İçeriğe atla

Fransız Büyükelçisi Vergennes Kontu Charles Gravier'nin Türk Giysileri İçinde Portresi

Fransız Büyükelçisi Vergennes Kontu Charles Gravier’nin Türk Giysileri İçinde Portresi
Sanatçı Antoine de Favray
Yıl 1766
Tür Tuval üstüne yağlı boya
Boyutlar 141.5 cm × 113 cm (557 in × 44 in)
Konum Pera Müzesi, İstanbul
Koleksiyon Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim koleksiyonu
Kontun Antoine-François Callet tarafından yapılan portresi 1774-1787 arasında yapıldığı tahmin edilen eser Versailles Sarayı'nın koleksiyonunda yer almaktadır.

Fransız Büyükelçisi Vergennes Kontu Charles Gravier'nin Türk Giysileri İçinde Portresi, Fransız ressam Antoine de Favray'in o dönemde Fransa'nın İstanbul büyükelçisi olan ünlü Fransız devlet adamı ve diplomat Vergennes Kontu Charles Gravier'i resmettiği tablosudur.

Ressamın 1766 yılında tamamladığı eserde, dönemin Fransa büyükelçisi olan Kont Charles Gravier, bir Osmanlı odasında Türk giysileri içinde, yerel adetlere uygun bir pozda resmedilmiştir.

Eser İstanbul'da, Pera Müzesi'nde sergilenmektedir.

Açıklama

Vergennes Kontu Charles Gravier (1719 - 1787), Portekiz ve İspanya’da görev yaptıktan sonra, 23 Aralık 1754 tarihinde ölen İstanbul elçisi M. Desalleurs'un yerine olağanüstü elçi olarak 23 Mayıs 1755 tarihinde İstanbul'a varmıştır.[1] Kısa bir süre sonra büyükelçi olarak atanan Gravier, bu görevi 1768’de ülkesine geri çağrılana kadar sürdürdü.[2]

Gravier, görevde kaldığı on üç yıl boyunca Osmanlı Devleti ile ülkesi Fransa arasında ticaretin artması ve bu iki ülke arasındaki ilişkinin daha da iyileştirilmesi için çalıştı. İstanbul’dan ayrıldıktan sonra, İsveç’te gösterdiği diplomatik başarıların da etkisiyle XVI. Louis döneminde Fransa Dışişleri Bakanı oldu, Amerikan bağımsızlık mücadelesini destekleyen politikasıyla bu süreçte önemli rol oynadı.

Gravier'nin İstanbul'dan Paris'e geri çağırılmasının nedenleri arasında Pera'lı bir tacirin dul karısı Anette de Viviers (1730 – 1798) ile bir süre birlikte yaşadıktan ve evlilik dışı iki çocuk sahibi olduktan sonra kralın onayı olmadan yaptığı evlilik gösterilir.[2] Bu evlilikten önce ressam Antoine de Favray'e 1766'da kendisinin Türk giysileri içinde portresini yaptıran Gravier, evlendikten sonra ise eşinin Türk giysileri içinde bir portresini yaptırmıştır.

Antoine de Favray İstanbul'a 1762 yılında gelmişti ve şehre ilk geldiğinde Vergennes Kontu onu himayesi altına almıştı.[2] O günlerde pek çok Avrupalı sanatçı çalışmak için bu şehre taşınıyordu. Favray dokuz yıl boyunca kaldığı İstanbul'da önce Fransız Sarayı sonra Rus Sarayı'nda yaşamış, elçilik çevrelerinden insanların portrelerini yapmış; Levanten kadınları konu alan gündelik yaşam sahneleri ve Pera sırtlarından İstanbul panaromaları betimlemiştir.[3] Sanat konusunda "uzman" olmadığını söylemekten çekinmeyen Gravier'nin büyükelçilik ofisinde yer alan ufak Favray koleksiyonu ile gurur duyduğu bilinmektedir.[4] Kont şehirden ayrılırken, Favray'i, kendisi yerine atanan yeni elçi Saint Priest'e emanet etmiştir.

İçerik

İstanbul'daki elçiler biraz da Avrupa'daki Turquerie modasının etkisiyle Türk kıyafetleri giymeyi ve kendilerini bu giysilerle resimletmekten hoşlanırlardı.[not 1][5] Portrede, Vergennes Kontu İstanbul'da bir Osmanlı odasında üstünde kenarı kürklü kırmızı kaftanı, ayaklarında sarı pabuçları, başında katibi kavuğu, belinde murassa hançeri, bir elinde çubuğu, diğer elinde akik tespihiyle bir sedirde otururken betimlemiştir.[6] Kont izleyiciye değil, sol tarafa bakmaktadır.

Yeşil perdelerin asılı iki pencerenin arasındaki divan üzerinde elçi, Türk usulü oturmaktadır. Büyük kırmızı sarığının çevresine altın bordürlü bir kumaş sarılmıştır. Az görülen iç elbisesi beyaz üzerine pembe çiçekli, yeşil yapraklı demetlerle bezenmiştir. Üzerine giydiği esas elbisesi sarı ipektendir ve aynı çiçek ve demet işlemeleri serpiştirilmiştir. Bu iki elbisenin üzerine hermin bordürleri olan, içi kürklü kırmızı bir kaftan giymiştir. Arkasında Sultanın kabul töreni sırasında armağan ettiği, güzel siyah bir kürk görülmektedir. Dizine dayalı sol elinde kırmızı akik bir tespih taşımaktadır. Sağ elinde ise çubuğu vardır. Böyle önemli kişiye ait olan çubuğun ucu elmaslarla bezenmiş kehribardır. Ressam elçinin yanındaki bir yastık üzerine iki büyük saat yerleştirmiştir.[7]

Böyle bir poz Avrupa'nın yerleşik portre ressamlığı kurallarına uygun değildi. Poz yerel adete uygun olarak verilmiştir. Böyle bir pozun verilmesi sefirin Osmanlı yaşamıyla ne kadar bütünleştiğinin göstergesi olarak yorumlanmıştır.[8]

Sergilenişi

Eser, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu'nın bir parçasıdır. Pera Müzesi'nde 3 Haziran 2005'te açılan İmparatorluktan Portreler sergisinde[3] ve Ekim 2011'de açılan Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar[9] sergisinde sergilenmiştir.

Kaynakça

  1. ^ Uğur Demir, 1768 Savaşı Öncesi Osmanlı Diplomasisi, Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi,Türk Tarihi Anabilim Dalı, İstanbul,2012
  2. ^ a b c http://blog.peramuzesi.org.tr/haftanin-eseri/vergennes-kontu-ve-kontesi/ 4 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim: 5 Ağustos 2016
  3. ^ a b İmparatorluktan Portreler Sergi Katologu, Sultanlar, Elçiler, Ressamlar, Pera Müzesi Yayınları, 2005
  4. ^ Murphy 1982, s. 79
  5. ^ 1911 Turquerie Sergisi Üzerine, Günsel Renda, Sanat Tarihinde Doğudan Batıya, 1989, Güzel Sanatlar Matbaası
  6. ^ Zeynep İnankur, Elçilerin Sanat Hamiliği, Kesişen Dünyalar Elçiler ve Ressamlar Sergi Katoloğu, s.51.
  7. ^ Auguste Boppe, XVIII .Yüzyıl Boğaziçi Ressamları, Pera Turizm ve Ticaret A.Ş.,İstanbul, 1998, s.58.
  8. ^ Detaylı bilgi için bkz; Haydn Williams, 18.Yüzyılda Avrupa’da Türk Modası Turquerie, Çev. Eyhüseyni,Nurettin, YKY,İstanbul, 2015, s.53.
  9. ^ Kesişen Dünyalar Elçiler ve Ressamlar, 2014, İstanbul, s. 2

Not

  1. ^ Türköri, Avrupa sanatında, özellikle 18. yüzyılda müzik, edebiyat ve plastik sanatlar alanında Türk temalarının veya motiflerinin yer aldığı sanat eseri ve eşyalar için kullanılan Fransızca bir terimdir.

Ayrıca bakınız

  • Vergennes Kontesi’nin Türk Giysileri İçinde Portresi,
  • Türköri

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Fausto Zonaro</i> İtalyan ressam (1854–1929)

Fausto Zonaro, İtalyan ressam.

<span class="mw-page-title-main">Pera Müzesi</span> İstanbulda bir sanat müzesi

Pera Müzesi, İstanbul'un Tepebaşı semtinde bulunan özel bir müzedir.

Mihri Rasim ya da bilinen ismiyle Mihri Müşfik Hanım, Türk ressam.

Çallı Kuşağı, 1914 Kuşağı veya Türk İzlenimciler, Sanayi-i Nefise Mektebi tarafından düzenlenen Avrupa sınavını kazanarak Paris'e gönderilen, İbrahim Çallı ve kendi olanakları ile giden Namık İsmail, Hüseyin Avni Lifij, Nazmi Ziya Güran gibi ressamlar I. Dünya Savaşı'nın başlaması ile birlikte 1914'te ülkeye geri döndüler. Türk resim tarihinde "1914 Kuşağı", "Çallı Kuşağı" veya "Türk İzlenimcileri" diye adlandırılan bu grubun başlıca üyeleri, İbrahim Çallı, Ruhi Arel, Feyhaman Duran, Hikmet Onat, Hüseyin Avni Lifij, Nazmi Ziya Güran, Namık İsmail, Sami Yetik ve Ali Sami Boyar ve Hasan Vecih Bereketoğlu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Müfide Kadri</span> Türk ressam

Müfide Kadri Türk ressam, besteci.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Vanmour</span>

Jean-Baptiste Vanmour veya diğer kullanımıyla Jean-Baptiste van Mour, tür resimleri, portreleri ve tarihsel yapıları konu alan resimleriyle tanınan Flaman asıllı Fransız ressam.

<span class="mw-page-title-main">Sadi Öziş</span>

Sadi Öziş, Türk ressam ve heykeltıraştır.

<span class="mw-page-title-main">Turquerie</span> 18. yüzyılda vuku bulan bir akım

Turquerie ya da Türk hayranlığı, 16. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar Türk sanat ve kültüründen etkilenen Batı Avrupalılar tarafından bu sanat ve kültürün taklit edildiği moda akımıdır. Birçok Batı Avrupa ülkesi Osmanlı İmparatorluğunun merkezi olan Türkiye'nin egzotik ve nispeten bilinmeyen bu kültüründen büyülenmiştir. Batı, Türk yapımı ürünlere, sanatına, müziğine ve görsel sanatlarına, mimarisine büyüyen bir ilgi göstermeye başlamıştır. Bu moda fenomen, Osmanlı ve Avrupa ulusları arasındaki ticari ve diplomatik ilişkiler arttıkça daha popüler olmaya başlamıştır. Elçiler ve tüccarlar sık sık evlerine egzotik yerlerin ve yaşadıkları maceraların hikâyeleriyle geliyorlardı.

<i>Elçi Alayı Serisi</i>

Elçi Alayı serisi, 1699-1737 yılları arasında İstanbul'da yaşamış Flaman asıllı Fransız ressam Jean-Baptiste Vanmour'un Osmanlı İmparatorluğu'nda elçi kabul törenlerini betimleyen dört yağlı boya tablosudur.

<i>Kökenoğlu Rıza Efendi</i>

Kökenoğlu Rıza Efendi, Osman Hamdi Bey'in Mevlevi dervişi kıyafetleri içinde bir erkeği resmettiği 1871 tarihli tablodur.

Antoine de Favray, Fransız ressam. Favray Osmanlı'nın belli başlı kişilikleri için yaptığı portre çalışmaları ile olduğu kadar Hospitalier Şövalyeleri'ni resmettiği eserleri ile de tanınır.

<i>Vergennes Kontesinin Türk Giysileri İçinde Portresi</i>

Vergennes Kontesi'nin Türk Giysileri İçinde Portresi, Fransız ressam Antoine de Favray'in o dönemde Fransa'nın İstanbul büyükelçisi olan ünlü Fransız devlet adamı ve diplomat Vergennes Kontu Charles Gravier'in eşi Anne Testa Viviers'i resmettiği tablosudur.

<i>Fransanın İstanbul Büyükelçisi Antoine Edouard Thouvenelin Portresi</i>

Fransa'nın İstanbul Büyükelçisi Antoine Edouard Thouvenel'in Portresi, Alman ressam Adolph Diedrich Kindermann'ın 1854 yılında tamamladığı tablosudur.

<i>Yusuf Agah Efendi</i> (tablo)

Yusuf Agah Efendi, 1794-1796 yılları arasında İsveçli ressam Carl Frederik von Breda tarafından yapılan anıtsal boyutlu tuval üstüne yağlı boya bir tablodur. Eserde Osmanlı Devleti'nin ilk daimi elçiliğini kurmak üzere Ekim 1793'te heyeti ile birlikte Londra'ya gönderdiği Büyükelçi Yusuf Agah Efendi Osmanlı kıyafetleri içinde oturur vaziyette tasvir edilmiştir. Resmin arka planında Batılı bir tarz görünmesine karşın, Yusuf Agah Efendi sağ elinde tuttuğu tespih ile Doğuya vurgu yapan bir poz vermiştir. Eser halen Pera Müzesi Oryantalist Resim Koleksiyonu içinde yer almaktadır

<span class="mw-page-title-main">Clara Barthold Mayer</span>

Clara Barthold Mayer, 18. yüzyılda yaşamış, çoğunlukla İstanbul manzaraları resmetmiş İsviçre asıllı oryantalist kadın ressam.

<i>Sohbet</i> (tablo)

Sohbet , İstanbul'daki Vanmour Okulu sanatçıları tarafından 18.yüzyılın ilk yarısında yapılmış bir yağlı boya tablodur.

<i>Kozbekçi Mustafa Ağa ve Maiyeti</i>

Kozbekçi Mustafa Ağa ve Maiyeti veya Kozbekçi Mustafa Ağa ve Beraberindekiler, İsveçli ressam Georg Engelhard Schröder'in 1727-1728 tarihleri arasında tamamladığı tablosudur. Eser, İstanbul'daki Pera Müzesi'nin Oryantalist Resim Koleksiyonu 'nda sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Varınca</span> Türk ressam

Adnan Varınca Natürmort çalışmaları ile tanınan Türk ressamdır. Daha çok doğa ve meyve çizimleri üzerine çalıştı. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra kendi imkânlarıyla Paris'e gitti. 1973'te Türkiye'ye geri döndü ve toplu olarak kişisel sergilerini düzenledi. 1980 ve 2006'da resim dalında prestijli ödüller kazandı.

İhsan Cemal Karaburçak Türk ressam.

<i>III. Ahmed’in Avrupalı Elçiyi Kabulü</i> Jean Baptiste Vanmourun resmi

III. Ahmed'in Avrupalı Elçiyi Kabulü, Jean-Baptiste Vanmour tarafından 1700 - 1750 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen kabul resmi türünde bir tablodur. Tablo Elçi Alayı Serisinin son parçasıdır.