İçeriğe atla

Fransız pop müziği

Fransız pop müziği, Fransızca söylenen bir pop müzik türüdür.Genellikle Fransa,Belçika,Kanada veya Fransızca konuşulan diğer bölgelerden şarkıcılar tarafından icra edilir.

Fransız Popu
Les Rita Mitsouko (2007)
Müzikal kökenleri
  • Pop
  • Fransız müziği
  • Fransız cazı
  • Chanson
Kültürel kökenleriFransa,Belçika,Kanada ve diğer Fransızca konuşulan ülke ve ülkeler


Jane Birkin (1985)
Charles Aznavour 1988'de konserde

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dans</span>

Dans ya da Raks, tüm vücudun bir müzik ritmi eşliğinde estetikle birlikte çalıştırılabildiği bir gelenek, sanat, bir tedavi şekli veya sadece bir ifade şekli olabilir. Dans, koreografisine, hareket repertuarına, dans tarihi veya menşe yerine göre kategorize edilebilir ve tanımlanabilir. Dans genellikle müzik eşliğinde ve bazen dansçının kendi ile aynı anda bir müzik enstrümanı kullanılarak gerçekleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Arabesk müzik</span> müzik türü

Arabesk, Türkiye'ye özgü, duygusal bir halk müziği türüdür. Genellikle duygusal olan şarkı sözleri; karamsarlığı, umutsuz aşkları, günlük dertleri, umutsuzluğu ve başarısızlığı konu edinir. Küçük bir kısmı ise enstrümantaldir.

<span class="mw-page-title-main">Rock müzik</span> 1950lerde Amerika Birleşik Devletlerinde "rock and roll" olarak ortaya çıkan popüler müzik türü

Rock, 1950'lerde ABD'de "rock and roll" olarak doğan, 1960'larda ve sonrasında farklı tarzlara ayrılarak özellikle İngiltere ve ABD'de gelişen bir müzik türüdür. Kökleri 1940'ların ve 1950'lerin rock and roll'una dayanır. Rock and roll ise blues, rhythm and blues ve country müzikten yoğun biçimde esinlenmiştir. Rock müzik; electric blues ve folk, caz, klasik müzik gibi diğer müzik kaynaklarından da esinlenir.

<span class="mw-page-title-main">Türk pop müziği</span> müzik türü

Türk pop müziği, Türk popu, Türkçe pop, Anadolu pop veya T-pop modern popüler müzik kalıplarıyla oluşturulmuş ya da yoğun modern müzik kalıplarının üzerine hafifçe alaturka ve halk müziği ezgileri monte edilmesiyle oluşturulmuş Türk müziği çeşididir.

Rhythm and Blues ; caz, rap, gospel ve blues karışımı, ilk olarak Afrika kökenli Amerikalıların ürettiği müzik türü.

New wave, müzik alanında pek çok gelişmeyi tanımlamakta kullanılsa da, en yaygın olarak 1970'lerin sonlarında ve 1980'lerin başlarında Batı popüler müziğinde punk rock hareketinden esinlenerek ortaya çıkan müzik akımının adıdır. Bu müzik türü, 1980'ler boyunca popülerliğini sürdürmüş ve 2000'lerde tekrar bunu elde etmiştir. Başlangıçta punk rock'tan esinlenen New Wave; Funk, Disco, Reggae ve Ska türlerinin de bir karışımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Disko</span> Müzik Tarzı

Disko, dans müziğinin bir tarzıdır. Funk, soul, pop ve salsa ögeleri içerir.

Alternatif rock, 1980'lerde underground ve bağımsız müzik kültürlerinden ortaya çıkan ve 1990'larda geniş bir popülariteye ulaşan bir rock müzik alttürüdür. Bu tarzdaki "alternatif" tanımlaması, türün anaakım rock müzikle arasındaki farklardan ortaya çıkmaktadır; nitekim bu farklar arasında alternatif rock'un benimsediği distorsiyonlu gitar ile aykırı ve/veya transgresif şarkı sözleri bulunmaktadır. Terim orijinalde daha geniş bir yelpazeyi kapsamaktaydı; 1970'lerin sonunda punk rock'ın DIY etiğini benimseyen ve modern alternatif müziği etkileyen sanatçılar da bu sınırlandırmaya girmekteydiler. Kimi zaman "alternatif" sınıflandırması sonunda anaakıma giriş yapan underground rock sanatçıları için, kimi zaman da rock olsa da olmasa da punk rock, new wave ve post-punk gibi tarzlardan ilham alan sanatçılar için kullanılmıştır.

Pop rock, rock müziğin daha hafif, daha yumuşak ve ticari pop müziği andıran bir türevidir. 1950'lerde rock and roll'a bir alternatif olarak doğan pop rock'ın ilk örnekleri rock and roll tarzından, ritimlerinden ve düzenlemelerinden esinlenmiş olmasına rağmen profesyonel söz yazımına ve kayıt ekipmanına daha fazla önem verir. Pop rock karşıtları bu türü genellikle rock müzik kadar özgünlük taşımayan, düz ve ticari bir ürün olarak görür.

Pop punk, pop ve punk rock türlerini harmanlayan bir müzik türüdür. Power pop ve Psychedelic Pop gibi rock müzik etkisinde gelişen müzik türleridir. 1980'li yıllara gelindiğinde dünyada daha çok hardcore punk yaygın olduğu için pop punk fazla tanınamadı ve yayılamadı ama Buzzcocks, The Jam, The Undertones, and Descendents gibi gruplar tarafından yapılmaya devam edildi. 1990'lı yıllarda pop punk büyük çıkış yakaladı ve 1990'lı yıllara damgasını vuran müzik türlerinden biri oldu. Green day ve Blink 182 bu türün yaygınlaşmasındaki baş gruplardı. Müzikal olarak pop punk, punk dinliyicileri tarafından çok tartışılır fakat müzik otoriteleri pop punkı daha doğrusu gerçek pop punkı "punk rock wity poppy sound" olarak tanımlar yani neşeli, mutlu, melodik punk, fakat bu durum gerçek pop punk grupları için geçerlidir, örneğin Ramones, Blink 182, Sum 41, Screeching Weasels, Allister, Fenix tx, Green Day, Mest, The F-ups, Mxpx gibi gruplar pop punk gruplarıdır fakat good charlotte, simple plan gibi pop punk grubu olarak bilinen gruplar ilk başta pop punk grubu olarak başlamış fakat sonradan pop müziğe dönmelerinden dolayı pop rock/power pop grupları olmuşlardır fakat toplumda bu gruplar pop punk gözüyle anıldığı için pop punk çok fazla pop ağırlıklı rock türü olarak sanılır ve günümüzde pop punk emo türüyle karşılaştırılır, aslında bu iki türin birbirleriyle alakası yoktur emo hardcore müzikten gelir ve EMO müziği pop punka benzemez daha çok alternatif rock kaynaklıdır. Sonuç olarak pop punk 1990'ların sonlarında ve 2000'lerin başlarında müzikal olarak altın çağını yaşamış Blink 182'nin dağılması ve Sum 41'in daha çok metale yönelmesiyle günümüzde tam olarak birkaç grup tarafından yaşatılmaktadır.

Aranjman veya cover, müzik alanında önceden seslendirilmiş bir eserin farklı sanatçılar tarafından yeniden icra edilmesi anlamına gelmektedir. "Cover", kökeni eski Fransızcaya dayanan İngilizce bir sözcük olmasına rağmen birçok dilde değiştirilmeden kullanılmıştır. Türkçedeki en yaygın karşılığı aranjmandır.

Pop müzik, 1950'lerin ortalarında ABD ve İngiltere'de ortaya çıkmış bir popüler müzik türüdür. “Popüler müzik” ile “pop müzik” terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılmasına rağmen, “popüler müzik” terimi popüler olan tüm müzikleri tanımlar ve pop müzik dışındaki türleri de kapsar. 1960'ların sonlarına dek “pop” ve rock" terimleri de sıklıkla birbirinin yerine kullanılıyordu, ancak zaman içinde bu türler birbirinden ayrılmıştır.

Uluslararası Fonografik Endüstrisi Federasyonu (İngilizce: International Federation of the Phonographic Industry (IFPI)) dünya genelinde müzik kayıt sanayisini temsil eden bir kuruluştur. Sekreterliği Londra'dadır. 75 ülkede küçük-büyük 1,450 müzik şirketini temsil etmektedir. Türkiye'de MÜ-YAP'ın da üye olduğu Uluslararası Fonogram Sanayisi Federasyonu'nun en büyük politikalarından biri müzikte var olan korsan satışı engellemektir. Brüksel, Hong Kong, Atina ve Moskova gibi şehirlerde resmi sekreterlikleri mevcuttur.

Elektropop, hibrit bir tür olup pop ve elektronik müziğin kollarından biridir. Yetmişli yılların sonunda ortaya çıkmış ve gelişim göstermiştir. Genel olarak kullanılan sesler elektronik ortamda hazırlanır ama müziğin özü pop müziğidir.

Dans-pop, 1981 yılında post-disko döneminde gelişmiş pop müziğin bir alt türü ve elektronik dans müziğinin bir çeşididir. Pop ve/veya R&B şarkı yapısı ile dans ritimlerini birleştirir. Dans-pop müziğinde tam biçimlendirilmiş şarkıların önemi vardır. Saf dans müziğinden ayrı olarak sınıflandırılır. Dans-pop; teen pop ve 80'lerin ortaları ve 90'ların sonlarındaki Eurodance akımıyla yakından ilişkilidir.

Top 40 Mainstream, Billboard dergisinin bir radyo listesidir. Pop 100 Airplay listeleri ile de karıştırılmaktadır. Oysaki Top 40 Mainstream ve Pop 100 Airplay listeleri, şarkıların pop odaklı müzik çalan Mainstream istasyonlarındaki çalınma sayılarını ölçmektedir. Pop 100 Airplay, ölçümde istatistiksel izlenimleri temel alırken; Top 40 Mainstream listesi temel tespitleri kullanmaktadır. Arbitron, bu formatı zaman zaman "Pop Contemporary Hit Radio" olarak adlandırmaktadır. 20 Haziran 2009'da Top 40 Mainstream, Pop 100 Airplay listesi ile değiştirildi. Britney Spears, Top 40 Mainstream Radio Airplay listesine en çok giriş yapan sanatçıdır. Listeye giren yirmi bir şarkısından altısı zirveye oturmayı başardı.

Latin Pop Airplay, şimdiki bilinen adıyla Latin Pop Songs, Billboard tarafından yayımlanan bir müzik listesi. Genellikle İspanyolca pop müzik şarkıları ve Latin müziklerine yer vermektedir.

K-pop, Güney Kore kökenli bir pop müzik türüdür. K-pop, geleneksel Kore müziğinin yanı sıra pop, deneysel, rock, caz, gospel, hip hop, R&B, reggae, elektronik dans, folk, country ve klasik müzik gibi müzik türlerinden ilham alır. K-pop müziğinin modern biçimi, en eski K-pop gruplarından biri olan erkek grubu Seo Taiji and Boys'un 1992'de kurulmasıyla ortaya çıktı. Grubun farklı müzik tarzları ve türleri ile yaptıkları deneysel çalışmalar ve yabancı müzik unsurlarını Kore Pop'una entegre edebilmeleri, Güney Kore'nin çağdaş müzik sahnesini yeniden şekillendirmesine ve modernize etmesine yardımcı olmuştur.

Barok pop pop ve rock müziğin 1960'larda Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'ta çıkan bir alt türüdür. Pop rock'ın klasik müzik, barok müzik ve sörf müziği ile füzyonu olarak ortaya çıkmıştır. Chamber pop ve chamber rock terimleri yerine kullanılmaktadır.

İtalyan pop müziği ya da İtalyancadaki ismiyle Canzone Italiana, ilk kez 1960'lı yılların İtalya'sında İtalyan kültürü ve ABD merkezli Pop müzik kültürlerinin senteziyle ortaya çıkmış bir müzik türüdür. İtalyan pop müziği şarkılarında genellikle romantizm,sevgi ve gündelik hayat konuları işlenmektedir. Musica Italiana'nın ilk temelleri ilk kez 1960'lı yıllarda Adriano Celentano,Mina,Bruno Filippini,Nila Pizzi,Lucio Dalla,Milva,Domenico Modugno ve Don Backy gibi öncü İtalyan pop müziği sanatçıları tarafından atılıp, bu sanatçılar döneminde yaptıkları şarkıları ve besteleri sayesinde İtalya'da büyük bir popülarite kazanmışlardır. Ancak Adamo,Dalida,Charles Aznavour ve Sacha Distel gibi Fransa ve Belçika kökenli usta şanson sanatçılarının söyledikleri Fransızca şarkılarını İtalyancaya adapte ederek söylemeleri ya da o ünlü Fransızca şanson şarkılarını İtalyan pop müziği sanatçılarınca İtalyanca olarak yorumlamaları da İtalyan pop müziğinin gelişmesinde önemli bir yere sahip olmuştur. Ancak, Amerikalı pop müziği sanatçıları Neil Sedaka ve Connie Francis de,İtalyan olmadıkları halde İtalyanca şarkılar söyleyerek İtalyan pop müziğinin gelişmesinde etkili olmuşlardır. Soğuk Savaş'ın son yıllarından itibaren gerek ABD'den dünyaya kasıp kavuran modern pop müziği rüzgarı ve rahmetli Amerikalı pop müziği sanatçısı Michael Jackson'ın geliştirdiği modern pop akımı gerekse ünlü Sanremo Müzik Festivali sayesinde adını dünyaya duyuran efsanevi İtalyan şarkıcı Eros Ramazzotti,Drupi,Gianna Nannini ve ünlü müzik grubu Dik Dik de İtalyan pop müziğinin gelişmesinde etkili oldu. Hatta Eros Ramazzotti'nin de kendine has bir romantik üslubu ve kaliteli güftelerle pop müziği yapması,İtalyan pop müziğinin farklı bir biçimde yorumlanmasını sağladı. 2000'li ve 1990'lı yıllara gelindiğinde ise Anna Tatangelo,Alessandra Amoroso,Laura Pausini,Nek,Tiziano Ferro,Arisa,Irama,Noemi,Giusy Ferreri ve Emma Marrone gibi genç İtalyan müzisyenlerin kariyerlere başlamasıyla birlikte İtalyan pop müziği,günümüzdeki modern şeklini almakta olup İtalyan ulusu'na resmen mal olmaktadır. 1950'den beri yapılmakta olan Sanremo Müzik Festivali de İtalyan Pop Müziği'nin gelişmesinde etkili olmaktadır.