İçeriğe atla

Frank Morris

Frank Morris
DoğumFrank Lee Morris
1 Eylül 1926(1926-09-01)
Washington, Amerika Birleşik Devletleri
ÖlümBilinmiyor
MahkûmiyetUyuşturucu, silahlı soygun
CezaÖmür boyu hapis
Mahkûmiyet durumuKaçak, kayıp
Kaçış1962

Frank Lee Morris (1 Eylül 1926-11 Haziran 1962 veya daha sonra) Amerika'nın en iyi korunan ve en azılı suçlularının bulunduğu Alcatraz'da yatmış ve kimsenin kaçamadığı Alcatraz'dan kaçmayı başarabilmiş bir mahkûmdur. Öldüğü gün hakkında bir bilgi yoktur, kaçarken boğulduğuna inanılıyor. Fakat boğulduğuna dair hiçbir delil yoktur.[1]

Alcatraz

San Francisco Körfezi'nde sahile 2,4 km uzaklıkta 9 hektar alana yayılmış olan Alcatraz Adası, ABD'nin en ünlü hapishanelerinden biri olma özelliğini taşıdı.

Önceleri İspanyol'ların yönetiminde olan ada, "La Isla de los Alcatraces" (Pelikanlar Adası) adını taşımaktaydı. 1848 yılında ABD yönetimine geçen ada, bir süre San Francisco'nun savunması için askeri amaçlarla kullanıldı. 1868 yılında yapılan, yerli isyancıların önderlerinin tutulduğu hapishane, Alcatraz adasının gelecekteki rolünü de belirleyecekti. Ek binalarla giderek büyüyen cezaevi,1 Ocak 1934 tarihinde federal hapishaneye dönüştürüldü. Disiplinin sıkı tutulması amacıyla yeni hükümlü alınmayıp, diğer cezaevlerinden tehlikeli hükümlüler buraya nakledildi. 1934 Haziran'ında çeşitli yerlerden 196 tutuklu ve hükümlü bu kaçılması çok zor olan adaya taşındı.

Alcatraz Adası, birçok ünlü suçluyu "ağırlamıştır". Bunlardan bazıları; Al Capone, Doc Barker, "makineli tüfek" George Kelly, "kuş adam" ya da Alkatraz Kuşçusu olarak bilinen Robert Franklin Stroud, Bonnie ve Clyde ikilisinin şoförü Floyd Hamilton ve Alvin Karpis gibi isimlerdi.

Hükümlülerin sayılarla isimlendirildiği Alcatraz'da çok basit temel gereksinimler dışında hiçbir ayrıcalık yoktu. Cezaevi kitaplığından yararlanmak için bile en az beş yıl sorun çıkarmayan bir mahkûm olma şartı aranıyor, aşırı akıntıyla çevrili adadan kaçışın çok zor olduğu hapishane koşulları, esir kamplarına benziyordu. Sığınma yeri, yemek, kıyafet ve sağlık yardımının dışında hiçbir şey verilmiyordu. Çoğu mahkûm, günün 23 saatini hücresinde geçiriyordu. Ancak fırsat gelirse, dışarıya -temizlikçi olarak- bir saat kadar çıkabiliyorlardı. Ana binada kapılar ve pencereler, demir parmaklıklarla kapalıydı. Burada ve gözetleme kulesinde silahlı görevliler vardı. Adanın etrafı ise soğuk körfez suları ve bolca köpekbalığı ile çevriliydi.[2]

Morris'in kaçacakları gece kendisinin yerine koymak için hazırladığı manken.

Alcatraz'a gelişi ve kaçış planı

Frank Morris Alcatraz'a geldiği ilk anda her mahkûm gibi buradan kurtulmanın yollarını aramaya başladı. Gardiyanlar onun çok zeki birisi olduğunu fakat ailesindeki karışık durumdan dolayı daha küçükken kötü işlere bulaştığını belirtirler.[3] Frank Morris, John Anglin, Clarence Anglin daha önceden başka bir hapiste tanışmışlardı. Alcatraz'da güvenlik en üst seviyedeydi, tüm mahkûmlar tek kişilik hücrelerde kalıyordu. Gardiyanlar değişmeli olarak gün boyunca nöbet tutuyordu.[4]

Aslında Frank Morris, John Anglin, Clarence Anglin'in yanı sıra kaçış planının içinde Allen West'de vardı.[5] Fakat Allen West, çok yavaş hareket etmesinden dolayı diğerlerinin arkasında kalınca Alcatraz'dan kaçamadı.[5] Frank Morris grubun lideri konumundaydı, kaçış planı tamamen kendisine aittir. Morris, uzunca gözlemler yaptıktan sonra Alcatraz'ın duvarlarının eskidiğini ve denizinde duvarlara vurmasıyla duvarların aşındığını fark etti. Bir alet ile duvarı kazıyan Morris böylece kaçışın ilk adımını attı.[6]

Frank Morris ve ekibi hücre duvarını delip, yerine dergilerden yaptıkları bu maketi yerleştirerek hücreden dışarı çıktılar. Böylece gardiyanlar duvarın delik olduğunu asla fark etmedi.

Söylenenlere göre Morris ve ekibine kaçmaları için Alcatraz'da bulunan hemen hemen herkes yardım etti.[7] Morris Alcatraz'da çeşitli görevlerde bulunan mahkûmların yanına giderek onlardan yardım aldı, örneğin hazırladıkları mankenler için berber olarak çalışan bir Alcatraz mahkûmunda yardım aldıkları bilinir.[5]

Öte yandan kitap ve dergi dağıtan mahkûmunda manken için Morris ve ekibine fazladan kitap ve dergi verdiği bilinir. Morris ve ekibi hücreden çıkmanın yolunu bulmuştu, hücrelerindeki duvarı deldikten sonra hücre duvarının içinden yukarıya tırmanıp, çatıya ulaşmaktı. Fakat en önemli nokta burasıydı, çünkü çatıya ulaşınca karşılarında soğuk ve sert dalgaları ile San Francisco Körfezi bulunuyordu.[8]

Alcatraz karaya 2,4 km uzaklıktaydı. Yüzerek karşıya geçmeleri imkânsızdı, çünkü yola gece çıkmak zorundaydılar gardiyanlar gün boyu nöbet tutuyor, ayrıca belirli aralıklarla sayım yapıyorlardı. Morris ve ekibi karşıya geçmek için içinde bulundukları şartlarda çok zor olan bir fikir ürettiler. Morris ve ekibi karşıya geçmek için bir bot yapacaklardı. Bunu yapmak biraz zaman aldı, Morris ve ekibi yağmurluklardan bir bot yaptılar ve yaklaşık 50 adet yağmurluk kullandılar. Morris ve ekibi gecede kendileri yerlerine yerleştirmek için kusursuz birer manken yaptılar, bu mankenleri yataklarına yerleştirdiler ve açtıkları delikten yukarıya tırmandılar. Orada bulunan demirlikleri keserek çatıya ulaştılar. Ardından San Francisco Körfezi'ne açılıp bir daha asla geri dönmediler.[8]

Popüler kültürdeki yeri

1979 yılında yayınlanan Alcatraz'dan Kaçış isimli filmde Frank Morris'i Clint Eastwood canlandırdı.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2015. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2015. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2015. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2015. 
  5. ^ a b c "Arşivlenmiş kopya". 2 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2015. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2015. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2015. 
  8. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 3 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">San Francisco</span> Kaliforniya eyaletinde bölge

San Francisco, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinin kuzeyindeki San Francisco Körfezi Bölgesi'nin en önemli kültürel, ticari ve finansal merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Cezaevi</span> hükümlülerin içinde tutuldukları yapı

Cezaevi ya da hapishane, hüküm giymiş kişilerin cezalarını çekmesi için hapsedildikleri yerler. Türkçede zindan ve mahpushane sözcükleri de zaman zaman -özellikle eski metinlerde- aynı anlamda kullanılır. Tutukluların, hükümlülerden ayrı olarak tutulduğu yere ise tutukevi denir.

<span class="mw-page-title-main">Ulucanlar Cezaevi Müzesi</span> Müze olarak yeniden düzenlenmiş eski bir cezaevi

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi veya Ulucanlar Cezaevi, 1925 ve 2006 yılları arasında Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulucanlar semtinde faaliyet göstermiş olan bir cezaevidir. Türk siyasi ve edebî hayatında da önemli bir yere sahip olan Ulucanlar Cezaevi'nin restore edilerek müze ve kültür sanat merkezine dönüştürülmesi projesi Altındağ Belediyesine verildi. 2009 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları 2010 yılında tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">Hapisten kaçış</span>

Hapisten kaçış bir mahkûmun hapisten resmi olmayan bir şekilde ya da yasadışı yollarla ayrılmasıdır. Hapisten kaçışlar neredeyse her zaman mahkûmun yakalanması ve geri gönderilmesiyle sonuçlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fox River Eyalet Hapishanesi</span> Prison Break dizisinde bulunan kurgusal bir hapishane

Fox River Eyalet Hapishanesi Prison Break dizisinde kurgusal olarak kullanılan ve Joliet, Illinois'de bulunan maksimum güvenlikli bir hapishanedir. Bu hapishanenin esas ismi Joliet Hapishanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Go (Prison Break bölümü)</span>

Go, Prison Break dizisinin yirmibirinci bölümüdür. Matt Olmstead senaryosunu, Dean White ise yönetmenliğini üstlenmiştir. Bölüm ilk kez 8 Mayıs 2005'te Amerika'da yayınlanmıştır. Türkiye'de ilk olarak 2 Eylül 2006 tarihinde CNBC-e kanalında gösterilmiştir.

<i>Esaretin Bedeli</i> 1994 yapımı Amerikan dram filmi

Esaretin Bedeli, Frank Darabont'un senaryosunu yazdığı ve yönettiği, başrollerinde Tim Robbins ve Morgan Freeman'ın yer aldığı 1994 yapımı Amerikan dram filmidir.

Türkiye'de iki çeşit cezaevi bulunmaktadır: tutuklu ve hükümlü cezaevi. Ancak birçok cezaevinde tutuklu ve hükümlüler bir arada barındırılmaktadır. Bu cezaevleri genel olarak üç tipte bulunur: açık, yarı-açık ve kapalı cezaevleri. Günümüzde yarı açık cezaevi uygulamasına son verilmiştir. Kapalı cezaevleri ile yüksek güvenlikli cezaevleri arasında fark bulunur. Yüksek güvenlikli F tipi kapalı cezaevleri, tüm tretman programlarının uygulanabilmesi için uygun mekânlara sahip, mevzuatı gereğince sadece tehlikeli hükümlü ve tutuklu statüsündeki kişilerin barındırılabileceği, fizikî yapısı, elektrik ve elektronik güvenlik sistemleri ile yönetim planı bakımından güvenliği tehdit eden unsurları en aza indirilmiş içten ve dıştan koruma görevlileri ile firara karşı engelleri bulunan ve oda sistemine göre inşa edilmiş ceza infaz kurumlarıdır. Kurum özelliği ve güvenliği nedeniyle, proje aşamasında 24 saat kesintisiz ısınma, aydınlanma ve su verebilecek kapasitede kalorifer (fuel-oil), elektrik, jeneratör ve asıl su tesisatı ile donatılmıştır. Zemin tünel kazma girişimini engelleyici, yeterli miktarda hasır demirli betonla sağlamlaştırılmıştır. Kanalizasyon boruları firarı engelleyecek ebatlarda döşenmiş, rögarlar ile kontrol imkânı sağlanmış, çevreyi koruma amacı güdülerek arıtma tesisleri kurulmuştur. Bazı cezaevlerinde kadınlar ve çocuklar için ayrı bloklar bulunurken bazı cezaevleri yalnız kadınlar ve çocuklar içindir. Ayrıca geçmişte ıslahevi olarak adlandırılan çocuk eğitimevleri de günümüz ceza infaz kurumları içerisinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alcatraz Adası</span> 1861-1963 yılları arasında cezaevi olarak kullanılan ada

Alcatraz Adası, 1861-1963 yılları arasında cezaevi olarak kullanılmış bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">San Francisco Körfez Bölgesi</span>

Bilinen adıyla Körfez Bölgesi olarak bilinen San Francisco Körfez Bölgesi, Kaliforniya'nın San Francisco Körfezi'ni çevreleyen ve içeren bir bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Diyarbakır Cezaevi</span> Diyarbakırda yer alan bir cezaevi

Diyarbakır Cezaevi ya da Diyarbakır Askerî Cezaevi, Diyarbakır'da kurulan bir cezaevidir. 1972'de yapımına başlandı, 4 Temmuz 1980'de açıldı. 12 Eylül Darbesi'den sonra askerî yönetime devredilerek Sıkıyönetim Askerî Cezaevi olarak kullanıldı. Yaşandığı iddia edilen işkenceler ile ön plana çıktı. The Times gazetesine göre "dünyanın en kötü şöhretli 10 cezaevi" arasında yer almaktadır. 1981 ve 1984 yılları arasında cezaevinde 30 kadar kişi öldü. 9 Mayıs 1988 tarihinde Adalet Bakanlığına devredildi. Cezaevi hakkında belgeseller çekildi ve kitaplar yazıldı. Günümüzde ise müze olması planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">San Francisco Uluslararası Havalimanı</span> California-San Francisco havalimanı

San Francisco Uluslararası Havalimanı, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletindeki San Francisco şehrindedir.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Cezaevi</span> İstanbulda bir cezaevi

Marmara Cezaevi veya eski adıyla Silivri Cezaevi, İstanbul'un Silivri ilçesinde yer alan ve yapımı 2008 yılında tamamlanan cezaevidir. 8 adet L tipi kapalı ceza infaz kurumundan oluşan "Marmara Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü", Türkiye'nin en modern ve yüksek teknolojili, Avrupa'nın en büyük cezaevidir.

Bakırköy Kadın Tutukevi İstanbul'un Zuhuratbaba, Bakırköy'de yer alan ve sadece kadın ve kız çocuk hükümlülerinin kaldığı cezaevidir.

<i>Alcatrazdan Kaçış</i> 1979 ABD yapımı hapishane filmi

Alcatraz'dan Kaçış, Don Siegel'in yönetmenliğini yaptığı ve Clint Eastwood'un başrolde yer aldığı 1979 ABD yapımı hapishane filmi. Film gerçek olaylara dayanmaktadır ve Alcatraz Adası üzerinde bulunan maksimum güvenlikli hapishaneden muhtemelen tek başarılı kaçış denemesini dramatize etmektedir. Film, Coogan's Bluff (1968), Two Mules for Sister Sara (1970), The Beguiled (1971) ve Dirty Harry (1971) filmlerinin ardından, Siegel ve Eastwood arasındaki 5. ve son ortak çalışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Clarence Anglin</span> Amerikalı firari mahkum

Clarence Anglin Amerika'nın en iyi korunan ve en azılı suçlularının bulunduğu Alcatraz'da yatmış ve kimsenin kaçamadığı Alcatraz'dan Frank Morris ve kardeşi John Anglin ile birlikte kaçmayı başarmış bir mahkûmdur. Ölüm tarihi tam olarak bilinmez, 11 haziran 1962 gecesi kaçarken boğulduğu düşünülmektedir. Fakat boğulduğuna dair hiçbir kanıt bulunamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">John William Anglin</span> Amerikalı firari mahkum

John William Anglin, Amerika'nın en iyi korunan ve en azılı suçlularının bulunduğu Alcatraz'da yatmış ve kimsenin kaçamadığı Alcatraz'dan Frank Morris ve kardeşi Clarence Anglin ile birlikte kaçmayı başarmıştır. Ölüm tarihi konusunda net bir bilgi yoktur, kaçarken boğulduğu düşünülmektedir. Fakat boğulduğuna dair hiçbir delil yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Allen West</span>

Allen Clayton West Amerika'nın en iyi korunan hapishanelerinden biri olan Alcatraz'da yatmış bir mahkûmdur.

Canan Tolon, Türk,ressam, enstalasyon sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">1974 Huntsville Kuşatması</span> Teksas Ceza İnfaz Kurumu’nda gerçekleşen kuşatma

1974 Huntsville kuşatması, 24 Temmuz - 3 Ağustos 1974 tarihleri arasında Teksas'ın Huntsville kentindeki Teksas Ceza İnfaz Kurumunun Huntsville Duvarları Birimi'nde meydana gelen on bir gün süren ayaklanmadır.