İçeriğe atla

Fransa'da seçimler

Fransa'nın Beşinci Cumhuriyet'i temsili bir demokrasidir. Fransa'da yasama ve yürütme erkleri siyasetçiler vasıtasıyla (doğrudan doğruya veya dolayısıyla) seçimlerle, bazen de referandum vasıtasıyla Fransız yurttaşlarınca yürütülür.

Seçmenlik

Oy sandığı ve seçmenler listesi

Fransız yurttaşlar seçme hakkına 18 yaşında erişirler. Seçmenlerin seçmen listesinde adları yazılmalır. Dış ülkelerde oturan Fransız yurttaşları için elçilik binasında seçmen listesi hazırlanır.

Seçimler ve seçim yolları

Gizli oy

Ulusal seviyesinde

  • Cumhurbaşkanı genel oy hakkı ile her 5 yıl için seçilir.
  • Parlamento:
    • Fransa Ulusal Meclisi 577 üye genel oy hakkı ile her 5 yıl için seçilir,
    • ve Fransa Senatosunun 348 üyesi, her 6 yıl için Büyük Seçmenler tarafından (150.000 ilden, bölgeden, belediyeden, Fransa Ulusal Meclisinden siyasetçiler) tarafından seçilir.

Yerel seviyede

Genel oy hakkı ile:

  • bölge meclisi her 6 senede,
  • il meclisi her 6 senede,
  • belediye encümeni her 6 senede bir seçilir.

Diğer seviyeler

  • Her 5 senede bir Fransız Avrupa Parlamentosu Seçimi yapılır.
  • Denizaşırı yerlerde özel yerel seçimler de bulunmaktadır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Milletvekili, parlamenter, mebus ya da saylav bir parlamentoda oy verenleri temsil eden kişidir. Birçok ülkede bulunan bikameral sistem gereği; parlamento üyelerine değişik isimler verilebilmektedir. Örneğin; senato bulunan sistemlerde seçilen kişi; senatör olarak tanımlanabilmektedir. Parlamenter bağımsız olabileceği gibi sıklıkla görüldüğü üzere bir siyasi partiye bağlı da olabilir. Ülkenin parlamento sistemine ve yürürlükteki mevzuatına göre seçme ve seçilme kuralları ile milletvekilinin görev ve sorumlulukları değişiklik gösterebilir.

<span class="mw-page-title-main">1946 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 8. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1946 Türkiye genel seçimleri, 21 Temmuz 1946 tarihinde 8. dönem milletvekillerini belirlemek için yapılan genel seçimlerdir. 5 Haziran'da Milletvekili Seçim Yasası değiştirilmiş ve Cumhuriyet tarihinde ilk defa tek dereceli seçim esasında gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2007 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 23. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

2007 Türkiye genel seçimleri, 22 Temmuz 2007 tarihinde TBMM 23. dönem üyelerini belirlemek için yapılan seçimdir.

<span class="mw-page-title-main">1989 Türkiye yerel seçimleri</span> Türkiyenin yerel yöneticilerini belirleyen seçim

1989 Türkiye yerel seçimleri, 26 Mart 1989 günü yapılmıştır. Toplam 7 siyasi partinin katıldığı seçimlerde, il Genel Meclisi seçimleri baz alındığında % 28.7 oy alan Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) birinci parti olmuştur. 1984 yerel seçimleriyle karşılaştırıldığında oyları yaklaşık 20 puan gerileyen iktidardaki Anavatan Partisi (ANAP), SHP ve Doğru Yol Partisi'nin (DYP) ardından üçüncü oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kadın hakları</span>

Kadın hakları, kadınların erkeklerle eşit şekilde sahip olduğu sosyoekonomik, siyasi ve yasal hakların tamamına verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Çift meclislilik</span>

Çift meclislilik, iki yasama organı ya da parlamento'nun bulunduğu yönetim şeklidir. Türkiye'de bu yönetim şekli iki askeri darbe arasındaki dönemde (1961-1980) Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu olarak uygulanmıştır. Günümüzde ABD ve Birleşik Krallık çift meclisli ülkelere örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Parlamentosu milletvekilliği</span>

Avrupa Parlamentosu milletvekilliği, Avrupa Birliği'nin yasama organı olan Avrupa Parlamentosu üyeliğidir. Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, kendi ülkelerindeki ulusal mecliste bulunan milletvekillerine denktir. Fransa, İtalya, İspanya ve Portekiz'de bu görev için daha çok temsilci sıfatı kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2009 Türkiye yerel seçimleri</span> Türkiyenin yerel yöneticilerini belirleyen seçim

2009 Türkiye yerel seçimleri, 29 Mart 2009 tarihinde yapılan ve Türkiye sınırları içindeki yerel yönetimleri belirleyen bir seçimdir. Seçime 19 parti katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde seçimler</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde seçimler, Anayasa ve kanunlarda belirtilmiş şekli ile yapılmakta olup seçim türleri Cumhurbaşkanlığı seçimi, Cumhuriyet Meclisi'ne milletvekili seçimleri ve yerel yönetim seçimleri olmak üzere üç çeşitli türde yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması</span> Atatürk devrimleri sonucu, yerel seçimlerde 1930, genel seçimlerde 1934ten beri kullanılan siyasi hak

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması, 1930’larda, Türkiye’de kadınların siyasi haklarını kazanması için gerekli yasaların çıkarılmasını ifade eder. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri’nden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Folketing</span>

Folketing, Danimarka Parlamentosu olarak da bilinen Folketing, Faroe Adaları ve Grönland ile birlikte, Danimarka Krallığı'nın tek meclisli ulusal yasama organıdır. 1849'da kurulan Folketing 1953'e kadar, iki meclisli bir parlamentonun alt meclisiydi. Üst yasama organı Landstinget'tı. Kopenhag'ın merkezindeki Slotsholmen adasındaki Christiansborg Sarayı'nda bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 25. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri, 7 Haziran 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi 25. Dönemi'nin 550 yeni üyesini belirlemek için yapılan genel seçimlerdir. Seçim, Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihi'nin 24. genel seçimleridir.

<span class="mw-page-title-main">Temsilciler Meclisi (Lübnan)</span>

Lübnan Temsilciler Meclisi, Lübnan'ın ulusal parlamentosudur. Çeşitli seçim bölgelerine ayrılan ülke 4 yıllık bir dönem için seçilen Hristiyan ve Müslüman 128 milletvekiline sahiptir. Genel oy hakkı'na sahip ülkenin parlamentosu devlet başkanını atama yetkisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Meclis (Guyana)</span>

Ulusal Meclis, Guyana Parlamentosu'nun iki bileşeninden biridir. Guyana Anayasası'nın 51. maddesine göre Guyana Parlamentosu Cumhurbaşkanı ve Ulusal Meclisten oluşur. Ulusal Meclis nispi seçim sistemi ile göreve gelen 65 üyeden oluşur. Bu üyelerden 25'i coğrafi seçim bölgelerinden seçilirken diğer 40'ı ülke genelinde toplanan oyların dağıtılmasıyla seçilir.

<span class="mw-page-title-main">2012 Fransa yasama seçimleri</span> 2012 Fransa Ulusal Meclisi Seçimleri

2012 Fransa yasama seçimleri, Birinci turu 10 Haziran ve ikinci turu 17 Haziran 2012 tarihlerinde yapılan Fransa Ulusal Meclisi seçimleridir.

<span class="mw-page-title-main">Lok Sabha</span> Hindistan Parlamentosunun alt kanadı

Lok Sabha, Hindistan'ın iki meclisli Parlamentosu'nun alt kanadı olup, üst kanat Rajya Sabha'dır. Lok Sabha üyeleri, yetişkinlerin genel oy hakkı ve kendi seçtikleri seçim bölgelerini temsil etmek için seçilirler ve sandalyelerini beş yıl boyunca veya mevcut bakanlar kurulunun tavsiyesi üzerine meclis başkan tarafından feshedilinceye kadar sürdürürler.

Seçim çevresi veya seçim bölgesi, Bir ülke, idari bölge veya başka bir yönetim birimi nüfusunun, daha büyük devletin yasama organında temsilini sağlamak üzere oluşturulan bir alt birimdir. Bu organ, ya devletin anayasası ya da bu amaçla kurulan bir organ, her çevrenin sınırlarını ve her birinin tek bir üye veya birden fazla üye tarafından temsil edilip edilmeyeceğini belirler. Genellikle, sadece o çevrede ikamet eden seçmenlere (seçmenlere) o çevrede yapılan bir seçimde oy verme izni verilir. Bazı ülkelerde yurt dışında yaşayan vatandaşların temsiliyeti için oluşturulmuş yurt dışı seçim bölgeleri de olabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ Parlamentosu</span>

Karadağ Parlamentosu, Karadağ'ın tek meclisli yasama organıdır. Meclis'in şu anda dört yıllık bir süre için seçilen 81 üyesi vardır. 2006 bağımsızlık referandumunun ardından Parlamento, Karadağ'ın bağımsızlığını 3 Haziran 2006'da ilan etti ve onayladı. Yasama organının sitemi nispi temsil sitemidir.

Seçim hukuku, seçimlere uygulanan kurallar bütünüdür. Kamu hukukunun bir alt dalıdır.

Osmanlı Seçim Kanunu ve Osmanlı Anayasası Aralık 1876'da ilan edildi. Her ikisi de Osmanlı İmparatorluğu'nun sonuna kadar geçerliliğini korumuştur. Kanun, II. Meşrutiyet döneminde çok küçük değişikliklere uğramış ve 1946 yılına kadar küçük değişikliklerle Türkiye Cumhuriyeti tarafından korunmuştur.