İçeriğe atla

Fransa'daki Kürtler

Fransa'daki Kürtler
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Diller
Kürtçe, Fransızca, Türkçe
Din

Fransa'daki Kürtler, Fransa'da yaklaşık 80.000 - 100.000 Kürt yaşamaktadır.[1] Bazı kaynaklar ise Fransa'daki Kürt nüfusunun bu sayıdan daha fazla olduğu yönünde bilgiler verir.

Bu grup Türkiye, Suriye, Irak ve İran başta olmak üzere çeşitli ülkelerden göç eden Kürtlerden oluşmaktadır.

Türkiye Kürtleri 1980 Darbesinden sonra bazı politik olaylardan dolayı Fransa'ya yoğun olarak yerleşmişlerdir. Türkiye'den gelen Kürtlerin %80'i Tunceli İli[], Kahramanmaraş İlinin Elbistan ve Pazarcık ilçeleri ve Elazığ İlinin Karakoçan ilçesinden göç eden Alevilerdendir.[]

Fransa'da PKK varlığı

Fransa'ya 80'li yıllardan sonra gelen Kürtler, Kürt dernekleri açarak, PKK ve Abdullah Öcalanı Kürt kültürünün bir parçası olarak görmektedirler.[2]

2007 yılında, Bordeaux, Toulouse, Marsilya kentlerinde Türk barlara ve derneklere molotof kokteylleriyle saldırı düzenlenmiştir. Bu saldırılarla ilgili 11 Kürt tutuklanmıştır ve Aralık 2008 tarihinde, "terörizme destek" suçlamasıyla duruşmaları başlamıştır.[3]

11 Aralık 2008 tarihinde, PKK Kürt kızı kaçırmıştır.[4]

Dernekler

Kaynakça

  1. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; ens2 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  2. ^ Les Kurdes de Bordeaux : un pacifisme de façade ? 4 Ağustos 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.(30/11/22007) (fr)
  3. ^ nouvelobs.com[]Ouverture du procès de onze membres présumés de la jeunesse du PKK à Paris (8/12/2008) (fr)
  4. ^ Zaman gazetesi 14 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. PKK, Paris'te kız kaçırdı (13/12/2008)
  5. ^ http://www.anfkurdi.com/kurdistan/ji-bo-arslane-yps-yi-li-marsilyaye-taziye-hat-danin[]

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">PKK</span> Kürt milliyetçisi ayrılıkçı silahlı örgüt

PKK veya tam adı ile Partiya Karkerên Kurdistanê, Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Irak'ın kuzeyi, Suriye'nin kuzeydoğusu ve İran'ın kuzeybatısını kapsayan bölgede öz yönetim kurmayı amaçlayan ve bu amaçla söz konusu topraklara sahip olabilmek için askerî hedeflere, köy korucularına ve sivillere karşı saldırılar düzenleyen yasa dışı ayrılıkçı silahlı örgüt. Abdullah Öcalan yakalandıktan sonra; KADEK ve Kongra-Gel isimlerini de kullanmıştır. 1978 yılında, Lice'nin Fis köyünde Abdullah Öcalan ve kendisini destekleyen 21 kişi tarafından kurulan PKK'nın ideolojisi, 2005 yılına kadar Marksizm-Leninizm, ardından demokratik konfederalizm üzerine kurulu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Kaya</span> Kürt şarkıcı

Ahmet Kaya, Türk protest müzik şarkıcısıdır. Türkiye'de albümleri en çok satan şarkıcılar arasında yer almaktadır.

Kürtler, doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars–Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 36–45 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır. Bugün dünyadaki en büyük Kürt nüfusu, 15–20 milyon civarı ile Türkiye'de bulunurken; İran, Irak ve Suriye'de de sayıları 3 ila 12 milyon arasında değişen önemli Kürt nüfusları bulunmaktadır. Gerek Orta Doğu'daki siyasi ve sosyal karmaşalar ve sorunlar, gerekse diğer sebepler dolayısıyla özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısında oluşan göçler sonucunda Batı Avrupa başta olmak üzere Kuzey Amerika ve Orta Asya gibi farklı bölgelere yerleşmiş bir Kürt diasporası da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Jean Tigana</span> Fransız futbolcu ve futbol menajeri (d. 1955)

Jean Tigana, Mali asıllı Fransız eski millî takım oyuncusu, teknik direktör. 1980'lerde Bordeaux ve Fransa millî futbol takımı ile birçok başarıya imza atmıştır. 2005-2007 yılları arasında Beşiktaş teknik direktörlüğünü yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Marsilya</span> Fransada komün

Marsilya, Fransa'nın güneydoğu'sunda bulunan, Bouches-du-Rhône ilinin ve Provence-Alpes-Côte d'Azur bölgesinin merkez şehridir. 2020 nüfus sayımına göre 870.321 nüfusuyla Fransa'nın 2. en büyük kentidir. Ayrıca 1.760.653 nüfusuyla Fransa'nın 2. en büyük metropolitan yerleşim alanıdır. Avrupa'da en büyük kara alanına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Issa Hassan</span> Kürt müzisyen

Issa Hassan, Kürt müzisyen, şarkıcı ve bestekâr. Issa'nın dedenin Mardin Ömerli'den sürgünüyle, aile çeşitli güvenlik nedenlerinden dolayı Beyrut'a kadar yol alır. Issa Beyrut'ta dünyaya gelir. 11 yaşında Beyrut Kürt Kültür derneğinde genç folklorik dansçılar arasında yer alır. Issa 14 yaşındayken ise Beyrut'dan Fransa'ya göç eder.

<span class="mw-page-title-main">Bordeaux</span> Fransada komün

Bordeaux veya Bordo, Güneybatı Fransa'nın Gironde departmanında, Garonne Nehri üzerinde bulunan bir şehirdir. Bir liman kenti olan şehir, Yeni Akitanya bölgesinin başkenti ve Gironde departmanının ilidir. Sakinleri "Bordelais" (eril) veya "Bordelaises" (dişil) olarak adlandırılır. "Bordelais" terimi şehir ve çevresindeki bölgeyi de ifade edebilir.

<span class="mw-page-title-main">TAK (örgüt)</span> 2004te kurulan yasa dışı ayrılıkçı silahlı örgüt

TAK tam adı ile Kürdistan Özgürlük Şahinleri, 29 Temmuz 2004 yılında kurulan, Türkiye'nin metropollerinde, turistik bölgelerinde sivillere, askerî hedeflere karşı bombalı saldırı, intihar saldırısı, sabotaj ve kundaklama türünde stratejik ve sansasyonel saldırılar düzenleyen yasa dışı ayrılıkçı silahlı örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'daki Türkler</span>

Fransa'daki Türkler, Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Yurt Dışı İşçi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün resmî verilere göre 31 Aralık 2006 tarihi itibarıyla çifte uyruklu vatandaş sayısı dahil olmak üzere 423.471, Fransa'nın 2006 sayımlarına göre ülkede 400.000 civarında Türk vatandaşı yaşamaktadır.

Almanya'daki Kürtler, Almanya'ya yakın tarihte göç eden Kürtlerdir.

Kürt enstitüleri, Kürt dili üzerine bilimsel araştırmalar yapmak ve yayınlar hazırlamak üzere değişik ülkelerde kurulmuş olan araştırma kurumlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-PKK çatışması</span> PKK ve TSK arasında 1984ten beri süren savaş

Türkiye-PKK çatışması, PKK ve Türk Silahlı Kuvvetleri arasında örgütün 1978'de yılında kurulması ile beraber başlayan ve hâlen devam eden çatışmaları kapsamaktadır. 1984 yılına kadar küçük ölçekli silahlı çatışmalar yaşanmışsa da Türk güvenlik güçleri ve PKK mensupları arasındaki topyekün silahlı mücadele 1984 yılında PKK'nın gerçekleştirdiği Eruh ve Şemdinli saldırıları ile başlamıştır.

Sakine Cansız, örgüt içinde "Sara" kod adıyla bilinen, PKK'nın kurucu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çözüm Süreci</span>

Çözüm süreci, açılım süreci, demokratik açılım veya Kürt açılımı, uzun yıllardır süren Türkiye-PKK çatışmasını çözmeye yönelik olarak Adalet ve Kalkınma Partisi Hükûmeti tarafından başlatılan sürecin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de boşaltılan Kürt köyleri</span>

Türkiye'de boşaltılan Kürt köylerinin 3.000 civarında olduğu tahmin edilmektedir. 1984'ten beri, Türk Silahlı Kuvvetleri, PKK'lı militanların ikmal hatlarını kesmek ve yaşam alanını sınırlandırmaya çalışmaktadır. 1980'li yıllardan beri yaklaşık 30.000 Kürdün öldürüldüğü, iki milyon Kürdün ise çatışmalardan dolayı göç ettiği tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şubat 2016 Ankara saldırısı</span>

Şubat 2016 Ankara saldırısı, 17 Şubat 2016'da Ankara'nın Çankaya ilçesinde, Genelkurmay Başkanlığının, asker lojmanlarının ve Kara Kuvvetleri Komutanlığının bulunduğu bölgede Türk Silahlı Kuvvetlerine ait askeri servis araçlarının geçişi sırasında meydana gelen patlama. Patlamanın gerçekleştiği nokta, Türkiye Büyük Millet Meclisine 5 dakika uzaklıkta bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2013 Paris cinayetleri</span> cinayet

2013 Paris cinayetleri, 9 Ocak 2013 tarihinde Fransa'nın başkenti Paris'te, Fidan Doğan, Leyla Söylemez ve Sakine Cansız'ın öldürülmesi olayıdır.

Türkiye'deki 2011–2012 Kürt protestoları, ülkedeki Kürt azınlık haklarının kısıtlanmasına karşı BDP liderliğinde Türkiye'de yapılan protestolardır. Türkiye'deki Kürtlerin uzun protesto eylemlerin sonucu olarak, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da da protestolar olmuştur. Hürriyet gazetesi, Mısır ve Tunus'ta devrimlere neden olan ve "Arap Baharı" olarak adlandırılanın kalkınmanın, Ortadoğu'nun kuzey kesimlerinde bir "Kürt Yazı"na yol açabileceğini öne sürdü. Protestocular hem İstanbul'da hem de Türkiye'nin güneydoğusunda sokaklara döküldü. Bazı gösteriler de Anadolu ve İzmir'de yapıldı.

İstanbul'daki Kürtler, Türkiye'nin İstanbul ilinde yaşayan Kürtleri tanımlar. İstanbul'daki toplam Kürt sayısının 2 ile 4 milyon arasında olduğu tahmin edilmektedir. Kürtler, Araplar ile birlikte şehirdeki en büyük azınlık gruplarını oluşturmaktadır. İstanbul'da yaşayan Kürtlerin büyük çoğunluğu Türk vatandaşı olup, 20. yüzyılın ortasından itibaren başlamış köyden kente göç olgusunun özellikle 80'li yıllarda hızlanmasıyla İstanbul Kürt nüfusu artmıştır. Doğu illerindeki TSK-PKK çatışması da şehre göçte rol oynamıştır. 2008 yılında İstanbul'da yaşayan Kürtlerin %88'inin İstanbul'a dışarıdan gelmiş olduğu, %12'sinin ise İstanbul doğumlu olduğu tespit edilmiştir. Tüm Kürt göçleri içerisinde tüm göçlerin üçte birinin İstanbul'a yapıldığı rapor edilmiştir. Ayrıca Suriye İç Savaşı sonucunda İstanbul'a gelen Suriyeliler içerisinde de önemli bir Kürt azınlık bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2022 Paris saldırısı</span>

23 Aralık 2022'de Fransa'nın Paris şehrinin 10. bölgesindeki rue d'Enghien'de Ahmet Kaya Kültür Merkezi'nde bulunanlara karşı silahlı saldırı düzenlendi. Saldırı sonucunda üç Kürt öldü ve dört kişi yaralandı.