İçeriğe atla

Frank Close

Frank Close
DoğumFrancis Edwin Close
24 Temmuz 1945 (79 yaşında)
Peterborough, Northamptonshire, İngiltere
Milliyetİngiliz
EğitimSaint Andrews Üniversitesi
Magdalen College, Oxford
Kariyeri
DalıParçacık fiziği
Çalıştığı kurumlarStanford Üniversitesi
Daresbury Laboratuvarı
CERN
Rutherford Appleton Laboratuvarı
Oxford Üniversitesi
Exeter College, Oxford
Doktora
danışmanı
Richard Dalitz

Francis Edwin Close (24 Temmuz 1945 doğumlu), Oxford Üniversitesi'nde Emeritus Fizik Profesörü ve Oxford'daki Exeter College'da araştırmacı, parçacık fizikçisi .

Öğrenimi

Close, Peterborough'da King's School'da (lise) öğrenim gördü, buradaki Latince öğretmeni, yazar Colin Dexter'ın kardeşi John Dexter'dı.St Andrews Üniversitesi'nde fizik alanında lisans öğrenimini 1967'de, Oxford Üniversitesi'nde Richard Dalitz danışmanlığında teorik fizik doktorasını 1970'te tamamladı.

Çalışma hayatı

Bilimsel araştırmalarının yanı sıra, bilimin daha geniş bir kitlece anlaşılır olmasını sağlayan popüler bilim konuşmaları ve yazıları ile tanınır.

Oxford'daki çalışmalarını tamamladıktan sonra iki yıl Stanford Üniversitesi'nde (ABD) Stanford Lineer Hızlandırıcı Merkezi'nde (SLAC) doktora sonrası araştırmacı olarak görev yaptı. 1973'te Cheshire'daki Daresbury Laboratuvarı'nda, 1973-75'te CERN'de çalıştı.[1]

1975'te Oxfordshire'da (İngiltere) Rutherford Appleton Laboratuvarı'nın araştırma ekibine katıldı, 1991'de itibaren Teorik Fizik Bölümü Başkanı oldu. 1997-2000 yılları arasında CERN'de iletişim ve halk eğitimi faaliyetlerine başkanlık etti. 2001'den itibaren Oxford'da teorik fizik profesörü olarak çalıştı. 1996-2002 yılları arasında Birmingham Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi olarak ders verdi.

1991'de Fizik Enstitüsü üyeliğine seçildi. 2003'ten bu yana, Leicester Üniversitesi Uluslararası Fizik Olimpiyatları'nda İngiliz takımının (BPhO) lideridir.[2]

Ödüller

Kitapları

Close, Lucifer's Legacy: The Meaning of Asymmetry (Lucifer'in Mirası: Asimetrinin Anlamı) adlı kitabında şöyle der: "Temel fizik bilimi, evrenin nasıl işlediğini gözlemlemeye ve yasa olarak ifade edilebilecek düzenlilikler bulmaya dayanıyor. Bu yasaların doğru olup olmadığını test etmek için deneyler yapıyoruz. Deneylerin her zaman beklediğimiz sonucu vermemesini umuyoruz, çünkü tecrübelerimizi genişletmenin yolu, fikirlerimizin yanlış çıkmasından geçiyor. Araştırma sanatı, doğru soruları sormak ve anladığınız şeylerin sınırını keşfetmektir."

2010'da (Türkçesi 2015'te) yayınlanan Nötrino 7 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. kitabı, radyoaktif geçişlerden yayılan ve yıldızlar tarafından üretilen küçücük, tespit edilmesi çok zor bir parçacık hakkında. Kitap nötrino denen bu parçacığın tespit edilme sürecini ve John Bahcall, Ray Davis, Bruno Pontecorvo ve evrenin bu temel yapı taşını bilimsel olarak anlamaya katkıda bulunan diğer bilim insanlarının çabalarına yer veriyor.

Frank Close, Sonsuzluk Yapbozu: Kuantum Alan Kuramı ve Higgs 8 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (The Infinity Puzzle: Quantum Field Theory and the Hunt for an Orderly Universe, 2013; Türkçesi 2014) kitabında Higgs mekanizması denen kütle mekanizmasının keşfini anlatıyor.

Türkçe Yayınlanan Kitapları

- Sonsuzluk Yapbozu: Kuantum Alan Kuramı ve Higgs, çeviren Irmak Kamçez, İstanbul: Alfa Yayınları, 2014.

- Antimadde 7 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., çeviren Zeynep Alpar, İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, 2015.

- Nötrino, çeviren Zeynep Alpar, İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, 2015.

- Her Şeyin Teorisi 7 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., çeviren Barış Emre Alkım, İstanbul: Domingo Yayınevi, 2019.

Kaynakça

  1. ^ A November revolution: the birth of a new particle. 2004. 
  2. ^ "Leicester University Physics Department". www.le.ac.uk. 6 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2020. 
  3. ^ "William Thomson, Lord Kelvin Medal and Prize recipients". William Thomson, Lord Kelvin Medal and Prize recipients | Institute of Physics (İngilizce). 26 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2020. 
  4. ^ "Michael Faraday Prize and Lecture | Royal Society". royalsociety.org (İngilizce). 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Fizik, maddeyi, maddenin uzay-zaman içinde hareketini, enerji ve kuvvetleri inceleyen doğa bilimi. Fizik, Temel Bilimler'den biridir. Temel amacı evrenin işleyişini araştırmaktır. Fizik en eski bilim dallarından biridir. 16. yüzyıldan bu yana kendi sınırlarını çizmiş modern bir bilim olmasına karşın, Bilimsel Devrim'den önce iki bin sene boyunca felsefe, kimya, matematik ve biyolojinin belirli alt dalları ile eş anlamlı olarak kullanılmıştır. Buna karşın, matematiksel fizik ve kuantum kimyası gibi alanlardan dolayı fiziğin sınırlarını net olarak belirlemek güçtür.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Abdüsselam</span> Pakistanlı fizikçi (1926-1996)

Muhammed Abdüsselam, elektrozayıf etkileşim ile ilgili çalışmalara katkılarından dolayı 1979 yılında Nobel Fizik Ödülünü paylaşan kuramsal fizikçidir. Abdüsselam Nobel Ödülü kazanan ilk Pakistanlı ve Mısırlı Enver Sedat'tan sonra Nobel Ödülü kazanan ilk Müslüman olmakla birlikte fen alanında bu ödülü kazanan ilk Müslüman olarak tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Paul Dirac</span> İngiliz teorik fizikçi

Paul Adrien Maurice Dirac, İngiliz teorik fizikçi ve matematikçi. Kuantum mekaniğinin kurucularındandır. Fermiyonların davranışını açıklayarak antimaddenin keşfine olanak veren ve kendi adı verilen Dirac denklemi ile tanınır. Dirac, 1933 Nobel Fizik Ödülü'nü Erwin Schrödinger ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nötrino</span> atom altı ya da temel parçacıklardan biri

Nötrino, ışık hızına yakın hıza sahip olan, elektriksel yükü sıfır olan ve maddelerin içinden neredeyse hiç etkileşmeden geçebilen temel parçacıklardandır. Bu özellikleri nötrinoların algılanmasını oldukça zorlaştırmaktadır. Nötrinoların çok küçük, ancak sıfır olmayan durgun kütleleri vardır. Yunan alfabesindeki ν (nü) ile gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Higgs bozonu</span> atom altı parçacık

Higgs bozonu; Peter Higgs, Gerald Guralnik, Richard Hagen, Tom Kibble, François Englert ve Robert Brout tarafından Standart Model'deki fermiyonlara kütle kazandırmak için varlığı öne sürülmüş, spini 0 (sıfır) olan parçacık. H veya h olarak kısaltılır. Aralık 2011'de o zamanlar iki ana deneyin sözcüleri birbirlerinden bağımsız sonuçlara dayanarak Higgs parçacığının 125 GeV/c2 değerinde bir kütleye sahip olabileceğini belirtti. Ayrıca yaptıkları açıklamada 115–130 GeV/c2 arası hariç Higgs'in bulunmayacağı diğer kütle aralıklarının önemli ölçüde elendiğini belirttiler. BHÇ'nin kesin bir sonuç için gerekli cevabı 2012'nin sonunda vereceği söylendi. 22 Haziran 2012'de CERN, yapılan deneylerin son durumu hakkında bir seminer verileceğini duyurdu. 28 Haziran 2012 civarlarında parçacığın bulunduğu yönünde açıklamaların geleceği medyada yayılmaya başladı fakat bunun "sadece güçlü bir sinyal" mi yoksa resmi bir keşif mi olacağı belirsizdi.

Parçacık fiziğinde şu anda bilinen ve kuramsal olan temel parçacıkları ve bu parçacıklarla oluşturulabilen bileşik parçacıkları içeren listedir.

<span class="mw-page-title-main">Martinus Veltman</span>

Martinus Justinus Godefriedus Veltman, Hollandalı bir teorik fizikçi. Parçacık teorisi üzerindeki çalışmaları için eski öğrencisi Gerardus 't Hooft ile birlikte 1999 Nobel Fizik Ödülünü paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Gerard 't Hooft</span>

Gerardus 't Hooft, hâlen Utrecht Üniversitesine bağlı Spinoza Enstitüsü ve Teorik Fizik Enstitüsünde profesörlük yapan Hollandalı teorik fizikçidir. 1999 yılında, tez danışmanı Martinus J.G. Veltman ile elektrozayıf etkileşimlerin kuantum yapısını keşifleri dolayısıyla Nobel Fizik Ödülünü kazanmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Peter Higgs</span> İngiliz teorik fizikçi (1929–2024)

Peter Ware Higgs, İngiliz teorik fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Jack Steinberger</span> Amerikalı fizikçi ve Nobel fizik ödülü sahibi

Jack Steinberger veya gerçek ismiyle Hans Jakob Steinberger, Amerikalı Nobel fizik ödülü sahibi fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Philip Anderson</span> Amerikalı fizikçi (1923 – 2020)

Philip Warren Anderson Nobel ödüllü Amerikalı fizikçi. Anderson lokalizasyonu, Antiferromıknatıslık, Simetri kırılması, Yüksek sıcaklık süper iletkenlik teorileri üzerine yazıları aracılığıyla bilim felsefesine belirmeleri olmuştur.

Lincoln Wolfenstein parçacık fiziği ile ilgilenen Amerikalı bilim insanı. Zayıf kuvvet üzerinde çalışmıştır. Wolfenstein 1923 yılında doğmuş ve 1949 yılında Chicago Üniversitesi'nden doktora derecesini almıştır. 52 yıl boyunca bir öğretim üyesi olarak çalıştığı Carnegie Mellon Üniversitesi'nden 2000 yılında emekli olmuştur. Zaman zaman ders vermeye devam etmektedir.

Deneysel fizik, evren hakkında bilgi toplamak için fiziksel olguları gözlemleyen fizik disiplinleri ve alt disiplinleridir. Yöntemleri, Cavendish deneyi gibi basit deney ve gözlemlerden, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı gibi komplike deneylere kadar disiplinleri arasında farklılıklar gösterir.

Preonlar parçacık fiziğinde, kuarklar ve leptonların altparçacıkları olan nokta parçacıklardır. Terim 1974’te, Jogesh Pati ve Muhammed Abdüsselam tarafından oluşturulmuştur. Preon modellerine olan ilgi, 1980’lerde zirve noktasına ulaşmıştır ancak parçacık fiziği Standart Model'i, fiziğin kendisini en başarılı şekilde tanımlamaya devam ettiğinden ve lepton ile kuark kompozitleri hakkında hiçbir deneysel veri bulunmadığından dolayı bu ilgi azalmıştır.

Sudbury Nötrino Gözlemevi (SNG), Kanada’nın Ontario vilayetinde Sudbury şehrindeki Creighton Madeni’nde bulunan, yerin 2100m altındaki bir nötrino gözlemevidir. Detektör, güneş nötrinolarını geniş bir ağır su haznesiyle olan etkileşimleriyle tespit etmek için tasarlanmış.

<span class="mw-page-title-main">Wolfgang Pauli</span> Avusturyalı fizikçi (1900 – 1958)

Wolfgang Ernst Pauli, Avusturya asıllı Nobel Fizik Ödülü sahibi Avusturyalı teorik fizikçidir. Kuantum fiziğinin öncülerinden birisi olarak kabul edilir. 1945 yılında Pauli dışarlama ilkesi olarak adlandırılan yeni bir doğa yasasını keşfetmesi sonrasında Nobel Fizik Ödülü'ne aday olarak gösterilmiş ve ödülü kazanmıştır. Kendisi aynı zamanda 21 yaşındayken doktorasını alarak fizik alanındaki yeteneğini erken bir yaşta göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fabiola Gianotti</span> İtalyan fizikçi

Fabiola Gianotti, bir İtalyan deneysel parçacık fizikçisi ve İsviçre'deki CERN organizasyonunun genel müdürü olan ilk kadındır. Göreve 1 Ocak 2016'da başlayan Gianotti 5 yıl boyunca genel müdürlük yaptı. 2019 yılında CERN konseyi Gianotti'yi nadir olarak görülen bir şekilde ikinci kez genel müdür olarak seçti. İkinci 5 yıllık görevi 1 Ocak 2021'de başladı ve 2025 yılına kadar devam edecek. Bu CERN tarihinde aynı kişinin iki dönem üst üste müdürlük yaptığı tek örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Ashutosh Kotwal</span>

Ashutosh Vijay Kotwal, Hint kökenli Amerikalı bir parçacık fizikçisidir. Duke Üniversitesi'nde Fritz London Fizik Profesörüdür ve W bozonları ve Higgs bozonu ile ilgili parçacık fiziği araştırmaları yürütür ve yeni parçacıklar ve kuvvetler araştırmaları yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jeff Forshaw</span>

Jeffrey Robert Forshaw, kuantum renk dinamiğine (QCD) özel ilgi duyan bir İngiliz parçacık fizikçisidir. HERA parçacık hızlandırıcı, Tevatron parçacık hızlandırıcısı ve CERN'deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) projelerinde görev almıştır. 2004'ten beri Manchester Üniversitesi Fizik ve Astronomi Okulu'nda parçacık fiziği profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Goldhaber</span> Amerikalı fizikçi (1911 – 2011)

Maurice Goldhaber, 1957'de nötrinoların negatif sarmallığa sahip olduğunu belirleyen Amerikalı fizikçidir.