İçeriğe atla

Frank (para)

1 Fransız frangı

Frank (Fransızca: Franc) Fransa'dan gelip diğer frankofon ülkelere yayılmış bir para biriminin adıdır.

Franc ismi, ilk olarak 1360 yılında sikkelerde bulunan Francorum Rex (Latince: "Franklar'ın Kralı") yazısına dayanmaktadır. Ortaçagın sonlarındaki Yüz Yıl Savaşları zamanında Fransa'da Franc d'or diye bir sikke darp edilirken 16. ve 17. yüzyıllarında frank gümüşten kesilmistir (Franc d'argent). 1795 yılında frank bütün Fransa'da ondalık sistemine göre bölünmüş (1 franc = 100 centimes) bir para birimi olarak kullanılmaya başlamıştır. Bundan isim bazı başka Avrupa ülkelerine ve Fransa'nın sömürgelerine yayılmıştır.

Bugün frank aşağıdaki ülkelerin resmi parasıdır:

Madagaskar frangının yerine 1. Ocak 2004'te Ariary geçmiştir.

Euro'nun yürürlüğe girmesine kadar frank şu ülkelerde de kullanılıyordu:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fransızca</span> Romen dili

Fransızca, Hint-Avrupa dil ailesinin bir Romen dilidir. Tüm Romen dillerinde olduğu gibi, Roma İmparatorluğu'nun Halk Latincesinden türemiştir. Fransızca, Gallo-Romen dillerinden, Galya'da konuşulan Latinceden ve özellikle Kuzey Galya'da gelişmiştir. En yakın akrabası Oïl dilleridir. Fransızca, Gallia Belgica gibi Kuzey Roma Galyası'nın yerli Kelt dillerinden ve Roma sonrası Frank işgalcilerin (Cermen) Frank dilinden de etkilenmiştir. Bugün, Fransız sömürge imparatorluğu sayesinde, en önemlisi Haiti Kreolü olmak üzere, Fransız kökenli çok sayıda kreol dili vardır. Fransızca konuşan bir kişi veya ulus, Frankofon olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Interpol</span> milletlerarası kolluk kuvvetleri

Interpol, 1923 yılında uluslararası polis iş birliği sağlamak amacıyla kurulmuş kurum. Interpol, bir zamanlar sadece teşkilatın telgraf adresi olarak bilinirken, 1956 yılında resmî olarak teşkilatın yeni ismine dahil edilmiştir. Teşkilatın 1954 yılından önce tanınan adı "Uluslararası Polis Komisyonu'dur". Tüm dünyanın ortak birimidir.

Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası, 1944 yılında Bretton Woods Anlaşması'nda Uluslararası Para Fonu ile birlikte kurulmuştur. IBRD, Dünya Bankası’nın ana borç veren kuruluşudur.

Aşağıda Birleşmiş Milletler tarafından bağımsız, egemen bir ülke olarak kabul edilen ve Birleşmiş Milletler'de üyeliği bulunan 193 ülke ile egemen bir devlet olarak kabul edilen ancak BM'de üyeliği bulunmayan Vatikan dahil toplam 194 ülkenin şehirler listesi ile yine ayrıca Birleşmiş Milletler üyesi en az bir ülke tarafından bağımsızlığı kabul edilen 9 ülkeye ait şehirler listesi yer almaktadır. Birleşmiş Milletler üyesi tüm ülkeler tarafından bağımsızlığı kabul görmeyen bu ülkelerin isimleri italik olarak yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre frangı</span> İsviçre ve Lihtenştaynın para birimi

İsviçre frangı, İsviçre ve Lihtenştayn'da kullanılan para birimidir. İsviçre Ulusal Bankası tarafından piyasaya sürülmekte olan İsviçre frangı, Euroya geçişten sonra Avrupa'da kullanılan tek ve son frank para birimidir. Uluslararası kısa kodu, Confederatio Helvetica Franc'ın kısaltması olan CHF'dir. En büyük kullanıcı ülkesi olan İsviçre'de Dünya Bankası istatistiklerine göre 2007 yılı enflasyon oranı %3.6'dır.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg frangı</span>

Lüksemburg frangı 1854'ten 1999'a kadar Lüksemburg'da kullanılan para birimidir.

Belçika frangı Belçika'da 2002 yılına kadar kullanılan para birimiydi. Belçika frangı Euro ile değiştirilmiştir. 1 Belçika frangı, 100 centiem (Hollandaca), 100 centimes (Fransızca), 100 Centime (Almanca) oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Fransız frangı</span> Fransanın eski para birimi

Fransız frangı Fransa'da kullanılan eski para birimidir. Fransız frangı ₣ veya F harfiyle gösterilirdi. Fransa'nın para birimi olarak Euro'ya 2002'de geçmesiyle beraber kullanımı sona ermiştir. Fransız frangı Fransa'nın dışında ayrıca Andorra, Monako ve Fransız Polinezyası'nda da kullanılmaktaydı. Avroya geçiş aşamasında 1 Avro, 6,55957 Fransız frangı çapraz kurundan dönüşüm sağlanmıştır. Frangın alt birimi centimedir. 1 Frank, 100 centimeden oluşmaktadır. Fransız frangı ayrıca dünyada rezerv para birimi olarak kullanılmaktaydı. Rezerv paralarda ağırlığı, ABD doları, Alman markı, İngiliz Sterlini ve Japon Yeninin ardından 5. sırada yer almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">UTC+01.00</span>

UTC+01:00, UTC'den 1 saat ileri zaman dilimi.

Kongo frangı, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin para birimidir.

<span class="mw-page-title-main">CFA frangı</span>

CFA frangı, on dört tane ülkede kullanılan bir para birimidir. Orta Afrika CFA frangı'na ait ISO 4217 kodu XAF, Batı Afrika CFA frangı'na ait olan ise XOF. Euro ile sabitlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Afrika CFA frangı</span>

Orta Afrika CFA frangı Çad, Ekvator Ginesi, Gabon, Kamerun, Kongo Cumhuriyeti ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde kullanılan bir para birimidir. Kamerun'un başkenti Yaoundé'de Orta Afrika Devletleri Bankası tarafından dağıtılır. Bir frank yüz tane centime'e bölünür, fakat centime'ler dağıtılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Afrika CFA frangı</span>

Batı Afrika CFA frangı Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gine-Bissau, Mali, Nijer, Senegal ve Togo'da kullanılan bir para birimidir. Senegal'ın başkenti Dakar'da Batı Afrika Devletleri Merkez Bankası tarafından dağıtılır. Bir frank 100 tane centime'e bölünür, fakat centimeler dağıtılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gine frangı</span> Ginenin para birimi

Gine frangı, Gine'de kullanılan resmî para birimidir. Gine Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından dağıtılır. Gine frangın altbirimi centime ve bir frank 100 centime'e bölünür. Gine frangı aşağıdaki şekillerde dağıtılır:

Ruanda frangı, Ruanda'da kullanılan resmî para birimidir. Ruanda Millî Bankası tarafından dağıtılır. Çoğunlukla RF ile simgeleştirilir. Ruanda frangının alt birimi centime ve 100 centime'e bölünür. Aşağıdaki şekillerde dağıtılır:

<span class="mw-page-title-main">Komor frangı</span>

Komor frangı, Komorlar'da kullanılan resmî para birimidir. Komorlar Merkez Bankası tarafından dağıtılır, fakat kâğıt paralar Banque de France, madenî paralar Monnaie de Paris tarafından üretilir. Komor frangının alt birimi centime ve 100 centime'e bölünür, fakat centime paraları hiç dağıtılmamıştır. Aşağıdaki şekillerde dağıtılır:

<span class="mw-page-title-main">UTC+02.00</span>

UTC+02:00, UTC'den 2 saat ileri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">2014 Dünya Salon Atletizm Şampiyonası</span>

15. IAAF Dünya Salon Atletizm Şampiyonası, 7-9 Mart 2014 tarihleri arasında Sopot'ta gerçekleştirilen salon atletizmi organizasyonu. Yarışmalar Sopot'ta bulunan 11.000 seyirci kapasiteli Ergo Arena'da düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Çin'deki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfa Çin'deki diplomatik temsilciliklerin listesi. Halihazırda başkent Pekin 166 büyükelçiliğe ev sahipliği yapmaktadır. Bu liste fahri konsoloslukları, konsolosluk ajansları ya da Hong Kong'u kapsamamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Sağlık Örgütü Bölgeleri</span>

Dünya Sağlık Örgütü, raporlama, analiz ve denetim amacıyla altı farklı alt bölümlere ayrılmıştır. Bu bölgeler (AFRO) Afrika Bölgesi, (PAHO) Amerika Bölgesi, (SEARO) Güney Doğu Asya Bölgesi, (EURO) Avrupa Bölgesi, (EMRO) Doğu Akdeniz Bölgesi ve (WPRO) Batı Pasifik Bölgesidir. Her bölgenin kendisine ait ofisi bulunmaktadır