. Londra: Routledge. 2007. ISBN 978-0-203-93496-8. OCLC 182759362. 
  2. ^ "Flags That Look Alike | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 30 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2023. 
  3. ^ Sunay Akın
  4. ^ The Governor General of Canada (12 Kasım 2020). "Royal Banner of France – Heritage Emblem". Confirmation of the blazon of a Flag. February 15, 2008 Vol. V, p. 202. The Office of the Secretary to the Governor General. 25 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Azerbaycan bayrağı hakkındaki ilk kararı Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti hükûmeti tarafından 1918'de alınmıştır. Buna göre; Azerbaycan bayrağı mavi gök rengi, kırmızı ve yeşil yatay şeritlerden oluşmuştur. Kırmızı zemin üzerinde beyaz renkte sağa bakan bir hilâl ve sekiz köşeli bir yıldız bulunmaktadır. Bayrak 1:2 boyuttadır.

<span class="mw-page-title-main">Çekya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Çekya'nin bayrağı, eski Çekoslovakya bayrağının aynısıdır. Çekoslovakya'nın dağılışı sonrası Slovakya kendine yeni bir bayrak uyarlarken, Çekya tarihî bağlardan dolayı bu bayrağı korumuştur. Çek Cumhuriyeti bayrağı olarak Aralık 1992 yılında kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Lübnan bayrağı, yukarıdan aşağıya kırmızı - beyaz - kırmızı sırası ile dizilmiş üç yatay şeritten oluşur. Kırmızı şeritler eşit büyüklükte ve beyaz şeritin altında ve üstünde yer alırlar. Beyaz şerit kırmızı olanlardan bir miktar daha büyüktür ve beyaz şeridin üzerine bir ağaç tasviri bulunur(Lübnan Sediri: Cedrus libani). 7 Aralık 1943 yılında kabul edilmiştir. Ortada yer alan ağaç imgesinin gövde ve dallarının siyah ya da kahverengi olarak renklendirilmesi sıkça yapılan bir hata olsa da anayasaya göre imge bütünü ile yeşil olmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Laos bayrağı</span> Ulusal bayrak

Laos bayrağı, Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin resmi devlet bayrağı.

2011'den bu yana Suriye İç Savaşı'nın bir sonucu olarak, savaşta farklı gruplar tarafından kullanılan ve Suriye'yi temsil etmek için kullanılan en az iki bayrak var. Baas Partisi liderliğindeki Suriye Arap Cumhuriyeti'nin görevdeki hükümeti, başlangıçta Birleşik Arap Cumhuriyeti tarafından kullanılan kırmızı-beyaz-siyah üç rengini kullanırken, Suriye Ulusal Koalisyonu gibi Suriyeli muhalif gruplar yeşil-beyaz-siyah üç rengini kullanıyor. Bu bayrak ilk olarak Suriye Mandası tarafından kullanılan "bağımsızlık bayrağı"ydı.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Sırbistan bayrağı, Sırbistan'ın resmî bayrağıdır. Günümüzdeki dizaynı ilk olarak 2004 yılında oluşturulmuş 2010 yılında ise son şeklini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Macaristan Bayrağı, Macaristan devletinin resmi ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda bayrağı</span> Ulusal bayrak

Hollanda bayrağı, Hollanda Krallığı'nın resmi bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Malta bayrağı</span> Ulusal bayrak

Malta Bayrağı, Malta devleti tarafından kullanılan resmi ulusal bayrak.

<i>Liberté, égalité, fraternité</i> Fransa ve Haitinin ulusal sloganı

Liberté, égalité, fraternité, 1789'daki Fransız İhtilali'nin simgelerinden olan Fransızca özdeyiştir. Eski Fransız frangının arkasında da yazııydı.

<span class="mw-page-title-main">Fransa arması</span> Ulusal arma

Fransa arması, 1953 yılından bu yana Fransa'nın ulusal amblemi olarak kullanılmaktadır. Yasal olarak herhangi bir resmî statüsü olmayan amblem Fransız pasaportlarında ve bazı uluslararası alanlarda kullanılır. İlk olarak 1912 yılında Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından diplomatik görevlerde kullanılmak üzere heykeltıraş Jules Chaplain'e yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Madagaskar bayrağı</span> Ulusal bayrak

Madagaskar bayrağı, 21 Ekim 1958 tarihinde Afrika ülkesi Madagaskar 'ın henüz bağımsızlığını kazanmadan önce Fransa'ya bağlı bir bölge iken kullanılmaya başlanmış, ülkenin 26 Haziran 1960 tarihinde bağımsız olması ile de devletin resmî bayrağı olarak göndere çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çad bayrağı</span> Ulusal bayrak

Çad bayrağı, günümüzde kullanılan hâli ile ilk olarak 1959 yılında Fransa'ya bağlı özerk bir bölge olduğunda kullanılmaya başlanmış, ülkenin 1960 yılında bağımsızlığını kazanması ile yeni ülkenin resmî bayrağı olarak göndere çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fas bayrağı</span> Ulusal bayrak

Fas bayrağı, Fas devleti tarafından kullanılan resmî bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Haiti bayrağı</span> Ulusal bayrak

Haiti bayrağı, günümüzde kullanılan hâli ile 25 Şubat 1986 tarihinde göndere çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Seyşeller bayrağı</span> Ulusal bayrak

Seyşeller bayrağı, Seyşeller devletine ait günümüzde kullanılan hâli ile 18 Haziran 1996 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanan bayrak.

<span class="mw-page-title-main">Sudan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Sudan bayrağı, Sudan devleti tarafından kullanılan resmi bayrak.

<span class="mw-page-title-main">Malavi arması</span> Ulusal arma

Malavi arması, Afrika ülkesi Malavi tarafından resmî olarak kullanılan armadır. Ülkenin Nyasaland olarak bağımsızlığını henüz kazanmadığı 30 Haziran 1964 tarihinde kabul edilerek resmî arma olarak kullanılmaya başlanmış, ülkenin Malavi olarak 6 Temmuz 1964 tarihinde Birleşik Krallık'tan tam bağımsızlığını kazandıktan sonra da yeni ülkenin resmî devlet arması olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Polinezyası bayrağı</span> Ulusal bayrak

Fransız Polinezyası bayrağı resmî olarak 23 Kasım 1984 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Wallis ve Futuna bayrağı</span> Ulusal bayrak

Wallis ve Futuna bayrağı resmî olarak Fransa bayrağı olup, 1795 yılından bu yana kesintisiz kullanımda olan bayraktır. Bunun haricinde gayriresmî olarak kullanımda olan Wallis ve Futuna bayrağı ise 1985 yılında kabul edilmiştir.