
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye'yi denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2. kuvvettir. Kuruluş tarihi, ilk Türk denizcisi kabul edilen Çaka Bey'in İzmir'de oluşturduğu donanmanın kuruluş tarihi olan 1081'dir. 9 Kasım 2016 tarihinde değiştirilerek kabul edilen Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi ile bu tarihe dek Genelkurmay Başkanlığı kuruluş ve kadrolarında bulunan Komutanlık, Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşuna geçirilmiştir. Ayrıca aynı Kararname, cumhurbaşkanı ve başbakanın kuvvet komutanı ve astlarına emir verebilmesini ve bu emirlerin hiçbir kurum, kuruluş veya kişinin onayı olmaksızın yerine getirilmesini de düzenlenmiştir.

I. İnönü Muharebesi, 6 Ocak 1921 tarihinde iki koldan taarruza geçen Yunan kuvvetleriyle İnönü mevzilerinde savunmada olan Ankara Hükümeti kuvvetleri arasında yapılan muharebedir. 6 Ocak 1921 tarihine kadar Uşak ve Bursa bölgesinde hazırlıklarını sürdüren Yunanlar, Türk-Batı Cephesi birliklerinin Çerkez Ethem Kuvvetlerinin Tenkili harekâtı ile meşgul olmasından da faydalanarak, İnönü-Eskişehir istikametinde taarruza başladılar. 6-9 Ocak 1921 tarihleri arasındaki muharebeler, örtme ve emniyet kuvvetleri harekâtı şeklinde cereyan etti. İnönü mevzilerindeki muharebeler 10 Ocak 1921 tarihinde başlamış, Yunan kuvvetlerinin taarruz çıkış hatlarına çekildiği 11 Ocak 1921 tarihine kadar sürmüştür.

Su Altı Taarruz Komutanlığı (SAT), Türk Deniz Kuvvetleri personeli olan subay ve astsubayların arasından seçilen, üstün yetenekli askerlerden oluşan, Türkiye'nin deniz komando birliğidir. Türk Deniz Kuvvetleri Harekât Başkanlığına bağlıdır. Karargâhı Beykoz'un Anadolukavağı semtinde bulunan Keçilik Koyu'ndadır.

1. Amfibi Deniz Piyade Tugayı, Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı amfibi deniz piyade tugayıdır. Amfibi Görev Grup Komutanlığı'na bağlı olarak görev yapar. Karargahı, Foça'dadır. 1968 yılında ilk olarak Gölcük'te kurulan birlik 1977 yılında Foça'ya intikal etmiştir.

Türk Kara Kuvvetleri, Türkiye'yi karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvettir. Ayrıca asker sayısı bakımından NATO'nun ikinci ve dünyanın yedinci büyük kara kuvveti ordusudur.

Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyadeleri ABD Savunma Bakanlığı bünyesinde yer alan başlı başına bir kuvvet komutanlığıdır. ABD Deniz Kuvvetleri Komutanlığı gibi doğrudan ABD Savunma Bakanlığı Deniz Kuvvetleri Dairesine bağlı olduğu halde ayrı bir kuvvet komutanlığıdır. Komutanı organizasyon, idare, plan ve program bakımından doğrudan Deniz Kuvvetleri Müsteşarına karşı sorumludur. Gerekli hallerde Başkan, Savunma Bakanı, Ulusal Güvenlik Konseyi ve Anavatan Güvenlik Konseyi'ne tavsiyede bulunmakla yükümlüdür.

Güney Deniz Saha Komutanlığı, Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı 4 ana komutanlıktan biridir. Akdeniz ve Ege Denizi'nden sorumludur. Görevi, savaş gemilerine lojistik ve sahil desteği sağlamaktır.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Türk Kara Kuvvetlerinin 9 kolordusundan biri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki askerî gücüdür.

Alman Kara Kuvvetleri, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin kara kuvvetleridir. Geleneksel Alman Ordusu 1955 yılında yeni yapılanmaya gitti ve Batı Almanya'nın ordusu olan Bundeswehr bünyesinde kara kuvvetleri kuruldu. Daha öncesinde hava kuvvetleri ve kara kuvvetleri aynı branş içindeydi. Almanya'nın Yeniden Birleşmesi'nden sonra Doğu Almanya Ordusu Batı Almanya Ordusu'na katıldı ve bugünkü Alman Kara Kuvvetleri oluştu.

Yunanistan Kara Kuvvetleri, Yunanistan Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı kara kuvvetleri.

1. Komando Tugayı veya bilinen adıyla Hava İndirme Tugayı, Türk Kara Kuvvetleri'ndeki 16 komando tugayından biri ve Türkiye'nin ilk komando tugayıdır. 4. Kolordu komutası altında olup karargâhı Kayseri'dedir.

2. Komando Tugayı, Türk Kara Kuvvetlerindeki komando tugaylarından biridir. 4. Kolordu komutası altında olup karargâhı Bolu'dadır. 1974 Kıbrıs Harekâtı'nda görev aldı. Suriye'ye harekât için bir taburu Hatay'da konuşlandırılmıştır.

Aksaz Deniz Üssü, Türk Deniz Kuvvetleri'nin Ege sahillerinin güneydoğusundaki deniz üssüdür. Muğla'nın Marmaris ilçesindedir. Askeri binalara ek olarak, üs evleri daireleri gibi kışla ve sosyal tesisler 8.000 (32 km2) hektar arazi üzerinde bulunmaktadır. Altı helikopter üste konuşludur.

İskenderun Deniz Üssü, Akdeniz'in doğu kıyısında, Hatay'ın İskenderun ilçesinin kuzeydoğusunda, Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait deniz üssüdür. Güney Deniz Saha Komutanlığı'na bağlıdır. Üs, İskenderun Körfezi'ne bitişiktir.
Amfibi Görev Grup Komutanlığı Türk Deniz Kuvvetlerine bağlıdır. Görevi yüzer unsurlarla birlikte deniz piyade birliklerinin hedef kıyılara harekâtını planlama, ulaşmasını sağlama ve kıyı bölgelerini ele geçirmektir.

Deniz Komando ülkelerin deniz kuvvetlerinin gerçekleştireceği kritik operasyonlarda görev alan özenle yetiştirilen denizcilere verilen unvandır. Açık denizlerde korsanlarla mücadele harekâtı yürütürler, sualtı taraması yaparak patlayıcıları imha ederler, kritik tesisleri ve gemileri koruma görevlerini icra ederler. Savaşta yüzer platformları ele geçirme veya tahrip etme, amfibi harekâtı yapılacak kıyıya sızarak keşif yapma gibi görevleri vardır. Kara komandolarından farklı olarak eğitimleri denizde ve sığ sularda uzun süreler ve gizlice intikal etme, arazide deniz tehçizatıyla intikal etme, dalgıçlık gibi eğitimlerden geçerler. Sualtı tüfeği, dalış ekipmanları kullanırlar.
5. Piyade Eğitim Tugayı, Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı bir askerî birliktir. Eğitim ve Doktrin Komutanlığı bünyesinde olan Eğitim Tümen Komutanlığı'na bağlı olarak acemi askerlerin eğitim aldıkları birliklerden birisidir. Tugay'ın karargahı ve merkez birimleri Sivas'ta konuşlanmıştır ancak tugaya bağlı bir birlik olan 48. Piyade Er Eğitim Alayı Tokat'ta bulunmaktadır. Bu askerî birlikte eğitim alan askerler büyük oranda hudut birliklerine gönderilmektedirler. Burada eğitim alan acemi askerler, usta birlik hizmetlerini Yunanistan, Bulgaristan, Kıbrıs, Suriye, Irak, İran, Ermenistan, Gürcistan sınırlarında bulunan hudut tugayları,hudut taburları ve sınır güvenlik karakollarında yapmaktadırlar.
TCG Osmangazi (NL-125), Taşkızak Tersanesi tarafından inşa edilen amfibi tank çıkarma gemisi .
Amfibi Kolordusu, Türk Deniz Kuvvetlerine bağlı ana komutanlıklardan biridir. Deniz-kara operasyonlarında ihtisaslaşmaya gidilmesi sonucu 2024 yılında kurulmuştur. Merkez üssü Çanakkale'nin Nara bölgesindedir.