İçeriğe atla

Fotoğraf gazeteciliği

Fotoğraf gazeteciliği belirli bir gazetecilik biçimidir. Bir haber hikâyesi anlatmak için görseller kullanır.[1] Genellikle yalnızca hareketsiz görüntülere atıfta bulunur, ancak bazı durumlarda terim aynı zamanda yayın gazeteciliğinde kullanılan videoyu da ifade ediyor.[2] Foto muhabirliği, belgesel fotoğrafçılık, sosyal belgesel fotoğrafçılık, sokak fotoğrafçılığı veya ünlü fotoğrafçılığı gibi fotoğrafın diğer yakın dallarından farklıdır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2021. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fotoğrafçılık</span> sanat, bilim ve ışık ya da diğer elektromanyetik radyasyonu kaydederek dayanıklı görüntüler yaratma pratiği

Fotoğrafçılık, Kullanılacak düzene göre farklı sistemleri içermekle beraber, görüntü sensörü, film, karanlık oda, lens ve ışık kullanarak, gözle görebildiğimiz cisim ve şekilleri, film ya da dijital ortam üzerine kaydederek görüntü oluşturma işidir. İşlevsel uygulamaları nedeniyle bir zanaat olduğu gibi, estetik yönüyle bir sanat olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Biraderler</span>

Abdullah Biraderler veya "Abdullah Frères" Osmanlı İmparatorluğu'nda fotoğrafçılık sanatının kurucuları olarak tanınan ve her üçü de Ermeni asıllı olan Viçen (1820-1902), Hovsep Abdullahyan (1830-1908) ve Kevork (1839-1918) kardeşlerin ticari adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Coşkun Aral</span> Türk gazeteci ve belgesel yapımcısı

Coşkun Aral, Türk savaş muhabiri, fotoğrafçı, seyyâh, belgesel film ve televizyon yapımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Belgesel film</span> kurgusal olmayan sinema filmi

Belgesel filmler belli konular üzerinde yapılan araştırmaların sonuçlarının estetik kaygılarla seyirciye yansıtılmasına dayanan sinema yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Strand</span> Amerikalı fotoğrafçı (1890 – 1976)

Paul Strand Amerikalı fotoğraf sanatçısı, film yapımcısı, modern Amerikan fotoğrafçılığının Alfred Stieglitz ve Edward Weston'den sonra gelen takipçisi ve adını 20. yüzyılın önemli isimleri arasına yazdıran sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">İzzet Keribar</span> Fotoğrafçı

İzzet Keribar, profesyonel fotoğraf sanatçısıdır.

Sabit Kalfagil, fotoğrafçı. Konya Lisesi'ni bitirdi fakat bu dönemlerde fotoğrafçılık hakkında bir planı yoktu. Daha sonra İTÜ Mimarlık Fakültesini bitirdi. Bir süre İstanbul Belediyesi' nde çalıştı. Başkan danışmanlığı başkan yardımcılığı ve imar müdürlüğünde çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Moda</span> giyim, kişisel süsleme veya dekoratif sanatlarda popüler stil veya uygulama

Moda, özellikle giyim kuşam, ayak giyimi, aksesuar, makyaj, pirsing ya da mobilyada popüler stil ya da uygulama için kullanılan genel bir terimdir. Moda, toplumun belirli bir dönem içerisinde nesnelerin nasıl kullanıldığının yanı sıra, bu nesnelerin tüketim trendlerini de belirler.

<span class="mw-page-title-main">Görsel sanatlar</span> doğası gereği öncelikle görsel olan eserler yaratan sanat formları

Görsel sanatlar göze hitap eden ürünler çıkaran sanatlardır. Seramik, resim, heykel, tasarım, fotoğrafçılık, çini ve mimarlık bu sanatlara örnek olarak verilebilir. Gösteri sanatları, kavramsal sanat ve dikiş gibi farklı sanat türleri de görsel ögeler barındırmaktadır. Endüstriyel tasarım, örüntü tasarımı, moda tasarımı, iç mimarlık ve süsleme sanatı gibi uygulamalı sanat dalları da "görsel sanatlar" sınıfında değerlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Düğün fotoğrafçılığı</span>

Düğün fotoğrafçılığı, evlenen gelin ve damat çifti için yapılan, düğünü ve düğün ile ilgili diğer aktiviteleri konu alan fotoğraf çekimidir. Çiftin pozlu fotoğrafları, nikâh seremonisi, düğün eğlencesi, hazırlıklar ve benzeri aktivitelerin biri ya da daha fazlasının fotoğraflanmasını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Post-mortem fotoğrafçılık</span>

Post-mortem fotoğrafçılık ölmüş kişinin fotoğrafını çekme işlemine denir. Kişilerin ölen sevdikleriyle birlikte çektirdikleri bu fotoğraflar 19. yüzyılda ve yirminci yüzyılın başlarında Amerikan ve Avrupa kültüründe oldukça yaygındı. Yas tutan aileler tarafından hazırlatılan bu fotoğrafçılık türü sadece yas sürecinde yardımcı değildi, ancak genellikle ölen kişiyi temsilen görsel hatırlama olarak kullanılmaktaydı ve bu fotoğraflar ailenin en değerli eşyaları arasındaydı.

iPhoto

iPhoto Apple tarafından geliştirilen Dijital fotoğrafçılık manipülasyon yazılımı uygulamasıdır. iTunes, iMovie, iDVD, iWeb ve GarageBand ile birlikte iLife yazılım paketinin parçasıdır. Apple'ın Fotoğraflar uygulamasıyla değiştirildiğinde 2002'den 2015'e kadar her Macintosh kişisel bilgisayarı içeriyordu. Başlangıçta dijital medya yönetimi uygulamalarının iLife paketinin bir parçası olarak satılan iPhoto, dijital fotoğrafları aktarabilir, organize edebilir, düzenleyebilir, basabilir ve paylaşabilir.

Carine Bijlsma, Hollandalı belgesel film yapımcısı ve fotoğrafçıdır. Çellocu Anner Bylsma ve viyolinci Vera Beths'in kızıdır.

Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi veya kısaca Hukuk Müzesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde Türkiye Barolar Birliği binası içerisinde bulunan bir müzedir. 21 Aralık 2005 tarihinde alınan bir kararla kurulması kararlaştırılan ve 3 Nisan 2012'de hizmete giren müze, Türkiye'nin ilk ve tek hukuk müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yayın gazeteciliği</span>

Yayın gazeteciliği, haber ve dergi alanıdır. Basılı gazete ve afiş gibi eski yöntemler yerine elektronik yöntemlerle yayınlanmaktadır. Radyo, televizyon ve World Wide Web üzerinde çalışır. Bu tür medya resimleri, görsel metin ve sesleri dağıtır.

<span class="mw-page-title-main">Barış gazeteciliği</span>

Barış gazeteciliği belirli bir alternatif medya biçimidir. Çatışmayla ilgili haberlerin şiddete yönelik bir önyargıya sahip olduğunu gösteren bir araştırmadan geliştirilmiştir. Ayrıca, ana akımda gazetecilik üreterek bu önyargıyı düzeltmek için pratik yöntemler içermektedir. Savaş karşıtı hareket, barış hareketi düşünceleri hakimdir. Bu konsept Johan Galtung tarafından önerildi.

<span class="mw-page-title-main">Savaş muhabiri</span>

Bir savaş muhabiri, savaş bölgesinden haberler veren ve canlı yayın yapan gazetecidir. Ayrıca özel muhabirler olarak da adlandırıldılar. Savaş muhabirlerinin işleri onları dünyanın en çatışmalı bölgelerine götürür. Oraya vardıklarında, yazılı hesaplar, fotoğraflar veya film görüntüleri sağlamak için eyleme yeterince yaklaşmaya çalışırlar. Bu nedenle, bu genellikle gazeteciliğin en tehlikeli biçimi olarak kabul edilir. Önceki yıllarda gazete ve dergiler, günümüzde ise internet ve sosyal medya aracılığı ile haberler yayılıyor.

<span class="mw-page-title-main">Savaş fotoğrafçılığı</span>

Savaş fotoğrafçılığı veya askeri fotoğrafçılık savaş ile ilgili fotoğrafçılık türüdür. Videografi de buna aittir. Silahlı çatışmayı ve bunun insanlar ve yerler üzerindeki etkilerini fotoğraflamayı, ayrıca belgesel film de içerir. Bu türe katılan fotoğrafçılar kendilerini tehlike altında bulabilir ve hatta ölebilir veya yaralanabilirler. 1830'larda fotoğrafın icadıyla, savaş alanlarında fotoğraflar çekilmeye başlandı. Savaş fotoğrafları şu anda tüm dünyada etkili fotoğraf türlerinden biridir.

Bu, farklı fotoğrafçılık türlerinin bir listesidir:

Burim Myftiu Arnavut asıllı Amerikalı fotoğrafçı.