İçeriğe atla

Fransız Batı Afrikası

Fransız Batı Afrikası
FransızcaAfrique-Occidentale française
Fransız Batı Afrikası
1895-1958
Fransız Batı Afrikası bayrağı
Bayrak
Afrika kıtası içerisinde Fransız Batı Afrikası'nın yeri (mavi bölge)
Afrika kıtası içerisinde Fransız Batı Afrikası'nın yeri (mavi bölge)
BaşkentSaint-Louis (1895–1902)
Dakar (1902–1960)
Yaygın dil(ler)Fransızca, diğer yerel Afrika dilleri
HükûmetFederasyon
Tarihçe 
• Kuruluşu
1895
• Dağılışı
1958
Öncüller
Ardıllar
Senegambiya ve Nijer
Fransız Sudanı
Fransız Ginesi
Fransız Yukarı Voltası
Fransız Dahomeyi
Fransız Uluslar Topluluğu
Dahomey
Gine
Fildişi Sahili
Mali Federasyonu

Fransız Batı Afrikası (Fransızca: Afrique-Occidentale française, AOF), Afrika kıtasının batısında 1895-1958 yılları arasında Fransa'nın bu bölgede sahip olduğu koloni bölgelerini bir federasyon çatısı altında topladığı bölgenin tümüne verilen isim.

Bu koloni bölgelerinde yaşayan Afrika kökenli kişilerin II. Dünya Savaşı sonrasına kadar herhangi bir hakkı bulunmamaktaydı ve Fransa tarafından alt kesim olarak görülmekteydi. Bu sürece kadar hiçbir Afrikalı Fransız vatandaşı yapılmamış ve bu kişiler mülk edinme, seyahat hakkı, seçme ve seçilme gibi haklardan yararlandırılmamıştı[1].

Fransa'nın 1910 yılında kurduğu Fransız Ekvatoral Afrikası yapı olarak Fransız Batı Afrikası ile benzerlik göstermekteydi.

Günümüzde Fransız Batı Afrikası'nın olduğu bölgelerde Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gine, Mali, Moritanya, Nijer, Senegal ve Togo devletleri hüküm sürmektedir.

Fransız Batı Afrikası Genel Valileri

  • Jean Baptiste Chaudier (1895–1900)
  • Noel Ballay (1900–1902)
  • Ernest Roume (1902–1907)
  • William Merlaud-Ponty (1908–1915)
  • François Joseph Clozel (1916)
  • Joost van Vollenhoven (1917–1918)
  • Martial Merlin (1918–1923)
  • Jules Carde (1923–1930)
  • Jules Brévié (1930–1936)
  • Marcel de Coppet (1936–1938)
  • Léon Cayla (1939–1940)
  • Pierre Boisson (1940–1943)
  • Pierre Cournarie (1943–1946)
  • René Barthès (1946–1948)
  • Paul Béchard (1948–1951)
  • Bernard Cornut-Gentille (1952–1956)
  • Gaston Custin (1956–1957)

Kaynakça

  1. ^ "French in West Africa". www.africa.upenn.edu. 30 Kasım 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Ressamların soyadlarına göre alfabetik listesi için bakınız:Ressamlar Listesi

<span class="mw-page-title-main">École normale supérieure</span>

École Normale Supérieure, Fransa'da bulunan bir yükseköğrenim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Batı Afrikası</span>

Britanya Batı Afrikası, Afrika kıtasının batı kesimlerinde Britanya İmparatorluğu'nun sömürge döneminde sahip olduğu bölgeler. Bu bölgelerde günümüzde Sierra Leone, Gambiya, Nijerya ve Gana (o dönem Altın Sahili yer almaktadır.

Linfield FC Belfast'ta kurulmuş bir Kuzey İrlanda futbol kulübüdür.

<span class="mw-page-title-main">Buster Keaton filmografisi</span>

Amerikalı film yönetmeni ve oyuncu Buster Keaton'ın (1895-1966) filmografisidir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Ekvatoral Afrikası</span> Orta Afrikadaki Fransız sömürgelerinden bir federasyondur

Fransız Ekvatoral Afrikası veya Fransız Ekvator Afrikası, Orta Afrika'daki Fransız sömürgelerinden bir federasyondur. Toprakları Kongo Nehri'nden Sahra Çölü'ne kadar olan bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">NGC 1923</span>

NGC 1923, Yeni Genel Katalog'da yer alan bir açık yıldız kümesidir. Gökyüzünde Kılıçbalığı takımyıldızı yönünde bulunur. OCL+EN tipi bir açık yıldız kümesi ve salma bulutsusudur. İngiliz astronom John Herschel tarafından 1834 yılında 47,5 cm çaplı aynalı tip bir teleskopla keşfedilmiştir.

Bu listede 1914'ten günümüze kadar Türk filmleri gösterilmiştir.

Oyun yazarları ülkelerine göre doğum tarihleri ve yazdıkları dille listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bilimkurgu yazarları listesi</span> Wikimedia liste maddesi

Kayda değer Bilimkurgu yazarları listesi. Listede yer almayan bazı yazarlar için Fantezi yazarları listesine bakınız.

Bu bir kuramsal fizikçiler listesidir:

<span class="mw-page-title-main">Fransız Sudanı</span>

Fransız Sudanı, Batı Afrika'da bir Fransız sömürgesiydi. Bölge, iki farklı dönemde oluşturulmuştu; 1890 ile 1902 yılları arası ilk dönemi, 1920 ile 1960 yılları arası da ikinci dönemi teşkil eder. Fransız Sudanı, 22 Eylül 1960 tarihinde Mali Cumhuriyeti adı ile bağımsızlığa kavuştu.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Dahomey</span> Afrika kıtasının batı bölümünde 1958 yılına kadar kurulu olan Fransa koloni bölgesiydi

Fransız Dahomey, Afrika kıtasının batı bölümünde 1958 yılına kadar kurulu olan Fransa koloni bölgesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Ginesi</span> Afrika kıtasının batı bölümünde kurulu olan Fransa koloni bölgesiydi

Fransız Ginesi, Afrika kıtasının batı bölümünde kurulu olan Fransa koloni bölgesiydi. Fransa bölge üzerindeki hakimiyetini 1894 yılında 1958 yılına kadar sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Collège de France</span>

Collège de France, Paris'te eğitim ve araştırma üzerine yoğunlaşan ve Fransa'daki üniversiteler arasında yüksek düzeyde bir prestije sahip bir enstitüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sömürge imparatorluğu</span> sömege imparatorlukları 15. yüzyıl itibariyle başka devletlerin kaynaklarını alan imparatorluklardır

Sömürge imparatorluğu, ya emperyal merkeze bitişik ya da denizaşırı ülkelerde bulunan, belirli bir devletin nüfusu tarafından yerleşmiş olan ve o devlet tarafından yönetilen bölgelerden oluşan bir kolektiftir . Erken modern Avrupa güçlerinin genişlemesinden önce, diğer imparatorluklar İberya'daki Romalılar veya şu anda Güney Çin'deki Çinliler gibi toprakları fethedip sömürgeleştirdiler. Modern sömürge imparatorlukları ilk olarak 15. yüzyılda o zamanlar en gelişmiş Avrupa denizcilik güçleri Portekiz ve İspanya arasında bir keşif yarışıyla ortaya çıktı. Bu dağınık deniz imparatorluklarının ve onu izleyenlerin arkasındaki ilk dürtü, Avrupa Rönesansından çıkan yeni fikirler ve kapitalizm tarafından yönlendirilen ticaretti. 1479, 1493 ve 1494'te dünyayı aralarında bölmek için anlaşmalar da yapıldı. Avrupa emperyalizmi, 14. yüzyılda hızla yükselen ve İspanyol ve Portekiz'i zorlayan Avrupa Hristiyanları ve Osmanlı Müslümanları arasındaki rekabetten doğdu. Hindistan'a ve daha az ölçüde Çin'e yeni ticaret yolları aramaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Kongosu</span> Orta Afrikada eski Fransız kolonisi

Fransız Kongosu ya da Orta Kongo Bir zamanlar Kongo Cumhuriyeti'nin bugünkü bölgesini ve Gabon'un bazı kısımlarını ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ni kapsayan bir Fransız kolonisiydi. 1910'da, daha büyük Fransız Ekvatoral Afrikası'sının bir parçası haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">François Pierre-Alype</span> Fransız devlet adamı ve koloni yöneticisi (1886-1956)

François Pierre-Alype, sömürge yönetiminde görev yapan, daha sonraları vali olan bir Fransız devlet memuru ve devlet adamıydı.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Kuzey Afrikası</span>

Fransız Kuzey Afrikası, Kuzeybatı Afrika'da (Mağrip) Fransa'nın yönetiminde kalan bölgelere verilen addı. Fransız Cezayiri, Fas ve Tunus'u kapsıyordu. Kendi başlarına Fransız kolonileri ve idari birimlerin federasyonları olarak var olan Fransız Batı Afrikası ve Fransız Ekvator Afrikası'nın aksine, Fransız Kuzey Afrikası hiçbir zaman ayrı olarak yönetilen üç bölgeye atıfta bulunmak için bir kolaylık teriminden başka bir şey değildi.