İçeriğe atla

Foxley Operasyonu

Foxley Operasyonu (İngilizce: Operation Foxley) 1944'te, II. Dünya Savaşı sırasında, İngiliz Özel Harekat İdaresi (SOE) tarafından tasarlanan, Adolf Hitler'e suikast planıydı. Ayrıntılı hazırlıklar yapılmasına rağmen planı gerçekleştirmek için herhangi bir girişimde bulunulmadı. Tarihçiler, bir girişim için en olası tarihin, Hitler'in Berghof'a yaptığı ziyaretlerden biri olan 13-14 Temmuz 1944 olduğuna inanmaktadırlar.

Önceki planlar

İngilizlerin Hitler'e suikast düzenlemeye yönelik ilk gerçek planlarından biri, seyahat ettiği özel tren "Amerika"yı (1943'te adı "Brandenburg" olarak değiştirildi) bombalamaktı; İngiliz Özel Harekât İdaresi, patlayıcı kullanarak trenleri raydan çıkarma konusunda geniş deneyime sahipti. Plan iptal edildi çünkü Hitler'in programı çok düzensiz ve öngörülemiyordu: Uğrayacağı istasyonlar onun gelişinden sadece birkaç dakika önce haberdar ediliyordu.

Başka bir plan, Hitler'in trenindeki içme suyu kaynağına tatsız ama öldürücü bir zehir koymaktı. Ancak, içeriden bir adama ihtiyaç duyulduğu için bu plan çok karmaşık kabul edildi.

Suikast planı

Gebirgsjäger (Alman dağ birlikleri) üniforması; suikastçılar böyle bir kıyafetle gizleneceklerdi.

Nihayetinde, bir keskin nişancı saldırısı, başarılı olma olasılığı en yüksek yöntem olarak kabul edildi. 1944 yazında, Hitler'in Berghof'taki özel korumalarından olan bir Alman, Normandiya'da esir alınmıştı. Sorgusunda, Hitler'in Berghof'ta her zaman yaklaşık aynı saatlerde (10.00'dan sonra) 20 dakikalık bir sabah yürüyüşü yaptığını açıkladı. Hitler bu yürüyüş sırasında yalnız bırakılmayı severdi ve onu nöbetçi karakollarının görüş alanı dışında olduğu ormanların yakınında korumasız kalırdı. Hitler, Berghof'dayken, yakındaki kasabadaki bir kafeden görülebilen bir Nazi bayrağı dalgalanıyordu.

Plan, sabah egzersizi sırasında Berghof konutundan Mooslahnerkopf Tepesi'ndeki Teehaus'a korumasız yürüyen Hitler'e suikast düzenlemekti. Plan, İngiliz Özel Harekât İdaresi'nin Almanca konuşan bir Polonyalı ve bir İngiliz keskin nişancıyı Avusturya'ya paraşütle atmasını gerektiriyordu. Yakınlarda (20 km) Salzburg'da yaşayan bir dükkan sahibi olan ve şiddetle Nazi karşıtı olan "Heidentaler" olarak tanımlanan Dieser adlı bir savaş esirinin amcası "içeriden bir adam" olarak işe alındı.[1] Heidentaler, ajanları barındıracak ve Alman dağ birlikleri (Gebirgsjäger) kılığında, saldırı için gözetleme noktasına yaklaşacakları Berchtesgaden'e nakledecekti.[2]

Bir keskin nişancı görevlendirildi ve bilgilendirildi ve plan anlatıldı.[3] Keskin nişancı, planlanan saldırıyı simüle eden koşullar altında Wehrmacht'ın standart tüfeği olan Mauser dürbünlü bir Karabiner 98k ile hareket eden sahte hedeflere ateş ederek tatbikat yaptı. Ek olarak, keskin nişancının hedefe yaklaşırken herhangi bir tehdide sessizce müdahale edebilmesi için İngiliz yapımı bir susturucu ile donatılmış 9 mm'lik bir parabellum Luger tabancası sağlandı. Luger günümüzde Essex, Maldon'daki Birleşik Askeri Hizmetler Müzesi'nde sergilenmektedir.[4]

Suikast planına İngiliz yetkililer arasında, özellikle de Özel Harekât İdaresi'nin Almanya direktörü Başkan Yardımcısı Yarbay Ronald Thornley'den bir miktar muhalefet geldi. Ancak amiri Sir Gerald Templer ve İngiltere Başbakanı Winston Churchill bunu destekledi.

Operasyon önerisi Kasım 1944'te sunuldu, ancak İngiliz hükûmeti içinde Hitler'in görevden alınmasının zaferi hızlandırmanın sağlam bir yolu olup olmadığı konusundaki bölünme nedeniyle asla onay çıkmadı. O zamana kadar, İngilizler tarafından o kadar zayıf bir stratejist olarak görülüyordu ki, onun yerini alacak adayların Müttefiklerin savaş çabalarına daha fazla meydan okuyabileceğinin mümkün olduğu düşünülüyordu. Thornley ayrıca Almanya'nın neredeyse yenildiğini ve Hitler'in suikasta kurban gitmesi halinde bazı Almanlar için bir şehit figürü olacağını ve muhtemelen, el altından öldürülmeseydi Almanya'nın muzaffer olabileceğine dair bir efsaneye yol açacağını savundu. Müttefiklerin savaş hedefleri yalnızca Üçüncü Reich'ın askeri yenilgisi değil, aynı zamanda genel olarak Orta Avrupa'daki Nasyonal Sosyalist siyasi ideolojiyi yok etmek haline geldiğinden, bu, önerilen suikast planını potansiyel olarak istenmeyen hale getirdi. İngiliz hükûmetindeki tartışma fikirleri ikiye böldü ve bu nedenle operasyona izin verilmedi. Saldırı ekibine makul bir başarı şansı vermek için Hitler'in Berghof'taki günlük rutinine ilişkin güvenilir istihbarat eksikliği de suikast planının onaylanmasını baltaladı.

Hitler, Berghof'tan son kez 14 Temmuz 1944'te bir daha geri dönmemek üzere ayrıldı ve Avrupa'daki savaşın sona ermesinden birkaç gün önce, 30 Nisan 1945'te Berlin'de intihar etti.

Kaynakça

  1. ^ Russell, Shahan (6 Ocak 2016). "Britain's Plan to Kill Hitler By Having a Sniper Shoot Him During His Daily Walk To The Tea House". 13 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2018. 
  2. ^ "Operation Foxley: Kill Hitler!". 13 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Felton, Mark (4 Ağustos 2014). Guarding Hitler: The Secret World of the Fuhrer. Pen and Sword. ISBN 9781473838383. Erişim tarihi: 26 Eylül 2018 – Google Books vasıtasıyla. 
  4. ^ Mustermann, Erik (31 Temmuz 2014). "Luger Pistol Meant for Hitler Assassination". WAR HISTORY ONLINE (İngilizce). 15 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2021. 

Daha fazla okuma

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erwin Rommel</span> I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı sırasında görev yapmış Alman komutan

Erwin Johannes Eugen Rommel, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Afrika Kolordusu komutanlığını da yapmış olan Alman mareşal. Kuzey Afrika'da İngiliz birliklerine karşı kazandığı başarılar nedeniyle "Çöl Tilkisi" (Wüstenfuchs,

<span class="mw-page-title-main">Erich von Manstein</span> Nazi Almanyası Silahlı Kuvvetlerinin en şöhretli generallerinden biri

Fritz Erich Georg Eduard von Manstein, Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası'nın Generalfeldmarschall'ı.

<span class="mw-page-title-main">Claus von Stauffenberg</span> Hitlere karşı 20 Temmuz suikast girişiminin baş mimarı Alman albay

Claus von Stauffenberg, Nazi Almanyası'nın kurmay subayı (Albay). 20 Temmuz suikast girişiminin baş mimarlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Heinz Guderian</span> Alman general (1888–1954)

Heinz Guderian, II. Dünya Savaşı'nda görev almış bir Alman generaldir. Tank savaşı üzerine geliştirdiği yıldırım savaşı (Blitzkrieg) taktiği ile düşman hatlarında sağladığı derin gedikler ve çevirme harekâtlarıyla büyük başarılar kazanmıştır. II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Adolf Hitler ile anlaşmazlığa düşünce görevden alınmıştır. Anılarını kitaplaştırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Market Garden Harekâtı</span>

Market Garden Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında, Mareşal Bernard Montgomery tarafından hazırlanan ve Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık ortak güçlerinin Hollanda üzerinden Almanya'ya girmesini amaçlayan operasyondur. Alman birliklerinin düzenli geri çekilişi nedeniyle taktik Alman galibiyeti sağlamıştır. Amerikalılar büyük kayıplar vermelerine rağmen Hollanda'yı ele geçirememişlerdir. Çünkü Arnhem'daki karşı Alman saldırısı nedeniyle Müttefikler Hollanda'dan çıkmak zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">20 Temmuz suikast girişimi</span> 20 Temmuz 1944te Führer Adolf Hitlere karşı yapılan suikast ve darbe girişimi

20 Temmuz suikast girişimi ya da Hitler'e suikast girişimi, 20 Temmuz 1944'te Almanya'da Adolf Hitler'e yönelik Schwarze Kapelle üyelerince yapılan suikast ve darbe teşebbüsüdür. Doğu Prusya'da Rastenburg yakınlarındaki Wolfsschanze'de gerçekleştirilen suikast girişiminde komplocular Hitler'i orada düzenlenen bir toplantı sırasında bombalı saldırı ile öldürme girişiminde bulunmuş ve aynı gün Albay Claus von Stauffenberg ile diğer komplocular Berlin'de Hitler'in öldüğünü duyurup daha önceden planlanmış "Valkür" (Walküre) operasyonunu uygulamaya koyarak hükûmeti devirmeyi denemiş, yeni bir hükûmet kurmaya çalışmışlardır. Hitler, başarısız darbe girişiminin ardından komplocuları "suç çetesi" olarak tanımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Henning von Tresckow</span>

Henning von Tresckow, , Almanya ve Nazi Almanyası'nın kurmay subayı, tümgenerali ve Fedor von Bock'un yeğeni. Gerd von Rundstedt'in emrinde Ordular Grubu A'nın kurmayı, Günther von Kluge'nin emrinde Doğu Cephesi'nde Merkez Ordu Grubu harekât birinci kurmayı, Batı Cephesi'nde Oberbefehlshaber West kurmay başkanı. Henning von Tresckow, 1941'de Ordu Grubu Merkez'de bir direniş örgütlemeye başlar. 13 Mart 1943'te Tresckow'un Hitler'in uçağına yerleştirdiği saatli bomba patlamaz ve Hitler'e yaptığı suikast başarısız olur. Ardından Von Stauffenberg ile 20 Temmuz Suikastini planlar fakat sonuç başarısız olur. Başarısız suikast girişiminin ardından von Tresckow ertesi gün intihar etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Zeitzler</span>

Kurt Zeitzler, Alman topçu subayı ve Nazi Almanyası'nın Generaloberst'i.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Fromm</span>

Friedrich Fromm, Almanya'nın topçu subayı ve Generaloberst'i.

<span class="mw-page-title-main">Keskin nişancı</span>

Keskin nişancı, uzun namlulu silahlarla —genellikle— uzun mesafeden hassas atış yapmak üzere yetiştirilmiş kimsedir. Çoğunlukla polis, asker gibi silahlı bir birlikte görev alan bu kimselere keskin nişancı tüfekleri ile özel eğitim verilir. Keskin nişancılar hedeflere çok uzaktan isabet kaydetmek ya da çok küçük hedefleri vurmak için keskin nişancı ekipmanlarını kullanırlar. Ayrıca, düşman tarafından görülmemeleri için gizlilik ve kamuflaj eğitimi alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Berghof</span> Adolf Hitlerin Bavyera Alplerindeki dinlenme evi

Berghof, Berchtesgaden yakınlarında Bavyera Alpleri'nde Obersalzberg'de Adolf Hitler'in dinlenme eviydi. Berghof on yıl boyunca Hitler'in tatil ikameti oldu. Sovyet Kızıl Ordusu'nun Almanya'ya çok yaklaşmasıyla Hitler 16 Ocak 1945'te Führerbunker'e taşındı. Hitler, Berlin Savaşı sırasında tekrar Berghof'a taşınmayı planlıyordu. Ancak Albert Speer'in iknasıyla Berlin'de kalmayı tercih etti.

<span class="mw-page-title-main">Nazizm'e karşı Alman direnişi</span>

Alman direnişi, asker veya sivil kimselerce 1933 ve 1945 tarihleri arasında Almanya'daki nasyonal sosyalist rejime son vermek amacıyla örgütlenilmiş direniş hareketleridir. Bunların bir kısmı, aktif planlarla Adolf Hitler'i ve onun rejimini devirmek için çaba gösterdi. Onların planları 1944'te Adolf Hitler'e düzenlenen ve başarısız olan 20 Temmuz suikast girişimi denemesiyle doruğa ulaştı.

İvan Mihayloviç Sidorenko, bilinen en iyi Sovyet keskin nişancılarından biridir. Onaylanmış olan 500 kadar asker veya subayı öldürmüştür. Savaştaki diğer birçok Sovyet keskin nişancısı gibi teleskobik görüş ile donatılmış Mosin-Nagant kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tahran Konferansı</span>

Tahran Konferansı, 28 Kasım - 1 Aralık 1943 tarihleri arasında, Müttefik liderler, Joseph Stalin, Franklin D. Roosevelt ve Winston Churchill katılımıyla, SSCB'nin Tahran Büyükelçiliği'nde gerçekleşen ve o ana dek ilk kez tüm Müttefik liderlerin katıldığı bir strateji toplantısı idi. 22-26 Kasım 1943 tarihlerinde yapılan Kahire Konferansı'ndan hemen sonra yapılan bu liderler zirvesini, 1945 yılında yapılan Yalta Konferansı ve Potsdam Konferansları takip etti. Üç lider, toplantıya ajandalarındaki farklı gündemlerle başlamış olmakla birlikte, Nazi Almanyası'na karşı yeni bir cephe açılması konusunda oy birliği ile aldıkları bir kararla toplantıyı sonlandırdılar. Müttefiklerin Türkiye ve İran'la olan ilişkileri, Yugoslavya'daki operasyon, Japonya'nın durumu ve savaştan sonra yapılacaklar, Konferans'ta ele alınan diğer konulardı. İran'ın bağımsızlığının, müttefiklerin üç büyük üyesince tanındığına dair ayrı bir protokol de imza altına alındı.

<span class="mw-page-title-main">Führer Karargâhı</span>

Führer Karargâhı ya da FHR, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın lideri Adolf Hitler ile birlikte Alman komutanları ve yetkililerinin kullandığı karargâhlardır. Bu karargâhlardan en bilineni Nazi Almanyası'nın başkenti Berlin'de bulunan, 30 Nisan 1945'te Hitler'in intihar ettiği Führerbunker'dir. Diğer bilindik karargâh, Doğu Prusya'da bulunan Wolfsschanze'dir. Bu karargâhta Claus von Stauffenberg'in liderlik ettiği 20 Temmuz suikast girişimi meydana gelmişti.

Herbstnebel Operasyonu, Alman Mareşali Walter Model ve Ordu Grubu B operasyon personeli tarafından 1944 sonlarında II. Dünya Savaşı sırasında planlanan bir saldırıdır. Maas Nehri'nin doğusunda, doğu Belçika ve Lüksemburg'daki Müttefik kuvvetlerini hedef alan bir Alman Ordusu saldırısı öngörüyordu.

Bramble Bush Operasyonu, İsrail'in Körfez Savaşı sırasında Irak'ın Scud füzeleriyle topraklarına gerçekleştirdiği saldırılarına misilleme olarak 1992'de Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'e suikast düzenleme planıydı. Aralık 2003'te İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth tarafından operasyonun detaylı bilgileri yayınlanmış olsa da Ocak 1999'dan beri komplo teorisi seviyesinde bilinen bir haberlerdi. Plan, operasyon tatbikatı sırasında beş askerin öldürülmesinin ardından iptal edildi; kaza İsrail'de Tze'elim Bet felaketi olarak biliniyor.

<span class="mw-page-title-main">Alexis Von Roenne</span>

Alexis Freiherr von Roenne bir Alman Ordusu albayı ve kıdemli istihbarat analisti. Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nde olmasına rağmen inançlarına sağdık bir hristiyan olmasından ve ideolojik temelde nazilerle ortak noktada buluşamamasından dolayı gizlice Adolf Hitler karşıtı eylemlerde bulundu ve birçok konuyu kendisinden gizledi. 20 Temmuz'da Adolf Hitler'e suikast düzenlenmesi sonrasında, von Roenne tutuklandı ve birçok komplocuyla bağlantısı nedeniyle Gestapo tarafından sorguya çekildi. Komploya katıldığına dair somut emareler bulunmamasına karşın idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Valkür Harekâtı</span> 2.Dünya Savaşı Alman Acil Planı

Valkür Harekâtı, II. Dünya Savaşı'nda Alman hükûmetinin hükûmet sürekliliği için Yedek Ordu'ya tebliğ edilen ve Müttefiklerin Alman şehirlerini bombalaması nedeniyle ulusal sivil düzende genel bir bozulma veya Alman fabrikalarında çalışan milyonlarca yabancı zorunlu işçinin ayaklanması durumunda uygulanacak acil harekât planlarıydı.
Alman Kara Kuvvetleri (Heer) subayları General Friedrich Olbricht, Generalmajor Henning von Tresckow ve Oberst Claus von Stauffenberg, planı Alman şehirlerinin kontrolünü ele almak, SS'i silahsızlandırmak ve Hitler 20 Temmuz Komplosu'nda suikaste uğradığında Nazi liderliğini tutuklamak amacıyla planı değiştirdiler. Hitler'in ölümü, Alman askerlerinin kendisine ettiği sadakat yemininden (Reichswehreid) kurtulmaları için gerekliydi.
Uzun süren hazırlık sürecinin ardından komplo 1944'te aktif edildi fakat başarısızlığa uğradı.

<span class="mw-page-title-main">Obersalzberg'in bombalanması</span>

Obersalzberg'in bombalanması, Kraliyet Hava Kuvvetleri Bombardıman Komutanlığı tarafından 25 Nisan 1945'te Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın son günlerinde gerçekleştirilen bir hava saldırısıydı. Operasyon, Bavyera'da Adolf Hitler ve Alman liderliğinin diğer önemli üyeleri için inşa edilen konut ve sığınaklardan oluşan bir kompleks olan Obersalzberg'i hedef aldı. Kompleksteki birçok bina yıkıldı, ancak Hitler'in ikametgâhı ve sığınak ağı çok az hasar gördü. Dört havacının kaybıyla iki Müttefik bombardıman uçağı düşürüldü ve 31 Alman öldürüldü.