İçeriğe atla

Frances Ann Stewart

Frances Ann Stewart (18 Haziran 1840 - 12 Aralık 1916) Avustralya doğumlu Yeni Zelanda'da yaşamış kadın ve çocuk haklarını savunmuş bir aktivisttir. Yeni Zelanda'da hastane kuruluna girmiş ilk kadındır.

İlk yılları

Stewart, 1840'ta Sidney'de doğdu. Annesi Martha Piotti ve babası orman korucusu Stephen Carkeek'tir. 1842'de ailesi kardeşi Arthur Carkeek'in de doğacağı Yeni Zelanda'nın Nelson şehrine taşınmıştır.1849'da babası vergi toplayıcılığına yükselince tekrar Wellington'a taşınmışlardır.[1] 1865'te araştırmacı ve mühendis John Tiffin Stewart ile evlenmiştir.[2] 1870'te yeni Stewart ailesi Frances'in beş kız ve beş oğlanı doğuracağı Foxton'a taşınmışlardır.[1]

Savunmaları

Stewart, tanınmış bir sosyal aktivisttir.[3] Kadın hakları ve çocukların sağlığı ve eğitimini savunmuştur. John Stewart'ın 1889'daki emekliliğinden sonra aile birçok önemli bağış toplayan, nüfuz sahibi cemiyetlerin de üyeleri olacağı Whanganui'ye taşındı. 1889'da Protestan mezhepli Whanganui Yetimhanesi'ne büyük bağışlar yapmaya başladı. 1909'da küçük bebeğinin ciddi hastalığı ve tedavisi ile birlikte bu yetimhaneyi bir çocuk bakımevi haline getirdiler ve ismi Stewart Karatina Malikanesi oldu. Ayrıca Whanganui Kız Koleji yapılabilmesi için okula büyük bir arsa satın almış ve din kaynaklı okullara destek vermiştir.[1]

Stewart kadınların haklarını savundu. Kadınların politika, eğitim ve hatta kilise meseleleri gibi sosyal aktivitelerde daha etkin olmasını istiyordu. 1896'da Whanganui İlçe Konseyi'ne aday oldu ve Whanganui Hastane Kuruluna seçildi.  Konseye seçilmemesine rağmen 1897 ve 1898'de Whanganui ve Marton Hastane Kurullarına tayinini istedi. 1899'da emekliye ayrılmasına rağmen 1903'te bu kurula tekrar atanabildi. 1910'da kurul üyeleri atanmak yerine seçildi. Çalışmaya başladı ve başarısız oldu. Bunun üzerine "Kendimi kendi cinsiyetimin bir önderi olarak görüyorum. Umut ediyorum ki bir diğer seçime diğer kadınlar da katılma cesaretini göstereceklerdir." demiştir. Yerli gazetelere sıkça mektup yazar ve lakabını "Bir Anne", "Öfkeli Bir Anne" ve "Ses" olarak bildirirdi. Stewart kadınların oy hakkını savunan birisiydi fakat her kadının oy kullanırken de rastgele oy atma hakkı olmadığını bildirdi. Kadınların iyi bir eğitim almasını ve iyi bir eş, iyi bir anne olması için çabalamasını istedi. Kadınların ekonomik yönden bağımsız olmasını ve bununla büyük bir mutluluğa erişmesini diledi.[1]

Whanganui

Stewart evi John Tiffin Stewart ve Frances Ann Stewart'ın eviydi ve Whanganui şehrinin Plymouth Caddesi'nde bulunuyordu. Şu an özel bir ev olmakla birlikte hala daha Stewart Evi olarak anılır. Daha sonraları ikinci öğretim üniversite öğrenciler için bir yurt haline gelmiştir.

Ölümü

Stewart Wanganui, 12 Kasım 1916 tarihinde evinde öldü.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b c d Labrum, Bronwyn (1 Eylül 2010). "Stewart, Frances Ann". Te Ara – the Encyclopedia of New Zealand. 10 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2014. 
  2. ^ Macdonald, Charlotte; Penfold, Merimeri (1991). The Book of New Zealand women. B. Williams Books. s. 626. ISBN 978-0-908912-04-9. 27 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2014. 
  3. ^ Labrum, Bronwyn (1993). Women's history: a short guide to researching and writing women's history in New Zealand. Bridget Williams Book. s. 68. ISBN 9780908912476. 
  4. ^ "Deaths". Wanganui Chronicle. 13 Kasım 1916. s. 4. 15 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

18 Haziran, Miladi takvime göre yılın 169. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 196 gün vardır.

28 Ağustos, Miladi takvime göre yılın 240. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 125 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Feminizm</span> İdeoloji

Feminizm, kadınların haklarını tanıyarak bu hakların korunması amacıyla eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik çeşitli ideolojiler, toplumsal hareketler ve kitle örgütlerinden oluşan hareket. Sözcüğün köken olarak Latince "femina" ve onun Fransızca türevi olan "féminisme" sözcüğünden geldiği ve Türkçe eş anlamlısının hatunculuk olduğu belirtilmektedir. Kadın hareketi doğrudan kadınları ilgilendiren ve dolaylı olarak kültürü ilgilendiren konularda bilinç uyandırır. Feminizmin temel amaçları; eğitim, iş, çocuk bakımı, yönetim gibi konularda eşit haklara sahip olmaktan, yasal kürtaj hakkından, kadın sağlığı konusunda ilerlemelere, tacizin ve tecavüzün engellenmesinden lezbiyen haklarına kadar uzanır.

Erkek düşmanlığı erkeklerden nefret etme, aşağılama ve her türlü önyargıyı içeren bir cinsiyet ayrımcılığıdır. Sosyal dışlama, cinsiyetçilik, kin, kadın merkezcilik (gynocentrism), alay, erkeklerin aşağılanması, erkeklere şiddet uygulanması ve erkeklerin cinselleştirilmesi gibi çeşitli yollarla gerçekleştirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kadın hakları</span>

Kadın hakları, kadınların erkeklerle eşit şekilde sahip olduğu sosyoekonomik, siyasi ve yasal hakların tamamına verilen isim.

Ayrılıkçı feminizm kadın ve erkek arasındaki cinsel farklılıkların giderilemeyeceği inancına bağlı olarak heteroseksüel ilişkileri desteklemeyen bir feminizm türüdür. Ayrılıkçı feministler, genellikle, erkeklerin feminist harekete katkı yapamayacağına ve iyi niyetli erkeklerin dahi ataerkilliğin dinamiklerini birebir kopya ettiklerine inanırlar. Ayrılıkçı feministler, enerjilerini kullanmayı ve diğer kadınlarla olan bağlarını kuvvetlendirmeyi ataerkil çerçevenin dışından dolaşarak gerçekleştirmeye çalışırlar. Bu durum, çok tipik olarak politik ve sosyal hedefleri elde etmek için yalnızca kadınlarla çalışmayı, sadece kadınları içeren yaşam alanları ve aileler oluşturmayı, çalışma yaşamında ise erkekler için/erkeklerle birlikte çalışmamayı ve erkek çalışan tutulmamasını içerir.

Angela Maria "Geli" Raubal, Adolf Hitler'in üvey yeğeniydi. Hitler'in üvey kızkardeşi olan Angela Raubal ve Leo Raubal'ın ikinci kızıydı. Hitler ona Geli der; o da Hitler'e Alfi Dayı derdi. Geli Hitler'in izni olmadan hiçbir yere gidemez ve hiç kimseyi göremezdi.

<span class="mw-page-title-main">Kadınların oy hakkının zaman çizelgesi</span>


Kadınlara oy hakkı dünyanın farklı ülkelerinde farklı zamanlarda tanınmış olan haktır. Birçok ülkede kadınlara oy hakkı, genel oy hakkından önce tanındığından belirli sınıf veya ırka mensup erkekler ve kadınlar halen oy kullanamamaktadır. Bazı ülkeler her iki cinsiyete de aynı zamanda oy hakkı tanımıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sayaka Osakabe</span>

Sayaka Osakabe bir Japon kadın hakları aktivistidir. Japonya'nın Eşit Fırsatlar Yasası'nın uygulanması için yasal işlem başlatmış ve hükûmetten anne tarafından yapılan tacizin yasa dışı olduğuna dair onay almıştır. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü'nü 2015'te kazandı.

<span class="mw-page-title-main">May Sabai Phyu</span>

May Sabai Phyu veya May Sabe Phyu Myanmarlı aktivist. İnsan hakları, ifade özgürlüğü, barış, Myanmar'ın etnik azınlıkları, kadına yönelik şiddet ve cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi konularında faaliyetlerde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Whanganui Nehri</span>

Whanganui Nehri Yeni Zelanda'nın Kuzey Adasında bulunan nehir. Ülkenin üçüncü büyük nehri olup, bölgenin yerel halkı olan Maoriler tarafından kutsaldır. Mart 2017'de Yeni Zelanda hükûmeti nehre kimlik kartı vererek dünya'da cansız bir objeye yaşayan kişi statüsü veren ilk ülke oldu. Wanganui Antlaşması ile Yeni Zelanda tarihindeki en uzun anlaşmazlıkta sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Carnegie Kütüphanesi</span>

Carnegie Kütüphanesi, İskoç iş adamı ve hayırsever Andrew Carnegie tarafından yapılan bağışlarla kurulan bir kütüphanedir. 1883 ile 1929 arasında toplamda 2,509 Carnegie kütüphanesi yapılmıştır ve bunların arasında kamu veya üniversite kütüphaneleri sistemine bağlı olanlar da vardır. Rakamsal olarak açıklamak gerekirse; ABD'de 1689, İngiltere ve İrlanda'da 660, Kanada'da 125 ve Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Belçika ve Fransa'da birçok kütüphane yaptırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Elizabeth Garrett Anderson</span>

Elizabeth Garrett Anderson, İngiliz hekim ve kadın hakları savunucusu. İngiltere'nin hekim ve kadın hakları savunucusu olan ilk kadını. Kadınlarla çalışan ilk hastanenin kurucu ortağı, İngiliz tıbbı okulunun birinci dekanı, Fransa'da tıbbın ilk kadın doktoru, İngiltere'deki bir okul yönetim kuruluna seçilen ilk kadın ve İngiltere'nin ilk kadın belediye başkanı ve hakimi olan Aldeburgh belediye başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Sian Elias</span>

Dame Sian Seerpoohi Elias,, 12. Yeni Zelanda Başyargıcı'dır ve bu nedenle ülke yargı sisteminin en kıdemli üyesidir. Yeni Zelanda Yüksek Mahkemesi'nin mahkeme başkanı olarak ve birkaç kez Hükûmet Yöneticisi olarak görev yaptı.

İrlanda kadın millî ragbi birliği takımı Kadınlar Altı Milletler Şampiyonası ve Kadınlar Ragbi Dünya Kupası gibi uluslararası kadın ragbi birliği yarışmalarında İrlanda'yı temsil eden ulusal ragbi takımıdır. Ayrıca takım FIRA Kadınlar Avrupa Şampiyonası'nda İrlanda'yı temsil etti. 2013'te hem Triple Crown hem de Grand Slam'e ulaştı. 2014'te Yeni Zelanda'yı yenerek 2014 Kadınlar Rugby Dünya Kupası karşılaşmasında dördüncü oldu. İrlanda 2017 Kadınlar Dünya Ragbi Kupası karşılaşmalarına ev sahipliği yaptı. Takım, başta İrlanda Kadınlar Ragbi Futbol Birliği tarafından organize ediliyordu. Ancak, 2009'dan beri İrlanda Ragbi Futbol Birliği tarafından organize edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Oy hakkı</span>

Oy hakkı, politik imtiyaz, halka açık politik seçimler üzerinde kullanılan oyun hukuki hakkıdır. Dilden dile değişmekle birlikte bazen seçime aday olma hakkı olan pasif oy hakkından ayırt edilebilmesi için aktif oy hakkı da denir. Aktif ve pasif oy kullanma kombinasyonunada bazen tam oy hakkı denir.

<span class="mw-page-title-main">Mona Caird</span>

Alice Mona Caird bir İngiliz romancı ve deneme yazarıdır. Feminist yazıları ve görüşleri 19. yüzyılın sonlarında tartışmalara yol açtı. Aynı zamanda hayvan hakları ve sivil özgürlüklerin savunucusuydu ve Yeni Kadın'ın kamusal alandaki çıkarlarının geliştirilmesinde rol oynadı.

Feminizm tarihi, kadınlara eşit hakların sağlanmasını amaçlayan hareketlerin ve ideolojilerin kronolojik veya tematik anlatılarını içerir. Dünyanın dört bir yanındaki feministlerin sebepleri, hedefleri ve niyetleri ; zamana, kültüre ve ülkeye bağlı olarak değişmiş olsa da çoğu Batılı feminist tarihçi, kadın haklarını elde etmek için çalışan tüm hareketlerin, feminizm terimini kendilerine uygulamamış olsalar bile feminist hareket olarak değerlendirilmeleri gerektiğini iddia ediyorlar. Diğer bazı tarihçiler "feminist" terimini modern feminist hareket ve onun devamıyla sınırlandırır ve daha önceki hareketleri tanımlamak için "protofeminist" etiketini kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Kadın kurtuluş hareketi</span> Radikal feminist düşüncenin kolu

Kadın kurtuluş hareketi (WLM), 1960'ların sonlarında ortaya çıkan ve 1980'lere kadar özellikle Batı dünyasının sanayileşmiş ülkelerinde devam eden, dünya çapında büyük bir değişim yaratan, kadınların ve feminist entelektüalizmin siyasi bir hizalanmasıydı.

<span class="mw-page-title-main">National Women's Hall of Fame</span>

The National Women's Hall of Fame (NWHF), kadınları onurlandırmak ve tanıtmak için kurulmuş bir Amerikan kurumudur. 1969 yılında Seneca Falls, New York'ta kuruldu ve ilk kez 1973'te onur ödülleri verilmeye başlandı. 2024 itibarıyla, 312 adaya ödül verilmiştir.