İçeriğe atla

Fransız Silahlı Kuvvetleri

Fransız Silahlı Kuvvetleri
Armées françaises
Fransız Silahlı Kuvvetleri Amblemi
Kuruluş1792
Şimdiki hal1945
Birimler
Komuta
BaşkomutanCumhurbaşkanı Emmanuel Macron
Savunma BakanıFlorence Parly
Genelkurmay BaşkanıGeneral Thierry Burkhard
Genel Bilgiler
Zorunlu askerlik17 yaş ve gönüllü askerlik hizmeti isteği (2001)
Askere alınması mümkün
olan vatandaş sayısı
14.563.662 erkek, yaş 15-49 (2010 tah.),
14.238.434 kadın, yaş 15-49 (2010 tah.)
Askere alınmaya uygun
olan vatandaş sayısı
12.025.341 erkek, yaş 15-49 (2010 tah.),
11.721.827 kadın, yaş 15-49 (2010 tah.)
Her sene askerlik yaşına
genel vatandaş sayısı
389.204 erkek (2010 tah.),
377.839 kadın (2010 tah.)
Etkin personel sayısı365,835 (2014) (13.)
Rezerve personel sayısı52,680
Maliye
Harcamalar€40.5 milyar (2017)[1]
Note: Incl. Gendarmerie budget
GSYİH paydası1.7% (2014)
İlgili maddeler
TarihFransa askeri tarihi
RütbelerKara Kuvvetleri
Deniz Kuvvetleri
2008 itibarıyla Fransa'nın savunma anlaşmaları (açık mavi). NATO'ya üyesi olmasının yanında (koyu mavi), Fransa'nın Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Komorlar, Fildişi Sahili, Cibuti, Birleşik Arap Emirlikleri,[2] Gabon, Kuveyt, Katar, Senegal ve Togo[3] ile iki taraflı (yeşil) anlaşmaları bulunur.

Fransız Silahlı Kuvvetleri Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Jandarma'dan oluşan üst askeri birim. Cumhurbaşkanı "chef des armées" ("silahlı kuvvetler başkomutan") unvanıyla, silahlı kuvvetlerin başıdır. Cumhurbaşkanı askeri konulardaki en üst otorite ve bir nükleer saldırı emri verebilecek tek kişidir. Fransız askeriyesinin öncelikli görevleri, ulusal sınırların güvenliği, yurt dışında Fransa'nın çıkarlarının korunması ve küresel istikrarın sağlanmasıdır.

Kaynakça

  1. ^ (Fransızca)[1] 11 Ekim 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., lefigaro.fr
  2. ^ "French Military base in Abu Dhabi, United Arab Emirates". Defence Aviation. 28 Mayıs 2009. 20 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2009. 
  3. ^ Que dit le Livre blanc sur les accords de défense ? 3 Mayıs 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Savunma Bakanlığı

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Yüksek Askerî Şûra (YAŞ), Türkiye'nin başkentinde yalnız barış zamanında görev yapmak üzere oluşturulan kurul.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Silahlı Kuvvetleri</span> Yunanistanın askerî gücü

Yunanistan Silahlı Kuvvetleri, Yunanistan devletini içten ve dıştan gelebilecek olan tehditlere karşı savunma vazifesini üstlenmiş olan silahlı devlet kuvvetidir.

<span class="mw-page-title-main">Savunma Bakanlığı (Amerika Birleşik Devletleri)</span> Kurum

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı, Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetlerinden sorumlu olan Amerika Birleşik Devletleri hükûmetinin bir bakanlığıdır. 18 Eylül 1947'de oluşturulmuştur ve karargahı ABD'nin başkenti Washington, DC'de bulunan Pentagon'dur. Savunma Bakanlığından sorumlu kişilere Savunma Bakanı denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">El-Zafra Hava Üssü</span>

El-Zafra Hava Üssü, Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti olan Abu Dabi'nin 30 km güneyinde yer alan askerî üs. Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetlerinin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri ve Fransız Silahlı Kuvvetleri birliklerini bünyesinde barındırmaktadır.

Başkomutan veya başkumandan; silahlı kuvvetler veya askerî birim üzerinde kara, deniz ve hava kuvvetlerini komuta eden en üst rütbeli komutandır. Terim teknik olarak, bir ülkenin yürütme liderliğinde, devlet veya hükûmet başkanında bulunan askerî yeterliliklerini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Hava Kuvvetleri</span> Gürcistan ordusunun bir birimi

Gürcistan Hava Kuvvetleri 1991 yılında kurulan 2010 yılından itibaren Gürcistan Kara Kuvvetleri'nin alt birimi olarak görev yapan askeri birimdir. Eylül 2009 itibarıyla, Gürcistan Hava Kuvvetleri'nde 2.971 askeri ve sivil personel vardı.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri</span> Askeri güç

Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri, resmi adıyla Majestelerinin Silahlı Kuvvetleri, diğer adı Kraliyet Silahlı Kuvvetleri, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı'nı dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Silahlı Kuvvetler, Donanma, Kara Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri'nden oluşur. Bu üç birim de profesyonel askerlerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri</span>

Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri, Bosna-Hersek'i dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı korumakla görevli Boşnak ve Hırvat ve Sırplardan oluşan silahlı kuvvetlerdir. Bosnalı Sırplar, 1992-2006 yılları arası ayrı bir ordu olan Republika Srpska Ordusu'nda görev yapmıştır.

Danimarka Silahlı Kuvvetleri (Danca: Forsvaret), Danimarka'yı ve Danimarka'ya bağlı olan Grönland ve Faroe Adaları'na dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı koruyan silahlı kuvvetlerdir. Danimarka Kralı X. Frederik mevcut Başkomutandır.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Silahlı Kuvvetleri</span> İtalyanın askerî gücü

İtalya Silahlı Kuvvetleri, İtalya'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. İtalya Cumhurbaşkanı, Savunma Yüksek Kurulu başkanı olarak İtalya Silahlı Kuvvetleri Başkomutanıdır. 2021 yılında etkin askeri personelin toplam sayısı 340.147'dir. İtalya Silahlı Kuvvetleri, Askeri bütçe ve harcamaları bakımından Dünya'da 9. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan Silahlı Kuvvetleri</span>

Kazakistan Silahlı Kuvvetleri, Kazakistan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Kazakistan Kara Kuvvetleri, Kazakistan Hava Kuvvetleri, Kazakistan Hava Savunma Kuvvetleri, Kazakistan Deniz Kuvvetleri ve Kazakistan Cumhuriyet Muhafızları'ndan askeri birliklerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Silahlı Kuvvetleri</span>

Litvanya Silahlı Kuvvetleri, Litvanya'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Litvanya savunma sistemi, Ulusal Ulusal Güvenlik Stratejisi tarafından görevlendirilmiş "tam ve koşulsuz bir savunma" kavramına dayanmaktadır. Litvanya savunma politikasının hedefi, genel savunma için toplumu hazır tutmak ve Litvanya'yı batı güvenlik ve savunma yapıları içine entegre etmektir. Savunma Bakanlığı; muharebe kuvvetleri, arama ve kurtarma ve istihbarat operasyonlarından sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Norveç Silahlı Kuvvetleri</span>

Norveç Silahlı Kuvvetleri, Norveç'i dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Silahlı kuvvetler, Norveç Kara Kuvvetleri, Norveç Kraliyet Deniz Kuvvetleri, Norveç Kraliyet Hava Kuvvetleri, Ana Muhafızlar ve Siber Kuvvetler'in yanı sıra birçok ortak bölümden oluşmaktadır. Sivil çalışanlar dahil etkin 23,000 personeli bulunmaktadır. Seferberlik anında asker sayısı 83,000'e yükselir. Norveç'te askerlik zorunludur.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya Silahlı Kuvvetleri</span>

Slovenya Savunma Kuvvetleri, Slovenya'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Kara, Deniz, Hava ve Hava Savunma kuvvetlerinden oluşmaktadır. 2003 yılında zorunlu askerliğin kaldırılmasından beri Silahlı kuvvetler tamamen profesyonel askerlerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü</span>

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü ya da HUR MOU, Ukrayna'nın askerî istihbarat servisidir. Bu, Ukrayna Savunma Bakanlığı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri altında değil Genelkurmay'ın altında bir bölümdür. Aslında Kiev, Odessa ve Sovyet Silahlı Kuvvetleri Karpat askerî bölgelerinin mevcut istihbarat varlıkları üzerine inşa oldu. Kurumun sloganı "devletlik, profesyonellik, dürüstlük"tür.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan Silahlı Kuvvetleri</span>

Hindistan Silahlı Kuvvetleri, Hindistan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Hindistan Kara Kuvvetleri, Hindistan Hava Kuvvetleri, Hindistan Hava Savunma Kuvvetleri, Hindistan Sahil Güvenlik ve Hindistan Deniz Kuvvetleri'nden oluşmaktadır.

Singapur Silahlı Kuvvetleri, Singapur Cumhuriyeti'nin silahlı kuvvetleridir. Silahlı kuvvetler Savunma Bakanlığı'nın sorumluluğu altındadır. Silahlı kuvvetler Kara, Deniz ve Hava olmak üzere üç kuvvetten oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kanada Silahlı Kuvvetleri</span> Kanadanın birleşmiş silahlı kuvvetleri

Kanada Silahlı Kuvvetleri, Kanada'nın birleşmiş silahlı kuvvetleridir ki Ulusal Savunma Kanunu'nda şöyle geçer: "Kanada Kuvvetleri, Kanada tarafından yükseltilen Kraliçe Hazretleri'nin silahlı kuvvetleridir ve Kanada Silahlı Kuvvetleri isimli bir hizmetten oluşur."

<span class="mw-page-title-main">Kolombiya Silahlı Kuvvetleri</span>

Kolombiya Silahlı Kuvvetleri, Kolombiya'nın silahlı kuvvetleridir. Silahlı kuvvetler Kara, Deniz ve Hava kuvvetleri ile Kolombiya Ulusal Polisi'nden oluşmaktadır. 2014 yılı itibarı ile yaklaşık 470,634 personeliyle Latin Amerika'nın en büyük ve en donanımlı silahlı kuvvetlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kerim Veliyev</span> Azerbaycanlı asker

Kerim Tevfik oğlu Veliyev, Azerbaycan Savunma Bakan Vekili — Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı (2021-), Azerbaycan Savunma Bakan Yardımcısı — Personel Ana Dairesi Başkanı (2019-2021), Azerbaycan Savunma Bakanının Personel üzere Yardımcısı — Personel Ana Dairesi Başkanı (2014-2019).