İçeriğe atla

Francesco Antonio Sebastiani

Francesco Antonio Sebastiani (14 Haziran 1782 - 30 Kasım 1821), İtalyan hekim ve bitki bilimci. Bitki bilim mahlası Sebast.'dır.[1]

Vittorio ve Marsilia Agostini çiftinin on bir çocuğundan yedincisi idi. Roma'da tıp okudu ve mezun olunca hastanede asistan olarak çalışmaya başladı.

1813 yılında "Romanorum plantarum fasciculus primus"u ve 1815 yılında "Romanorum plantarum fasciculus alter"i yayımladı. 1813 ile 1820 yılları arasında Roma Botanik Bahçesi'nin yöneticisi olarak görev yaptı.

1818 yılında Caterina del Grande ile evlendi. Aynı yıl Roma'nın florasını araştırdığı Florae romanae prodromus'u yayımladı. 1919 yılında tıp fakültesi öğrencilerine yönelik olarak Esposizione del sistema di Linneo'yu yayımladı. Bu dönemde San Giovanni hastanesinde doktor idi ve bitkisel ilaçların kullanımı ile ilgileniyordu. Bu konuda yaptığı yayın, tıbbi bitkilerin dozajlarına bağlı olarak fayda ve zararlarına ilişkin yapılan ilk bilimsel yayınlardan biridir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "IPNI". 19 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2020. 
  2. ^ "Biografía en el Museo de Riofreddo". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gioacchino Rossini</span> İtalyan opera bestecisi (1792-1868)

Gioacchino Rossini,. İtalyan opera bestecisi. "Mösyö Kreşendo" takma adı ile anılır.

<span class="mw-page-title-main">Acil tıp</span> İnsan sağlığının hayati derecede etkilenmesi ve bu durumdan en hızlı şekilde normale dönme adına yapılan tüm uygulamaları kapsayan acil sağlık hizmeti

Acil Tıp, insan sağlığının hayati derecede etkilenmesi ve bu durumdan en hızlı şekilde normale dönme adına yapılan tüm uygulamaları kapsayan acil sağlık hizmeti. Acil tıp hizmetleri hastanelerin acil servislerinde ve mobil ekipler vasıtasıyla hastane dışında verilir.

Yaşar Eryılmaz, doktor, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Lister</span> İngiliz cerrah ve antiseptik öncüsü (1827-1912)

Joseph Lister, İngiliz doktordur. Lister modern tıp ve cerrahideki en büyük ilerlemelerden biri olan antiseptikleri keşfeden ve antisepsi'yi kuranlardandır. 5 Nisan 1827'de Essex, Upton'da doğdu.Babası Joseph Jackson Lister olağanüstü bir buluş ile mikroskobu mükemmelleştirdiği için Kraliyet Cemiyeti'ne üye olarak seçilmişti.Ailesi İngiliz Quakerler mezhebinden olduğu için her okula gidemiyordu.Hususi tahsil görmüş,pek ciddi ve sıkı bir eğitim almış,tuhaf kıyafetli bi delikanlı idi.Son derece disiplinli yetiştirildiği halde ailesine karşı derin saygı besliyordu.Öyle ki babası onun en yakın arkadaşı ve dostu idi.Bütün hayatı boyunca babasına mektuplar yazmış,ona yaptığı deneyleri ve araştırmaları anlatmıştır.Oğlunun büyük başarılarından gururlanan ve onu son derece çok seven babası da hala o ciddi ve resmi edasını muhafaza eder,çocukken davrandığı gibi çatık kaşlı ve asık suratlı halini hiç bozmazdı.

<span class="mw-page-title-main">IV. Karl (Kutsal Roma imparatoru)</span> Kutsal Roma İmparatoru

IV. Karl, doğum Wenceslaus (Václav), onbirinci Bohemya kralı Lüksemburg Hanedanı'ndan ve Kutsal Roma İmparatoru.

Güven Hastanesi, Ankara'da 1974 yılında Dr. Ahmet Küçükel ve Dr. Aysun Küçükel tarafından kurulmuş özel hastanedir. Ankara'nın ikinci özel hastanesidir. 2016 yılı itibariye 48 bölüm, yaklaşık 150 doktor ile hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Carl Ludwig Willdenow</span>

Carl Ludwig Willdenow Alman botanikçi, eczacı ve taksonomisti. Bitkilerin coğrafi dağılımını inceleyen bilim dalı olan fitocoğrafyanın kurucularından biri olarak kabul edilir. Bitki bilim mahlası Willd.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Augustin Pyramus de Candolle</span> İsviçreli bitki bilimci

Augustin Pyramus, İsviçreli botanikçi.

<span class="mw-page-title-main">Antoine Laurent de Jussieu</span> Fransız bitki bilimci (1748 – 1836)

Antoine Laurent de Jussieu Fransız botanikçi. Çiçekli bitkileri ilk defa sınıflandıran bilim insanıdır ve sınıflandırma sistemi günümüzde büyük ölçüde kullanılmaya devam etmektedir. Sınıflandırması, amcası botanikçi Bernard de Jussieu'nun başladığı ancak yayımlamadığı bir çalışmanın genişletilmiş halidir. Bitki bilim mahlası Juss.'tur.

<span class="mw-page-title-main">Carl Meissner</span> İsviçreli bitki bilimci

Carl Daniel Friedrich Meissner, İsviçreli botanikçi. Bitki bilim mahlası Meisn.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Domenico Cirillo</span> İtalyan doktor, böcek bilimci, botanikçi ve vatansever

Domenico Maria Leone Cirillo İtalyan doktor, böcek bilimci, botanikçi ve vatansever. 29 Ekim 1799 tarihinde asılarak idam edildi. Bitki bilim mahlası Cirillo'dur.

<span class="mw-page-title-main">Giovanni Gussone</span> İtalyan]] akademisyen ve botanikçi

Giovanni Gussone İtalyan akademisyen ve botanikçi. Bitki taksonomisindeki çalışmaları ile bilinir. Bitki bilim mahlası Guss.'dur.

Vincenz Franz Kosteletzky (ya da Kosteletzky) (13 Ocak 1801 Brno, Çekya - 19 Ağustos 1887 Dejvice, Prag, Çekya), Bohemyalı bitki bilimci ve hekim. Bitki bilim mahlası Kostel.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolaus Joseph von Jacquin</span> Hollanda-Avusturyalı hekim, kimyager ve bitki bilimci

Nikolaus (Nicolaas) Joseph Freiherr von Jacquin veya Baron Nikolaus von Jacquin Hollanda-Avusturyalı hekim, kimyager ve bitki bilimci. Bitki bilim mahlası Jacq.'dir.

<span class="mw-page-title-main">August Johann Georg Karl Batsch</span> Alman doğa bilimci

August Johann Georg Karl Batsch Alman doğa bilimci. Mantarlar konusunda bir otoriteydi, ayrıca çok sayıda eğrelti, bryofit ve tohumlu bitkiler türünü tanımladı. Bitki bilim mahlası Batsch'dır.

<i>Species Plantarum</i> Carl Linnaeusun eseri

Species Plantarum, Carl Linnaeus tarafından 1753'te yayımlanan ve o dönemde bilinen tüm bitki türlerinin cinslere göre sınıflandırıldığı bir eserdir. Eser, ikili adlandırma sistemini tutarlı bir şekilde uygulayan ilk çalışmadır ve bitkilerin bilimsel olarak isimlendirilmesi için başlangıç noktası olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Solanales</span>

Solanales veya Tubiflorae, çiçekli bitkilerin bir takımıdır. 5 familya 165 cins ve yaklaşık 4.145 tür ile temsil edilir.

<span class="mw-page-title-main">Carl Peter Thunberg</span>

Karl Peter von Thunberg, Carl Pehr Thunberg veya Carl Per Thunberg olarak da bilinen Carl Peter Thunberg, İsveçli bir doğa bilimci ve L.'un "havarisiydi". Uppsala Üniversitesi'nde L.'tan eğitim aldıktan sonra, yedi yıl boyunca Güney Afrika ve Asya'da gezerek, birçok bitki ve hayvan örneği toplayarak tanımladı ve bu arada yerel kültürleri gözlemledi. "Güney Afrika bitki bilimcilerinin babası", "Japonya'da Doğu Tıbbının öncüsü" ve "Japon L." unvanları ile bilinir. Bitki bilim mahlası Thunb.'dur.

Christian Knaut Halle an der Saale doğumlu Alman hekim, botanikçi ve kütüphaneci. Ağabeyi Christoph Knaut (1638-1694) da doktor ve botanikçiydi. Bitki bilim mahlası Knaut'tur.

John Blackstone (1712–1753), Britanyalı eczacı ve bitki bilimci.