İçeriğe atla

Francesco Cilea

Francesco Cilea
Francesco Cilea (1886-1950) mozolesi
Genel bilgiler
Doğum23 Haziran 1866(1866-06-23)
Palmi, Reggio Calabria ili, İtalya
Ölüm20 Kasım 1950 (84 yaşında)
Varazze, Ligurya, İtalya
MesleklerMüzisyen, besteci, müzik eğitimcisi

Francesco Cilea (d. 23 Haziran 1866 Palmi, Reggio Calabria ili, İtalya – ö. 20 Kasım 1950 Varazze, Ligurya, İtalya ) özellikle opera eserleri ile tanınan bir İtalyan besteci ve müzik eğitimcisi.

Yaşamı

Francesco Cilea güney İtalya'da Regio Calabria iline bagli bir şehir olan Palmi'de doğdu. Yayımlanan hatıralarına göre müziğe yakın ilgisi bu kasabada bir bando konserinde Bellini'niun Norma operasından bir parça duyması üzerine ortaya çıktı. İleri piyano ve müzik kompozisyon eğitimine Napoli'de "San Pietro a Majella Konservatuvarı"nda başladı. Burada çalışkanlığı ve müziğe üstün yeteneği ile kendini tanıttı. Konservatuvar finalini İtalyan Eğitim Bakanlığı altın madalyası kazanarak ve "birinci derece müzik öğretmeni" unvanı ile bitirdi. Konservatuvar eğitimi bitirme eseri olarak hazırladığı bir perdelik Gina operası Konservatuvar tiyatrosunda yapımlandı ve prömiyeri orada sahnelendi.

Bu eserden dolayı, büyük bir müzik yayım evi olan "Sonzongo" Cilea'ya bir opera hazırlaması için sipariş verdi. Libretosu "Angelo Zanardını]" tarafından hazırlanan ve üç kısa perdeden oluşan ve verismo akımına uyan La Tilda adlı bu eserin 7 Nisan 1892de " Pagliano" Tiyatrosu, Floransa'da prömiyeri sahnelendi. Seyirci tarafından çok tutulan bu eser diğer İtalyan operaevlerinde de hemen yapımlandı. O yılın Eylül sonunda Sonzongo yayımevinin hazırlattığı diğer operalarla birlikte Viyana Sergisinde sahnelendi. Bu eserin orkestra partisyon notaları kayıp olduğu için günümüzde yapımlanmaktadır.

Sonra piyano öğretmenliği ve 1894-1896da Floransa "İstituto Musicale" konservatuvarında Kompoziyon öğretmenliği yaptı.

Cilea'nın üçüncü opera eseri Alphonse Daudetnin bir eserinden uyarlanan ve libretosunu Leopoldo Marenco'nun yazmış olduğu "Arlesiyen" adlı opera oldu ve bu eserin prömiyeri 27 Kasım 1879'da Milano'da "Teatro Lirico"'da yapıldı. Bu eserde rol alan şarkıcılar arasında bulunan genç Enrico Curoso söylediği "Federico'nun Ağıtı" ile sükse yaptı. Fakat genellikle eser popüler olmadı. Eserinin değerliliğine inanmış olan Cilea birçok defa bu esere yeni revizyonlar yaptıysa da revizyonların hemen hepsi eser için istediği popülerliği kazandırmadı. Bu revizyonlardan dolayı günümüzde nadir yapımlanan bu eser ile eserinin prömiyer verziyonunun neredeyse tümüyle birbirinden değişik olduğu belirtilir.

Cilea'nın dördüncü opera eseri 6 Kasım 1903de Milano, "Teatro Lirico" da prömiyer sahnelenmesi yapılan Adriana Lecouvreur eseridir. Dört perdelik bu opera XVİİİ. yüzyıl Fransa'sında geçmektedir ve "Eugene Scribe"'nin bir oyunundan uyarlanarak librettosu "Arturo Colautti" tarafından yazılmıştır. Günümüzde Çılia'nın Adriana Lecouvreur operası operasever seyirci tarafından da sevilmekte ve zaman zaman dünya opera evlerinde sahnelenmektedir. Bu eserin sevilmesi Napoli opera geleneğinin melodik ve harmonik besteleme şekillerinin hafifliğini daha yeni ve daha katı Fransız ton kuralları ile iyi bileşiminden doğduğu belirtilmektedir.

Cilea'nın son eseri Victor Sardou'nun bir oyunundan uyarlanarak "Arturo Colautti" tarafından yazılan bir librettoya dayanan üç perdelik bir trajedi olan "Gloria" adlı operadır. Bu eserin prömiyeri 15 Nisan 1907de orkestra şefi Arturo Toscanını idaresi altında Milano, La Scala Tiyatrosunda yapılmıştır. Cilea'nın bütün bekleyişlerine rağmen bu eser de seyirciler tarafından tutulmamıştır. Bu başarısız eserden sonra Cilea'nın opera bestelemeyi bir tarafa bıraktığı sanılmakla beraber, Cilea'nın geride bıraktığı notları arasında diğer birkaç opera projesi (örneğin Renato Simoni, İl ritörno dell'amore , Ettore Moschino, Malena ve yine Ettore Moschino, La Rosa di Pompei konuları üzerine, üzerinde uğraştığı gerçeği ortaya çıkmıştır.

Cilea müzik eğitimciliği kariyerinde başarı kazanmış ve 1913-1916 döneminde Palermo "Vicenzo Bellini Konservatuvarı" ve 1916-1835 döneminde Napoli'de "San Pietro a Majella Konservatuvarı" direktörlüğü görevinde bulunmuştur.

Cilea'ya ödül olarak hayatta iken 1898de Floransa "Accademia Musicale" üyeliği ve 1895de İtalya Krallığı "Ordre de la Couronne" şövalyelik unvanı verilmiştir.

Cilea 20 Kasım 1950de Ligürya'da Varezze'de olmuştur. Şerefine Regio Calabria şehrinde bulunan tiyatro salonu ve müzik konservatuvarına "Francesco Cilea" ismi verilmiştir. Doğum şehri olan Palmı'de ise anısına Orfeo miti desenleri ile süslenmiş bir anıt-mezar yapılmıştır.

Eserleri

Operalar

  • Gina (1889)
  • Tilda (1892)
  • L'Arlesiana (1897)
  • Adriana Lecouvreur (1902)
  • Gloria (1907)

Oda müziği

  • Gençler için 10 piyano parçası albümü
    • Gocce di rugiada
    • L'arcolaio
    • Fa-majör Melodi
    • L-major Romanza
    • Sı-bemöl-major Mazurka
    • Aria campestre
    • Re-bemol-majör Vals
    • Serenata
    • Canto del mattino
    • La-majör Dans
  • Re-majör Sonata op. 38: viyolonsel ve piyano için (1888)
  • Foglio d'albüm op. 41
  • Keman ve piyano için Suit

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Georges Bizet</span> Fransız besteci (1838 – 1875)

Alexandre César Léopold Bizet, Fransız klasik müzik bestecisidir. Carmen adlı operası ile dünya çapında tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pietro Mascagni</span>

Pietro Mascagni. İtalyan opera bestecisi. 19. yüzyıl sonunda ortaya çıkan gerçekçilik (verismo) ekolunun başta gelen temsilcilerindir.

<span class="mw-page-title-main">Francesco Gasparini</span>

Francesco Gasparini, İtalyan Barok bestecisi ve öğretmeni.

<span class="mw-page-title-main">Alessandro Scarlatti</span> İtalyan besteci

Alessandro Scarlatti, özellikle opera eserleri ve oda kantataları ile ünlü olan İtalyan Barok dönem klasik batı müziği bestecisidir. Napoli ekolu opera janrının bulucusu olduğu kabul edilir. Oğulları Domenico Scarlatti ve Pietro Filippo Scarlatti de tanınmış klasik batı müziği bestecileridir.

<span class="mw-page-title-main">Niccolo Piccinni</span>

Niccolo Piccinni senfoniler, oda müziği eserleri, operalar ve kilise müziği besteleri hazırlamış bir İtalyan bestecidir. Günümüzün klasik batı müziği severleri tarafından pek tanınmayan bir besteci olmakla beraber kendi yaşamı sırasında, özellikle hazırladığı Napoli-tipi opera buffa janrı eserleri dolayısıyla, Avrupa opera seyircisinin çok beğendiği opera bestecilerinin başında gelmekteydi. Piccinni'in zamanla unutulmasının bir nedeni yaşam ve bestecilik döneminin, ünleri günümüze yetişmiş olan Pergolesi gibi büyük besteci ile bir nesil sonrasının büyük bestecileri olan Domenico Cimarosa ile Mozart arasına düşmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Giovanni Paisiello</span>

Giovanni Paisiello, klasik opera müziği dönemi içinde çalışan ve bu dönem ilkelerine uygun operalar ve diğer müzik türleri eserler hazırlamış olan bir İtalyan besteci.

<span class="mw-page-title-main">Domenico Cimarosa</span>

Domenica Cimerosa, klasik opera müziği dönemi içinde çalışan ve bu dönem ilkelerine uygun operalar hazırlamış olan Napoli ekolüne dahil bir İtalyan asıllı besteci. Çalışma hayatı döneminde 80 kadar opera bestelemiştir ve en beğenilen eseri Il matrimonio segreto (1792) olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Josef Mysliveček</span>

Josef Mysliveček (d. 9 Mart 1737 Prag,, ö. 4 Şubat 1781 Roma. Gençliğini o zaman Avusturya İmparatorluğu'na bağlı olan Bohemya'da geçirdikten sonra müzik, kompoziyon ve keman çalma eğitimi yaptı ve sonra müzik çalışmalarını İtalya'da tamamladı. 1763'te İtalya'ya yerleşerek genel olarak İtalya'da müzik kariyerini sürdürdü. Opera eserleri bestecisi olarak ün kazandı ama çok sayıda diğer türde müzik parçaları da bestelemiştir. Mysliveček 18. yüzyılın sonlarında gelişen müzikteki klasizm akımının kurulup gelişmesine büyük katkı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Giuseppe Gazzaniga</span>

Giuseppe Gazzaniga Napoli ekolüne mensup İtalyan opera bestecisidir. 51 opera eseri bestelemiştir ve opera buffa janrında eserler hazırlayan tanınmış İtalyan opera bestecilerinin sonuncusu olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">André Ernest Modeste Grétry</span>

André-Ernest-Modeste Grétry, Liège şehrinde Fransızca konuşan bir aileye doğmuş olan ve müzik kariyerini Fransa'da geçirip Fransız vatandaşlığına geçmiş olan bir opera bestecisidir. "Opera komik" janrındaki opera eserleri ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Fromental Halévy</span> Fransız besteci (1799 – 1862)

Jacques Fromental Halévy romantik dönem akımına uygun müziği ile bilinen bir Fransız bestecisidir. Günümüzde sadece La Juive (Yahudi) adlı opera eseri ile bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Saverio Mercadante</span> İtalyan muzisyen ve besteci

Saverio Mercadante özellikle romantik dönem opera eserleriyle tanınmış bir İtalyan muzisyen ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Amilcare Ponchielli</span>

Amilcare Ponchielli, İtalyan müzisyen, opera bestecisi ve eğitimci. Özellikle hazırladığı La Giaconda adlı opera ve içinde bulunan Saatlerin Dansı zamanımızda hala popüler olan klasik batı müziği eserleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Alfredo Catalani</span>

Alfredo Catalani. Özellikle opera eserleri ile tanınan bir İtalyan besteci. Günümüzde tanınmış eserleri Loreley (1890) ve La Wally (1892) operalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Umberto Giordano</span> İtalyan besteci (1867-1948)

Umberto Menotti Maria Giordano, özellikle opera besteleri ile tanınmış bir İtalyan bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Ermanno Wolf-Ferrari</span> İtalyan besteci (1876-1948)

Ermanno Wolf-Ferrari, İtalyan opera ve batı klasik müzik bestecisi ve müzik eğitimcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Franco Alfano</span> İtalyan piyanist (1876-1954)

Franco Alfano, İtalyan opera ve klasik batı müziği eserleri bestecisi ve piyanist. İtalyan operasının Verismo akımının bir temsilcisidir. Giacomo Puccini'nin beklenmedik ölümü dolayısıyla bitmemiş son eseri olan Turandot'un finalini 1925-26'da besteleyip bitirmesi ile tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Italo Montemezzi</span> İtalyan besteci (1875-1952)

İtalo Montemezzi, İtalyan opera ve klasik batı müziği eserleri bestecisidir. İtalyan operasında post-verismo akımının ilk temsilcisidir.

<span class="mw-page-title-main">André Gedalge</span> Fransız besteci (1856 – 1926)

André Gedalge, etkin ve etkili bir Fransız besteci ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Roberto Abbado</span> İtalyan orkestra şefi

Roberto Abbado, İtalyan Orkestra şefidir. Şu anda The Saint Paul Chamber Orchestra’sının sanatsal ortaklarından biridir. 2015’te İspanya Valencia’da bulunan Palau de les Arts Reina Sofia Opera Evi’nin Muzik Direktörlüğüne atanmıştır. Daha önce, Bavarian Radyo’sunun Münchner Rundfunkorchester’ın şefliğini yapmıştır.