İçeriğe atla

Foveaux Boğazı

Foveaux Boğazı
Okyanusya üzerinde Foveaux Boğazı
Foveaux Boğazı
Foveaux Boğazı
Genel Bilgiler
KonumSouthland, Yeni Zelanda
Koordinatlar46°40′12″G 168°11′24″D / 46.67000°G 168.19000°D / -46.67000; 168.19000
Ada(lar)Ruapuke adası
Yerleşim(ler) (sahil)Invercargill, Bluff
Ayırdığı topraklarGüney Adası← →Stewart Adası
TürBoğaz
Bağladığı sularTasman Denizi→ ←Büyük Okyanus
Uzunluk130 km (81 mi)
En derin noktası120 m (390 ft)
En dar yeri14 km (8,7 mi)
Wikimedia Commons
Harita
Foveaux Boğazı'nın görünümü

Foveaux Boğazı (İngilizceFoveaux Strait; MaoriceTe Ara a Kiwa), Yeni Zelanda'nın güneyinde bulunan bir boğazdır. Boğaz, Yeni Zelanda'nın üçüncü büyük adası olan Stewart Adası'nı Güney Adası'ndan ayırmaktadır. Boğaz yaklaşık 130 km uzunluğundadır ve doğudan batıya doğru genişler ve derinleşir. Boğaz, Yeni Zelanda'nın kıta sahanlığı alanı içinde yer alır ve muhtemelen Pleistosen döneminde kuru topraktı.[1]

Te Waewae Körfezi, Oreti Plajı ve Toetoes Körfezi, aynı zamanda Bluff kasabası ve limanına da ev sahipliği yapan boğazın kuzey kıyısı boyunca uzanır. Boğazın karşısında Solander Adaları, Stewart Adası, Dog Adası ve Ruapuke Adası yer almaktadır.

Bir Maori efsanesine göre boğaz, geleneksel Maori atası Kiwa balinayı bir su yolu oluşturmaya çağırdığında itaatkar balina Kewa tarafından yaratılmıştır.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Foveaux Strait". An Encyclopaedia of New Zealand. 1966. 18 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2023. 
  2. ^ "Archived copy" (PDF). 7 Eylül 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda</span> Pasifik Okyanusunun güneybatısındaki ada ülkesi

Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 2.000 km güneydoğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük ve 700'den fazla küçük adadan oluşur. Toplamda 268.021 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. Bölgedeki tektonik hareketler ve volkanik olaylar nedeniyle Yeni Zelanda birçok yüksek dağa sahiptir. Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington ve en büyük şehri Auckland'dır.

<span class="mw-page-title-main">Okyanusya</span> coğrafi bölge

Okyanusya, Büyük Okyanus'a dağılmış adaları kapsayan ülkelerden ve Avustralya'dan oluşan coğrafi bölgedir. Asya'nın güney ve güneydoğusunda, Antarktika'nın kuzeyinde ve Büyük Okyanus ile Hint Okyanusu'nun arasında yer alır. Yüzölçümü 8.970.000 km², nüfusu 35.669.267'dir.

<span class="mw-page-title-main">Maoriler</span> Yeni Zelandanın yerli Polinezya halkı

Maoriler, Yeni Zelanda anakarasının yerli Polinezya halkıdır. Maorilerin kökeni, Yeni Zelanda'ya kabaca 1320 ile 1350 yılları arasında çeşitli waka (kano) seferleri dalgasıyla gelen doğu Polinezya'dan gelen yerleşimcilere dayanır. Fiji ve Polinezya kökenlilerdir. Özgürlük düşkünlükleri ve savaşçılıkları ile ünlülerdir. Savaşa giderken tenlerini beyaza boyamaları ve de çok aç kaldıklarında insan eti yemeleri onları barbar bir kavim olarak gösterse de şartlar zorlamadıkça vahşi değildirler. Soyu tükenmekte olan kavimlerdendir. Yeni Zelanda nüfusunun %10-11'ini oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Cook Boğazı</span> Okyanusya Kıtasında bir boğaz

Cook Boğazı, Yeni Zelanda'da bir boğaz. Kuzey Adası'nı Güney Adası'ndan ayırır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Adası</span>

Güney Adası, Yeni Zelanda'nın, 35 kilometre genişliğindeki Cook Boğazı ile yoğun yerleşimi olan Kuzey Adası'ndan ayrılan adasıdır. Alanı 151.757 km² tutar. Ada üzerinde, Yeni Zelanda'nın en yüksek dağı olan, Yeni Zelanda Alpleri'nin Cook Dağı bulunur. Adanın doğusunda Canterbury Düzlükleri bölgesi bulunurken, güneyinde çok sayıda fiyort vardır. Güney Adası'nın en büyük şehirleri Christchurch ve Dunedin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Adası</span>

Kuzey Adası, Yeni Zelanda'nın 35 km genişliğindeki Cook Boğazı ile Güney Adası'ndan ayrılan adasıdır. Kuzey Adası, ülkenin ağırlıklı yerleşim noktasını oluşturur ve en büyük şehri Auckland ile başkenti Wellington bu ada üzerinde bulunur. Alanı 114.597 km² tutar. Adanın iç kesimlerinde çok sayıda faal volkan ve gayzer bulunur. Buradaki en yüksek volkan 2.797 m yüksekliğindeki Ruapehu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Wellington</span> Yeni Zelandada yerleşim birimi

Wellington, Yeni Zelanda'nın başkenti, ülkenin en büyük ikinci yerleşim birimi ve Okyanusya'daki en kalabalık başkenttir. Yeni Zelanda'yı oluşturan adalardan Kuzey Adası'nın güney ucunda, ülkenin coğrafi merkezine yakın bir noktada yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Stewart Adası</span>

Stewart Adası veya Rakiura, Yeni Zelanda'nın üçüncü en büyük adası. Güney Adası'nın 30 km güneyinde, Foveaux Boğazı'nın karşısında yer alır. Kalıcı nüfusu 400'den biraz fazladır, bu nüfusun büyük çoğunluğu Oban'da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda pasaportu</span>

Yeni Zelanda pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Yeni Zelanda vatandaşlarına verilir. Yeni Zelanda İçişleri Bakanlığı pasaportları çıkarmaktan sorumludur. İçişleri Bakanlığı 1948'de ilk kez Yeni Zelanda pasaportlarını çıkarmaya başlamıştır. Yeni Zelanda Pasaportuna Māori dili, 2000 yılında Fransızcanın yerine kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Palk Boğazı</span>

Palk Strait, Hindistan bölgesi Tamil Nadu ile ada ülkesi Sri Lanka'nın Mannar Bölgesi arasındaki bir boğazdır. Kuzeydoğu'daki Bengal Körfezi ile Palk Körfezi'ni, dolayısıyla güneybatıdaki Mannar Körfezi'ni birbirine bağlar. Boğaz, 53'e 80 km genişliktedir. Tamil Nadu'daki Vaigai Nehri gibi pek çok nehir buraya akar. Bu boğaz ismini, Company Raj döneminde Madras Başkanlığı valiliği yapan (1755-1763) Robert Palk'tan almıştır.

Yeni Zelanda Kolonisi, 1841'den 1907'ye kadar var olmuş bir Britanya kolonisidir. 1853 e kadar koloni valilerini Birleşik Krallık atamış, 1853 yılında ise koloni kendi kendini yönetmeye başlamıştır. 1907'de koloni, Yeni Zelanda Dominyonu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hainan Boğazı</span>

Hainan Boğazı, Güney Çin'de Leizhou Yarımadası ile Hainan Adası arasında bulunan bir boğazdır. Boğaz, batıda Tonkin Körfezi'ni doğudaki Güney Çin Denizi'ne bağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bass Boğazı</span> Avustralya ana karasını, Tasmanya Adasından ayıran boğaz

Bass Boğazı, Avustralya'nın Victoria eyaletini, güneydeki Tasmanya Adası'ndan ayıran boğaz.

<span class="mw-page-title-main">Te Urewera Millî Parkı</span>

Te Urewera Millî Parkı, Yeni Zelanda'nın Kuzey Adası'nın doğusunda Hawke's Bay'de bulunan bir millî parktı. 1954 yılında kurulmuş olup 2.127 km²'lik alana ile Yeni Zelanda'nın en büyük millî parklarından biriydi.

Yeni Zelanda tarihi, farklı bir Maori kültürü geliştiren Polinezyalılar tarafından keşfedilip yerleştikten sonra, ana yerleşim döneminin başladığı 1320 ile 1350 arasına kadar uzanmaktadır. Diğer Pasifik kültürleri gibi, Maori toplumu da akrabalık bağlarına ve toprakla bağlantıya odaklanmıştı, ancak onlardan farklı olarak, sıcak, tropikal bir ortam yerine serin, ılıman bir ortama uyarlanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda coğrafyası</span>

Yeni Zelanda coğrafyası, Yeni Zelanda'nın coğrafi özelliklerini tanımlar. Yeni Zelanda, Büyük Okyanus'un güneybatısında, su yarımküresinin merkezine yakın bir yerde bulunan bir ada ülkesidir. 700 civarında olduğu tahmin edilen çok sayıda adadan oluşur ve esas olarak günümüzde denizin altında kalan daha büyük bir kara kütlesinin kalıntılarıdır. Büyüklüklerine göre kara kütleleri, Cook Boğazı ile ayrılan Kuzey Adası ve Güney Adası'dır. Üçüncü en büyüğü, Foveaux Boğazı'nın karşısındaki Güney Adası'nın ucundan 30 kilometre uzakta bulunan Stewart Adası'dır. Diğer adalar bölgede önemli ölçüde daha küçüktür. En büyük üç ada, 35° ila 47° güney enlemlerinde 1.600 km boyunca uzanmaktadır. Yeni Zelanda, 268.710 km² yüzölçümü ile dünyanın en büyük altıncı ada ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tauranga</span> Yeni Zelandada yerleşim birimi

Tauranga, Yeni Zelanda'nın Bay of Plenty bölgesinde bulunan bir şehirdir. Şehir, Kuzey Adası'nın kuzeyinde Plenty Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 141,91 km² olan kentin nüfusu Haziran 2022 tarihi itibarı ile 158.300'dür.

<span class="mw-page-title-main">Hauraki Körfezi</span>

Hauraki Körfezi, Yeni Zelanda'nın kuzeyinde bulunan bir körfezdir. Körfez, 4000 km²'lik bir alana sahiptir ve saat yönünün tersine Auckland, Hauraki Ovaları, Coromandel Yarımadası ve Great Barrier Adası arasında uzanmaktadır. Körfezin çoğunluğu, Hauraki Körfezi Deniz Parkı'nın bir parçasıdır.

Waitangi, Yeni Zelanda'nın Kuzey Adası'nda, Whangarei'nin 60 kilometre kuzeyinde, Adalar Körfezi'ndeki Waitangi Nehri'nin kuzey tarafında bir yerleşim yeridir. Waitangi bir köprü ile bağlandığı Paihia kasabasına yakındır.

<span class="mw-page-title-main">Chatham Adası</span> Yeni Zelandaya bağlı Chatham Adalarının en büyük adası

Chatham Adası, Okyanusya ülkesi Yeni Zelanda'nın bir parçası olan, Büyük Okyanus'un güneyinde yer alan Chatham Takımadaları'nın en büyük adasıdır.