İçeriğe atla

Fransız buldoğu

Fransız bulldogu
ÜlkeFransa
Köpek (Canis lupus familiaris)
Fransız Bulldogu

Fransız Bulldogu, bir köpek ırkıdır. Kulakları geniş ve yuvarlaktır.

Kökeni

Yerli bir Fransız cinsidir. 19. yüzyılın ikinci yarısında popülaritesi artan Fransız Bulldog'unun, İngiliz Bulldog'unun kanını taşıdığı düşünülmektedir.

Tanımı

9-12 kilo ağırlığında, 28–33 cm uzunluğunda olup, ortalama ömürleri 9-11 yıldır. Boyutları standardın altındadır. Geniş, yuvarlak kulaklı ve yassı kare kafa yapısına sahiptir. Brachiocephalic hayvanlardır. İngiliz Bulldog'u ile benzerlik göstermektedir.

Görülebilecek hastalıklar

Fransız Bulldog'larında sindirim sistemi sorunları, kalça displazisi, damak yarığı ve pıhtılaşma bozukluğu olan Von Willebrand hastalığı görülebilmektedir.[1]

Gereksinimi

Bakıma fazla ihtiyaç duymayan bir tür olan Fransız Bulldog'unun dökülmüş tüylerini gidermek için lastik bir fırçayla taranması önerilmektedir. Ağız-burun kısmının yassı olmasından ötürü, Fransız Bulldog'u salya akıtmaya meyillidir. Bu durumdan ötürü ağzı düzenli olarak temizlenmeli ve yıkanmalıdır.

Kaynakça

  1. ^ "French bulldog köpeklerde görülebilecek hastalıklar". 13 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japon yeni</span> Japonya para birimi

Yen, Japonya para birimidir. 1 yen = 100 sen olup, artık sen birimi kullanılmamaktadır ve bu hala devam etmektedir. Günümüzde bu yen yani yeni olarak adlandırılır. Aynı zamanda Amerikan doları, Avro ve İngiliz Sterlini'nden sonra rezerv parası olarak geniş çapta kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Köpek</span> evcil, etçil ve memeli bir hayvan

Köpek ; köpekgiller (Canidae) familyasına ait, görünüş ve büyüklükleri farklı 400'den fazla ırkı olan, etçil bir memelidir. Bozkurt'un alt türlerinden biri olan köpek, tilki ve çakallarla da yakın akrabalardır. Kedilerle birlikte dünyanın en geniş coğrafyaya yayılan ve en çok beslenen iki evcil hayvanından biridir. 2001 yılı tahminlerine göre dünyada 400 milyondan fazla köpek vardır.

<span class="mw-page-title-main">Louis Pasteur</span> Fransız mikrobiyolog ve kimyager (1822–1895)

Louis Pasteur, kuduz aşısını bulan Fransız mikrobiyolog ve kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Kaburga</span> göğüs kafesini çevreleyen uzun eğri kemikler

Kaburga, göğüs kemiği ve omurlarla birleşerek göğüs kafesini yapan, sağ ve solda 12 tane olmak üzere toplam 24 tane olan yassı kemiklerin her biri. Göğsü çevreleyen göğüs kafesinin paralel kemiklerini oluștururlar.

<span class="mw-page-title-main">Köpekgiller</span> etçil memeli familyası

Köpekgiller (Canidae), etçiller (Carnivora) takımına ait bir familya.

<span class="mw-page-title-main">Birman kedisi</span>

Birman kedisi, ayak ve kulakları beyaz hareli, gözleri mavi bir kedi ırkıdır.

Çok katlı değişici epitel, yüzeyde bulunan hücrelerin değişerek, organın işlevine yanıt verebilecek tarzda şekillerini değiştirebilen epitel türüdür. Yassı ve kübik epitellere benzer geçici bir şekil değişikliği oluştururlar. Mesane gibi yapıların iç yüzeyinde görülen bu epitel doku, organın dolu ya da boş olmasına göre kat sayısını değiştirdiği için bu adı almıştır. Bütün çok katlı epitel dokularında olduğu gibi, ilk hücre sırasını prizmatik hücreler oluşturur. Bu sıranın üzerinde kat sayısını değiştiren 2-8 sıra armut biçiminde hücreler bulunur. Bu epitel, intersellüler aralığın en geniş olduğu epitel türüdür. Bu da hücrelerin birbiri üzerinden kayarak kat sayılarını değiştirmelerini sağlar. Bu yüzey hücreleri bazen birden fazla çekirdek içerebilir. Organ dolup genişledikçe epitel daha geniş olanı örtmek için incelir. Organ doluyken hücreler yassı veya basık, boşken büyük ve yuvarlak olarak görülürler. Hücreler gerilip uzadığı için, idrarın dışarı sızmasını engelleyen bir bariyer görevi de görürler. Erişkin bir memelide, herhangi bir organın epiteli o organa özgüdür ve değişiklik göstermez, ancak kronik yangı veya bir tümör gelişimi durumunda epitel, başka bir epitele dönüşebilir. Örneğin bazı patolojik durumlarda bronşlardaki yalancı çok katlı silli prizmatik epitel, çok katlı silli epitele dönüşebilir. Buna yassı metaplazi denir.

<span class="mw-page-title-main">Yassı balıklar</span>

Yassı balıklar (Pleuronectiformes), kemikli balıklar sınıfına ait, yassı vücut yapıları ile dikkati çeken bir balık takımı. Yetişkin balıkların vücutları, rahatlıkla denizin tabanına yatabilecekleri şekilde yassılaşır. Gözlerinin ikisi de renkli olan üst taraflarında bulunur, beyaz renk olan kör tarafları ile yerde yatarlar. Sırt ve kuyruk yüzgeçleri birleşiktir. Suyun içinde dalga hareketleri ile ilerlerler. Ayrıca yattıkları yerin rengini kendi renkleri ile taklit etme kabiliyetleri vardır. En tanınmışları bayağı pisi balığı, Bayağı dil balığı ve kalkan balığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Buldog</span>

Buldog, asırlar önce İngiltere'de boğa ve ayı dövüşleri için üretilmiş bir köpek ırkı. Buldog adı, İngilizce bull (boğa) ve dog (köpek) sözcüklerinin bir araya gelmesiyle türetilmiştir. İngiltere'de 1835'te kan sporları yasaklanınca, buldoğun işlevinin sona erdiği düşünüldüyse de, buldog yetiştiricileri ırkı korumaya karar verdiler ve bu kavgacı köpeği sakin, sessiz bir ev köpeğine dönüştürdüler. Bu ırk 1890 senesinde Amerikan Kennel Kulübüne ırk olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yassı solucanlar</span> çoğunlukla yassı solucan topluluğu

Yassısolucanlar ya da Platyhelminthes, üç embriyonik tabakadan oluşmuş, bilateral simetrili, çoğunlukla yassı yapılı hayvanlar şubesidir.

<span class="mw-page-title-main">Canini</span>

Canini, köpekgiller (Canidae) familyasının bir oymağı.

<span class="mw-page-title-main">İngiliz tilki tazısı</span>

İngiliz tilki tazısı ; İngiltere kökenli, koşucu bir köpek ırkı. İlk olarak tilki avında kullanılmak üzere yetiştirilmiştir. 1700’lü yıllarda ortaya çıkmıştır ve daha sonra İngiltere üzerinden dünyaya yayılmıştır. Bu ırkın kanında Bulldog, Tilki Terrier ve Greyhound cinslerinin kanı olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Priz</span>

Priz, şebeke elektriği ile çalışan cihazları elektrik şebekesine bağlamak amacıyla cihazın kablosu ucundaki fişin takıldığı kendisi şebeke ile bağlantılı gereç. Prizlerin hem kullanıcıyı, hem cihazı, hem de şebekeyi elektrik kazalarından korumak için şekillendirilmiş birçok çeşitleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Solucanlar</span> çoğunlukla ince ve uzun yapıda olan, polifiletik omurgasız canlılar

Solucanlar, polifiletik omurgasız türlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Danua</span>

Danua, domuz avında kullanılmak üzere en az 400 yıl önce Almanya'da geliştirilen köpek soyu. Alman mastifi olarak da bilinir. Bu soyun Danimarka ile olan ilişkisi bilinmemekle birlikte, adını Fransızca Danois (Danimarkalı) sözcüğünden almıştır. İrlanda tazısı cinsi ile çaprazlanarak üretilmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Pluto (Disney)</span>

Pluto, Disney kısa çizgi film serilerinde üne kavuşmuş çizgi film karakteridir. Sıkça Miki Fare'nin köpeği olarak ortaya çıkmıştır. Ayrıca 1930, 1940 ve 1950'li yıllarda 48 Disney kısa animasyonda bağımsız rol oynamıştır. Pluto, yüz ifadeleri ya da ön pençelerinin alışılmadık geniş kullanımı dışında insansı özellikleri olmayan bir Disney karakteridir. Sıradışı kilit noktaları dışında, aslında normal bir köpek olarak temsil edilir.

<span class="mw-page-title-main">Afrika at vebası</span> vektörel hastalık

Afrika at vebası çok bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır. Çoğunlukla at, eşek ve katırlarda etkilidir, zebralar, filler ve köpekler hastalık belirtisi göstermeden hasta olurlar. Hastalık Vektörel bir hastalıktır

<span class="mw-page-title-main">Totopo</span> Meksika mutfağına ait bir ekmek

Totopo, Meksika mutfağına ait bir çeşit ekmek. Şekil olarak düz, yuvarlak veya üçgen şeklinde olabilir. Üzerinde küçük delikler bulunur. Tortilla ile aynı ürünlerden üretilmekle beraber, totopaya haşlanarak elde edilmiş mısır lapası ilave edilir. Totopa, Meksika'nın yerli halklarından olan Zapoteklerin kültürünün bir parçasıdır ve yoğun olarak yaşadıkları Oaxaca bölgesinde meşhurdur.

<span class="mw-page-title-main">Alapaha Blue Blood Bulldog</span> köpek türü

Alapaha Blue Blood Bulldog, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulldog cinsidir ve ağırlıklı olarak bekçi köpeği olarak kullanılır. Büyük başlı ve brakisefalik ağızlı çok güçlü, kaslı bir cinstir. Tüy tabakası kısadır, siyah, mavi, devetüyü veya kahverengi lekelerle tipik olarak beyaz renklidir ve kuyruğu kenetlenmemiş hâlde tutulur. Cinsel dimorfizm, cinste yaygındır, daha büyük köpekler tipik olarak daha küçük dişi köpeklerin iki katı ağırlıktadır.