İçeriğe atla

Francis Scott Key Köprüsü

Francis Scott Key Köprüsü
Francis Scott Key Köprüsü sabah görünümü
Harita
Resmî adıFrancis Scott Key Köprüsü[1]
Diğer ad(lar)Outer Harbor Crossing
Key Bridge
Beltway Bridge[1]
TaşınanMotorlu taşıt[1]
GeçişPatapsco Nehri[1]
KonumBaltimore, Maryland, ABD[1]
Koordinatlar39°13′1″K 76°31′42″B / 39.21694°K 76.52833°B / 39.21694; -76.52833[1]
SahibiMaryland Transportation Authority (Maryland Eyalet Karayolu İdaresi)[1]
TasarımBaltimore Transportation Associates
Greiner Engineering Sciences, Inc.
Singslad Kehan, November & Hurka[1]
TürüMakas köprü[1]
MalzemeBeton · Çelik[1]
Şerit sayısı2+2[1]
Uzunluk2.632,3 m[1]
Yükseklik56 m[1]
En geniş açıklık366 m[1]
YapımPittsburgh-Des Moines Steel Company[1]
Başlangıç tarihi1972 (1972)[1]
Bitiş tarihi1977[1]
Açılış23 Mart 1977 (47 yıl önce) (1977-03-23)[1]
KullanımI-695
Tarihî durumuGemi çarpışması sonucu çöktü[1]
Yıkılış26 Mart 2024 (6 ay önce) (2024-03-26)[1]
Geçiş ücretiEvet[1]

Francis Scott Key Köprüsü (İngilizceFrancis Scott Key Bridge), Amerika Birleşik Devletleri'nin Maryland eyaletindeki Baltimore Limanı'nın dış kısmındaki Patapsco Nehri ağzında uzanan ve Baltimore ile Dundalk arasındaki I-695 numaralı karayolunu birbirine bağlayan çelik kemerli bir makas köprüsüydü.[1] Köprü, Baltimore Limanı'nın iki tünelden ve bir köprüden oluşan ücretli üç yol geçişinden en dışta olanıydı.

İnşaatına 1972 yılında başlanan köprü, 1977 yılında tamamlanarak 23 Mart 1977'de trafiğe açıldı.[1][2] Dünyanın en uzun makas köprülerinden biriydi ve 366 metrelik ana açıklık ile, dünyanın üçüncü en uzun makas köprüsüydü.[1][2]

Başlangıçta resmî adı Outer Harbor Crossing (Dış Liman Geçişi) idi ve halen inşaat halindeyken, 1976'da bugünkü resmî adı ile değiştirildi. Halk arasında gayriresmî olarak Key Bridge (Key Köprüsü) veya Beltway Bridge (Çevre Yolu Köprüsü) olarak da adlandırılıyordu.[3]

Köprü, adını Amerikan milli marşı "The Star-Spangled Banner"'ın yazarı Amerikalı amatör şair Francis Scott Key'den (1779–1843) almıştır.[3]

26 Mart 2024, saat 01:28'de (05:28 UTC), Singapur konteyner gemisi Dali'nin köprünün sütunlarından birine çarpmasının ardından, köprünün orta bölümü çöktü.[1][4][5]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y "Francis Scott Key Bridge" (İngilizce). Structurae.net. 27 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2024. 
  2. ^ a b "World's Longest Bridge Spans" (PDF) (İngilizce). Bridgeworld.net. 3 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Mart 2024. 
  3. ^ a b "Harbor Bridge Named For Francis Scott Key" (İngilizce). The Baltimore Sun. 22 Haziran 1976. s. C5. 27 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2024 – Newspapers.com vasıtasıyla. 
  4. ^ "Key Bridge in Baltimore collapses after large boat collision" (İngilizce). WTOP News. 26 Mart 2024. 26 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2024. 
  5. ^ "Francis Scott Key Bridge in Baltimore collapses after ship struck it, sending vehicles into water" (İngilizce). Associated Press. 26 Mart 2024. 26 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akashi Kaikyō Köprüsü</span>

Akashi Kaikyō Köprüsü , Japonya'da, Kobe şehri ile Awaji adasını birbirine bağlayan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nden sonra dünyanın en uzun 2. asma köprüsüdür. 1991 metre uzunluğundadır, en yüksek noktası 282,8 metredir.

<span class="mw-page-title-main">15 Temmuz Şehitler Köprüsü</span> İstanbul Boğazı üzerindeki üç köprüden biri

15 Temmuz Şehitler Köprüsü, eski adıyla Boğaziçi Köprüsü ya da boğaza inşa edilen ilk köprü olmasına atıfla halk arasında Birinci Köprü; Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan üç asma köprüden biri ve ilkidir. Köprünün ayakları Avrupa Yakası'nda Ortaköy, Anadolu Yakası'nda Beylerbeyi semtlerindedir.

<i>Kwai Köprüsü</i>

Kwai Köprüsü, 1957 ABD yapımı film.

<span class="mw-page-title-main">Galata Köprüsü</span>

Galata Köprüsü, İstanbul'da Haliç üzerine yapılmış, Karaköy'le Eminönü'nü birleştiren köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Köprü</span> iki yakayı birbirine bağlayarak yolu bir yandan ötekine eriştirmek için yapılan yapı

Köprü, nehir ve vadi gibi geçilmesi güç bir engelin iki kıyısını bağlayan veya herhangi bir engelle ayrılmış iki yakayı birbirine bağlayan veya trafik akımının, başka bir trafik akımını kesmeden üstten geçmesini sağlayan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Golden Gate Köprüsü</span> Asma köprü

Golden Gate Köprüsü, Kaliforniya'daki San Francisco Körfezi'nin girişinde, Golden Gate Boğazı üzerinde bir asma köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Londra Köprüsü</span>

Londra Köprüsü, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da Thames Nehri üzerinde bulunan bir köprüdür. Şehir merkezi ile Southwark semti arasında yer alır. 1750 yılına kadar Thames'in üzerindeki tek köprü olmuştur. Köprünün kuzey bitiminde Büyük Londra Yangını'nın anısına dikilmiş The Monument bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Baltimore</span>

Baltimore, ABD'nin Maryland eyaletinin en kalabalık şehridir. Baltimore, 2020 nüfus sayımında 585.708 olan nüfusuyla Amerika Birleşik Devletleri'nin en kalabalık 30. şehridir. Baltimore, 1851 yılında Maryland Anayasası tarafından bağımsız bir şehir olarak belirlendi ve bugün ülkedeki en kalabalık bağımsız şehirdir. 2020 nüfus sayımı itibarıyla Baltimore metropolitan alanının nüfusunun 2.838.327 olduğu tahmin edilmektedir ve bu da onu ülkenin 20. en büyük metropolitan alanı yapmaktadır. Daha büyük Washington metropolitan alanıyla birleştirildiğinde, Washington-Baltimore birleşik istatistik alanı (CSA), 2020 ABD nüfus sayımına göre 9.973.383'lük bir nüfusa sahiptir ve ülkenin üçüncü en büyük nüfusudur.

<span class="mw-page-title-main">Osmangazi Köprüsü</span> Yalova ile Kocaeli arasında bir asma köprü

Osmangazi Köprüsü ya da İzmit Körfez Köprüsü, Otoyol 5 kapsamında, İzmit Körfezi'ndeki Dilovası Dil Burnu ile Altınova Hersek Burnu arasında inşa edilen, 1.550 metre orta açıklığı ve 2.682 metre toplam uzunluğu ile dünyanın dördüncü en uzun açıklıklı asma köprüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Monroe Caddesi Köprüsü</span>

Monroe Caddesi Köprüsü, Washington eyaletinin Spokane şehrinde Spokane Nehri üzerinde yapılan güverteli bir kemer köprü.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Sultan Selim Köprüsü</span> İstanbul Boğazında yer alan ve Asyayı Avrupaya bağlayan üçüncü köprü

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da Üçüncü Boğaz Köprüsü, İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e bakan kuzey tarafında inşa edilen bir köprü. İsmi dokuzuncu Osmanlı padişahı ve ilk Osmanlı halifesi I. Selim'e ithafen verildi. Köprü güzergâhı, Avrupa Yakası'nda Sarıyer'in Garipçe mahallesi ile Anadolu Yakasında Beykoz'un Poyrazköy semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ningbo</span>

Ningbo Çin'in Zhejiang eyaletinin kuzeydoğusunda yer alan bir liman şehridir. Hangzhou Körfezi'nin güney kısmında yer alan şehrin doğusunda Doğu Çin Denizi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Palk Boğazı</span>

Palk Strait, Hindistan bölgesi Tamil Nadu ile ada ülkesi Sri Lanka'nın Mannar Bölgesi arasındaki bir boğazdır. Kuzeydoğu'daki Bengal Körfezi ile Palk Körfezi'ni, dolayısıyla güneybatıdaki Mannar Körfezi'ni birbirine bağlar. Boğaz, 53'e 80 km genişliktedir. Tamil Nadu'daki Vaigai Nehri gibi pek çok nehir buraya akar. Bu boğaz ismini, Company Raj döneminde Madras Başkanlığı valiliği yapan (1755-1763) Robert Palk'tan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">1915 Çanakkale Köprüsü</span> Çanakkalede bulunan dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü

1915 Çanakkale Köprüsü, Çanakkale'nin Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasında bulunan asma köprüdür. Çanakkale Boğazı'nın ilk ve Marmara Bölgesi'nin beşinci asma köprüsüdür. Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun bir parçası olan köprü, 18 Mart 2022'de hizmete girdi. 2.023 metre orta açıklık uzunluğu ile Japonya'daki Akashi Kaikyō Köprüsü'nü geçerek dünyanın en uzun orta açıklığına sahip asma köprüsü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pulteney Köprüsü</span>

Pulteney Köprüsü, Bath, İngiltere'deki Avon Nehri'nin üzerinde bulunan bir köprü. 1774'te tamamlandı ve geliştirmek istediği Pulteney ailesinin arazisini Bathwick kasabasına bağladı. Robert Adam tarafından Palladyan tarzda tasarlanan köprünün başından sonuna karşılıklı dükkânlar bulunmaktadır. I.Derece koruma altında yapı olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Humber Köprüsü</span>

Humber Köprüsü, İngiltere'nin doğusunda, Humber Halici üzerinde bulunan asma köprüdür. Tek açıklığa sahip köprü toplam 2.220 metre uzunluğundadır. Açıldığı 24 Haziran 1981'de dünyadaki tek açıklıklı asma köprüler arasında en uzun olandı.

<span class="mw-page-title-main">Danyang-Kunshan Köprüsü</span>

Danyang-Kunshan Köprüsü, Çin'ın Jiangsu eyaletinde bulunan bir Demiryolu köprüsüdür. Köprü Danyang, Changzhou, Wuxi, Suzhou ve Kunshan kentlerinden geçmektedir. Pekin-Şanghay yüksek hızlı demiryolunun bir parçası olup 164.8 km uzunluğu ile dünyanın en uzun köprüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sidney Liman Köprüsü</span> s.k.5.02

Sidney Liman Köprüsü, Avustralya'nın Sidney kentinde bulunan bir kemer köprüdür. İnşaatına 1923 yılında başlanmış olup 28 Temmuz 1932 tarihinde açılmıştır. Köprü, Sidney şehir merkezi ile North Shore arasında demiryolu, taşıt, bisiklet ve yaya trafiğini taşımaktadır. Köprünün, Port Jackson ve yakınlardaki Sidney Opera Binası ile birlikteki manzarası kentin ve Avustralya'nın simgesi konumundadır.

Bu liste Türkiye'deki köprüleri gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Gefirofobi</span> köprü korkusu ile karakterize edilen özgül fobi

Gefirofobi köprü ve tünel korkusu ile karakterize edilen anksiyete bozukluğu veya özgül fobidir. Sonuç olarak, gefirofobi hastaları, kendilerini köprülerden geçirecek rotalardan kaçınabilir veya yolcularsa, bir köprüden geçerken çok endişeli davranabilirler. Gefirofobi terimi, "köprü" anlamına gelen Yunanca γέφυρα (gephura) ve "korku" anlamına gelen φόβος (phobos) sözcüklerinden gelir.