İçeriğe atla

Fotoğraf stüdyosu

Stafhell & Kleingrothe stwdyosu, 1898

Bir fotoğraf stüdyosu (fotoğrafik stüdyosu veya foto stüdyo olarak da bilinir) fotoğraf çekmek, geliştirmek, basmak ve kopyalamak için kullanılan bir çalışma alanıdır. Fotoğraf eğitimi ve bitmiş fotoğrafların gösterilmesi bir fotoğraf stüdyosunda da yapılabilir. Stüdyoda bir foto laboratuvar, depolama alanı, fotoğrafların çekildiği yere uygun bir stüdyo, bir salon ve diğer ilgili işler için yer olabilir.[1]

Bir fotoğraf stüdyosu genellikle kendi ve bazen başkalarının fotoğraflarını yaratan ve satan asistanlar ve öğrenciler eşliğinde bir veya daha fazla fotoğrafçının sahip olduğu ve temsil ettiği bir işletmedir.

Fotoğraf stüdyoları ve fotoğrafçılık tarihi, ilk kamerayla 19. yüzyıla kadar uzanıyor. En eski fotoğraf stüdyosu, fotoğrafçı ve ressamların aydınlatma tekniklerini fotoğraflı portreler oluşturmak için kullandı. Bu dönemde hiçbir şey, ressamların birincil ışık kaynağı olan açık pencereli güneş ışığından daha iyiydi.[2] Bir "flaş" ın ilk kullanımı, L. Ibbetson'un çok küçük nesneleri fotoğraflamak için ilgi odağı kullanmasıyla 1839 yılına dayanır. Limelight, oksi-hidrojen ile beslenen bir aleve bir parça kireç konarak üretildi. Fotoğraf stüdyoları 1840'ta flaş kullanmaya başladı ve 1864'te bir sonraki teknolojik atılım olan magnezyum teli yeni yapay ışık kaynağı oldu. Ancak, oldukça pahalı ve tehlikeli olduğu için herkes bunu karşılayamazdı. Bu flaşlar “sıcak ışık” olarak da bilinirdi ve patlayabilirdi. Sonradan film 1860'lı yıllara kadar profesyonel stüdyolarda ortak kullanımdaydılar. 'Tungsten Işıkları' veya 'Sıcak Işıklar' hâlâ kullanılıyordu. Yaklaşık 70'lerde daha küçük stüdyolar bile flaş ışıklarına veya stroboskopik lambalara erişebiliyordu.[3]

İnsanlar zaman zaman fotoğrafçılığın farklı engelleriyle başa çıkmak için stüdyolar kurarken birçok şeyi denediler. Ancak aydınlatma büyük bir engeldi. Filmin hareketini yakalamak için yeterli parlaklığı sağlayacak ilk yapay aydınlatma aracı flaş tozuydı. Ancak bu endüstri daha hızlı bir şekilde gelişti. Kamera merceklerindeki, ışıklandırmadaki ve diğer tekniklerdeki ve donanımlardaki gelişmeler sayesinde, stüdyo fotoğrafçılığı bekletildi ve stüdyo içinde görüntü üretmek oldukça kolaylaştı.[4]

Fotoğrafçılığın ilk ticari kullanımı, portrelerin yapımında oldu. Tam donanımlı stüdyolarda fotoğraf çekimi, öznenin ve hatta ressamın acı çektiği resme kıyasla çok daha kısa ve basittir.

'Kalotip' 1840'larda tanıtıldı. Calotype'ların piyasaya sürülmesi ile negatif üretim fotoğrafçıların istediği kadar kopya basabilmesini sağlayarak stüdyoların temelini güçlendirdi. 1850'lerde 'Ambrotip' adı verilen küçük portreler üretildi. Pozlama süresi, 1826'da ilk portre fotoğraf çekildiğinde 8 saatlik uzun pozlama ile karşılaştırıldığında 2 ila 20 saniye arasında değişmiştir.[5] Geçerken zaman, fotoğraftaki ilerlemeyi görmüştür. Ancak, hile fotoğrafçılığı, fotoğrafçılık olduğu sürece her zaman olmuştur. Hile fotoğrafçılığı daha sonra Photoshop ile değiştirildi.

Fotoğraf stüdyosu kurmak kolay ve ucuz oldu. Modern stüdyolar yeni çağ aydınlatma, dişliler ve teknoloji ile donatılmıştır. Toplu olarak yüksek kaliteli görüntüler üretme yeteneğine sahiptirler. Geçtiğimiz 15 yıldan itibaren stüdyo kurulumu hızla değişti ve dijitalleşmeye başladı.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2019. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2019. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ara Güler</span> Türk fotoğrafçı ve foto muhabiri

Ara Güler, Türkiye Ermenisi gazeteci, foto muhabiri ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Fotoğrafçılık</span> sanat, bilim ve ışık ya da diğer elektromanyetik radyasyonu kaydederek dayanıklı görüntüler yaratma pratiği

Fotoğrafçılık, Kullanılacak düzene göre farklı sistemleri içermekle beraber, görüntü sensörü, film, karanlık oda, lens ve ışık kullanarak, gözle görebildiğimiz cisim ve şekilleri, film ya da dijital ortam üzerine kaydederek görüntü oluşturma işidir. İşlevsel uygulamaları nedeniyle bir zanaat olduğu gibi, estetik yönüyle bir sanat olarak kabul edilir.

Röportaj, bir gazete yazarının ünlü, tanınmış kişiler, yerler ve olaylarla ilgili inceleme ve araştırmalarına kendi görüşlerini de ekleyerek oluşturduğu yazı türüdür. Röportaj kelimesinin kökeni, Latincede 'toplamak', 'getirmek' anlamlarında kullanılan reportare fiiline dayanır. Türkçeye, Fransızca "reportage" isminden geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Biraderler</span>

Abdullah Biraderler veya "Abdullah Frères" Osmanlı İmparatorluğu'nda fotoğrafçılık sanatının kurucuları olarak tanınan ve her üçü de Ermeni asıllı olan Viçen (1820-1902), Hovsep Abdullahyan (1830-1908) ve Kevork (1839-1918) kardeşlerin ticari adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alberto Korda</span> Kübalı fotoğrafçı

Alberto Díaz Gutiérrez ya da bilinen adıyla Alberto Korda, Kübalı fotoğrafçı. 1960 yılında çektiği ve zamanla bir simge hâlini alan Guerrillero Heroico isimli Che Guevara fotoğrafı ile bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Dagerotip</span>

Dagerotip, gümüş nitratla ışığa duyarlı hale getirilen bakır levhaların, camera obscura içinde 10 ila 20 dakika pozlanarak, cıva buharına tabi tutulup geliştirilmesiyle fotoğrafik görüntü elde etme yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">Bahaettin Rahmi Bediz</span> İlk Müslüman Türk fotoğrafçı

Rahmizade Bâhâeddin, fotoğraf tarihçilerinin pek çoğuna göre ilk Türk Müslüman fotoğrafçıdır. Çektiği fotoğrafların, özellikle portrelerin, dönemi için belge oluşturan nitelikleri ve kalitelerinin sanatsal derinliği de göz önüne alındığında, Türkiye'de fotoğrafçılık sanatının da öncüleri arasındadır. Fotoğrafları günümüzde, sadece Türkiye'de değil, Girit'te de çağına ait referanslar olarak değerlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fotoğrafçı</span> fotoğraf çeken kimse

Bir fotoğrafçı, bir kamera ile fotoğraf çekimi konusunda yetenekli birisidir. Bir amatör fotoğrafçı kendi kullanımı için fotoğraf çekerken, bir profesyonel fotoğrafçı bir iş olarak fotoğraf çeker. Birçok insan evliliklerini, patilerini ya da diğer özel organizasyonları için fotoğrafçı kiralar. Fotoğrafçılar pek çok alanda çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Nadar</span> Fransız fotoğrafçı (1820-1910)

Nadar, Fransız fotoğrafçı, karikatürist, roman yazarı, gazeteci ve baloncu

<span class="mw-page-title-main">Portre</span> yüz ve yüz ifadesinin betimlenmesi ile oluşturulan sanat eseri

Portre, resim, fotoğraf, heykel ve benzeri sanat türlerinde bir kişinin yüzünün ve yüz ifadesinin betimlenmesi ile oluşturulan eserdir. Bu eserlerin amacı, kişinin görünüşünü, kişiliğini ve ruh hâlini yansıtmaktır. Bu sebeple fotoğrafçılıkta portreler enstantane olarak değil, belirli bir kompozisyon dahilinde kişinin poz vermesiyle çekilir. Portrelerde genelde, betimlenen kişi ressama ya da fotoğrafçıya doğru bakar ve bu sayede kişinin izleyiciye en başarılı şekilde aktarılması sağlanır.

Sabit Kalfagil, fotoğrafçı. Konya Lisesi'ni bitirdi fakat bu dönemlerde fotoğrafçılık hakkında bir planı yoktu. Daha sonra İTÜ Mimarlık Fakültesini bitirdi. Bir süre İstanbul Belediyesi' nde çalıştı. Başkan danışmanlığı başkan yardımcılığı ve imar müdürlüğünde çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Edward Weston</span> Amerikalı fotoğrafçı (1886 – 1958)

Edward Henry Weston bir 20. yüzyıl Amerikan fotoğrafçısı. Weston, Amerika'nın en etkili ve yenilikçi fotoğrafçılarından biri ve 20. Yuzyilin fotograf ustalarindan biri olarak anılmaktadır. Kırk yıllık kariyeri boyunca Weston; manzara, natürmort, portre, tarz sahnelerini fotoğraflandı. Söylenir ki onun kadrajinda Batı Amerika'nın insanları ve mekanlarinin bulunmasiyla o modern fotoğrafçılığa özünde Amerikan hatta Kaliforniyalı bir yaklaşım getirmiştir. 1937 yılında Weston, Guggenheim Bursunu alan ilk fotoğrafçı oldu ve iki yıl içinde 8x10 görüşlü fotograf makinesiyle 1,400 civarında negatif uretmistir. Onun en ünlü fotoğraflarından bazıları uzun yıllar yaşadığı yere yakın olan Point Lobos, Kaliforniya'daki, ağaçlar ve kayaların fotoğraflaridir.

<span class="mw-page-title-main">Düğün fotoğrafçılığı</span>

Düğün fotoğrafçılığı, evlenen gelin ve damat çifti için yapılan, düğünü ve düğün ile ilgili diğer aktiviteleri konu alan fotoğraf çekimidir. Çiftin pozlu fotoğrafları, nikâh seremonisi, düğün eğlencesi, hazırlıklar ve benzeri aktivitelerin biri ya da daha fazlasının fotoğraflanmasını kapsar.

iOS 11 2017 mobil işletim sistemi

iOS 11, iOS 10'un halefi olan ve Apple tarafından geliştirilen iOS mobil işletim sisteminin 11. sürümüdür. Yeni sürüm şirketin 5 Haziran 2017 tarihli Apple Worldwide Developers Conference etkinliğinde macOS High Sierra, watchOS 4 ve tvOS 11 ile beraber ilan edildi. İlk beta sürümü geliştiricilere açılış sunumundan sonra 2017 yılının ortalarında piyasaya sürülecek bir genel beta ve 2017 sonbaharında sürülecek tüketicilerin nihai bir versiyonu yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Çıplak fotoğrafçılık</span> Çıplak insan vücudunun fotoğrafı

Çıplak fotoğrafçılık, fotoğrafçılık türlerinden biridir. Çıplak veya yarı çıplak bir kişinin resmini veya çıplaklığı düşündüren bir resim içerir. Çıplak fotoğrafçılık, eğitim amaçlı kullanımlar, ticari uygulamalar ve sanatsal kreasyonlar dahil olmak üzere çeşitli amaçlarla gerçekleştirilmektedir. Çıplak fotoğrafların sergilenmesi veya yayınlanması, bazı kültürlerde veya ülkelerde diğerlerinden daha fazla ve tartışmalı olabilir. Çıplak veya yarı çıplak görüntüler, bazen pornografik dergi, fetiş dergisi, eğlence alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu kartpostallar ve diğer formatlar şeklinde olabilir. Çıplak fotoğraflar, etnografik çalışmalar, insan vücudu veya cinsel eğitim gibi bilimsel ve eğitim amaçlı kullanılabilir. Çıplak görüntüler, tıbbi veya diğer ders kitapları, bilimsel raporlar, makaleler veya araştırma kağıtlarına eşlik etmek için de kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Pascal Sébah</span>

Pascal Sébah (1823-1886) İstanbul ve Kahire'deki turizmden para kazanmak için Mısır, Türkiye ve Yunanistan'daki çok sayıda insanın fotoğrafını çeken Türk fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Yemek fotoğrafçılığı</span> fotoğrafçılık türü

Yemek fotoğrafçılığı, esas olarak yemeği lezzetli göstermeyi amaçlayan ve konusu gıda ürünleri olan fotoğrafçılık dalıdır. Yemek fotoğrafları genel olarak menüler, dergiler, gıda firmalarının reklamları ve yemek kitapları gibi ortamlarda kullanılmaktadır. Teknik çalışmanın ve kompozisyon çalışmasını tamamının yemek fotoğrafçısı tarafından yapabileceği gibi; fotoğrafçı, yemek stilisti ve prop stilisti ile de bir ekip olarak çalışabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Astrofotoğrafçılık</span>

Astrofotoğrafçılık, astronomik cisimlerin, gök olaylarının ve gece gökyüzü alanlarının fotoğraflanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gertrude Käsebier</span> Amerikalı fotoğrafçı (1852 – 1934)

Gertrude Käsebier Amerikalı fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Osep Minasoğlu</span> Türkiye Ermenisi fotoğrafçı

Osep Minasoğlu doğum adıyla Hovsep Minasyan, Türkiye Ermenisi fotoğraf sanatçısı. 1960'lı yıllarda dönemin en büyük fotoğraf stüdyosu Stüdyo Osep'i kuran Minasoğlu, aralarında Zeki Müren, Cüneyt Arkın, Türkan Şoray, Feri Cansel ve Yılmaz Güney gibi birçok Yeşilçam oyuncusunun fotoğraflarını çekti. Türkiye'de ilk renkli fotoğrafı çeken ve ilk renkli fotoğraf baskısını yapan Minasoğlu, İstanbul'un en eski stüdyo ve set fotoğrafçılarından birisi olarak kabul edilmektedir.