İçeriğe atla

Fransız İşaret Dili

Fransızca İşaret Dili
Ana dili olanlarFransa
BölgeKanada (Québec), Batı Afrika, Orta Afrika
Konuşan sayısı3.506.800  (tarih bulunamıyor)[1]
Dil ailesi
Dil kodları
ISO 639-3fsl

Fransız İşaret Dili[2] veya LSF (Langue des Signes Française), Fransa'daki sağır topluluklarının kullandığı bir işaret dilidir.

Kaynakça

  1. ^ "Deaf People France". 6 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2014. 
  2. ^ "Ethnologue: Langue des Signes Française". 13 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand de Saussure</span> İsviçreli dilbilimcisi

Ferdinand de Saussure, 20. yüzyılda dilbilimde kayda değer gelişiminin birçoğu için fikirleriyle temel hazırlamış, İsviçreli dilbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Tahiti</span> Güney Pasifik Okyanusunda yer alan ada

Tahiti, Fransız Polinezyası'ndaki en büyük ada. Güney Büyük Okyanus'undaki Société Adaları arasında, 17°40′G 149°30′B koordinatlarında bulunur. 2012 nüfus sayımında adanın nüfusu 183,645 kişi olarak belirlenmiştir, bu nüfus Fransız Polinezyası nüfusunun %69'unu oluşturur. Başkenti kuzeybatı sahilindeki Papeete'dir. Tahiti'nin eski isimlerinden biri Otaheite'dir. Türkiye'den aktarmasız uçuşla yaklaşık 14 saat uzaklıkta bulunan Fransız sömürgesidir. Adanın yerli halkının %37'si bir Polinezya dili olan Tahitice konuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fransızlar</span> Fransa vatandaşları

Fransızlar, Fransa'da yaşayan, Fransa'nın vatandaşlığına sahip veya bir Cermen kavmi olan Frank kökenli bir halktır. "Francia" sözcüğünün kökü de bu kelimeden gelmektedir, Frenklerin yurdu ve yaşadıkları bölge anlamına gelir. Fransız kimliğinin oluşmasında önemli bir faktör olan Cermen kökenli Franklar, Frankiya'yı (Fransa) fethettiklerinde kendi dillerini bırakıp Latin dilini benimsemişlerdir ve buna müteakip Fransızca dediğimiz Latin dili ortaya çıkmıştır. Tarih boyunca Franklar, Roma kültürünün etkisinde kalarak Galya'daki yerli halklar ile karışmış ve bugünkü Fransızların ataları olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">İşaret dili</span> anlamı iletmek için el ile iletişimi ve beden dilini kullanan dil

İşaret dilleri anlamı karşı tarafa iletmek için görsel kanalı kullanan dillere verilen addır. El işaretlerinin (manual) yanında el dışı işaretler (non-manual) ile ifade edilirler. İşaret dilleri kendilerine ait kelime dağarcığı ve dilbilgisel yapısı olan doğal dillerdir. Evrensel olmamakla beraber, işaret dilleri arasında çarpıcı benzerlikler de bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Şeyhmus Dağtekin</span> Kürt asıllı Türk şair ve yazar

Şeyhmus Dağtekin, Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Papeete</span> Fransız Polinezyasının başkenti

Papeete ya da bazen Pape'ete,, Okyanusya bölgesinde Fransa'nın denizaşırı bölgesi olarak bulunan Fransız Polinezyası'nın başkentidir. Papeete komünü, Tahiti adasında bulunmaktadır. Tahiti ve Fransız Polinezyası için Papeete, kamu ve özel hükûmetsel, ticarî, sanayî ve malî hizmetlerin ve turizmin ana merkezidir; ayrıca sık kullanılan bir emir limanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Antoine Meillet</span> Fransız dilbilimci (1866 – 1936)

Antoine Meillet, , Fransız dil bilimci.

<span class="mw-page-title-main">André Martinet</span> Fransız dilbilimci (1908 – 1999)

André Martinet, Fransız dil bilimci.

<span class="mw-page-title-main">Institut Catholique de Paris</span>

L'Institut Catholique de Paris, 1875 yılında kurulmuş ve çeşitli fakülteleri bulunan özel bir yükseköğretim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Michel Serres</span> Fransız filozof, felsefe ve bilim tarihçisi

Michel Serres Fransız filozof, felsefe ve bilim tarihçisi, teorisyen ve yazardır. Çalışmalarında bilim, zaman ve ölüm temalarını araştırdı ve daha sonra bunları düzyazı olarak birleştirdi. 1955 yılında felsefe doçenti oldu. 1956-1958 arasında deniz subayı olarak görev yaptı: 1968 yılında doktora tezini verdi. Felsefe ile birlikte bilim tarihiyle de ilgilendi. Pozitif bilimler ile toplumsal bilimler arasındaki ilişkiyi sorgular. 1990 yılında Fransız Akademisi'ne seçildi ve Légion d'honneur nişanı aldı. Stanford Üniversitesi'nde tarih dersleri verdi. 1990'da çıkan Doğayla Sözleşme adlı kitabı postmodern doğa felsefesi olarak nitelendirildi. Çevre sorunlarının küreselleşmesine itiraz etti. Toplumun iniş çıkışlarını insan evriminin sürekliliğine dahil eder. Doğayla Sözleşme adlı çalışması Turhan Ilgaz çevirisiyle Türkçede yayımlanmıştır. Michel Serres, Doğayla Sözleşme

<span class="mw-page-title-main">Yanak kesesi</span>

Yanak kesesi bazı memelilerin kafalarının iki yanında çeneleri ile yanakları arasında bulunan keselerdir. Ornitorenk, bazı kemiriciler ve maymunların çoğunda bu keseler mevcuttur. Amerika sincaplarının yanak keseleri tam dolu olduğunda boyları kadar büyük olabilir.

Armand Gatti, Oyun yazarı, şair, senarist, gazeteci, film yönetmeni, film yapımcısı ve II. Dünya Savaşı'nda direnişçi. İlk yönettiği film olan 1961 yılı yapımı L'Enclos adlı film ile 2. Moskova Uluslararası Film Festivali'nde en iyi yönetmen dalında Gümüş Ödül kazandı. İki yıl sonra yönettiği El Otro Cristóbal adlı film, 1963 Cannes Film Festivali'nde gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Kourou</span> Fransada komün

Kourou, Fransız Guyanasında bulunan bir komündür. Fransız Guyanası'nın başkenti Cayenne şehrinin 60 km güneyindedir.

Bulu, Kamerun'da Bulu halkı tarafından konuşulan bir dildir. Dilin, 1982'de 174,000 anadil ve 1991'de 800.000 ikinci dil konuşmacısı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Groupama-FDJ</span>

Groupama–FDJ, UCI WorldTeam statüsündeki, Fransız bisiklet takımı. Takımın genel menajerliğini 1985 ve 1991'de iki kez Paris-Roubaix'i kazanmış olan eski bisikletçi Marc Madiot yapmaktadır.

Nasif ibn İlyas Mun'im el-Ma'lūf, Batı dillerinde Nassif Mallouf olarak da bilinen Lübnanlı bir sözlükbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Louis Pierre Vieillot</span> Fransız kuşbilimci  (1748 – 1830)

Louis Pierre Vieillot, Fransız ornitolog.

<span class="mw-page-title-main">Assia Djebar</span>

Fatima-Zohra Imalayen, Assia Djebar mahlası ile bilinen Cezayirli romancı, çevirmen ve film yapımcısıdır. Eserlerinin çoğu kadınların karşılaştığı engelleri ele almaktaydı ve kendisi de feminist duruşuyla dikkat çekiyordu. "Sık sık kadınların yazı hareketleriyle ilişkilendirilir, romanları açıkça Cezayirli kadınların soy ağacının oluşturulmasına odaklanır ve politik duruşu sömürge karşıtı olduğu kadar ataerkillik karşıtıdır." Djebar, Kuzey Afrika'nın önde gelen ve en etkili yazarlarından biri olarak kabul edilir. 16 Haziran 2005'te Académie française'de, Mağrip'ten böyle bir tanınma elde eden ilk yazar seçildi. Çalışmalarının tamamı için 1996 Neustadt Uluslararası Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü. Sık sık Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Oksitanlar</span> Etnik Grup

Oksitanlar, tarihi Oksitanya bölgesinde yaşayan Akdeniz etnik grubu.

<span class="mw-page-title-main">Florac (arrondissement)</span> Fransada arrondissement

Florac arrondissementi, Fransa'nın Oksitanya bölgesine bağlı Lozère departmanında bulunan bir arrondissementtir. Yüzölçümü 1.687,5 km² olan arrondissementin nüfusu Ocak 2018 tarihi itibarı ile 13.050'dir. Arrondissementin alt prefektörlüğü Florac Trois Rivières'dir.