
Fransa, resmî adıyla Fransız Cumhuriyeti, Batı Avrupa'da bulunan ve dünyanın pek çok bölgesinde denizaşırı toprakları olan bir ülkedir. Fransa'nın Avrupa kıtasındaki komşuları Belçika, Lüksemburg, Almanya, İsviçre, İtalya, İspanya, Monako ve Andorra'dır. Akdeniz'de İtalya'ya ait Sardinya Adası'ndan sadece 12 km uzaktaki Korsika adası da Fransa'ya aittir. Sahip olduğu denizaşırı illerde de, Fransız Guyanası aracılığıyla Brezilya ve Surinam'a, Saint Martin Adası aracılığıyla da Hollanda Antilleri'ne sınırı vardır. Fransa, Manş Denizi'nde deniz yüzeyinin altından geçen Manş Tüneli'yle Birleşik Krallık'a bağlanmaktadır.

Saint Lucia, Batı Hint Adaları da denilen Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dâhil edilen ada ülkesi. İngiliz Milletler Topluluğuna bağlı bir ülke olan Saint Lucia, Karayip Denizi ile Atlas Okyanusu arasında, Trinidad ve Tobago'nun kuzeyinde yer alır. Ülkenin başkenti Castries'dir. Ülkenin Kralı III. Charles’tır.

Latin Amerika, Latin dilleri konuşan Amerika ülkelerine ve çevresine işaret eder. Diğer bir deyişle bu bölgenin Anglo-Amerikan ve Cermen dilleri konuşan bölgeler ile zıtlık oluşturduğu da söylenir.

Gine ya da resmî adı ile Gine Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batısındaki bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Senegal, Mali, Fildişi Sahili, Liberya, Sierra Leone ve Gine-Bissau oluşturmakta olup, ülkenin batısında Atlas Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin başkenti Conakry'dir.

Fransızca, Hint-Avrupa dil ailesinin bir Romen dilidir. Tüm Romen dillerinde olduğu gibi, Roma İmparatorluğu'nun Halk Latincesinden türemiştir. Fransızca, Gallo-Romen dillerinden, Galya'da konuşulan Latinceden ve özellikle Kuzey Galya'da gelişmiştir. En yakın akrabası Oïl dilleridir. Fransızca, Gallia Belgica gibi Kuzey Roma Galyası'nın yerli Kelt dillerinden ve Roma sonrası Frank işgalcilerin (Cermen) Frank dilinden de etkilenmiştir. Bugün, Fransız sömürge imparatorluğu sayesinde, en önemlisi Haiti Kreolü olmak üzere, Fransız kökenli çok sayıda kreol dili vardır. Fransızca konuşan bir kişi veya ulus, Frankofon olarak anılır.

Brüksel veya resmî adıyla Brüksel Başkent Bölgesi, Belçika'nın başkenti ve üç federal bölgesinden biridir. Birkaç yüzyıl önce bataklığın kurutulması sonucu ortaya çıkmış bir şehirdir. Adı bataklığın içindeki yerleşim yeri anlamına gelir. Brüksel büyükşehrine bağlı 19 belediyenin toplam nüfusu 1.191.604'tir (2017). Büyükşehrin bir parçası haline gelmiş civar belediyelerin nüfusu ve gün içinde işleri için Brüksel'e gelenlerin miktarı da göz önüne alındığında toplam kapsamlı nüfusun birkaç milyona çıktığı hesaplanmaktadır.

İspanyolca ya da Kastilya dili, Latin dillerinden biri. Kökeni İspanya'nın Kastilya bölgesine dayanır. 480 milyona yakın kişinin ana dili olarak konuştuğu İspanyolca, ana dil olarak Çinceden sonra en çok konuşulan ikinci dildir. En çok konuşulan diller sıralamasında ise İngilizce, Çince ve Hintçe dilinden sonra dördüncü sıradadır. İnternette ise İngilizce ve Çinceden sonra en çok kullanılan üçüncü dildir. İspanyolca, Portekizce ve Katalanca ile birlikte, Latin dillerinin güneybatı kolunu temsil eden üç dilden biridir.

Fransa, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1956 yılında, France Télévisions isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda, İsviçre, İtalya ve Lüksemburg ile birlikte yarışmaya ilk katılan yedi ülkeden birisi olmuştur.

Tervuren, Belçika'nın Flaman Bölgesinde bir kasaba. 1 Ocak 2006 itibarıyla 20.636 nüfusu olan Tervuren'in resmi dili Felemenkçe'dir. Fransızca konuşan azınlığın yanı sıra; Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve daha birçok ülkenin vatandaşlarının bulunduğu Tervuren'deki bu çeşitliliğin sebebi, Avrupa Birliği, NATO ve uluslararası şirketlerde görev yapmakta olan gurbetçiler ve onların aileleridir.

Afrika Fransızcası, 2006 istatistiklerine göre 31 Frankofon Afrika ülkesinde yaklaşık 115 milyon Afrikalının birinci veya ikinci dil olarak Fransızca konuşması sonucu oluşan dildir. Afrika dünyada en çok Fransızca konuşan nüfusa sahip olan kıtadır. Fransızca Afrika'ya Fransa ve Belçika'dan sömürgeleştirme ile gelmiştir. Afrika Fransızcası konuşanlar şimdi Frankofon'un önemli bir parçasıdır.

Belçika, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1956 yılında, VRT ve RTBF isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Belçika, Almanya, Fransa, Hollanda, İsviçre, İtalya ve Lüksemburg ile birlikte yarışmaya ilk katılan yedi ülkeden birisi olmuştur. Belçika yarışmaya en fazla katılan dördüncü ülkedir. İlk üç ülke Almanya (61), Birleşik Krallık (60) ve Fransa (60)'dır. Belçika 1994, 1997 ve 2001 yılları olmak üzere üç kez yarışmaya katılmamıştır. Katılmamasının nedeni ise kurallar gereği bir önceki yılda aldığı kötü sonuç almasıdır. Belçika 1986 yarışması'nı kazanmıştır.

La Chaux-de-Fonds İsviçre’nin Neuchâtel kantonunun La Chaux-de-Fonds bölgesinde yer alan bir şehirdir. Deniz seviyesinden 1,000 metre yüksekte olan Jura Dağları’nda ve de Fransız sınırına birkaç kilometre uzaklıktadır. Cenevre ve Lozan’dan sonra ülkenin Fransızca konuşan Suisse Romande bölgesinin en kalabalık üçüncü kentidir. Aralık 201 itibarıyla 37.843 kişilik bir nüfusa sahiptir.

Annick Girardin Fransız siyasetçi ve bakan.
Fransızca: Radio Télévision Belge de la Communauté Française (RTBF), Belçika'nın Fransızca dilinde Konuşan Topluluğu, Valon bölgesi ve Brüksel'de Kamu yayıncılığı yapan kurum. Ülkenin diğer kamu yayıncıları Flaman Topluluğundaki Felemenkçe dilinde konuşan topluluğunun VRT ve Almanca dilinde konuşan Topluluk'ta BRF 'dir.

2015 yılı itibarıyla Fransızca 29 bağımsız ülkede resmi dil konumundadır. Aşağıda yer alan listede Fransızcanın resmî ya da fiili olarak kullanıdığı 29 bağımsız ülke listelenmiştir.

Frankofoni Zirvesi 1986 yılından beri Uluslararası Frankofoni Örgütü'ne üye ülkelerin cumhurbaşkanları ve yöneticilerinin katıldığı, iki yılda bir düzenlenen bir zirvedir.
Arnavutluk, nüfusun büyük çoğunluğunun aynı zamanda ülkenin resmi dili olan Arnavutça ile konuştuğu etnik olarak homojen bir ülkedir. İki ayrı lehçesi vardır: güneyde konuşulan Tosk ve kuzeyde konuşulan Geg. Ancak birçok Arnavut, Balkanlar'daki çok sayıda Arnavut diasporası ve Arnavut topluluklarının etkisiyle İtalyanca, Yunanca, Fransızca, Almanca ve İngilizceyi de yaygın olarak konuşmaktadır.

Uluslararası Frankofoni Örgütü, Fransızcanın geçer dil olduğu, nüfusunun önemli bir bölümünün frankofon olduğu ya da Fransız kültürüne belli bir bağı olan ülkelerin ve bölgelerin temsil edildiği uluslararası bir örgüttür.
Jean Ping, 2008'den 2012'ye kadar Afrika Birliği Komisyonu Başkanı olarak görev yapan Gabonlu bir diplomat ve politikacıdır. Çinli bir baba ve Gabonlu bir anneden dünyaya gelen Jean Ping, Afrika Birliği'nin yürütme organına liderlik eden Çin asıllı ilk kişidir.

Margie Sudre (d. 17 Ekim 1943, Vinh Fransız siyasetçi ve anestezist.