İçeriğe atla

Frank mitolojisi

Childeric I'in mezarında bulunan altın ağustos böcekleri veya granat ekli arılar Sonsuz yaşamı veya uzun ömürlülüğü sembolize etmiş olabilirler.[1]

Frank mitolojisi, çok tanrılı Cermen paganizmindeki köklerinden Erken Orta Çağ'da Greko - Romen bileşenlerinin dahil edilmesine kadar, Frankların Germen kabile konfederasyonunun mitolojisini kapsar. Bu mitoloji, Merovingian kralı I. Clovis'in İznik Hristiyanlığına (yaklaşık 500) dönüşmesine kadar Franklar arasında gelişti, ancak ondan önce birçok Frank Hristiyan vardı. Ondan sonra, putperestliklerinin yerini yavaş yavaş Hristiyanlaştırma süreci aldı, ancak 7. yüzyılın sonlarında hala Toxandria'nın Frank merkezlerinde paganlar vardı.

Hıristiyanlık öncesi gelenekler

Pagan Frank inançlarının çoğu, diğer Cermen halklarının inançlarıyla benzerlikler paylaşabilir. Eğer öyleyse, o zaman Frank geleneksel dininin temel unsurlarını yeniden inşa etmek mümkün olabilir.[2]

Frankların göç dönemi dini, muhtemelen ormanlık alanlara, tepelere veya göllerin ve nehirlerin yanına sunakların yerleştirilmesi ve ormanların kutsaması gibi diğer Alman paganizm türleriyle ortak özelliklerinin çoğunu paylaşıyordu.[3] Genel olarak, Cermen tanrıları yerel kült merkezleriyle ilişkilendirilirdi ve kutsal karakterleri ve güçleri, dışında ne tapıldıkları ne de korkuldukları belirli bölgelerle ilişkilendirilirdi.[4] Diğer tanrılar, farklı adlar ve varyasyonlarda olmasına rağmen kültürler ve kabileler tarafından biliniyor, korkuluyor ve paylaşılıyordu. İkincisi, Frankların kutsal bir koruda yaşadığı sanılan her şeye kadir tanrı Allfadir'e ("Tüm Baba") sahip olabilirler. Cermen halkları, onun yaşadığına inandıkları yerde toplanmış ve ona bir insan hayatını feda etmiş olabilirler.[5] Tüm Baba ifadesinin varyantları (Allfadir gibi) genellikle Wuotan'a (Woden, Óðinn / Odin) atıfta bulunur. Diğer tanrılar arasında[6] gök gürültüsü tanrısı Donar (Thor) ve Tacitus'un "Mars" dediği Zio (Tyr) bulunur. Herbert Schutz'a göre tanrılarının çoğu, Hristiyanlığın Tanrısı'nın tersine, biçime sahip ve dünyevi nesnelerle somut bir ilişki içinde olan bir "dünyevi" idi. Tacitus ayrıca, Perry'nin Frankların bir inancı paylaşmış olabileceğini düşündüğü Germen halkı tarafından bir tanrıça Nerthus'a tapıldığından bahsetmiştir.[7] Kuzey Denizi boyunca Cermen grupları ile Franklar, Clovis zamanında kültü hala fark edilebilen Freyr ile eşanlamlı olan Yngvi'ye özel bir adanmışlık paylaştılar.[8]

Bazı zengin Frank mezarları, Childeric'in mezarı gibi at mezarlarıyla çevriliydi.

Sığır sembolizmi

Arabayı çeken boğalar özel hayvanlar olarak alındı ve Salian kanununa göre bu hayvanların çalınmasına yüksek bir yaptırım uygulanır. Eduardo Fabbro, Tacitus'un bahsettiği Cermen tanrıçası Nerthus'un (ineklerin çektiği bir arabaya binen) Merovingian Merovech anlayışının kökeni olduğunu ve onların hanedanının adını alacağı tahmininde bulundu . Ülkeyi bir kağnı ile dolaşan Merovingian kralları, o zaman ilahi atalarının kutsama yolculuğunu canlandıran bir hayal ürünü olabilirler.[9] Childeric I'in mezarında (481'de öldü), ustalıkla altından yapılmış bir boğanın başı bulundu. Bu, ineğin ibadetine odaklanan çok eski bir doğurganlık ritüelinin[10] sembolünü temsil etmiş olabilir. Fabbro'ya göre, Frank panteonu, özellikle doğurganlık tanrılarına adanmış olan Cermen yapısının bir varyasyonunu ifade ediyordu.[2]

Efsaneler

Birincil kaynaklarda günümüze ulaşan Frank mitolojisi, Roma mitolojisindeki Aeneas ve Romulus mitlerininki ile karşılaştırılabilir, ancak Cermen zevklerine uyacak şekilde değiştirilmiştir. Birçok Cermen halkı gibi, Franklar da klasik tarihin insanlarıyla bağlarını açıklamak için kurucu bir efsane hikâyesi anlattılar.

Kaynakça

  1. ^ For cicadas, cf. Joachim Werner, "Frankish Royal Tombs in the Cathedrals of Cologne and Saint-Denis", Antiquity, 38:151 (1964), 202; for bees, cf. G. W. Elderkin, "The Bee of Artemis", The American Journal of Philology, 60:2 (1939), 213.
  2. ^ a b Fabbro, p. 5.
  3. ^ Perry, p. 22.
  4. ^ Schutz, 153.
  5. ^ Perry, p. 22-23, paraphrasing Tacitus.
  6. ^ Perry, p. 23.
  7. ^ Perry, p. 24.
  8. ^ Fabbro, p.17
  9. ^ Fabbro, p. 16
  10. ^ Fabbro, p.14

Birincil

İkincil

  • Daly, William M. "Clovis: Ne Kadar Barbar, Nasıl Pagan?" Spekulum, cilt. 69, hayır. 3 (Temmuz 1994), s. 619 – 664.
  • Fabbro, Eduardo. "Erken Salian Frankları arasında Cermen Paganizmi." Cermen Mitolojisi ve Folklor Dergisi . Cilt 1, Sayı 4, Ağustos 2006.
  • Murray, Archibald Callander ve Goffart, Walter A. Roma'nın Düşüşünden Sonra: Erken Ortaçağ Tarihinin Anlatıcıları ve Kaynakları . Toronto: Toronto Üniversitesi Yayınları, 1998.
  • Nelson, Janet L. "Kraliyet Azizleri ve Erken Ortaçağ Krallığı." Kilise Tarihinde Çalışmalar, 10 (1973), s. 39 – 44. Erken Ortaçağ Avrupa'sında Politika ve Ritüel'de yeniden basılmıştır. Janet L. Nelson, ed. Londra: Hambledon Press, 1986. s. 69 – 74. 0-907628-59-1ISBN 0-907628-59-1 .
  • Perry, Walter Copland . Tarihte İlk Görünüşlerinden Kral Pepin'in Ölümüne Kadar Franklar 30 Eylül 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. . Longman, Kahverengi, Yeşil: 1857.
  • Prummel, W. ve van der Sanden, WAB "Runderhoorns uit de Drentse venen." Nieuwe Drentse Volksalmanak, 112. 1995. s. 84 – 131.
  • Prummel, W. ve van der Sanden, WAB . "Een oeroshoren uit het Drostendiep bij Dalen." Nieuwe Drentse Volksalmanak, 119. 2002. s. 217 – 221.
  • Raemaker'lar, Daan. De Spiegel van Swifterbant . Groningen: 2006.
  • Schutz Herbert . Karolenj Öncesi Orta Avrupa'da Germen Krallıkları, 400 – 750 . American University Studies, Seri IX: Tarih, Cilt. 196. New York: Peter Lang, 2000.
  • Tessier, Georges. Le Baptême de Clovis . Paris: Gallimard, 1964.
  • Wallace-Hadrill, JM Uzun Saçlı Krallar . Londra: Butler ve Tanner Ltd, 1962.
  • Wood, Ian. Merovingian Kingdoms, MS 450-751. 1994.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gezegen</span> bir yıldız veya yıldız kalıntısının yörüngesinde dolanan gök cismi

Gezegen; genellikle bir yıldız, yıldız kalıntısı ya da kahverengi cücenin yörüngesinde bulunan, yuvarlak hâle gelmiş bir astronomik cisimdir. Uluslararası Astronomi Birliğinin (IAU) tanımına göre Güneş Sistemi'nde sekiz gezegen bulunur. Bunlar, karasal gezegenler Merkür, Venüs, Dünya ve Mars; dev gezegenler Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür. Gezegen oluşumu için bilimsel açıdan mevcut en iyi teori, bir bulutsunun kendi içine çökmesi sonucu bir yıldızlararası bulut meydana getirdiğini ve yıldızlararası bulutun da bir önyıldız ve bunun yörüngesinde dönen bir öngezegen diski oluşturduğunu öne süren bulutsu hipotezidir. Gezegenler bu disk içinde, kütleçekiminin etkisiyle maddelerin kademeli olarak birikmesi sonucu, yığılma (akresyon) olarak adlandırılan süreçte büyürler.

<span class="mw-page-title-main">Bizans İmparatorluğu</span> Geç Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca Roma İmparatorluğunun devamı şeklinde var olmuş devlet (395–1453)

Doğu Roma İmparatorluğu veya Bizans İmparatorluğu ya da kısaca Bizans, Geç Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca Roma İmparatorluğu'nun devamı şeklinde var olan ve başkenti Konstantinopolis olan ülke. 5. yüzyılda Batı Roma İmparatorluğu'nun dağılışı ve çöküşü sürecinden sonra ayakta kalan imparatorluk, 1453'te Osmanlı'ya yenik düşünceye kadar yaklaşık bin yıl boyunca var olmaya devam etmiştir. Var olduğu sürenin başı ve ortalarını kapsayan çoğunda, Avrupa'da ekonomik, kültürel ve askerî bakımdan en güçlü ülkeydi. "Bizans İmparatorluğu" ve "Doğu Roma İmparatorluğu" terimleri ülkenin yıkılışından sonraki tarihçiler tarafından yaratılmış olup imparatorluk vatandaşları kendi ülkelerine Roma İmparatorluğu, veya Romania ; kendilerineyse "Romalılar" demekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Aslan</span> Afrika ve Asyaya özgü büyük bir kedi

Aslan veya arslan, Panthera cinsindeki büyük kedilerden biridir ve kedigiller (Felidae) ailesinin bir üyesidir. 184-208 cm (72-82 in) kafa-gövde uzunluğuna sahip yetişkin erkek bireyler, 160-184 cm (63-72 in) uzunluğundaki dişilerden daha büyüktür. Pride adı verilen gruplar oluşturan sosyal bir türdür. Bir aslan grubu, birkaç yetişkin erkekten, ilgili dişilerden ve yavrulardan oluşur. Dişi aslan grupları genellikle birlikte avlanır ve çoğunlukla büyük toynaklıları hedef alır. Aslan bir süper avcı ve kilittaşı avcısıdır. Her ne kadar bazı aslanların fırsatlar ortaya çıktığında insanları avladıkları bilinse de, tipik olarak bunu yapmazlar.

<span class="mw-page-title-main">Kaplan</span> Asyaya özgü büyük kedi

Kaplan, kedigiller (Felidae) familyasından etçil bir memeli hayvan türü ve büyük kediler ailesinin dört üyesinden biridir. Panthera cinsinin en büyük kedisidir. Turuncu-kahverengi renge sahip kürkünün üzerindeki, koyu dikey çizgileri ile kolayca tanınabilir. Genellikle geyik ve yaban domuzu gibi toynaklıları avlayan bir süper avcıdır. Bölgeseldir ve genellikle yalnız ama sosyal bir avcıdır, yavruların yetiştirilmesi ve avlanmayı öğrenebilmesi için geniş bitişik yaşam alanlarına ihtiyaç duyarlar. Kaplan yavruları, bağımsız bir birey olmadan ve kendi yaşam alanlarını kurmak için ayrılmadan önce, anneleriyle yaklaşık iki yıl kalırlar.

<span class="mw-page-title-main">İskitler</span> Avrasya bozkırlarında yaşamış tarihî Halk

İskitler veya yayıldıkları doğu bölgelerindeki isimleri ile Sakalar, MÖ 8. yüzyıl ile MS 3. yüzyıl arasında Avrupa'nın doğusu ile Orta Asya'da, Tanrı Dağları ve Fergana Vadisi'ni de içine alan bölgelerde yaşamış, Tuva ve (Altay-Sayan) kökenli, Doğu Avrasya-Batı Avrasya kültür ve genetik bileşenlerini içerdiği varsayılan heterojen göçebe halktır. İskitler için tarih boyunca Grek kaynaklarında Skuthēs (Σκύθης), Asur kaynaklarında Aşguzai, Fars kaynaklarında Sakā ve Çin kaynaklarında Sai tabirleri kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Çağ</span> 5. yüzyıl – 15. yüzyıl arasını kapsayan tarihî dönem

Orta Çağ, tarihçiler tarafından 5. yüzyılın sonlarından 15. yüzyılın sonlarına kadar sürdüğü söylenen tarihî dönemi ifade eden kavramdır. Orta Çağ dönemine verilen bir diğer isim olan "Klasik Sonrası Dönem" terimi, "Klasik Antik Çağ" döneminin adından türetilmiş olsa da, daha geniş bir coğrafi tanıma sahiptir. Orta Çağ, tarihçiler tarafından ihtilaflar olmasıyla birlikte, genel olarak MS 500–1500 aralığındaki dönemi kapsamaktadır ve Antik Çağ ile modern zamanlar arasında ayrı bir dönem olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tengricilik</span> Türk ve Moğol halkları tarafından inanılan çok tanrılı ve daha sonra tek tanrılı din

Tengricilik veya Tengrizm, Avrasya stepleri'nde ortaya çıkan, şamanizm ve animizme dayanan dinî bir inançtır. Türk ve Moğol toplumlarının inandığı dinlerden biridir. Tengri'ye tapınmanın yanında Animizm ve Totemlik bu inancın ana kısımlarını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Antisemitizm</span> Yahudi ulusuna, kültürüne ve dinine karşı duyulan düşmanlık, önyargı veya ayrımcılık

Antisemitizm (anti-semitizm), Yahudi milletine karşı duyulan düşmanlık, nefret, ön yargı veya ayrımcılıktır. Bu tür pozisyonlara sahip bir kişiye antisemit denir. Antisemitizm bir ırkçılık olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Trajan</span> 13. Roma İmparatoru

Marcus Ulpius Nerva Traianus, yaygın adıyla Trajan, Roma İmparatorluğu'nun Beş İyi İmparatorundan ikincisidir. Tahta çıktığı MS 98 yılından öldüğü 117 yılına kadar Roma İmparatorluğu’na altın çağını yaşatmıştır. Mütevazı ve filantropik kişiliği sayesinde hem halk hem de ordu tarafından sevilmiştir. Ortaya koyduğu politikalar ve savaşçı kişiliği sayesinde Roma İmparatorluğu'nu tarihinin gördüğü en geniş topraklarına ulaştırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Iðunn</span>

İskandinav mitolojisinde Iðunn, elma ve gençlikle ilişkilendirilen bir tanrıçadır. Bu elmalar İskandinav tanrılarına sonsuz gençlik ve güzellik sağlamaktadır. Iðunn, 13. yüzyılda daha önceki geleneksel kaynaklardan derlenen Şiirsel Edda'da ve 13. yüzyılda Snorri Sturluson tarafından yazılan Nesir Edda'da tasdik edilmiştir. Her iki kaynakta da, skaldik şiir tanrısı Bragi'nin karısı ve ayrıca Şiirsel Edda'da elmaların bekçisi ve ebedi gençliğin bahanesi olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Roma İmparatorluğu</span> Avrupada 962-1806 yılları arasında hüküm sürmüş bir devletçikler bütünü

Kutsal Roma Germen İmparatorluğu, 962-1806 yılları arasında 844 yıl boyunca Orta Avrupa'da hüküm sürmüş bir monarşi. Alman Krallığı temelinde olsa da, aslında bir devletçikler bütünüdür. Daha doğrusu imparatorluk toprakları tek bir hanedanın malı değildi. Ülke toprakları birçok federal hanedanlık tarafından yönetiliyordu. Kutsal Roma İmparatorluğu'nu oluşturan bu hanedanlıklar şunlardı:

<span class="mw-page-title-main">Hollanda tarihi</span> hollanda tarihi

Hollanda tarihi bugünkü Hollanda Krallığı topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Dinler tarihi</span> Dinlerin tarihsel gelişimleri

Dinler tarihi, dinleri benzer ve farklı yönleri ile karşılaştırmalı olarak inceleyen bir bilim dalıdır. Bu bilim dalının temelinde karşılaştırma, tarih ve din olmak üzere üç olgu bulunmaktadır. Bunlardan karşılaştırma kelimesi bu bilim dalının genel metodunu belirtir. Tarih kelimesi bu bilimin bir tarih bilimi olduğunu, din ise bu bilimin konusunun din olduğunu ifade eder. İnsan hayatında özel bir yere sahip olan dinleri konu edinen tarih branşına da ''karşılaştırmalı dinler tarihi'' veya sadece ''dinler tarihi'' denir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed</span> İslamın kurucu peygamberi (570–632)

Muhammed, dünyanın en kalabalık ikinci dini olan İslam'ın kurucusu ve merkezî figürü olan dinî, askerî ve siyasi Arap liderdir. Arap Yarımadası'nın tamamını ele geçirerek Müslüman hâkimiyetini tek bir yönetim altında birleştirmiş ve böylece İslam'ın kutsal kitabı Kur'an'ın yanı sıra, öğretileri ile uygulamalarını güvence altına alarak İslami dinî inancın temelini oluşturmuştur. Müslümanlar tarafından Âdem, İbrahim, Musa, İsa ve diğer peygamberlerin daha sonradan tahrif edilmiş tek tanrılı dinlerini onaran ve tamamlayan kişi ve Allah'ın insanlara gönderdiği son peygamber olduğuna inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya</span> Orta Avrupada bir ülke

Almanya, resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti (Almanca:

<span class="mw-page-title-main">Bizans ikonoklazmı</span> Bizans İmparatorluğunda ikonaların tahrip edildiği ve ikonalarla ilişkili her türlü dinî pratiğin yasaklandığı dönem

Bizans ikonoklazmı, Bizans İmparatorluğu'nda ikonaların tahrip edildiği ve ikonalarla ilişkili her türlü dinî pratiğin yasaklandığı dönemdir. Grekçe bir terim olan ikonoklazm, "tasvir kırıcılık" anlamına gelmekle beraber kültürel değer taşıyan çeşitli maddi ögelerin siyasi ya da dinî sebeplerle bilinçli olarak imha edilmesini tanımlamaktadır. Bu düşünceye sahip olan insanlara ikonoklast, karşıtlarına ise ikonolatrai denmekteydi. İki farklı dönem hâlinde cereyan eden Bizans ikonoklazmının ilk devresi III. Leon'un 726 yılında Halki Kapısı üzerinde bulunan İsa heykelini indirmesi ile başlayıp 787'de İkinci İznik Konsili'nin ikonoklazmı lanetlemesi ile son bulurken ikinci devre ise 814'te V. Leon tarafından yine Halki İsası'nın yerinden indirilmesi ile başlayarak 843'te yine bir konsilin ikonoklazm karşıtı kararları ile sonlanmıştır.

Burgundlar, Roma İmparatorluğu zamanında Germanya'da yaşayan büyük bir Doğu Cermen kavmi. Burgundlar ilk olarak 291'de Trier'de imparator Maximian'a verilen 11. methiyede Alamannilerle birlikte anılır ve 248 ile 291 yılları arasında gerçekleşmiş olabilecek olaylara atıfta bulunurlar ve görünüşe göre yüzyıllar boyunca komşu olarak da kalmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Sağlık tanrıları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bir sağlık tanrısı, mitolojide veya dinde sağlık, şifa ve esenlikle ilişkili bir tanrı veya tanrıçadır. Ayrıca doğum veya ana tanrıçalarla ilgili de olabilirler. Çok tanrılı dinlerin ortak bir özelliğidir.

Roma Galyası, MÖ 1. yüzyıldan MS 5. yüzyıla kadar Roma yönetimi altında bulunan Galya'yı ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Tarihî İsa</span> Tarihsel bir kişilik olarak İsa

Tarihî İsa, Kristolojik tanımların ve İsa'nın diğer Hristiyan anlatımlarının aksine, İsa'nın yaşamının ve öğretilerinin eleştirel tarihsel yöntemlerle yeniden inşasıdır. Ayrıca İsa'nın yaşadığı tarihsel ve kültürel bağlamları da göz önünde bulundurur. Tarihî İsa veya Nasıralı İsa, MÖ 4-7 arasında, muhtemelen Nasıra'da doğmuş; MS 30-31'de Kudüs'te yaşamış bir Yahudi gezgin vaizdi. 28 yılından itibaren Celile ve Yahudiye'de halka vaaz vermeye başladı. Aradan geçen iki ila üç yıl sonra, Roma valisi Pontius Pilatus'un emriyle Roma askerleri tarafından çarmıha gerildi. Yeni Ahit, Hristiyanlık inancının ilk belgesi olarak, İsa hakkında yapılan tarihi araştırmaların en önemli kaynağıdır. İsa, havarilerini topladı ve Yahudilere Tanrı’nın Krallığı’nda krallığını ilan etti, bu nedenle halkını tövbe etmeye çağırdı. Havarileri, ölümünden sonra onu İsa Mesih, Mesih ve Tanrı'nın Oğlu olarak ilan ettiler. Bu olayın sonrasında, yeni bir dünya dini olan Hristiyanlık doğdu. İsa, Hristiyanlığın dışında da önemli hale geldi.