İçeriğe atla

Fransa-İspanya sınırı

Fransa-İspanya sınırının fizikî haritası.

Fransa-İspanya sınırı, Fransa ve İspanya'yı 1659'dan beri ayıran sınırdır. Hendaye ve Irun'dan başlayıp Pireneler doğrultusunda devam eden sınır, Cerbère ve Portbou'dan doğru Akdeniz'de sona erer.

Özellikler

Ana sınır

Portalet d'Aneu'de Fransa ve İspanya arasındaki sınır

Fransa-İspanya sınırı, güneybatı Fransa ile kuzeydoğu İspanya'yı 656.3 km boyunca ayırır. Batıda Biskay Körfezi'nde, Fransız şehri Hendaye ve İspanyol şehri Irun'da başlar. Sınır doğuya doğru Pireneler boyunca Andorra'ya kadar devam eder. İspanya ile 63.7 km, Fransa ile ise 56 km sınırı bulunan ve Fransa-İspanya sınırı üzerinde bulunan Andorra'nın bitiminin ardından sınır, Cerbère ve Portbou'ya kadar devam edip Akdeniz'de sona erer.

Batıdan doğuya sınır yerleşimleri

Llívia

Pyrénées-Orientales'daki Llivia, Fransa sınırları içinde yer alsa da bir İspanyol eksklavıdır.

Faisans Adası

Batı sınırının başlamasından kısa bir süre sonra, Bidasoa Nehri'nin ortasında yer alan Faisans Adası, yılın altı ayı boyunca Fransa'da, altı ayı boyunca ise İspanya'da kalmaktadır.[1]

Tarih

İspanyol çiftçilerin Fransız tarafındaki tarlalarına erişmeleri için sınır geçiş izni.

Arka plan

Fransız-İspanyol sınırının resmi düzeni, 1659'da İspanya ve Fransa krallıkları arasında Pireneler Antlaşması'nın imzalanmasına kadar uzanmaktadır. Bu antlaşmayı ise Querol Vadisi'ndeki birkaç köyü Fransa'ya devreden Llivia Antlaşması izlemektedir. Empordá ve Le Perthus arasındaki sınır 1764'te Perpignan'da imzalanan antlaşmayla, Luzaide ve Aldudes arasındaki sınır ise 1785'teki Elizondo Antlaşması ile kesinleşmiştir.[2][2]

Bayonne Antlaşmaları

Büyük bölümü halen yürürlükte olan nihai sınır, 1856 ve 1868 yılları arasında Bayonne Antlaşmalarının imzalanmasıyla yapılmıştır. İspanya Kraliçesi II. Isabel ve Fransız imparatoru III. Napolyon'un görev süresi boyunca iki ülke arasında sınırın oluşturulduğu çeşitli anlaşmalar imzalandı.[3]

  • 1856'da İspanya'nın Guipúzcoa ilinden Navarra'ya kadar uzanan sınırı belirleyen antlaşma
  • 1862'de İspanya'nın Huesca ve Lérida illerinin sınırlarını belirleyen antlaşma.
  • 1866'da Andorra'dan Akdeniz'e kadar sınırı belirleyen antlaşma.
  • 1868'de imzalanan Nihai Sınır Yasası.

Sonrasındaki değişiklikler

Nihai sınırın belirlenmesinin ardından sınır, birkaç kez daha değişmiştir. 1980'de Bielsa-Aragnouet tünelindeki sınırı, 1984'te Roncal Vadisi ve 1984'te Arette arasındaki yolun yapımının ardından bu yoldaki sınırı belirlemek amacıyla sınırda değişiklikler yapılmış ve 2710 m2'lik toprak el değiştirmiştir.[4][5]

1995 yılında Schengen Anlaşması'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte insanlar ve mallar için sınır kontrolleri kaldırılarak sınır ötesi hareket serbestisi sağlanmıştır.

İşaretler

Vera de Bidasoa ve Biriatou arasında bir sınır işareti.

Bayonne Antlaşmalarının hükümlerini takiben sınır, 602 adet sütun ile işaretlenmiştir. İlki Bidasoa ve sonuncusu Cerbére Burnu'nda bulunan sütunlar, batıdan doğuya doğru harfler ve sayılarla işaretlenmiştir.

Bunların dışında 45 adet sütun, eksklav Llívia çevresindeki sınırı işaretlerken bu sütunlar RD-68 karayolunun girişindeki 1 numaralı sütundan itibaren saat yönünün tersine doğru numaralandırılmıştır.[3][6]

Kaynakça

  1. ^ "España asume la jurisdicción de la isla de los Faisanes, la más pequeña del mundo". Elmundo.es. 3 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2019. 
  2. ^ a b Cantillo, Alejandro del (1843). Tratados, convenios y declaraciones de paz y de comercio: que han hecho con las potencias estranjeras los monarcas españoles de la casa de Borbon : desde el año de 1700 hasta el dia. Alegria y Charlain. Erişim tarihi: 22 Ocak 2019 – Internet Archive vasıtasıyla. 
  3. ^ a b Treaties of Bayonne of 1856, 1862, 1866 and 1868 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Fama2.us.es
  4. ^ "Convenio de 25 de abril de 1980 entre España y Francia para fijar la delimitación de la frontera en el interior del túnel transpirenaico Bielsa Aragnouet, hecho en París". Noticias Jurídicas. 21 Aralık 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2019. 
  5. ^ "United Nations - Office of Legal Affairs". Legal.un.org. 18 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2019. 
  6. ^ "United Nations - Office of Legal Affairs". Legal.un.org. 18 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İspanya</span> Afrikada toprakları bulunan güneybatı Avrupada bir ülke

İspanya (İspanyolca:

<span class="mw-page-title-main">Andorra</span> Avrupada bir ülke

Andorra, resmi adıyla Andorra Prensliği, İber Yarımadası'nda Pirene Dağları üzerinde denize kıyısı olmayan egemen bir mikrodevlettir. Kuzeyde Fransa, güneyde ise İspanya ile çevrilidir. Şarlman tarafından kurulduğu düşünülen Andorra, 988 yılında Urgell Piskoposluğu'na devredilene kadar Urgell kontlarınca yönetilmiştir. Günümüz prensliği 1278 yılında yapılan bir antlaşma ile oluşturulmuştur. Prenslik; Katalonya'da bulunan Urgell piskoposu ve Fransa cumhurbaşkanı olmak üzere iki eş prens tarafından yönetilen bir diarşidir.

<span class="mw-page-title-main">Victor Hugo</span> French romancı ve şair (1802–1885)

Victor Marie Hugo Romantizm akımına bağlı Fransız şair, romancı ve oyun yazarı. En büyük ve ünlü Fransız yazarlardan biri kabul edilir. Hugo'nun Fransa'daki edebi ünü ilk olarak şiirlerinden sonra da romanlarından ve tiyatro oyunlarından gelir. Pek çok şiirinin içinde özellikle Les Contemplations ve La Légende des siècles büyük saygı görür. Fransa dışında en çok Sefiller ve Notre Dame'ın Kamburu romanlarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Katalonya</span> İspanyaya bağlı İber Yarımadası’nın kuzeydoğusunda yer alan özerk bölge

Katalonya, İspanya'ya bağlı İber Yarımadası'nın kuzeydoğusunda yer alan özerk bölge. Katalonya 4 ilden oluşmaktadır: Barselona, Girona, Lleida ve Tarragona. Barselona, en büyük şehir ve başkenttir; İspanya'nın 2. en nüfuslu belediyesi ve Avrupa Birliği içerisindeki en yoğun nüfuslu 17. kentsel alandır.

<span class="mw-page-title-main">Cebelitarık</span> Birleşik Krallıka bağlı denizaşırı toprak

Cebelitarık, Akdeniz'den Atlantik Okyanusu'na geçişin yakınında, İber Yarımadası'nın güney ucunda, Cebelitarık Körfezi'nde bulunan bir Britanya Denizaşırı Bölgesi ve şehirdir. 6.8 km² bir alana sahiptir ve kuzeyde İspanya ile sınır komşusudur. Cebelitarık'ın peyzajı, eteklerinde yaklaşık 34.003 kişinin yaşadığı, yoğun nüfuslu bir kasabanın bulunduğu "Cebelitarık Kayası" tarafından domine edilmektedir ve bu nüfusun büyük çoğunluğu Cebelitarıklıdır.

<span class="mw-page-title-main">İspanyolca</span> İber Yarımadası kökenli Roman dili

İspanyolca ya da Kastilya dili, Latin dillerinden biri. Kökeni İspanya'nın Kastilya bölgesine dayanır. 480 milyona yakın kişinin ana dili olarak konuştuğu İspanyolca, ana dil olarak Çinceden sonra en çok konuşulan ikinci dildir. En çok konuşulan diller sıralamasında ise İngilizce, Çince ve Hintçe dilinden sonra dördüncü sıradadır. İnternette ise İngilizce ve Çinceden sonra en çok kullanılan üçüncü dildir. İspanyolca, Portekizce ve Katalanca ile birlikte, Latin dillerinin güneybatı kolunu temsil eden üç dilden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Falkland Adaları</span> Güney Atlas Okyanusunda Birleşik Krallık Denizaşırı Toprakları ülkesi

Falkland Adaları ya da Malvina Adaları Güney Atlas Okyanusu'nda Patagonya'nın 480 km doğusunda bulunan takımadalar. Yaklaşık 12.000 km²'lik yüz ölçümüne sahip olan takımada Doğu Falkland, Batı Falkland ve 776 küçük adadan meydana gelir. Britanya Denizaşırı Toprakları'ndan biri olan Falkland Adaları içişlerinde serbest, dışişlerinde ve savunmada ise Birleşik Krallık'a bağlıdır. Adalar'ın başkenti Doğu Falkland'daki Stanley'dir. Birleşik Krallık, Arjantin'in adalar üzerindeki taleplerine rağmen 1833'te egemenliğini ilan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Louisiana</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Louisiana, ABD'nin Güney eyaletlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Basklar</span>

Basklar, İspanya'nın kuzeyi ve Fransa'nın güney batısındaki özerk bölgede yaşayan bir halktır.

<span class="mw-page-title-main">Pireneler</span>

Pireneler, Güneybatı Avrupa'da Fransa ile İspanya sınırını da oluşturan dağ silsilesi. 430 km uzunluğuyla Fransa ile İber yarımadasını ayırır. Gascogne Körfezinden Lion Körfezine kadar uzanmaktadırlar. Bu dağlar ulaşım için bir engel değildir. Dağ, Fransa yönünde sarptır. Dağ derin vadilerle yarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol İmparatorluğu</span> Beş kıtada toprağı olan, dünyanın ilk küresel imparatorluğu

İspanyol İmparatorluğu, beş kıtada toprağı olan, dünyanın ilk küresel imparatorluğudur. İspanyol İmparatorluğu, İspanya veya İspanya hükümdarları tarafından fethedilen, miras kalan veya el konan arazileri kapsar. Bu arazilere Kuzey ve Güney Amerika'nın geniş kesimleri de dahildir. Hak iddia edilen ancak hiç ele geçirilemeyen topraklar da mevcuttur. Toplam arazilerin yüzölçümü 18. yüzyılın sonunda 18 milyon kilometre kare civarındadır. 16. ve 17. yüzyıllardaki kıtalararası yapısına rağmen koloni imparatorluğu deyimi 1768 yılı itibarıyla kullanılmaya başlanmıştır. 19. yüzyılda ise devlet yapısı tamamen kolonisel bir yapıya dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Francisco Franco</span> İspanya diktatörü (1939–1975)

Francisco Franco Bahamonde,, 1936'da İkinci Cumhuriyet'in demokratik hükûmetine karşı gerçekleştirilen askerî darbenin liderlerinden biri olan İspanyol asker ve diktatördü. 1 Ekim 1936'da isyancı tarafın başkomutanı olarak atandı, taraftarları tarafından el caudillo (önder) ilan edildi ve çatışmanın sona ermesinden ölümüne kadar 1975'e kadar devlet başkanı olarak görev yaptı. Ayrıca 1938'den 1973'e kadar hükûmet başkanı olarak görev yaptı.

İspanya'da eşcinsel evlilik, 2004'te İspanya'nın yeni seçilen sosyalist hükûmetinin başbakanı José Luis Rodríguez Zapatero önderliğinde, eşcinsel evliliğin ve eşcinsel çiftlerin evlat edinebilmesinin yasallaştırılması için kampanya başlatması sonucunda 2005 yılında yasallaştı. Birçok tartışmadan sonra, 30 Haziran 2005'te İspanya Parlamentosu'nda eşcinsel evliliğine izin veren bir yasa hazırlandı ve 2 Temmuz 2005'te yayımlandı. 3 Temmuz 2005'te eşcinsel evlilik İspanya'da resmîleşti.

Kondominyum bir uluslararası hukuk terimi olup iki veya daha çok sayıda egemen gücün bir politik bölgedeki egemenlik gücünün, bu bölgeyi ayrı milli bölgelere bölmeden, birlikte ortaklaşa yüklenildiği önerisi üzerinde resmen anlaşmaları ve bu ortak hakları birlikte ortakça yürütmeleridir. Latince köklü bir hukuk terimidir: com=birlikte + dominium=sahiplilik veya egemenlik hakkı parçalarından oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Avrupa</span> Avrupanın yön bakımından aşağı (güneyinde) yer alan harita yönü

Güney Avrupa, "Avrupa'nın güneyinde yer alan tüm ülkeleri" belirtmek amacıyla kullanılan bir terim. Bunun yanı sıra, kavram zaman içinde farklı politik, dilbilimsel ve kültürel anlamlar da kazanmıştır. Çoğu Güney Avrupa ülkesinin Akdeniz'e sınırı vardır.

<span class="mw-page-title-main">II. Jean</span> Fransa Kralı

II. Jean –, İyi olarak adlandırılır, 1350'den 1364'teki ölümüne kadar Fransa Kralıydı. İktidara geldiğinde Fransa birçok felaketle karşı karşıyaydı: nüfusunun yaklaşık üçte biri ile yarısını öldüren Kara Ölüm; Jacqueries olarak bilinen halk isyanları; ülkeyi yağmalayan rutinlerin özgür şirketleri ; ve Jean'ın yakalandığı 1356 Poitiers Muharebesi da dahil olmak üzere feci askeri kayıplarla sonuçlanan İngiliz saldırganlığı.

<span class="mw-page-title-main">Fransa-İspanya Savaşı (1635-1659)</span> Fransa ve İspanya arasında yaşanmış 24 yıllık savaş

Fransa-İspanya Savaşı (1635-1659), savaş boyunca değişen müttefiklerin de katılımıyla Fransa ve İspanya arasında yapıldı. Mayıs 1635’te başlayan ve 1648’de Vestfalya Barışı ile savaşın sona eren ilk aşaması, Otuz Yıl Savaşı’nın bir parçası olarak kabul edilir. İkinci aşama ise Fransa ve İspanya’nın Pireneler Antlaşması’nda barış yaptıkları 1659’a kadar devam etti.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Savaşı (1521-1526)</span>

Bazen Dört Yıl Savaşı olarak da bilinen 1521-1526 İtalyan Savaşı, İtalyan Savaşlarının bir parçasıydı. Savaş, Fransa Kralı I. François ve Venedik Cumhuriyeti'ni Kutsal Roma İmparatoru Şarlken, İngiltere Kralı VIII. Henry ve Papalık Devletlerine karşı çekti. Çatışma, Şarlken'nin 1519-20'de İmparator olarak seçilmesi konusundaki düşmanlıktan ve Papa X. Leo'nun Şarlken ile Martin Luther'e karşı ittifak kurma ihtiyacından ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Katalonya'nın illeri</span> ek olarak ünlü futbolcu Yiğit Cazır ında doğum yeri olan Tokat/Niksar da katalonyanın en büyük ili arasındadır ve tokat kebabı meşhurdur ama şu aralar çok pahalıdır. Yemediyseniz üzülmeyin ve emin olun çok fazla bir şey kaybetmediniz.

Katalonya'nın dört eyaleti vardır: Barselona, Girona, Lérida ve Tarragona.

<span class="mw-page-title-main">Portekiz Restorasyon Savaşı</span> Savaş

Portekiz Restorasyon Savaşı, Portekiz ile İspanya arasında 1640'da Portekiz Devrimi ile başlayan ve 1668'de Lizbon Antlaşması ile sona eren ve İber Birliği’ni resmen bitiren bir savaştı. 1640'tan 1668'e kadar dönemde, Portekiz ve İspanya arasında ara ara çatışmalar yaşandı. Savaş büyük oranda İspanya ve Portekiz'in İberya'da bulunmayan güçlerle olan daha ciddi mücadelelerinin bir parçası olarak görüldü. İspanya, 1648'e kadar Otuz Yıl Savaşı’na ve 1659'a kadar Fransız-İspanyol Savaşı’nda, Portekiz ise 1663'e kadar Hollanda-Portekiz Savaşı’nda savaştı.