İçeriğe atla

Francis Cecil Sumner

Francis Cecil Sumner
Doğum7 Aralık 1895
Pine Bluff, Arkansas, ABD
Ölüm12 Ocak 1954 (58 yaşında)
Washington, ABD
EğitimLincoln Üniversitesi Clark Üniversitesi
Kariyeri
DalıPsikoloji

Francis Cecil Sumner (7 Aralık 1895 - 12 Ocak 1954), ABDli eğitim reformu lideri.

"Siyah Psikolojisinin Babası" olarak anılır. Psikolojide doktora alan ilk Afrikalı Amerikalı olduğu kabul edilir.[1]

Yaşamı

Arkansas’ta 7 Aralık 1895 tarihinde doğdu. 1900'lü yıllarda beyaz Amerikalılar ile Afrikalı Amerikalılar farklı okullara gönderildiğinden ve Afrikalı Amerikalıların gittiği okullarda verilen eğitimin niteliği düşük olduğundan, Sumner’in anne babası ona iyi bir eğitim sağlamak için özel bir gayret sarf etti. İlköğretimden sonra babası tarafından evde eğitildi.

1911 yılında, 15 yaşındayken özel bir sınavdan geçirilerek, lise diploması olmadığı halde Lincoln Koleji’ne (şimdiki Lincoln Üniversitesi) kabul edildi. Bu okulda felsefe alanında lisans eğitimi aldı. İngilizce, modern diller ve Yunanca dersleri aldı. 1915’te üstün başarıyla mezun oldu. 1916’da Clark Üniversitesi’ne ikinci bir lisans derecesi almak üzere gitti. İngilizce bölümünde lisans eğitimi aldı. Bu üniversitede rektör olan psikolog ve eğitimci G. Stanley Hall’dan ve dekanlık görevini yürüten psikolog James P. Porter’dan çok destek gördü.[1] Hall ile usta-çırak ilişkisi içinde çalıştı. 1916’da İngilizce bölümünden mezun oldu. Lincoln Üniversitesi’ne geri dönüp psikoloji ve Almanca çalıştı. Akademik eğitimini psikoloji alanında ilerletme kararını verdi. Başvurduğu birkaç üniversiteden Freddedilince, kadınları ve azınlık üyelerini okula kabul etmekle ve bu konuda yapılan türlü itirazlara göğüs germekle ünlü olan Clark Üniversitesi rektörü Hall’dan destek istedi. Ondan aldığı destek ve yüreklendirme ile Clark Üniversitesi’nde “ırk psikolojisi” çalışmak üzere burs aldı. Adalet sistemindeki ırk temelli ayrımcılığı anlamaya ve ortadan kaldırmaya yönelik, tüm hayatı boyunca sürecek olan çalışmaları böylece başladı.

1917’de Clark Üniversitesi’nde psikoloji doktorası yapmaya hak kazandığı halde I. Dünya Savaşı’na katılmak üzere askere yazıldığı için eğitimi bir sene sonraya ertelendi. Asker olarak Almanya’ya gönderildi. Freud ve Adler’in Psikoanalizi başlıklı doktora tezi 14 Haziran 1920’de kabul oldu ve böylelikle psikolojide doktora unvanı alan ilk Afrikalı Amerikalı oldu. Çeşitli üniversitelerde akademisyen olarak çalıştı. Afrikalı Amerikalı akademisyenlere yönelik ayrımcılıktan ötürü çoğu zaman çalışmaları için ihtiyaç duyduğu araştırma fonunu elde edemedi. Kariyeri boyunca 45 makale yayınladı. ABD’deki eğitim kurumlarında Afrikalı Amerikalılar’a yönelik olumsuz tutum ve davranışları eleştiren makaleler yazdı.[2] Zeka testlerinin ırkı biçimde kullanılmasını eleştirdi, psikolojik becerilerin sadece biyolojiyle, genetikle veya evrimle açıklandığı indirgemeci yaklaşımların karşısında durdu.[3] Howard Üniversitesi’nde psikoloji bölümünün kurucusu ve 1928’den 1954’e kadar bölüm başkanı oldu.[4] Kurucusu olduğu bölüm, Amerikan Psikologlar Derneği'nin ilk Afrikalı Amerikalı başkanı olan Kenneth B. Clark’ı ve diğer pek çok değerli Afrikalı-Amerikalı psikoloğu yetiştirdi, bu nedenle “Siyah Harvard” olarak anıldı.[5]

60 yaşındayken bir kalp krizi geçirerek öldü.

Kaynakça

  1. ^ a b Sawyer, Thomas F. "Francis Cecil Sumner: His Views and Influence on African American Higher Education" (PDF). History of Psychology, Cilt 3, No 2, 2000. 12 Haziran 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2020. 
  2. ^ "AAREG: Inspiring the Young Minds of Future". African American Registry. 12 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2020. 
  3. ^ O'Doherty, Kieran C.; Hodgetts, Darrin. The SAGE Handbook of Applied Social Psychology. Sage. ISBN 9781473969261. 
  4. ^ "Featured Psychologists Francis Sumner, PhD". American Psychological Association. 5 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2020. 
  5. ^ King, D. Brett; William Douglas, Woody; Viney, Wayne (2013). History of Psychology: Ideas and Context. Routledge. ISBN 0205963048. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Psikoloji veya Ruh bilimi, içgüdüsel davranışları ve zihni inceleyen bilimdir. Bilinçli ve bilinçsiz olayların yanı sıra daha çok duygu ve düşüncenin incelemesini içeren Psikoloji, çok kapsamlı bir bilimsel alandır. Bu alanda uzman olan ve aynı zamanda bilgi araştırması yapanlara psikolog denir. Psikologlar, beyinin ortaya çıkan özelliklerini ve ortaya çıkan özelliklerle bağlantılı tüm fenomenleri anlamaya çalışırlar ve bu şekilde daha geniş nöro-bilimsel araştırmacı grubuna katılırlar. Psikoloji bilimi, bir sosyal bilim olmasına rağmen aynı zamanda doğa bilimleri olarak da kategorize edilebilir. Özellikle beyin biyolojisi bilgisini oldukça kullanır ve geliştirir.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Wundt</span>

Wilhelm Maximilian Wundt, Alman fizyolog, psikolog, filozof, profesör, tıp doktoru ve modern psikolojinin kurucularındandır. Almanya'nın Leipzig şehrinde 1879 yılında ilk psikoloji laboratuvarını kurarak deneysel psikolojinin adımlarını atmıştır. Zihnin yapısını incelemeye alan yapısalcılık ekolünün kurucusu sayılır. Almanya'da Leipzig Üniversitesi'nde kurulan bu laboratuvar sayesinde insan davranışlarının sebepleri bilimsel ortamda araştırmaya tabi tutulmuştur. Wundt özellikle "KBY" olarak bilinen "konfüzyonel beden algısı" isimli konuda yaptığı çalışmaları ile kendisinden söz ettirmiştir. Halen bu çalışmaların psikolojik alanda geçerliliği bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Patricia Hill Collins</span> Amerikalı akademisyen

Patricia Hill Collins, Maryland Üniversitesi'nde sosyoloji dalında seçkin üniversite profesörüdür ve Cincinnati Üniversitesi Afrika Kökenli Amerikalı Çalışmaları Departmanı'nın eski başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Liverpool Hope Üniversitesi</span>

Liverpool Hope Üniversitesi, Kuzey-Batı İngiltere'de Liverpool'da bulunan bir yükseköğretim üniversite kurumudur. Kamuya ait bir üniversitedir ama Hristiyan öğretmen eğitim okullarından geliştirilmiş olduğu için kurucu Hristiyan mezhepleri ile yakın bağlantıları bulunmaktadır. Bu üniversitenin kökünde bulunan değişik iki Hristiyan mezhebi tarafından kurulmuş iki yüksek öğretmen okulu 1844 ve 1856 eğitime başlamış ve üçüncüsünün eğitime başlaması ise 1960'lı yıllarda olmuştur. Böylece Avrupa'nın tek çok mezhepli ekümenik üniversitesi olduğu iddia edilmektedir. Üniversite iki büyük bir küçük kampüsten oluşmaktadır: Ana kampüsü Liverpool'un Childwall semtinde; "Yaratıcı Sanatlar" Kampüsü adı verilen kampüsü de Liverpool'un Everton semtinde ve Aigburth semtinde de kampüs bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">John B. Watson</span> Amerikalı psikolog (1878 – 1958)

John Broadus Watson, psikolojide davranışçılık ekolüne yaptığı katkılarla tanınan Amerikalı psikologdur.

Lightner Witmer, klinik psikoloji hareketinin öncüsü Amerikalı psikologdur.

<span class="mw-page-title-main">James McKeen Cattell</span> Amerikalı psikolog (1860 – 1944)

James Mckeen Cattell, (d. 25 Mayıs 1860 - ö. 20 Ocak 1944, Amerikalı psikolog ve Amerika Birleşik Devletleri'nde psikoloji profesörü unvanı almış ilk bilim insanı.

Sağlık psikolojisi bir tıbbi psikoloji altdalıdır. Sağlık, hastalık ve sağlık hizmetlerindeki psikolojik ve davranışsal süreçlerin incelenmesidir. Psikolojik, davranışsal ve kültürel faktörlerin fiziksel sağlık ve hastalığa nasıl katkıda bulunduğunu anlamakla ilgilenir. Psikolojik faktörler sağlığı doğrudan etkileyebilir. Örneğin, hipotalamik-hipofiz-adrenal ekseni etkileyen kronik olarak meydana gelen çevresel stres faktörleri kümülatif olarak sağlığa zarar verebilir. Davranışsal faktörler de bir kişinin sağlığını etkileyebilir. Örneğin, belirli davranışlar zamanla zararlı olabilir veya sağlığa iyi gelebilir. Sağlık psikologları biyopsikososyal bir yaklaşım benimser. Başka bir deyişle, sağlık psikologları sağlığı sadece biyolojik süreçlerin değil, aynı zamanda psikolojik, davranışsal ve sosyal süreçlerin ürünü olarak anlarlar.

Kültürlerarası psikoloji, değişkenlik ve değişmezlik de dahil olmak üzere, farklı kültürel koşullar altında insan davranışlarının ve zihinsel süreçlerin bilimsel bir çalışmasıdır. Davranış, dil ve anlamdaki kültürel farklılığı tanımak için araştırma yöntemlerini genişleterek psikolojiyi genişletmeyi ve geliştirmeyi amaçlar. Akademik bir disiplin olarak psikoloji büyük ölçüde Kuzey Amerika ve Avrupa'da geliştiği için, bazı psikologlar, evrensel olarak kabul edilen yapıların, daha önce varsayıldığı kadar değişmez olmadığı konusunda endişe duymuşlardır, özellikle de diğer kültürlerde dikkate değer deneyleri çoğaltma girişimlerinin değişen başarıları vardır. Etki, biliş, benlik kavramları ve psikopatoloji, anksiyete ve depresyon gibi ana temaları ele alan teorilerin, diğer kültürel bağlamlara "dışa aktarıldığında" dış geçerliliğe sahip olup olamayacağı, kültürel psikoloji, kültürel farklılıkları hesaba katmak için kültürel farklılıkları hesaba katmak için tasarlanmış yöntemleri kullanarak bunları yeniden inceler. Her ne kadar bazı eleştirmenler kültürlerarası psikolojik araştırmalardaki metodolojik kusurlara işaret etseler ve kullanılan teorik ve metodolojik temellerdeki ciddi eksikliklerin psikolojideki evrensel ilkeleri araştırmaya engell olduğunu iddia etseler de, kültürler arası psikologlar, fizik veya kimya gibi evrenselleri aramaktan ziyade farklılıkların (varyans) nasıl ortaya çıktığını araştırmaya yönelmektedirler.

Psikolog, psikolojik yaklaşımları uygulayan; zihinsel durumları, algısal, bilişsel, duygusal ve sosyal süreçleri ve davranışları inceleyen bir profesyoneldir. Psikologların çalışmaları genellikle bireylerin birbirleriyle ve çevreleriyle nasıl ilişki kurduğunun deneysel, gözlemsel bilgileri ve yorumunu içerir.

Anormal psikoloji, zihinsel bir bozukluğu tetikleyen veya anlaşılmayabilecek alışılmadık davranış, duygu ve düşünce kalıplarını inceleyen psikolojinin bir dalıdır. Birçok davranışın anormal olduğu düşünülse de, psikolojinin bu dalı tipik olarak klinik bağlamdaki davranışlarla ilgilenir. Anormal veya aykırı kabul edilen davranışları anlama ve kontrol etme konusunda uzun bir geçmiş tarihi vardır ve alınan yaklaşımda genellikle kültürel farklılıklar vardır. Anormal psikoloji alanı, farklı koşullar için birden fazla nedeni tanımlar, genel psikoloji alanından ve başka yerlerden çeşitli teoriler kullanır ve hala çok sayıda “anormal” ile kastedilene bağlıdır. Geleneksel olarak psikolojik ve biyolojik açıklamalar arasında, zihin-beden sorununa ilişkin felsefi bir düalizmi yansıtan bir ayrım vardır. Zihinsel bozuklukları sınıflandırmaya çalışırken farklı yaklaşımlar da vardır. Anormal üç farklı kategori içerir; subnormal, olağanüstü ve paranormaldirler.

Psikoloji, davranış ve zihinsel süreçlerin bilimidir. Öncelikli hedefi, hem genel prensipler oluşturarak hem de spesifik vakaları araştırarak bireyleri ve grupları anlamaktır.

Endüstri ve örgüt psikolojisi, psikoloji içinde uygulamalı bir disiplindir. Endüstri, iş ve örgütsel psikoloji (IWO), uluslararası alanda daha geniş bir küresel terimdir.

Kantitatif psikoloji veya Nicel psikoloji, insan veya hayvan psikolojik süreçlerinin matematiksel modellemesi, araştırma tasarımı ve metodolojisi ve istatistiksel analizine odaklanan bilimsel bir çalışma alanıdır. İnsan yeteneklerini ölçmek için testler ve diğer cihazları içerir. Kantitatif psikologlar, psikolojik ölçüm teorisi ve tekniği ile ilgili bir alan olan psikometri olanlar da dahil olmak üzere çok çeşitli araştırma yöntemleri geliştirir ve analiz eder.

<span class="mw-page-title-main">Dartmouth College</span>

Dartmouth College Ivy League içerisinde yer alan bir araştırma üniversitesidir. Hanover, New Hampshire, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunur. 1769'da Eleazar Wheelock tarafından kurulan, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski dokuzuncu yüksek öğrenim kurumu ve Amerikan Devrimi'nden önce kiralanan dokuz kolonyal kolejden biridir. Başlangıçta genç Yerli Amerikalıları Hristiyan teolojisi ve liberal sanatlar konusunda eğitmek için bir okul olarak kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kenneth ve Mamie Clark</span>

Kenneth Bancroft Clark ve Mamie Phipps Clark evli bir ekip olarak çocuklar arasında araştırma yapan ve Sivil Haklar Hareketinde aktif olan Amerikalı psikologlardı. Harlem'de Northside Çocuk Gelişimi Merkezi'ni ve Harlem Youth Opportunities Unlimited (HARYOU) örgütünü kurdular. Kenneth Clark aynı zamanda City College of New York'ta eğitimci ve profesördü ve Amerikan Psikoloji Derneği'nin ilk Siyah başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Margaret Floy Washburn</span>

Margaret Floy Washburn, 20. yüzyılın başlarında öne çıkan psikologlarından biri olarak en çok hayvan davranışı ve motor teori geliştirme alanındaki deneysel çalışmaları ile tanınıyordu. Psikoloji branşında doktoraya sahip olan ilk kadın (1894), Mary Whiton Calkins ardından APA'da başkan olarak görev alan ikinci kadındı (1921) ve de Deneysel Psikologlar Derneği'ne seçilen ilk kadındı. 2002 yılında yayımlanan “A Review of General Psychology” anketi; Washburn'ü John Garcia, James J. Gibson, David Rumelhart, Louis Leon Thurstone ve Robert S. WoodWorth ile birlikte 20. yüzyıldaki en çok araştırılan psikologlarda 88. sıraya getirdi.

Diane F. Halpern, Amerikalı bir psikolog ve Amerikan Psikoloji Derneği'nin (APA) eski başkanıdır. KGI'daki Minerva Okullarında Sosyal Bilimler Dekanı ve ayrıca Claremont McKenna College'da McElwee Ailesi Psikoloji Profesörüdür. Aynı zamanda Batı Psikoloji Derneği, Psikoloji Öğretim Derneği ve Genel Psikoloji Bölümü'nün eski başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mary Whiton Calkins</span> Amerikalı filozof ve psikolog (1863 – 1930)

Mary ; 30 Mart 1863 - 26 Şubat 1930 ), bilgilendirilmiş teori hakkında çalışan ve hafıza, rüyalar ve özbenlik üzerine araştırmalar yapmış Amerikalı bir filozof ve psikologdur. 1903 yılında, Calkins, meslektaşları tarafından seçilerek en değerli elli psikolog listesinde on ikinci olmuştur. Cinsiyeti nedeniyle Harvard Üniversitesi tarafından doktorası reddedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">G. Stanley Hall</span>

Granville Stanley Hall, on dokuzuncu yüzyılda Amerika Birleşik Devletleri'nde Harvard College'da verilen ilk psikoloji doktorasını kazanan öncü bir Amerikalı psikolog ve eğitimciydi. İlgi alanları insan yaşam süresinin gelişimi ve evrim teorisi üzerine odaklandı. Hall, Amerikan Psikoloji Derneği'nin ilk başkanı ve Clark Üniversitesi'nin ilk başkanıydı. 2002'de yayınlanan Genel Psikoloji İncelemesi araştırması, Hall'u Lewis Terman'la birlikte 20. yüzyılın en çok alıntı yapılan 72. psikoloğu olarak sıraladı.