İçeriğe atla

Fotoelektrik sensör

Güvenli bir kapıya yetkisiz erişimi tespit etmek için kavramsal çapraz ışın sistemi. Işın geçiisi kesilirse dedektör alarmı tetikler.

Fotoelektrik sensör, genellikle kızılötesi bir ışık vericisi ve fotoelektrik alıcı kullanarak bir nesnenin mesafesini, yokluğunu veya varlığını belirlemek için kullanılan bir sensördür. Büyük ölçüde endüstriyel üretimde kullanılırlar. Üç farklı kullanışlı tip vardır: karşılıklı birbirine bakan (ışınlar arası), retro-yansıtıcı ve yakınlık algılamalı (yayılmış) (İngilizce: diffused).

Türler

Bağımsız bir fotoelektrik sensör, elektroniklerle birlikte optikleri içerir. Sadece bir güç kaynağı gerektirir. Sensör kendi modülasyonunu, demodülasyonunu, amplifikasyonunu ve çıkış anahtarlamasını gerçekleştirir. Bazı bağımsız sensörler yerleşik kontrol zamanlayıcıları veya sayaçları gibi seçenekler sunar. Teknolojik ilerleme nedeniyle bağımsız fotoelektrik sensörler giderek daha küçük hale geldi.

Uzaktan algılama için kullanılan uzak fotoelektrik sensörler, sensörün yalnızca optik bileşenlerini içerir. Güç girişi, amplifikasyon ve çıkış anahtarlama devresi başka bir yerde genellikle kontrol panelindedir. Bu, sensörün kendisinin çok küçük olmasına imkan verir. Ayrıca sensör kontrolleri daha büyük olabileceğinden daha kolay erişilebilir.

Alan kısıtlı olduğunda veya ortam uzak sensörler için bile çok zararlı olduğunda, fiber optik kullanılabilir. Fiber optikler pasif mekanik algılama bileşenleridir. Uzak veya bağımsız sensörlerle kullanılabilirler. Elektrik devreleri ve hareketli parçaları yoktur ve ışığı güvenli bir şekildezararlı ortamlara girip çıkarabilir.[1]

Algılama modları

Karşılıklı ışın (İngilizce: through-beam) düzenlemesi, vericinin görüş hattı içindeki bir alıcıdan oluşur. Bu modda ışık huzmesinin vericiden alıcıya ulaşması engellendiğinde nesne algılanır.

Geri yansıtmalı (İngilizce:retro-reflective) düzenlemede, verici ve alıcıyı aynı konuma yerleştirir ve ters çevrilmiş ışık huzmesini vericiden alıcıya geri yansıtmak için bir reflektör kullanır. Işın kesildiğinde ve alıcıya ulaşamadığında nesne algılanır.

Yakınlığa duyarlı (yayılmış) düzenleme, iletilen radyasyonun alıcıya ulaşmak için nesneden yansıması gereken bir düzenlemedir. Bu modda, nesne, alıcı iletilen kaynağı göremediğinde değil, gördüğünde algılanır. Geri yansıtmalı sensörlerde olduğu gibi dağınık sensör yayıcılar ve alıcılar aynı gövdededir. Ancak hedef, ışığın algılanmasının bozucu nesneden yansıtılması için yansıtıcı görevi görür. Yayıcı, her yöne yayılan ve bir algılama alanını dolduran bir ışık demeti (çoğunlukla darbeli bir kızılötesi, görünür kırmızı veya lazer) gönderir. Hedef daha sonra alana girer ve ışının bir kısmını alıcıya saptırır. Algılama gerçekleşir ve alıcı üzerine yeterli ışık düştüğünde çıkış açılır veya kapanır.

Bazı foto-gözlerin aydınlık çalışma ve karanlık çalışma olarak iki farklı çalışma türü vardır. Işık, alıcı verici sinyalini "aldığında" foto gözleri çalışır hale getirir. Alıcı verici sinyalini "almadığında", karanlık çalışma fotoğraf gözleri çalışır duruma gelir.

Fotoelektrik sensörün algılama aralığı, "görüş alanı" veya sensörün bilgi alabileceği maksimum mesafe, eksi minimum mesafedir. Minimum algılanabilir nesne, sensörün algılayabileceği en küçük nesnedir. Daha hassas sensörler genellikle çok küçük boyuttaki minimum algılanabilir nesnelere sahip olabilir.

Bazı duman dedektörü türleri için için yanan yangınları uyarmak için bir fotoelektrik sensörü kullanır.

Modlar arasındaki fark

İsim Avantajlar Dezavantajları
Kiriş
  • En doğrusudur
  • En uzun algılama aralığı
  • Çok güvenilir
  • Sistemde iki noktaya kurulmalıdır: verici ve alıcı
  • Yarı saydam nesneleri algılamayabilir
  • Yanlış hizalandığında yanlış tetikler.
Yansıtıcı
  • Karşılıklı ışından sadece biraz daha az hassas
  • Algılama aralığı dağınıkt türden daha iyidir
  • Çok güvenilir
  • Sistemde iki noktaya kurulmalıdır: sensör ve yansıtıcı
  • Diffüzden biraz daha maliyetli
  • Algılama aralığı, karşılıklı ışından daha azdır
  • Yüksek albedoya sahip nesneleri algılamayabilir
LAZER-Yansıtıcı
  • Tek noktadan kurulum
  • Küçük nesneleri algılamak için iyidir
  • Net tanımlanmış algılama aralıkları
  • Çok güvenilirdir
  • Belirtilen aralığın dışındaki nesnelere kördür
  • Ayna kaplamaları için iyi değildir
Dağınık
  • Yalnızca bir noktada yerleştirilir
  • Kirişten veya yansıtıcı türlerden daha az maliyetlidir
  • Karşılıklı veya yansıtıcı türlerden daha az doğrudur
  • Daha fazla kurulum süresi ister

[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Types of sensors" (PDF). info.bannersalesforce.com. 6 Kasım 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2020. 
  2. ^ "Selection guide" (PDF). www.automationdirect.com. 20 Haziran 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Optik</span> fizik biliminin bir alt dalı

Optik, ışık hareketlerini, özelliklerini, ışığın diğer maddelerle etkileşimini inceleyen; fiziğin ışığın ölçümünü ve sınıflandırması ile uğraşan bir alt dalı. Optik, genellikle gözle görülebilen ışık dalgalarının ve gözle görülemeyen morötesi ve kızılötesi ışık dalgalarının hareketini inceler. Çünkü ışık bir elektromanyetik dalgadır ve diğer elektromanyetik dalga türleri ile benzer özellikler gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Işık</span> elektromanyetik spektrumun insan gözü tarafından algılanabilen kısmı içindeki elektromanyetik radyasyon

Işık veya görünür ışık, elektromanyetik spektrumun insan gözü tarafından algılanabilen kısmı içindeki elektromanyetik radyasyon. Görünür ışık genellikle 400-700 nanometre (nm) aralığında ya da kızılötesi ve morötesi arasında 4.00 × 10−7 ile 7.00 × 10−7 m dalga boyları olarak tanımlanır. Bu dalga boyu yaklaşık 430-750 terahertz (THz) frekans aralığı anlamına gelir.

İnterferometri bilgi çıkarımı için elektromanyetik dalgaların üst üste getirildiği tekniktir. İnterferometri, astronomi, fiber optik, mühendislik, optik, oşinografi, sismoloji, spektroskopi, kuantum mekaniği, nükleer ve parçacık fiziği, plazma, uzaktan algılama, biyomoleküler etkileşimler, yüzey profili, mikroakışkanlar, mekanik gerilme/gerilim ölçümü, velosimetri ve optimetri alanlarında önemli bir araştırma tekniğidir.

<span class="mw-page-title-main">Infrared Data Association</span>

Infrared Data Association (ing.) kısa adıyla IrDA, bir çeşit kızılötesi iletişim teknolojisidir. IrDA teknolojisiyle çalışan en tanınmış elektronik ürün uzaktan kumandadır.

<span class="mw-page-title-main">Işınım enerjisi</span>

Işınım enerjisi, elektromıknatıssal dalgaların enerjisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kızılötesi</span> dalga boyu görünür ışıktan uzun, fakat terahertz ışınımından ve mikrodalgalardan daha kısa olan elektromanyetik ışınımdır

Kızılötesi, görünür ışıktan daha uzun ancak mikrodalgalardan daha kısa dalga boylarına sahip elektromanyetik radyasyondur (EMR). Kızılötesi spektral bant, kırmızı ışığınkinden biraz daha uzun dalgalarla başlar, bu nedenle IR insan gözü için görünmezdir. IR'nin genellikle yaklaşık 750 nm (400 THz) ila 1 mm (300 GHz) arasındaki dalga boylarını içerdiği anlaşılmaktadır.

Fotosel, Fotodetektör, ışık sensörü, optik dedektör, optoelektronik sensör 'ler fotoelektrik etki kullanarak algıladığı ışını elektrik sinyaline dönüştüren veya gelen radyasyona bağlı bir elektrik direnci gösteren bir sensör'dür. Optoelektronik'te "ışık" terimi yalnızca görünür ışığı değil aynı zamanda görünmez kızılötesi ışığı ve ultraviyole radyasyonu'nu da ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Pasif kızılötesi sensör</span>

Pasif kızılötesi sensör, görüş alanındaki nesnelerden yayılan kızılötesi (IR) ışığı ölçen elektronik bir sensör'dür. En çok PIR esaslı hareket dedektörlerinde kullanılır. PIR sensörü, güvenlik alarmlarında ve otomatik aydınlatmalarda yaygın kullanılır.

Aktarıcı, radyo ve televizyon yayıncılığında bir önceki istasyondan aldığı yayını değişik bir radyo frekansla yeniden yayınlayan yardımcı vericilere verilen addır. "Aktarıcı" terimi TRT kurumunda 1970'li yıllarda Fransızca transposer kelimesinin karşılığı olarak kullanılmaya başlamıştır. Buna karşılık halk arasında kullanılan yansıtıcı terimi yayıncılıkta kullanılmaz.

<span class="mw-page-title-main">Duman dedektörü</span> Dumanı tespit eden cihaz, tipik olarak yangın dedektörü

Duman dedektörü, tipik bir yangın göstergesi olan dumanı algılayan bir cihazdır.

<span class="mw-page-title-main">Optik lif</span>

Optik lif(optical fiber) veya bilinen diğer adıyla ışıklifi(fiberoptic), yüksek kaliteli püskürtülmüş cam veya plastikten yapılmış olan esnek ve şeffaf bir lifdir. Kabaca insan saçından daha kalındır. Işığı lifin iki ucuna iletmek için bir ışık kılavuzluğu veya ışık borusu görevini görür. Işıkliflerin dizayn ve uygulaması ile ilgilenen uygulamalı bilim ve mühendislik dalı “fiber optik” olarak bilinir. Optik lifler, iletişimin diğer formlarına göre iletimin daha uzun mesafelerde ve daha geniş bant genişliği ile olmasına imkân veren “ışıklifi iletişim” alanında yaygın olarak kullanılır. Liflerin metal kablolar yerine kullanılmasının nedeni sinyallerin lifler üzerinde daha az kayıpla ilerlemesi ve aynı zamanda elektromanyetik engellerden etkilenmemesidir. Lifler aynı zamanda ışıklandırma için de kullanılır ve yığınlar halinde sarılır. Bu şekilde sınırlı alanlarda görüntülemeye imkân verecek şekilde görüntü taşımak için kullanılabilirler. Işıklifleri özel tasarlanmış lifli sensörler ve lifli lazerler dâhil, birçok değişik uygulama içinde de kullanılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Fiber optik iletişim</span>

Fiber optik iletişim ya da bilinen adıyla ışıklifi, optik lif boyunca ışık sinyalleri göndererek bilginin bir yerden başka bir yere iletilmesi metodudur. Işık, bilgi taşımak için yönlendirilmiş elektromanyetik taşıyıcı dalga görevi görür. İlk olarak 1970 yılında geliştirilen ışıklifli iletişim sistemleri; telekomünikasyon endüstrisinde devrim yaratmış, bilgi çağının gelişinde önemli bir rol oynamıştır. Elektriksel iletimden avantajlı olması nedeniyle ışıklifleri gelişmiş ülkelerdeki çekirdek ağlarda bakır tellerin iletişimdeki yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">X ışını ikilisi</span>

X-ışını ikilileri, X-ışınlarında aydınlık olan ikili yıldızların bir sınıfıdır. X-ışınları bir maddenin verici denilen (genellikle normal bir yıldızın) bir bileşeninden bir beyaz cücenin, nötron yıldızının ya da kara deliğin sıkıştırılmasından oluşan kütle alıcı denilen diğer bileşenine düşmesiyle üretilir. Birbirlerini çeken madde X-ışınları gibi, geriye kalan kütlesinin birkaç ondalığı kadar, yerçekimi potansiyel enerjisini serbest bırakır. (Hidrojen füzyon, geriye kalan kütlenin sadece yüzde 0.7sini serbest bırakır.) Tipik sabit düşük kütleli bir X-ışını ikilisinden saniyede tahmini 1041 pozitron kaçmaktadır.

Bu Lazer konularının bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Optik teleskop</span>

Optik teleskoplar esas olarak elektromanyetik spektrumun görünür ışık kısmından ışığı toplayan ve odaklayan teleskop çeşididir. Kullanım amacı bakılan nesnenin doğrudan görünümü için büyütülmüş görüntüsünü oluşturmak, fotoğrafını çekmek ya da elektronik görüntü sensörleri üzerinden veri toplamaktır.Optik teleskop, başlıca elektromanyetik spektrumun görünür bölgesinden olmak üzere direkt görüş için büyütülmüş bir imaj oluştururken, bir fotoğraf yaratırken ya da elektronik imaj sensörleri boyunca veri toplarken ışığı odaklar ve toplar.

Elektrooptik sensör, ışığı dönüştüren veya bir elektronik sinyal halinde ışıktaki değişimi sağlayan elektronik detektörlerdir. Bu sensörler birçok endüstriyel ve tüketici alanlarda kullanılır. Örneğin:

<span class="mw-page-title-main">Hareket tespiti</span>

Hareket algılama, bir nesnenin konumuna göre çevresindeki bir değişikliği veya bir nesneye göre çevredeki bir değişikliği algılama işlemidir. Hareket algılama, mekanik veya elektronik yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Hareket tespiti doğal organizmalar tarafından gerçekleştirildiğinde buna hareket algısı denir.

<span class="mw-page-title-main">Hareket detektörü</span>

Hareket dedektörü yakındaki hareketi algılamak için bir sensör kullanan elektrikli bir cihazdır. Hareket dedektörü bir görevi otomatik yapan veya bir alanda hareket olduğunda kişiyi uyaran sistemin bileşeni olarak çalışır. Güvenlik, otomatik aydınlatma kumandası, ev kontrolü, enerji verimliliği ve diğer yararlı sistemlerin hayati bir bileşenidir. Mekanik veya elektronik yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Doğal organizmalar tarafından yapıldığında buna hareket algısı denir.

<span class="mw-page-title-main">İletim ortamı</span> Conduit for signal propagation

İletim ortamı, telekomünikasyon amaçları için sinyallerin yayılmasına aracılık edebilen bir ortamdır. Sinyaller tipik olarak seçilen ortam için uygun bir tür dalgaya empoze edilmektedir. Örneğin, veriler sesi modüle edebilir ve sesler için bir iletim ortamı hava olabilir, ancak katılar ve sıvılar da iletim ortamı olarak işlev görebilmektedir. Vakum veya hava, ışık ve radyo dalgaları gibi elektromanyetik dalgalar için iyi bir iletim ortamı oluşturmaktadır. Elektromanyetik dalgaların yayılması için maddi madde gerekli olmasa da, bu tür dalgalar genellikle içinden geçtikleri iletim ortamından, örneğin ortamlar arasındaki arayüzlerde absorpsiyon, yansıma veya kırılma ile etkilenmektedir. Bu nedenle, dalgaları iletmek veya yönlendirmek için teknik cihazlar kullanılabilmektedir. Bu nedenle, iletim ortamı olarak bir optik fiber veya bir bakır kablo kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bebek telsizi</span>

Bebek telsizi, bir bebeğin çıkardığı sesleri uzaktan dinlemek için kullanılan radyo. Telsiz sistemi bebeğin yanında bulunan, bir mikrofona sahip verici ile bebek ile ilgilenmekle yükümlü bireyin taşıdığı, bir hoparlöre sahip alıcıdan oluşur. Bazı bebek telsiz sistemleri ebeveynin bebek ile konuşabilmesine olanak sunan iki yönlü iletişim özelliğine sahiptir. Bir kamera ile donatılmış sistem ise bebek kamerası olarak nitelendirilir.