İçeriğe atla

Francis J. Ricciardone, Jr.

Francis J. Ricciardone, Jr.
Amerikan Kahire Üniversitesi Başkanı
Görev süresi
1 Temmuz 2016 (2016-07-01) - Haziran 2021 (2021-06)
Yerine geldiğiLisa Anderson
Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye Büyükelçisi
Görev süresi
1 Ocak 2011 (2011-01-01) - 7 Temmuz 2014 (2014-07-07)[1]
Yerine geldiğiJames Franklin Jeffrey
Yerine gelenJohn R. Bass
Amerika Birleşik Devletleri'nin Afganistan Büyükelçisi
Görev süresi
2009-2010
Amerika Birleşik Devletleri'nin Mısır Büyükelçisi
Görev süresi
13 Kasım 2005 (2005-11-13) - 18 Nisan 2008
Yerine geldiğiC. David Welch
Yerine gelenMargaret Scobey
Kişisel bilgiler
Doğum 28 Mayıs 1952 (72 yaşında)
Amerika Birleşik Devletleri Boston, Massachusetts
Bitirdiği okul Dartmouth Üniversitesi
Mesleği Diplomat

Francis J. Ricciardone, Jr., Amerikalı diplomat ve ABD'nin eski Kabil ve Ankara büyükelçisidir.

Ricciardone, ABD başkanı Barack Obama'nın 2010'da altı aylık boşluktan sonra atamasını açıkladığı eski Ankara büyükelçisidir.[2] Daha önce Cumhuriyetçi senato üyesi Kansas Senatörü Sam Brownback tarafından engellenmişti.
2014 yılında görevini John R. Bass'a devretmiştir.[3] Ricciardone'nun Türkiye, İran, Irak ve Ürdün'le yoğun bir diplomatik tecrübesi bulunmaktadır. Daha önce de Türkiye'de bulunan Ricciardone, Moleküler Biyolog Marie ile evli olmakla beraber Francesca ve Chiara adında iki kızı bulunmaktadır. Francesta, Türkiye'de doğmuş olmakla beraber iki kızı da Ankara'da üçer yıl eğitim almıştır. Ricciardone aynı zamanda Türkçe, Arapça, İtalyanca ve Fransızca bilmektedir.[4] 2016 yılı itibarıyla Kahire'deki Amerikan Üniversitesi'nin başkanıdır.

Kaynakça

  1. ^ "Former Chiefs of Mission between 1778 and 2010". Embassy of the United States. 21 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2014. 
  2. ^ "Obama Ankara büyükelçisini atadı -NTVMSNBC". 1 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2010. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2015. 
  4. ^ ABD, Ankara'ya Büyükelçisini atadı 30 Aralık 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Haber7

İlgili Araştırma Makaleleri

Yusuf Ziya Özcan, Türk akademisyen ve büyükelçi.

Beşir Balcıoğlu, Türk diplomat ve büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Barack Obama</span> 44. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (2009–2017)

Barack Hussein Obama, Amerika Birleşik Devletleri'nin 44. başkanı. İlk olarak 4 Kasım 2008'de yapılan 2008 ABD başkanlık seçimlerinde ABD'nin 44. devlet başkanı seçilmiş ve 20 Ocak 2009 tarihinde bu görevi George W. Bush'tan devralmıştır. 6 Kasım 2012'de yapılan 2012 ABD başkanlık seçimlerinde Mitt Romney karşısında seçimi kazanmış ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığına ikinci kez seçilmiştir. Demokrat Parti'nin adayı olan Obama, ABD tarihindeki ilk ve tek Afroamerikalı devlet başkanıdır. Başkanlık görevinden önce; 2005'ten 2008'e kadar Illinois senatörü ve 1997'den 2004'e kadar da Illinois eyalet senatörü olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Nabi Şensoy</span> Türk diplomat

Nabi Şensoy,, Türk diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Murat Mercan</span>

Hasan Murat Mercan, Türk siyasetçi ve diplomat. Türkiye'nin Washington Büyükelçisi olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Namık Tan</span> Türk diplomat

Namık Tan, Türk diplomat ve siyasetçi. 2010-2014 yılları arasında Türkiye'nin Amerika Birleşik Devletleri büyükelçiliği görevini yürütü.

<span class="mw-page-title-main">2012 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri</span> ABDnin başkanını belirleyen seçim

2012 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri, 6 Kasım 2012 tarihinde yapıldı. Bu seçimlerde Demokratik Parti'yi 2008 yılında ilk kez ABD başkanı seçilmiş olan Barack Obama temsil ederken, Cumhuriyetçi Parti'yi ise eski Massachusetts eyaleti valisi ve iş insanı Mitt Romney temsil etti. Seçimde temel tartışma konuları ekonomi ve istihdam, sağlık reformu, terörle mücadele ve başta Arap Hareketliliği olmak üzere dış politika çerçevesinde şekillendi. Seçimi kazanmayı başaran Barack Obama tekrar ikinci bir kez 4 yıl süreyle ABD başkanlığı görevini üstlendi.

Sefire Solmaz Ünaydın Türkiye'nin Stockholm, Varşova ve Tokyo büyükelçilikleri görevlerinde bulunan Türk diplomat. Solmaz, Filiz Dinçmen'den sonra Türkiye'nin ikinci kadın büyükelçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye büyükelçisi</span>

Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye Büyükelçisi, Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye'deki en üst düzey diplomatik temsilcisidir.

Hüseyin Daniş Tunalıgil, Türk diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Nihat Sorgeç</span>

Nihat Sorgeç, "mesleki yeterlilik aracılığıyla entegrasyon" sloganı altında yürüttüğü, dört şubesiyle Berlin'de faaliyet gösteren, orijinal adıyla "BWK - Bildungswerk in Kreuzberg" meslek eğitim kurumlarının kurucu ve yöneticisidir.

Durmuş Ersin Erçin Türk eski büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Tunus-Türkiye ilişkileri</span>

Tunus–Türkiye ilişkileri Türkiye, Tunus'u ilk tanıyan devletlerden biridir. İki ülke arasındaki ilişkiler gelişerek devam etmektedir. Tunus'un İstanbul'da konsolosluğu ve Ankara'da Büyükelçiliği bulunmaktadır. Türkiye'nin de Tunus'ta Büyükelçiliği bulunmaktadır.İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler en üst düzeydedir.

<span class="mw-page-title-main">Tanju Bilgiç</span> Türk büyükelçi

Tanju Bilgiç Türk büyükelçidir. 13 Eylül 2023 tarihinde Türkiye'nin Rusya Büyükelçiliği görevine atanmıştır.

Fatih Ulusoy, Türk Büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş-Türkiye ilişkileri</span>

Bangladeş-Türkiye ilişkileri, Bangladeş ve Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir. Türkiye'nin Dakka'da bir elçiliği var ve Bangladeş'in Ankara'da elçiliği ve İstanbul'da bir konsolosluğu var.

<span class="mw-page-title-main">Yağmur Ahmet Güldere</span>

Yağmur Ahmet Güldere Türk büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Suriye ilişkileri</span>

Şu anda Suriye ve ABD arasında diplomatik ilişki yoktur. Suriye İç Savaşı nedeniyle 2012'de ilişkiler kesilmiştir. İki ülke arasında tartışılan başlıca konular Arap-İsrail sorunları, Golan Tepeleri işgali ve Irak Savaşı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Gine-Bissau-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye ve Gine Bissau arasındaki siyasi ilişkiler bugüne kadar uluslararası kuruluşlar kapsamında gerçekleşen temaslarla sınırlı kalmıştır. Öte yandan iki ülke de ikili işbirliğinin geliştirilmesine özel önem atfetmektedir. Gine Bissau’ya Türkiye'nin Dakar Büyükelçiliği akreditedir. Türkiye'nin Bissau’da, Gine Bissau’nun da İstanbul ve Ankara’da Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır.

Bu liste maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı diplomatları isim, soyad, pozisyon ve diğer ilgili bilgilere göre alfabetik olarak sıralanmıştır.