
Grönland, Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde, 2.166.086 km² ile kuzey kutbundaki en büyük buz örtüsüyle kaplı, Danimarka Krallığı'na bağlı özerk bir bölgedir. Kanada Arktik Adaları'nın doğusunda, Arktik ve Atlantik okyanusları arasında yer alan dünyanın en büyük adasıdır. Grönland, jeopolitik olarak Avrupa'nın bir parçasıdır. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Nuuk'tur. Fizyografik olarak Kuzey Amerika kıtasının bir parçası olmasına rağmen Grönland, 986'dan başlayarak bin yıldan fazla bir süredir siyâsî ve kültürel olarak Avrupa ile ilişkilendirilmiştir. Sakinlerinin çoğunun ataları Alaska'dan Kuzey Kanada'ya göç eden ve 13. yüzyılda yavaş yavaş adaya yerleşmeye başlayan İnuitlerdir.

Roald Engelbregt Gravning Amundsen, Güney Kutbu'na ulaşan ve Kuzeybatı Geçidi'ni aşan ilk denizci olan Norveçli bir kâşiftir. Arkadaşları arasında ''Viking'' lakabıyla tanınıyordu.

Kuzey Buz Denizi ya da Arktik Okyanusu, Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın kuzeylerinde yer alan, Kuzey Kutbu'nu kapsayan, buzlarla kaplı bir okyanustur. Uluslararası Hidrografi Örgütü (IHO) tarafından okyanus olarak kabul edilmektedir (Arctic Ocean). Yüzölçümü 14.090.000 km² olan devasa bir alandır. Diğer okyanuslara göre sığ olup, en derin noktası 5.449 m, ortalama derinlik 1.038 m'dir. Rusya, ABD, Kanada, Danimarka (Grönland), Norveç ile kıyıları vardır. Bunlara ek olarak soğuk ve elverişsiz iklimine rağmen çok önemli hayvan çeşitliliğine sahip olan Arktik Okyanus'ta birçok balık ve kuş türü yanında kompleks habitatlar oluşturan memeliler de yer alır. Özellikle kutup bölgesinin ikon hayvanları kutup ayıları, foklar, morslar, belugalar ve narvaller bu iklim ve çevre koşullarına milyonlarca yıllık bir evrimle adapte olmuşlardır.

Bering Boğazı, Asya'nın en doğu noktası ile Amerika'nın en batı noktası arasında bir boğazdır. Günümüzde Rusya ile ABD (Alaska) arasında coğrafi bir sınır konumunda olması ile birlikte Amerika ve Asya kıtalarının birbirine en yakın olduğu yerdir.

Baffin Körfezi, doğuda Grönland, batıda Kanada Arktik Adaları arasında deniz kolu.

Hudson Körfezi, 1.230.000 km²'lik alanı ile Kuzey Amerika'da bulunan en büyük ikinci körfez unvanını alır. Ontario, Québec, Manitoba ve Nunavut eyaletlerin kıyısında bulunduğu körfez, Atlas Okyanusu'nun bir uzantısıdır. Körfezin ismi, 1610 yılında bir gemi seyahati sırasında onu bulan Henry Hudson'ın adından gelmektedir. Körfezin güneye doğru uzanan koluna James Körfezi denir. Körfez Hudson Boğazı ile atlas okyanusuna bağlanır. Körfeze kıyısı bulunan Churchill, Manitoba şehri körfezdeki en büyük limana ev sahipliği yapar ve bu liman aynı zamanda sezonluk Arktik köprüsü hattının başlangıç noktasıdır. Bu az bilinen uluslararası gemi hattı Churchill'i Grönland'ın güney ve doğu tarafından Arktik Okyanusu'nun buzsuz veya az buzlu kesimleri üzerinden Murmansk'a bağlar. Bu gemi hattı 2. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'ya ve Sovyetler Birliği'ne sevkiyat yapan müttefik gemileri tarafından U-bot'lardan korunmak için sıkça kullanılmıştır.

Grönland Denizi, Grönland'ın doğu sahili, İzlanda'nın kuzey kıyısı, Jan Mayen ve Svalbard arasında uzanan, 1.000.000 kilometrekareden daha fazla alana sahip bir deniz. Arktik Okyanusu'nun bir yan denizidir. Ancak kısmen Kuzey Atlas Okyanusu'na dâhil edilir. Grönland Denizi'nin ortalama derinliği 1.526 metredir. En derin yeri Norveç'in Spitsbergen Adası'nın 140 km batısında bulunan 5.608 m derinliğindeki Malloy Çukuru'dur.

Novaya Zemlya, Avrupa'nın en kuzey uçlarında, Rusya'ya bağlı takımadalar. Rusçada Yeni Toprak anlamına gelir. Arktik Okyanusu'nda bulunan Novaya Zemlya, Rusya'nın Arhangelsk Oblast'ına bağlıdır. 2002 yılı verilerine göre adanın 2.716 sâkini vardır.

Vaygaç Adası, Arktik Okyanusu'nda, Rusya'ya ait Kara Denizi ve Barents Denizi sınırları arasında, Novaya Zemlya adasının hemen güneyinde yer alan bir adadır. Yugorskiy Boğazı ile anakaradan, Kara Boğazı ile Novaya Zemlya'dan ayrılır. Fakat yılın büyük bölümü, deniz donduğu için bu alanlar ile birleşir.
- Adanın yüzölçümü: 3.383 km²dir.
- En uzun yeri: ~100 km.
- En geniş yeri: 45 km
- Ortalama sıcaklık: -20 (Şubat) / +5 (Haziran)
- En yüksek nokta: 170 m

Kara Denizi, Sibirya'nın kuzeyinde, Arktik Okyanusu'nun bir uzantısıdır. Batıda, Kara Boğazı ve Novaya Zemlya ile Barents Denizi'nden, doğuda, Severnaya Zemlya Adaları ile Laptev Denizi'nden ayrılır. Maksimum uzunluğu 1450 km ve maksimum genişliği 970 km olan denizin yüzölçümü yaklaşık 880,000 km² dir. Denizin ortalama derinliği 110 metredir. Deniz Obi, Yenisey, Pyasina, Pur ve Taz nehirlerinden fazla miktarda tatlı su alır bu nedenle tuzluluk oranı pek fazla değildir. Yılın iki ayı tamamı buzlar ile kaplı olan denizde balıkçılığın yanı sıra petrol ve doğalgaz tesisleri de kurulmuş fakat henüz gelişmemiştir.

Labrador denizi Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde bir deniz. Kanada'nın Newfoundland ve Labrador eyaleti ve Grönland arasındadır.

Galler Prensi Boğazı, Arktik Okyanusunde, Amundsen Körfeziyle Vikont Melville Boğazı arasında uzanan ve Banks ve Victoria adalarını birbirinden ayıran boğaz. Kanada'nın Kuzeybatı Toprakları'ndaki Franklin ilinin (district) güneybatısında yer alır.Kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda, 275 km boyunca uzanır. Kanada'ya bağlı Kuzey Kutup Takımadalarının arasından geçerek Atlas Okyanusuyla Büyük Okyanusu birleştiren Kuzeybatı Geçidinin bir bölümünü oluşturur.

Burada Avrupa ülkelerinin millî gelirlerlerine göre 2008 Nisan'da IMF verilerine göre oluşturulmuştur. Harita da 2010 yılının verilerini gösterilmiştir. Nisan 2011 kayıtları resmi olmamakla beraber Dünya Para Fonu tarafından açıklanmıştır:
Kâşif ya da bulucu, var olan ancak bilinmeyen bir şeyi bulan, ortaya çıkaran, keşfeden kimsedir. Daha çok coğrafi keşifleri yapan kişiler için kullanılmaktadır.

Danimarka Boğazı, kuzeybatısında Grönland ve güneydoğusunda İzlanda'nın bulunduğu bir boğazdır. Boğazın kuzeydoğusunda Norveç'e ait olan Jan Mayen adası bulunur.

Çukçi Denizi, Arktik Okyanusunun bir marjinal denizidir. Batısında De Long Boğazı ve Vrangel Adası, doğusunda Point Barrow ve ötesinde Beaufort Denizi bulunur. Güneyinde Bering Boğazı bulunur ve bu boğaz Bering Denizinden sonra Pasifik Okyanusuna uzanır.

Lincoln Denizi - Arktik Okyanusu'nun bir denizi.

Wandel Denizi veya Vandel Denizi, Grönland'ın kuzeydoğusunda yer alan Arktik Okyanusu'na bağlı bir denizdir. Denizin sınırları Grönland'ın kuzeydoğusundan körfez olarak başlayarak İsviçre'ye ait bir ada olan Svalbard adasına kadar uzanmaktadır. Wandel Denizi, Grönland Denizi'ne Fram Boğazı'nda birleşir.

Davis Boğazı, Grönland ile Kanada arasında, Atlas Okyanusu ve Labrador Denizini Baffin Körfezi'ne bağlayan boğazdır.

Dünya Okyanusu, %94.1'lik oranla hidrosferin büyük bir bölümünü oluşturmaktadır.