İçeriğe atla

Frank Lloyd Wright

Frank Lloyd Wright
Frank Lloyd Wright (1954)
Genel bilgiler
Doğum8 Haziran 1867(1867-06-08)
Wisconsin, ABD
Ölüm9 Nisan 1959 (91 yaşında)
Phoenix, ABD
EtkiledikleriKengo Kuma[1]
İmzası

Frank Lloyd Wright (d. 8 Haziran 1867, Wisconsin - ö. 9 Nisan 1959, Phoenix, Arizona), Amerikalı mimar, yazar, eğitimci.

Modern mimarlık tarihinin en önemli kişiliklerinden birisidir. Son derece basit ve yalın iç mekanlara, düzenli ve geometrik cephelere sahip tasarımlar gerçekleştiren Wright, doğa ile yapının kendiliğinden bir uyum içinde olması gerektiğini savunan Organik mimarinin ilkelerini ortaya koymuştur.

Frank Llyod Wright'in bilinen 1.141 tasarımının 532'si inşa edildi.[2] Yapıtları, biçimsel yeniliklerinden ötürü büyük ilgi uyandırdı. Çok geniş bir düş gücü ile tasarladığı yapılardan biri olan Şelale Evi, ülkenin en ünlü konutlarındandır; özellikle New-York Guggenheim Müzesi (1956-1959) gibi sarmal yapılar, günümüzde de özgünlüğünü korur.[3] Her zaman bütüncüllük peşinde olan Wright, mobilyadan aydınlatma donanımına, masa örtüsünden yerdeki halılara kadar iç mekân tasarımı sürecinin hemen her aşamasında yetkin olmaya çalışmıştır.

Yaşamı

1867'de Richland Center, Wisconsin'de dünyaya geldi. Rahip ve müzik öğretmeni William Russell Cary Wright ile öğretmen Anna Lloyd Wright çiftinin üç çocuğundan en büyüğüdür.[4] Doğduğunda ailesi ona “Frank Lincoln” adını verdi.[5] Babası rahip olarak değişik yerlerde görev yaptığından çocukluğu Rhode Island, Iowa ve Massachusetts'te babasının görev yaptığı yerlerde geçti.[6] Aile, 1878'de Madison, Wisconsin'e yerleşti. Frank, Madison Lisesi'ne devam etti.[5] 1885'te anne ve babası boşanınca “Frank Lincoln” olan adını “Frank Lloyd” olarak değiştirdi.[5] Ailesinin geçim sıkıntısının artması üzerine lise eğitimini yarıda bırakarak[5] Wisconsin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı tasarımcı ve mühendis Allan Conover'in yanında yarı zamanlı çalışmaya başladı ve bir yandan da aynı fakültede özel öğrenci olarak teknik resim ve matematik dersleri aldı.[6]

Gençlik yılları

Evi ve Stüdyosu (1889-1909

1887'de evden ayrılıp teknik ressam olarak çalışmak üzere Chicago'ya gitti. Ünlü mimar Joseph Lyman Silsbee'nin yanında birkaç ay çalıştı ve konut mimarlığı ile ilgili bilgiler öğrendi.[7] Ardından Adler-Sullivan bürosunda yardımcı mimar olarak işe girdi. Şikago Okulu'nun en ünlü mimarı Louis Sullivan’a bağlı çalışıyordu. Sullivan onun üzerinde büyük etki bıraktı. Mimarinin bir sanat olduğu kadar sosyal bir protesto olduğu düşüncesini aşılayan ve bir binanın biçiminin onun temel işlevine göre ifade edilmesi gerektiğini öğreten Sullivan oldu.[8] Bu sırada tanıştığı Catherine Lee Tobin ile 1889’da evlendi. Şikago’nun banliyösü olan Oak Park’ta kendi evlerini tasarladı. Çiftin altı çocuğu (Loyd, John, Catherine, David, Frances ve Llewellyn) bu evde dünyaya gelmiştir.[4]

Winslow Evi Ön cephesi

Wright, Adler-Sullivan’ın bürosunda 1893'e kadar çalışarak Planlama ve Tasarım bölümü yöneticiliğine geldi.[9] Adler ve Sullivan müstakil evler yapmayı istemiyor, bu tasarımlarla Frank Lloyd Wright’ın ilgilenmesini istiyorlardı. Ev tasarlamadaki başarısı ile öne çıkan Wright, dışarıya da iş yaptığının anlaşılması üzerine[10] 1893’te Adler-Sullivan’daki işinden ayrılıp Oak Park’ta kendi ofisini kurdu. Sullivan ile dargın ayrılmış ve yıllar boyu konuşmamış olsa da hayatı boyunca kendisini saygıyla anmıştır.[4][8]

Wright’ın kendi atölyesinde 1893-1894’te tasarladığı Winslow Evi çok beğenildi. Winslow Evi’nin başarısı nedeniyle akademik çalışma yapmak üzere altı yıllığına tüm masrafları karşılanarak Paris’e ve Roma’ya gitmek için teklif aldı ama kabul etmedi. Bunun nedenini Eski Yunan ve Roma’ya dönmenin “bugün”ün ve “doğru”nun tam zıddı olduğunu, modernin “buranın” ve "şimdi”nin sorusu olduğunu söyleyerek açıklamıştır.[7]

Prairie Evleri

Robie Evi

Bu yıllarda Amerikan mimarisi üzerine düşünmeye başlayan mimar, Winslow Evi'nden sonra tam yedi yıl boyunca fikirler oluşturdu.[7] 1901 yılında 'Ladies Home Journal' adlı yayında Prairie Evleri adlı projesini tanıttı. 1901 -1911 arasında inşa ettiği küçük ve konforlu evleri Prairie Evleri serisi olarak anılmaktadır. Geniş saçakları, yayvan ve yatık hatları, düz yüzeyleri, teras ve gizli bahçeleri olan bu evler yeni bir mimari dilinin doğmasına neden olmuştur.[7] Prairie tarzındaki ilk ev, 1902'de Illinois Highland Park'ta inşa ettiği Willits Evi; serinin baş yapıtı ise 1909'da Şikago'da inşa ettiği Robie Evi oldu.[11] Bu evleri yaparken Wright'in arzusu sadece bir ev inşa etmek değil, bütün bir çevreyi hatta evin içinin detaylarını oluşturmaktı. Evle birlikte mobilyalarını, aksesuarlarını, kumaşları, halıları da tasarlamaktaydı.[11]

Larkin Yönetim Binası

Frank Lloyd Wrigth Tasarımı ofis sandalyesi, 1904-06

Meslek yaşamının ilk yıllarında daha çok ev tasarımına odaklanan Wright'ın bu dönemde gerçekleştirdiği ev-dışı yapılar arasında en önemlisi, New York'ta 1904'te Larkin Sabun Fabrikası için tasarladığı yönetim binası oldu.

Taylorist Açık Plan ofis tipinin ilk örneği kabul edilen bu binada Wright özel ofis mobilyalarının, duvarları kaplayan gömme dolapların tasarlanmasına kadar her türlü detayla ilgilendi.[12]

Avrupa turu

1909 yılına kadar 130'a yakın bina yapan Wright'in başarısı ve ünü iyice yayılmıştı. 1909'da içinde ev çizimlerinin yer aldığı Wasmuth albümlerini hazırlamak üzere Almanya'ya gitti.[7] Bir süredir aşk ilişkisi içinde olduğu Mamah Cheney da kendisine katıldı. Eşlerini ve çocuklarını bırakarak bir süre İtalya'da yaşayan ikili, birlikte Avrupa'da sergilere katıldı. Bu gezi ve Wasmuth albümleri Wright'in çalışmalarının Avrupalı mimarlarca tanınmasını sağladı. Çift, bir yıl sonra dönüp Wisconsin'de birlikte yaşamaya başladı.

1914 Yangınından sonra Taliesin

Taliesin I ve II

Wright, doğup büyüdüğü Spring Field'e dönünce Mamah ile birlikte yaşamak üzere Wisconsin Nehri'ne bakan yeni bir ev ve stüdyo inşa etti. Binaya, “Taliesin” adını verdi. 15 Ağustos 1914'te büyük bir trajedi yaşandı; Wright Şikago'da çalışırken bir hizmetçi Taliesin'i ateşe verdi. Evde yemek yemekte olan Mamah Chaney, iki çocuğu ve dört çalışanı ile birlikte hayatını yitirdi. Bu olayla harap olan Wright, aynı yıl Taliesin ’i yeniden inşa etti.

Wright, yangından sonra kendisine taziyelerini gönderen Maude (Miriam) Noel ile birlikte yaşamaya başladı.

İmparatorluk Oteli (1923-1968)

Tokyo İmparatorluk Oteli

Mimar, 1915’te Japon imparatoru tarafından Tokyo İmparatorluk Oteli’ni inşa etmek üzere davet edildi. Miriam Noel ile birlikte gittiği Tokyo’da altı yıl kaldı. Otel inşaatında Antonin Raymond ve Paul Mueller ile beraber çalıştı. Binanın depreme dayanıklılığına olağanüstü önem verip, gereken her şeyi göz önüne aldı. 1922’de inşaat tamamlandıktan sonra ABD’ye döndü. Otelin açıldığı 1 Eylül 1923 günü tarihin en yıkıcı depremlerinden biri meydana gelmiş ve otel, depreme dayanan nadir yapılardan biri olmuştur.

Dokulu beton bloklar

1922’de Los Angeles’a yerleşip yeni bir büro açan Wright, o yıl ilk eşi Catherine’den resmen boşandı. Kasım 1923’te Maude (Miriam) Noel ile evlendi. Morfinman olan Miriam ile ilişkisi evlendikten sonra daha kötüye gitti ve kısa bir süre ondan ayrı yaşamaya başladı. Bu dönemde çok az iş alabilen Wright, “dokulu beton blok” sistemi (textile block houses) ile dört konut inşa etti. Bu dört konuttan ilki, Pasadena’da antikacı Alice Millard için yaptığı 400 metrekarelik evdir ve günümüzde ulusal mimarlık anıtı olarak tescillidir.[13]

Taliesin III

Wright, 1924’te Karadağlı bir balerin olan Olga Lazovich ile tanıştı, Los Angeles’tan ayrıldı ve Olga birlikte Taliesin’de yaşamaya başladı. 1925 sonunda bu birliktelikten bir kızı dünyaya geldi. Doğumdan önce 20 Nisan 1925’te çıkan bir yangınla Taliesin ikinci kez yandı. Wright’ın çok değerli Japon baskıları da bu yangında kül oldu. Mimar, binayı Taliesin III adıyla yeniden inşa etti. 1927’de Miriam Noel’den’dan boşandı.

Taliesin II yangını ve boşanma nedeniyle maddi açıdan zor durumda düşen Wright, Talisein’i satışa çıkarıp San Diego’ya taşınmak zorunda kaldı; San Diego’da Olga ile evlendi. Eski dostları ve öğrencileri sayesinde 1928’de Talisein’i geri alıp Wisconsin’e dönebildi.

Taliesin Okulu

Wright, 1932’de bir vakıf kurdu. Bu vakıf, tasarım sektöründe eğitim görenlere burs ve Taliesin’de staj olanağı vermekteydi. Aynı yıl yayımladığı “Otobiyografi” adlı kitabı okul için bir reklam aracı oldu; okula pek çok başvuru geldi.[14] Böylece 1932’de 23 stajyer gelip Taliesin’de onunla yaşayıp çalışmaya başladı. Taliesin, felsefesi “yaparak öğrenme” olan bir mimarlık okuluna dönüştü. Okula kabul edilen öğrenciler, çizim elemanı olmadan önce bazen bir-iki yıl, sadece inşaatlarda çalışıyor, tarımla uğraşıyorlardı.[10] Haftanın belli gecelerinde konserler verilip, şiirler okunuyordu. Haftada bir gün de Wright tarafından öğrencilerine belli konularda konferanslar veriliyordu.[10] Mimar, en tanınmış eserlerinden kimisini burada öğrencileri ile birlikte üretti.

Şelale Evi

1932'de “Kaybolan Şehir” adlı bir kitap daha yayımlayarak “Broadacre Şehri” adlı kentsel ütopyasını tanıtan Wright, öğrencileri ile birlikte bu düşünce üzerinde çalıştı.

Wright, Pensilvanya’da Şelale Evi olarak bilinen ünlü konutu 1935’te tasarladı. Oğulları Taliesin’de Wright’ın öğrencisi olan Kaufmann ailesinin yaptırdığı ev,[15] Bear deresinin şelaleye dönüştüğü bir noktada şelalenin üzerinde konumlanır. Time Dergisi’nin 1938 Ocak sayısına kapak olduğundan beri ilgi çeken ev, Wright’ın en tanınmış eserlerinden birisi oldu.

Temizlik malzemeleri üreticisi Johnson Wax şirketi için 1936’da Racine, Wisconsin’de Taylorist ilkelere uygun olarak yeni genel merkez binasını tasarladı. 1939’da inşaatı tamamlanan ve günümüzde halen şirket tarafından kullanılmakta olan bina hizmete girdiğinde 1930’ların mimari başyapıtlarından birisi olarak kabul edilmiştir.[16] Wright, bina için kırktan fazla orijinal mobilya tasarladı ve binada ağırlıklı olarak Cheeroke kırmızısını kullandı.[17]

Taliesin Batı Oturma Odası

Taliesin Batı

1933 yılından itibaren kışları daha sıcak bir bölge olan Arizona’da geçirmeye başlayan Wright, 1937’de Arizona’da Taliesin Batı’nın inşasına başladı. Artık bütün öğrencileri kışları Wisconsin’den Arizona’ya geliyordu. Çöl yaşamına uygun çeşitli fikirleri, yenilikleri, bina detaylarını burada denedi. Bu kompleks, günümüzde Frank Lloyd Wright Mimarlık Okulu’nun ana kampüsüdür.

Usonia Evleri

1936’da ABD büyük bir ekonomik kriz içindeyken tekrar ev mimarisine yönelen Wright, 'Prairie Evi'nden sonra 'Usonian Evi'ni geliştirdi. Bu tasarım ile düşük gelir düzeyine sahip insanların konut ihtiyacına cevap vermiş oldu. 1937’de Madison, Wisconsin’de bir gazeteci tanıdık için inşa ettiği “Jacobs Evi” ilk “Usonian Evi” kabul edilir. 1945'te New Yorklu bir arkadaş grubunun satın aldıkları arazi üzerinde kendileri için Broadacre Şehri düşüncesine uygun ev tasarlaması talebi üzerine Pleasantville, önemli Usonian Evi örneklerindendir.

Guggenheim Müzesi

Guggenheim Müzesi, içerden

Wright'ın en son ve en ünlü eseri Guggenheim Müzesi’dir. Amerikalı bir koleksiyoncu olan Solomon Guggenheim ile sanat danışmanı Hilla Rebay ile birlikte, 1943 yılında Frank Llyod Wright'a bir mektup yazarak bir müze tasarlamasını talep ettiler.[2] 10 yıllık bir proje çalışma sürsinden sonra 1955 yılında müzenin inşaatına başlanabildi. Müze 1959’da Wright’in ölümünden 6 ay sonra açılabildi.

Ölümü

1959 yılı Nisan ayında aniden hastalanan Wright, 9 Nisan 1959 günü 92 yaşında Arizona’da hayatını kaybetti. Springfield, Wisconsin’de Taliesin yakınındaki Unity Chapel Mezarlığı’na defnedildi. 1985’te üçüncü eşi Olganiniva’nın ölümünden sonra mezardan çıkarılıp yakılmış ve külleri Arizona’da eşinin külleri ile birlikte gömülmüştür.

Eşleri ve çocukları

Frank Lloyd Wright 3 kez evlilik yapmış ve 4 erkek 3 kız olmak üzere, 7 çocuk sahibi olmuştur. aynı zamanda 3. eşinin sahip olduğu kız çocuğunu da evlat edinmiştir.

Eşleri:

  • Catherine "Kitty" (Tobin) Wright (1871-1959). evlenme tarihi Haziran 1889; boşanma tarihi kasım 1922.
  • Maude "Miriam" (Noel) Wright (1869-1930). evlenme tarihi kasım, 1923; boşanma tarihi Ağustos 1927.
  • Olga Ivanovna "Olgivanna" (Lazovich Milanoff) Lloyd Wright (1897-1985). evlenme tarihi Ağustos 1928.
Larkin Yönetim Binası
Guggenheim Müzesi

Önemli eserleri

  • Charnley evi, Astor Street, Chicago, 1891
  • Winslow evi, River Forest, Illinois, 1893
  • Highland Park evi, Illinois, 1902
  • Darwin D. Martin evi, Buffalo (New York), 1904
  • Larkin Yönetim Binası, Buffalo, 1904
  • Oak Park kilisesi, Illinois (1904-1906)
  • Robie evi, Chicago (1906-1909)
  • Coonley evi, Riverside, Illinois, 1908
  • La Miniatura de Pasadena (1923)
  • Şelale Evi (1936)
  • Johnson Wax Apartmanı (1939)
  • Lakeland kampüsü (1940-50)
  • Guggenheim Müzesi New York (1956-1959)

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Kengo Kuma: Malzemenin özünü bulan mimar". Mindap. 6 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2017. 
  2. ^ a b "Serzan Gök, Frank Lloy Wright İçeriden Dışarıya Sergisi, Arkitera.com 19.08.2009, Erişim tarihi:08.09.2014". 12 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2014. 
  3. ^ Mazıoğlu, Mustafa. "20. Yüzyıla Damgasını Vuran İki Mimar: Louis Kahn ve Frank Lloyd Wright". www.mimarlikdergisi.com. Mimarlık dergisi Sayı 350, Kasım -Aralık 2009. 11 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2016. 
  4. ^ a b c "Frank Lloyd Wright Dies, Famed Architect Was 89, New York Times, 10.04.1959, Erişim tarihi:05.09.2014". 27 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2014. 
  5. ^ a b c d "Biography, CMG World Wide web sitesi, Erişim tarihi:06.09.2014". 1 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2014. 
  6. ^ a b "Biography, Frank Lloyd Wright Vakfı web sitesi, Erişim tarihi:06.09.2014". 15 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2014. 
  7. ^ a b c d e "A. Pınar Korkmaz, Sedad Hakkı Eldem "Türk Ev" ve Frank Lloyd Wright "Prairie Evler" Üzerinden Karşılaştırmalı Bir Analiz, İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Yıl:7 Sayı:14 Güz 2008/2" (PDF). 13 Kasım 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2014. 
  8. ^ a b "Selin Biçer, Mimarlığın Babaları, V3arkitera.com 18.06.2010". 12 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2014. 
  9. ^ "Mimar Frank Lloyd Wright, Bast Home dergisi, 01.08.2014". 12 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2014. 
  10. ^ a b c "Hakan Dölgen, Frank Lloyd Wright hakkında söylenmemişler üzerine bir kitap, Mimdap.org, 02.07.2007, Erişim tarihi:08.09.2014". 12 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2014. 
  11. ^ a b "Prairie Style, Wrigthontheweb.net sitesi, Erişim tarihi:07.09.2014". 27 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2014. 
  12. ^ "The Taylorist Open Plan". 17 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2014. 
  13. ^ "Millard Evi, Mitademo.com Erişim tarihi:07.09.2014". 12 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2014. 
  14. ^ "Frank Lloyd Wright: An Autobiography, Amazon.com sitesi, Erişim tarihi:08.09.2014". 12 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2014. 
  15. ^ "Fallingwater.org sitesi, Erişim tarihi:08.09.2014". 10 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2014. 
  16. ^ "The Streamlined Office". 17 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2014. 
  17. ^ "The Administration Building, SC Johson web sitesi, Erişim tarihi:0809.2014". 12 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mimarlık</span> bir ürünün hem planlaması, hem tasarımı ve hem de yapım süreci

Mimarlık veya mimari, binaları ve diğer fiziki yapıları tasarlama ve kurma sanatı ve bilimidir. İnsanların yaşamasını kolaylaştırmak ve barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak üzere gerekli mekânları, işlevsel gereksinmeleri ekonomik ve teknik olanaklarla bağdaştırarak estetik yaratıcılıkla inşa etme sanatı; başka bir tanımlamayla, yapıları ve fiziksel çevreyi uygun ölçülerde tasarlama ve inşa etme sanat ve bilimidir. İnsan yaşamak için yurtlanmak ve doğa şartlarından korunmak için bir mekan ihtiyacı duyar ve bu mekanı kendine özgü kültürel, fonksiyonel, teknik ve farklı zevklerde inşa eder.

<span class="mw-page-title-main">Amsterdam</span> Hollandanın başkenti ve en büyük şehri

Amsterdam, Hollanda'nın başkenti ve ülkenin en yüksek nüfuslu şehridir. Ancak Hollanda, hükûmetin ve meclisin bulunduğu Lahey'den yönetilir. Şehir, ülkenin batısında, Kuzey Hollanda eyaletinde yer almaktadır. 12. yüzyılda Amstel ırmağının kıyısında bir balıkçı köyü olarak kurulan Amsterdam, Hollanda'nın kişi sayısı bakımından en büyük, kültürel ve parasal yönden de en önemli kentidir. Şehir merkezinde 2018 sayımına göre 872.680 kişi yaşasa da, şehir sınırları içinde bu sayı 1.558.755 ve metropoliten bölgede 2.480.394'tür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Modern mimarlık</span>

Modern mimarlık, 19. yüzyıl'ın Eklektisist mimarlığına karşı çıkan özgün yaratma yanlısı tüm mimari akımların genel adıdır. Eklektisizmin geçmişten biçim aktarmaları yapan tutumuna karşıt olarak, tüm modern akımlar mimari biçimlerin çağa ve güncel koşullara göre oluştuğu görüşü doğrultusunda çalışmışlardır. Kabaca, Art Nouveau'nun ortadan kalkışından, 1910'dan sonra, 1970'lere dek gelişen tüm akımlar modern mimarlık kapsamı içinde değerlendirilebiler. Bunlar tasarım anlayışları açısından birbirlerinden çok farklı kutuplarda yer alsalar da temelde tarihten yararlanmayı yadsıyışlarıyla ortaklaşırlar. 1970'lerden bu yana modern mimarlık Postmodernizm karşısında sürekli gerileyerek, yerini tarihselci bir akıma terk etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Le Corbusier</span> İsviçre asıllı Fransız mimar, tasarımcı, şehirci ve yazar (1887-1965)

Le Corbusier olarak tanınan Charles-Edouard Jeanneret İsviçre asıllı Fransız mimar. Modernizm'e ve Uluslararası Uslüp'e yaptığı katkılar ile tanındı. Kariyeri uzun yıllar sürdü ve Avrupa'da, Hindistan'da ve Rusya'ya başlıca olmak üzere oldukça mühim binalar inşa etti. Aynı zamanda; şehir plancısı, ressam, heykeltıraş, yazar ve modern mobilya tasarımcısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Şelale Evi</span>

Şelale Evi veya Kaufmann Evi olarak bilinen ve ABD'nin en ünlü konutlarından biri olan ev ismini sahibi ve müşterisi olan Edgar J. Kaufmann adında Amerikalı bir mağaza sahibinden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İnşaat</span> bir bina veya altyapının inşası veya montajı süreci

İnşaat ya da yapım, bina, altyapı, endüstriyel sanayi yapıları gibi insan ihtiyaçlarına karşılık gelen, üretime dayalı her çeşit yapının amacına uygun inşa edilme sürecidir. İnşaat tipik olarak bilinen bir müşteri için yerinde gerçekleşirken, imalattan imalata farklı olarak, belirlenmiş bir alıcı olmadan benzer ürünlerin seri üretimini de gerektirir. Sanayi yapıları gelişmiş ülkelerdeki gayrisafi yurtiçi hasılanın % 6 ila % 9'unu oluşturur. İnşaat planlama, tasarım ve finansman ile başlar; proje inşa edilinceye ve yapı kullanıma hazır oluncaya kadar devam eder.

<span class="mw-page-title-main">Vedat Tek</span> Türk mimar (1873–1942)

Mehmet Vedat Tek, Türk mimar. 20. yüzyılın başlarındaki çalışmalarıyla tanınmakta ve Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın Mimar Kemalettin Bey ile birlikte en önde gelen iki isminden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Rotterdam Ahoy</span>

Ahoy Rotterdam, Rotterdam, Hollanda'da bulunan bir kongre merkezi ve arenadır. 1950 yılında açıldığından bu yana merkez pek çok sergiye, konsere ve spor etkinliğine ev sahipliği yaptı. Merkez üç ana bölümden olmaktadır: "Beurs- & Evenementenhallen", "Congres- & Vergadercentrum" ve "Ahoy Arena". Ana konser alanı olan Ahoy Arena, 15 Ocak 1971'de açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fonksiyonalizm (mimarlık)</span>

Fonksiyonalizm, mimarların binaları sadece amaçlarına göre tasarlamasını öngören bir prensip ve mimari akım. İlk aşamada oldukça net görünen bu tanım, modern mimarlık başta olmak üzere farklı mimarlık alanlarında kafa karışıklığına ve hararetli tartışmalara yol açmıştır.

Philip Cortelyou Johnson, dünyaca ünlü Amerikalı bir mimardır. Son derece kalın ve yuvarlak gözlükleri ile Amerikan mimarlık camiasındaki en tanınmış kişilerin başında gelmektedir.

Richard Meier, yapılarını rasyonel tarzda ve ağırlıklı olarak beyaz cepheler ile tasarlayan Amerikalı bir mimar.

Jørn Oberg Utzon, dünyaca ünlü Sydney Opera Binası’nı tasarlamış Danimarkalı bir mimar. Sydney Opera Binası 28 Haziran 2007 tarihinde Dünya mirası seçildiğinde, hayattayken eseri bu unvanı alan ikinci tasarımcı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Organik mimari</span>

Organik mimari veya Organik mimarlık insan barınma ihtiyaçları ile doğal hayatın bir uyum içinde yer almasını savunan bir mimarlık felsefesi ve anlayışıdır. Doğa ile hem yapının bulunduğu inşaat alanının, hem çevresinin hem de iç dekorasyonunun bir harmoni içinde iç içe olmasını savunur.

<span class="mw-page-title-main">Gaspare Fossati</span>

Gaspare Trajano Fossati, Tanzimat devrinde geldiği İstanbul’da yirmi yıl yaşamış ve başta Ayasofya’nın restorasyonu olmak üzere çok sayıda mimari proje gerçekleştirmiş İtalyan mimar.

<span class="mw-page-title-main">Frank Lloyd Wright'ın 20. Yüzyıl Mimarisi</span>

Frank Lloyd Wright'ın 20. Yüzyıl Mimarisi, ABD'de Amerikalı mimar Frank Lloyd Wright tarafından tasarlanan sekiz binadan oluşan bir UNESCO Dünya Mirası alanıdır. Listedeki yapılar insanlık ve çevresi ile uyum içinde olan yapı tasarımları ile organik mimari felsefesini sergilemektedir. Wright'ın çalışmaları 20. yüzyılda mimarlığın gelişimi üzerinde uluslararası bir etkiye sahipti.

Gemi Ev; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir apartmandır. Dışarıdan görünüşü bir gemiyi andırdığı ve tek bir konutmuş gibi gözüktüğü için halk arasında bu isimle ünlenen bina aynı zamanda "Özkanlar Evi" olarak da bilinir. Yapının mimarı olan Danyal Çiper ise verdiği bir röportajda binanın özellikle gemi formunda tasarlanmadığını, insanlar tarafından yakıştırılan bu benzetmenin de tamamen binanın aerodinamik formundan kaynaklandığını dile getirmiştir. 1968 yılında projesi çizilen yapının inşaatı aynı yıl başlamış ve 1970'te tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Meiji-mura</span>

Meiji-mura, Japonya'nın Inuyama kentinde bulunan bir açık hava mimarlık müzesidir. Müze, 18 Mart 1965 tarihinde açılmış olup Meiji, Taişo ve erken Şova dönemlerine ait tarihi binalara ev sahipliği yapmaktadır.

Ziya Nebioğlu, Türk mimar ve turizm işletmecisidir. İzmir ve Ege Bölgesi'nde birçok ev, tatil köyü, okul ve sinema binasının mimarisini, inşasını ve işletmesini üstlenmiştir. Türkiye'nin ilk tatil köyü olan Nebioğlu Tatil Köyü'nün kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Juhani Pallasmaa</span>

Juhani Uolevi Pallasmaa, Fin mimar. Helsinki Teknoloji Üniversitesi'nde mimarlık profesörü ve dekan olarak görev almıştır. Amerikan mimar Steven Holl, Pallasmaa'nın Tenin Gözleri adlı eserinin önsözünde, onun mimarideki rolünü şu sözlerle ifade etmektedir: "Pallasmaa yalnızca bir kuramcı değil, fenomenolojik içgörüsü olan parlak bir mimardır. Mimarlık felsefesine dönük yazılarını, uygulayıcısı olduğu çözümlenemez duyular mimarlığının fenomenal özellikleriyle somutlaştırır." Tenin Gözleri eserinin yayımlanmasının ardından geçen 10 yıl içinde, özellikle mimari açıdan duyulara verilen önemde önemli bir artış görüldü.