İçeriğe atla

Franchot Tone

Franchot Tone
Mutiny on the Bounty fragmanından
DoğumStanislaus Pascal Franchot Tone
27 Şubat 1905(1905-02-27)
Niagara Falls, New York, New York, ABD
Ölüm18 Eylül 1968 (63 yaşında)
New York, New York, ABD
MilliyetAmerikalı
Mezun olduğu okul(lar)Cornell University
Meslek
Oyuncu
Yapımcı
Yönetmen
Etkin yıllar1926-1968
Evlilik
Joan Crawford
(e. 1935; b. 1939)

Jean Wallace
(e. 1941; b. 1948)

Barbara Payton
(e. 1951; b. 1952)

Dolores Dorn
(e. 1956; b. 1959)
Çocuk(lar)2

Stanislaus Pascal Franchot Tone (27 Şubat 1905 - 18 Eylül 1968), Amerikalı aktör, yapımcı ve sahne, film ve televizyon yönetmenidir. 1930'larda ve 1940'ların başında önde gelen bir başroldü ve kariyerinin zirvesine ulaştığı 1950'lerde yardımcı rollerdeki beyefendi, sofistike rolleriyle tanınıyordu. Oyunculuk kariyeri yasa öncesi romantik filmlerden çok katmanlı kara film rollerine ve I. Dünya Savaşı filmlerine kadar birçok türde çalışmalar içerir. 1960'lar boyunca tiyatro ve filmlerde oyunculuk ve yapımcılığa devam ederken, Alacakaranlık Kuşağı ve Alfred Hitchcock Saati de dahil olmak üzere birçok altın çağ dönemi televizyon dizisinin bölümlerinde konuk yıldız olarak yer aldı.

Tone, Mutiny on the Bounty'deki (1935) Asteğmen Roger Byam rolüyle En İyi Erkek Oyuncu dalında Akademi Ödülü'ne [1] aday gösterildi. Film ise diğer oyuncuları Clark Gable ve Charles Laughton ile birlikte aynı anda üç oyuncusu aday olan tek film oldu. Bu durum En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu kategorisinin oluşturulmasına öncülük etti.

Kaynaklar

  1. ^ "The 8th Academy Awards | 1936". Oscars.org | Academy of Motion Picture Arts and Sciences. 30 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Denzel Washington</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; sinema oyuncusu

Denzel Washington, Amerikalı oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Robert Duvall</span> Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu

Robert Selden Duvall, Amerikalı sinema oyuncusu ve yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Akademi Ödülleri</span> filmler kapsamında her yıl düzenlenen ödül töreni

Akademi Ödülleri veya popüler adıyla Oscar ödülleri, film endüstrisindeki sanatsal ve teknik başarılara verilen ödüllerdir. Ödüller, Kaliforniya merkezli Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından yılda bir kez verilir. Akademi üyelerinin oylarıyla verilen ödüller, sinema dünyasında uluslararası bir başarı göstergesi olarak kabul edilir. Ödül kazananlara verilen heykelciğin resmi adı "Akademi Liyakat Ödülü" olmasına rağmen heykelcik çoğu zaman "Oscar" lakabıyla anılır. Heykelcik, art deco üslubunda tasvir edilmiş bir şövalyedir.

<span class="mw-page-title-main">Christopher Walken</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Christopher Walken,, Akademi Ödülü, SAG ve BAFTA Ödülü sahibi, Altın Küre, Tony ve Emmy ödülü adayı Amerikalı sinema ve tiyatro oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Kevin Spacey</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Kevin Spacey Fowler, iki kere Oscar ödülü kazanmış Amerikalı tiyatro ve sinema oyuncusu ve yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Steve Carell</span> Amerikalı komedyen ve sinema oyuncusu

Steven John Carell, Amerikalı oyuncu, komedyen, yazar ve yapımcıdır. ABD versiyonu The Office'te ana karakter Michael Scott'ı canlandırmış, performansıyla Altın Küre En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazanmıştır. Little Miss Sunshine filmi ile En İyi Oyuncu Kadrosu dalında Ekran Oyuncuları Derneği ödülü kazanmıştır. Life dergisi tarafından "Amerika'nın En Komik Adamı" ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Julianne Moore</span> İngiliz-Amerikalı sinema oyuncusu ve yazar

Julianne Moore, beş kez Oscar'a aday gösterilmiş Amerikalı oyuncu ve çocuk kitabı yazarı. Unutma Beni filmindeki performansıyla 87. Akademi Ödülleri Töreni'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Samantha Morton</span>

Samantha Morton, İngiliz oyuncu. İki kez Akademi Ödülü'ne aday gösterilmiş olup Altın Küre sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Olivia de Havilland</span> İngiliz-Amerikalı sinema oyuncusu (1916 – 2020)

Dame Olivia Mary de Havilland, İngiliz-Amerikalı aktris. Sinema kariyerinindeki çalışmaları 1935'ten 1988'e kadar uzanıyordu. 49 uzun metrajlı filmde rol aldı ve zamanının önde gelen oyuncularından biriydi. 104 yaşında öldüğünde, yaşayan en yaşlı ve en fazla hayatta kalan Akademi Ödülü sahibiydi ve Hollywood sinemasının Altın Çağı'ndan hayatta kalan son büyük yıldız olarak kabul edildi. Küçük kız kardeşi Oscar ödüllü aktris Joan Fontaine'di.

<span class="mw-page-title-main">Maximilian Schell</span> Oyuncu

Maximilian Schell, Avusturya doğumlu İsviçreli oyuncudur. Aynı zamanda yazar, yönetmen ve birkaç filmin yapımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eddie Redmayne</span> İngiliz oyuncu

Edward John David Redmayne, İngiliz oyuncudur. Biyografik filmler ve blockbuster filmlerdeki rolleriyle tanınan oyuncunun aldığı çeşitli ödüller arasında bir Akademi Ödülü, bir Tony Ödülü, bir BAFTA Ödülü ve iki Olivier Ödülü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gale Sondergaard</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1899 – 1985)

Gale Sondergaard, Amerikalı aktris.

<span class="mw-page-title-main">Elsa Lanchester</span>

Elsa Sullivan Lanchester – 26 Aralık 1986), tiyatro, sinema ve televizyonda uzun bir kariyere sahip İngiliz aktris.

<span class="mw-page-title-main">Kim Stanley</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1925 – 2001)

Kim Stanley, televizyon, tiyatro ve film performansları olan Amerikalı bir aktrisdi.

9. Akademi Ödülleri 4 Mart 1937'de Los Angeles, California'daki Biltmore Otel'de yapıldı. Misafirler, George Jessel tarafından ağırlandılar. Törenin müzikleri, o zamanlar Spike Jones'un davulda yer aldığı Victor Young Orkestrası tarafından sağlandı. Bu tören, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu kategorilerinde ilk kez ödül verildiği törendi. Ayrıca yönetmenlik ve oyunculuk ödüllerinin kategori başına beş aday ile sınırlandırıldığı ilk yıl oldu.

Dame Celia Elizabeth Johnson,, tiyatro, televizyon ve film alanlarında çalışmış bir İngiliz aktris. In Which We Serve (1942), This Happy Breed (1944), Brief Encounter (1945) ve The Captain's Paradise (1953). filmlerindeki rolleriyle tanınır. Brief Encounter filmindeki rolü ile En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'ne aday gösterildi. Altı kez BAFTA Ödülü adayı olan oyuncu, The Prime of Miss Jean Brodie (1969) için Yardımcı Rolde En İyi Kadın Oyuncu BAFTA Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Ralph Bellamy</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1904 – 1991)

Ralph Rexford Bellamy, kariyeri 62 yıl boyunca sahne, sinema ve televizyonda geçen Amerikalı aktör. Kariyerinde başrollerin yanı sıra yardımcı roller de oynadı. Sunrise at Campobello'da En iyi Dramatik Erkek Oyuncu dalında Tony Ödülü ve The Awful Truth için En iyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oscar adaylığı (1937) dahil olmak üzere beğeni ve ödüller kazandı.

Başrol oyuncusu veya basitçe başrol, bir filmin, televizyon dizisinin veya tiyatro oyunun başkahramanı rolünü oynayan kişidir. Baş kelimesi aynı zamanda eserdeki en büyük role atıfta bulunur ve başrol oyuncusu tipik olarak sürekli bu tür rolleri oynayan bir kişiye de denilebilir. Bazı oyuncular başrol olarak typecast edilir, ancak çoğu oyuncu, bazı performanslarda başrolü ve diğer performanslarda ise yardımcı rolü veya karakter oyuncusu rolünü oynar.

23. Akademi Ödülleri töreni ile 1950 yılında çeşitli kategorilerde en iyi film olarak kabul edilen filmlere ödülleri sunuldu. Perde Açılıyor , 14 dalda ödüle aday gösterildi ve böylece Rüzgar Gibi Geçti'nin 13 adaylık rekorunu kırdı.

49. Akademi Ödülleri 28 Mart 1977 Pazartesi günü Los Angeles, California'daki Dorothy Chandler Pavilion'da sahiplerini buldu. Törenlere Richard Pryor, Ellen Burstyn, Jane Fonda ve Warren Beatty başkanlık etti.