İçeriğe atla

François Isaac de Rivaz

François Isaac de Rivaz (d. 19 Aralık 1752, Paris, Fransa - 30 Temmuz 1828, Sion, İsviçre) İsviçreli mucit. 1806 yılında ilk başarılı içten yanmalı motoru bulup yapmasıyla tanınır. Bu motor hidrojen ve oksijen karışımı ile çalışmaktaydı. Bir yıl sonra Isaac de Rivaz yeni motorunun çalıştırdığı ilk otomobillerden birini de yapmıştır.[1][2] Ayrıca buharlı otomobiller ile de denemeler yapmıştır.

Her ne kadar bu çalışması ilk başarılı içten yanmalı motor olarak görülse de seri üretim için düşünülmemişti ve bu çalışmalar da 19. yüzyılın ortalarına kadar başlamamıştır. Benzin içten yanmalı motorlarda 1870'lere kadar kullanılmamıştır.

Dipnotlar

  1. ^ About.com: Inventors: The History of the Automobile - The Internal Combustion Engine and Early Gas-Powered Cars 16 Temmuz 2012 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi (İngilizce)
  2. ^ US 7137366  Sayfa 10: : In the early nineteenth century, Francois Isaac de Rivaz of Switzerland invented a hydrogen-powered internal combustion engine. (İngilizce)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Otomobil</span> yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı

Otomobil, yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı. Otomobil, yakıtla çalışan bir motor sayesinde hayvan gücü kullanılmadan, itmeden veya çekmeden hareket edebilen ve üzerindekileri de taşıyabilen bir taşıttır. Halk arasında -ve bundan sonra bu maddede de- "araba" olarak isimlendirilir ve bilinir.

<span class="mw-page-title-main">İçten yanmalı motor</span> yakıtın yanma odasında oksitleyici ile yandığı motor

İçten yanmalı motorlar, yakıt'ın motor içinde yanma odası adı verilen sınırlı bir alan içinde yakılması ile oluşan basıncın, piston denen parçayı hareket ettirmesi ile oluşan makinelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Wankel motoru</span> Felix Wankel tarafından bulunmuş "Döner Motor" olarak da bilinen ekzantrik döner tasarıma sahip, yanma basıncını döner harekete çeviren içten yanmalı bir motor

Wankel motoru; ekzantrik döner tasarıma sahip, yanma basıncını döner harekete çeviren içten yanmalı bir motordur. Bu motorlarda diğer içten yanmalı motorlardan farklı olarak, kenarları yayvanlaştırılmış üçgen şeklinde döner pistonlar kullanılır. Güç iletiminin doğrudan piston üzerine bağlı mil yardımı ile gerçekleştirilmesi sayesinde yapıları diğer motorlara göre daha az karmaşıktır. Pistonlu motorların aksine tüm parçalar aynı yönde döner. Bu motorun diğer avantajları harekette akıcılık, kompaktlık ve daha yüksek güç-ağırlık oranıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dört zamanlı motor</span>

Dört zamanlı motorlar, pistonun bir çevriminin (cycle) 4 aşamada tamamlandığı motor tipleridir. İçten yanmalı motorlar (internal combustion engines) sınıfında yer alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Nikolaus Otto</span>

Nikolaus August Otto, içten yanmalı motoru bulan Alman makine mühendisidir.

<span class="mw-page-title-main">Buharlı otomobil</span> Buhar motorundan güç alan otomobil

Buharlı otomobil. Karayolunda kullanılmak üzere tasarlanmış ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren dıştan yanmalı motor olan buhar makinesinın verdiği enerji ile hareket eden tekerlekli kara taşıtı, buhar enerjili otomobil.

<span class="mw-page-title-main">Otomobilin tarihi</span> Otomobilin geçmişten günümüze evrilişi

Otomobilin tarihi, 19. yüzyılda enerji kaynağı olarak buharın kullanılmasıyla başlar ve içten yanmalı motorlarda petrolün kullanılmasıyla devam eder. Günümüzde alternatif enerji kaynakları ile çalışan otomobillerin üretilmesi konusunda çalışmalar hız kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Armand Peugeot</span> Fransız fabrikatör (1849 – 1915)

Armand Peugeot, Fransız sanayici ve Peugeot firmasının kurucusu. Kuzeni Eugène ile birlikte 1865 yılında aile şirketini devraldı ve 1882 yılında bisiklet üretimine başladı. 1889 yılında Paris Dünya Fuarı'nda üç tekerlekli buharlı bir araç sergiledi. 1892 yılında Daimler motorlarıyla otomobil üretimine başladı. Kuzeni Eugène gerekli yatırımı yapmak istemeyince 2 Nisan 1896'da kendi şirketini kurdu: Société Anonyme des Automobiles Peugeot. İçten yanmalı motora sahip otomobillerin üretildiği bir fabrikayı Audincourt'da kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Elektrikli otomobil</span> şarj edilebilir pillerde depolanan enerjiyi kullanan bir elektrik motoruyla hareket eden otomobil

Elektrikli otomobil, elektrik enerjisi ile çalışan otomobillere verilen isimdir. Elektrikli otomobillerin, otomotiv endüstrisinde önemli bir etkisi olmaktadır. Bu model arabalar yakıt tasarrufu yanında şehir kirliliğini ve karbon emisyonunu azaltmaktadır. Karbondioksit emisyonunun azalma derecesi elektrik üretimine bağlı olup %50'lik bir azalma beklenmektedir. Karbondioksit emisyonunun azalma derecesi elektrik üretimine bağlı olup %50'lik bir azalma beklenmektedir. Enerji toplamaları için şarj istasyonu kurulur.

<span class="mw-page-title-main">Ford CVH motoru</span>

Ford CVH motoru, Ford tarafından 1980'ler ve 1990'larda üretilen içten yanmalı sıralı dört silindir motor. Motor üretimi boyunca farklı adlarla anılmıştır. 1991-1996 Ford Escort modelinde "1.9 L SEFI", 1997-2002 arasında ise "Split Port Induction 2000" olarak adlandırılmıştır. 2000-2004 Ford Focus'ta ise "Split Port" adı kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Porsche 918</span>

Porsche 918 Spyder, Porsche tarafından tasarlanan ve ilk olarak Mart 2011'deki 80. Cenevre Otomobil Fuarı'nda kamuoyuna tanıtılan ortadan motorlu "plug-in hybrid" tipi süper spor otomobil. 918 Spyder'de 580 PS gücündeki içten yanmalı benzinli motor ile toplam 243 PS güç üreten iki fırçasız doğru akım elektrik motoru bulunmakta. 918 Spyder Porsche'nin ilk "plug-in hybrid" otomobilidir. 18 Eylül 2013 tarihinden itibaren 918 adet üretilecek olan 918 Spyder'ın satışı Aralık 2013'te başlayacak. Avrupa'daki başlangıç fiyatının ise 768.026 € olması öngörülüyor.

<span class="mw-page-title-main">Uçak motoru</span>

Uçak motoru, uçağa itiş gücünü sağlamak için mekanik güç üreten bileşendir. Uçak motorları çoğunlukla hafif pistonlu motorlardan veya gaz türbinli motorlardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Pistonlu motor</span> ileri geri hareket eden piston kullanan motor

Pistonlu motor, genellikle basıncı dönen bir harekete dönüştürmek için bir veya daha fazla piston kullanan bir motordur. İçten yanmalı motorlar, buhar motoru ve stirling motoru olmak üzere üç türde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rotatif motor</span>

Rotatif motor, genellikle radyal bir konfigürasyonda sıra başına tek sayıda silindirle tasarlanmış, krank milinin çalışma sırasında sabit kaldığı, tüm krank karteri ve bağlı silindirlerinin bir ünite etrafında döndüğü, bir tür içten yanmalı motor türüdür. Ana uygulama alanı havacılık sektörü olmasına rağmen, birkaç erken motosiklet ve otomobilde de önceden kullanılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Dizel lokomotif</span>

Dizel lokomotif, dizel motorla çalışan bir demiryolu lokomotifidir. Temel olarak mekanik gücün tekerleklere iletilme şekli bakımından farklı olan birkaç tip dizel lokomotif geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Peugeot Type 2</span> Motorlu taşıt

Peugeot Type 2, Fransız otomobil üreticisi Peugeot tarafından, 1890-1891 yılları arasında Valentigney tesislerinde üretilen ilk benzin motorlu otomobildir. Otomobil, Armand Peugeot'nun ayrı bir Peugeot otomobil işi ile otomobillere konsantre olmak için, Peugeot aile şirketinden ayrılmasından sadece iki yıl sonra piyasaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Gaz motoru</span>

Gaz motoru; kömür gazı, üretim gazı, biyogaz, çöplük gazı veya Doğalgaz gibi gaz halindeki bir yakıt ile çalışan içten yanmalı bir motordur. İngilterede, terim çok net ve açık iken ABD'de, benzinin İngilizcesi olan "Gasoline" kelimesinin kısaltması olarak çok sıklıkla "gaz" kelimesi kullanılmasından dolayı, böyle bir motor için gaz-halinde-yakıt-kullanan motor ya da doğalgaz motoru terimlerinin kullanımına rastlanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">HCNG</span>

HCNG veya H2CNG, sıkıştırılmış doğalgaz ve enerji ile yüzde 4-9 hidrojen karışımıdır. İçten yanmalı motorlar ve ev aletleri için yakıt gazı olarak kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Atkinson çevrimi</span> Termodinamik döngü

Atkinson çevrimi, 1882'de James Atkinson tarafından icat edilen bir içten yanmalı motor türüdür. Atkinson çevrimi, güç yoğunluğu pahasına verimlilik sağlamak üzere tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Harry Ricardo</span>

Sir Harry Ralph Ricardo, içten yanmalı motorun gelişiminin ilk yıllarında önde gelen motor tasarımcılarından ve araştırmacılarından biri olan İngiliz mühendis.